Szállítás

 már 590 Ft-tól

 20 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 1 napos szállítás

MPL logo  további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 20 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

árösszehasonlíto oldalak

Kávéfajták kisokos: szemes kávé vagy őrölt kávé a jobb?

Kávé

2018. február 1.

szemes kave, örölt kávé

Mi az őrölt kávé és a szemes kávé előnye?

Az őrölt kávé egy kényelmi termék, ízre megközelítőleg ugyanazt tudja, mint egy szemes kávé csak sokkal gyorsabban elkészíthető. A kávébabok már darált formában kerülnek csomagolásra. Érdemes megjegyezni, hogy ez is 100%-ban kávébab, nem tartalmaz semmilyen hozzáadott anyagot pusztán más formában kerül csomagolásra. 500 g ugyanarról a gazdálkodásból származó kávé, őrölve és szemesként is ugyanazt az alapanyagot tartalmazza. Viszont ha szemes kávét vásárlunk, akkor rendelkeznünk kell otthon kávédarálóval, hiszen a legtöbb kávéfőzőgép vagy a kotyogós kávéfőző csak őrölt kávét képes befogadni. Néhány speciális és drágább kávéfőző rendelkezik beépített darálóval, amibe szemes kávét is lehet adagolni, de ez a gépek elenyésző százalákára igaz.

Miért jobb a szemes kávé, mint az őrült kávé?

A szemes kávé nagy előnye, hogy az ízt sokkal jobban konzerválja. Az őrölt kávé esetében az első és az utolsó kávé között nagy differencia lesz. Az első lefőzött kávé sokkal aromásabb, mint az utolsó, mert a levegővel érintkezve elveszti a zamatát. Ezért is szokták a kávét légmentes csomagolásba tenni és ezért is ajánlott egy-egy adag kávé lefőzése után a lehetőségekhez képest minél jobban visszacsomagolni. Nem is a levegővel, hanem annak páratartalmával van a probléma. A kávé nagyon száraz és felveszi a levegő víztartalmát, amivel elveszti az aromájának egy részét. Ez a fajta aromavesztés sajnos a szemes kávékra is jellemző de sokkal kisebb mértékben.

Mit tudunk tenni, hogy a kávé ne veszítse el az aromáját?

Több praktika is rendelkezésre áll, hogy megőrizzük a kávé erejét és ízét.

 1. Inkább szemes kávét vásároljunk.

 2. Vákuumcsomagolt terméket vegyünk, ami nyitás után visszazárható.

 3. Minél kisebb kiszerelésekben vásároljunk kávét. Az 1 kg feletti kiszereléseket felejtsük el.

 4. Mindig zárjuk vissza a csomagolást, hogy ne kapjon a kávé levegőt.

 5. Ha külön edényben tartjuk a kávét, akkor az zárható legyen és győződjünk meg róla, hogy minden kivétel után visszazártuk.

 6. Ha edényben tartjuk a kávét akkor javasoljuk, hogy havonta egyszer mossuk át, mert a kicsapódó olaj a fémen megsavasodik és kellemetlen ízt ad.

Mitől függ a kávé íze?

Ez egy szinte végtelen tényezős egyenlet, a teljesség igénye nélkül ezek a tényezők adják meg az aroma milyenségét:

 1. Arabica, robusta vagy liberica kávéról van-e szó

 2. Milyen volt a szüret és a fermentáció

 3. Mosási eljárás

 4. Pörkölési eljárás

 5. Őrölt vagy szemes kávéról van-e szó

 6. Hány fokos vízzel főzzük (90, 95 és 98 fokos változatokkal érdemes kisérletezni

 7. Milyen méretű szemekre őröltük vagy őröltek le a kávét

 8. Milyen nyomáson főztük le a kávét

 9. Mennyi időn át főtt a kávé

 10. A víz és a kávé aránya (6-7-7,5-8-9 grammok a javasolt mértékegységek adagonként)

 11. Kávéfőző gép típusa (kotyogós, török kávé, French-press, auro-press, karos, csöpögtetős)

Van különbség szemes kávé és szemes kávé között is?

Igen, természetesen. 500 kávénemzettség és több, mint 6000 fajról beszélhetünk, ebből azonban csak 4, amiből kávét főznek és a robusta és arabica, ami elviszi a kávéfogyasztás 95%-át. További eltérés, hogy a szemeket száraz vagy mosott eljárással távolítják el a héjtól. A származási hely is nagyon fontos, más a kávék textúrája, attól függően, hogy az a kávébab éppen Costa Ricaból, Guatemalaból vagy éppen Libériából származik. A kávé készítés alfája és omegája pedig a pörkölési eljárás, ami annyira kulcskérdés, hogy egy külön szakma lett.

Tévhit, hogy azok a kávék a legerősebbek, amik minél sötétebbek. Minél jobban meg van pörkölve egy kávészem annál több koffein távozott belőle, így annál kevésbé élénkít egy kávé, minél sötétebb.

Milyen gépet érdemes venni, ha szemes kávét akarunk fogyasztani?

Szemes kávé lefőzésére komolyabb, kombinált gépre van szükség, amiben van egy beépített daráló is. Ha már tejhabosítót is szeretnénk a daráló mellett a gépünkbe akkor jócskán a zsebünkbe kell nyúlni, hiszen ezek a kávéfőzők már hatszámjegyű összegért mennek. Gazdaságosabb megoldás ha veszünk egy kávédarálót és külön ledaráljuk a kávét és a port öntjük be a gépbe. Egy egyszerűbb kávédaráló már 5000 Ft-tól megkapható.

Milyen finom szemcséjűre kell a kávét ledarálni?

A legfinomabb őrlést a törökkávé igényli. A következő fokozat az espresso, mely esetében még finom szemcsékről beszélünk, de már nagyobb méretűek a kávészemek. A legdurvább szemcsékre akkor van szükség, ha kotyogóval főzzük meg a kávét. A kávépárnákba is nagy szemcséjű kávé kerül. A nagy szemű vagy kis szemű kávé minőségében nincsen különbség, más az ízhatás, de nem pozitív vagy negatív értelemben. Az egyéb alternatív módszerek, mint a French Press vagy az Aeropress technológiák is durva örlésű kávét igényelnek.

szemes kave orolt kave

Milyen kiszerelésű őrölt kávét érdemes vásárolni?

Ha nem szeretnénk, hogy veszítsen az aromájából akkor a minél kisebb kiszerelést javasoljuk, hiszen az első kávé ízélményétől a csomagolás vége felé sokat veszítünk. Javasoljuk, hogy 1 kgos kiszerelést csak szemes kávéból vásároljunk, míg őröltből maximum 500 grammosat, de még jobb ha csak 250 grammos kiszerelést. Négy darab 250 grammos kiszerelés sajnos drágább lesz, mint az 1 kgos kiszerelés, de ha fontos számunkra a minőség akkor inkább a több kisebb kiszerelést választjuk.

Érdekes, hogy egy zöld kávébab akár 2-3 évig változatlanul megőrzi az aromáját, a pörkölt kávészemek, ha jól le van zárva a csomagolás akkor egy 2-4 hétig, míg az őrölt kávé már pár óra után veszít a zamatából. Olyan nagységrendekről beszélünk, hogy ezeket a különbségeket nem csak baristák és gurmandok érzik meg, hanem egy egyszerű kávéfogyasztó is.

Szemes kávé és őrölt kávé rendelés az internetről

Szemes kávét és őrölt kávét szupermarketekből és internetről egyaránt rendelhető. Internetről természetesen kényelmesebb rendelni és elkerülhetjük a sorban állást is. Egy kifejezetten kávékra szakosodott webáruházban ráadásul nagyobb is a választék és nem csak az alap választék érhető el, ami sokszor kimerül egy diszkont esetében a Nescafe, Tschibo, Douwe Egberts szentháromságban.

Milyen más lehetőségek vannak?

Az őrölt és szemes kávé a két legnépszerűbb kávékategória, de számos más lehetőség is rendelkezésre áll azok számára, akik még ennél is gyorsabban és praktikusabban szeretnék elkészíteni a napi kávéjukat. A kávékapszulák és kávépárnák vagy E.S.E. POD-ok speciális gépet igényelnek ugyan, de gyorsak és praktikusak, még az őrölt kávénél is gyorsabban elkészíthető. Ha viszont a kávékészítés sprintereit keressük, akkor azok az instant kávék, amikhez csak cukrot, tejet és vizet kell adni. A legpraktikusabb és leggyorsabb pedig a 3in1 instant kávépor, melyek már a tejet és a cukrot is tartalmazzák.

Miért ne igyunk vizet a kávé után?

Egy finom espresso vagy ristretto után még órákig érezni a szánkban a kellemes kávé aromát. Igazi kávéfanok és szakértők semmi pénzért nem öblítenék le ezt a finom ízt.

Hogyan ismerjük fel az erős kávét, ami gazdag koffeinben?

Csakis a hatásáról lehet. A koffeinnek nincsen se színe, se szaga de még csak íze sem. Abból tudjuk, hogy egy kávéban sok a koffein ha érezzük, hogy megélénkít. Tévhit, hogy az espresso erős. Nem hiába isszák a taljánok még este is, hiszen a kevés víz miatt kevés koffein is fő ki egy adagba.

 

 

 

 

Az oldalon található tartalom forrás megjelöléssel szabadon felhasználható és másolható!

copyscape icon
Vásároljon ma akár 1500Ft kedvezménnyel vagy ingyenes szállítással!

Ashoka Luxury Blend őrölt kávé (250 g)

Kézzel szüretelt mandulával és kakaóval fűszerezett prémium minőségű kávé különlegesség.
2690 Ft
caffe barbaro kávékapszula
4 ízben
Nespresso kompatibilis kávékapszula

Caffé Barbaro kávékapszula (10 db)

Ír krémlikőrös, mogyorós, krémes vagy csokis ízű, Nespresso kompatibilis kávékapszulák.
1390 Ft
1090 Ft

Ashoka Luxury Blend kávékapszula (50 db)

Nespresso és Espresso Point kompatibilis Ashoka kávékapszula, 50 db.
7990 Ft
6490 Ft

Interherb - Zöld kávé extraktum + króm (30 kapszula)

Zöld kávébab kivonat és króm tartalmú étrend-kiegészítő készítmény sportolóknak és diétázó...
1790 Ft
1490 Ft

Ashoka Luxury Blend kávépárna (50 db)

100% arabica tartalmú Ashoka kávépárna.
5990 Ft

Caffé Barbaro Cremoso kávékapszula (30 db)

Nespresso kompatibilis kávékapszula 30 darabos kiszerelésben.
2990 Ft
2390 Ft

Hagyjon egy hozzászólást

ajándék ikon

0 / 5
4:00

×
Kérlek kedveld sajátmárkás oldalunkat!