Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Kávékapszula fajták, árak és érdekességek

kávékapszula és őrölt kávé

A kávékapszula története

A kapszulás kávé nem mai ötlet, annak ellenére, hogy csak a 2000-es években terjedt el világ- és magyarországszerte: az ötlettel még 1976-ben jött elő egy Nestlé alkalmazott, Eric Favre. Az ötlet ekkor nem aratott sikert, el sem terjedt, megmaradt egy kávétechnikai zsákutcának.

Ahhoz, hogy ez a modell elkezdjen az USA-ban terjedni 1986-ig kellett várni, vagyis egy évtizedet, mikoris Favre kitalálta a klubrendszerű értékesítést. A Nespresso az egész folyamatot szabadalmaztatta, tíz év múlva, 1996-ban, amikoris 1700 szabadalom védte a Nespresso kávékapszulák értékesítési rendszerét, gyártási módját és az elkészítési eljárást. A szabadalmak 2012-ben kezdtek lejárni, ami sok cég számára lehetővé tette, hogy a Nespresso-rendszerrel kompatibilis kapszulát dobjon piacra. 2016 óta már a nagyobb szupermarketek is árulnak kávékapszulákat, amik a Nespresso kávéautomatákba kompatibilisek. Ez a fajta verseny jót tett az árszínvonalnak és a sokszínűségnek.

 Eric Favre - kávékapszula története

Mi is van a kávékapszulákban?

A kávékapszulákban hermetikusan lezárt igazi pörkölt, őrölt kávét tesznek, amely a fény, a levegő és a pára káros hatásaitól hosszú időn át megóvja a kávé összetevőit és aromáját. A természetes olaj- és zsírtartalom is akár évekig változatlan egy kávékapszulában, mely egyúttal ugyanazt a minőséget biztosítja, int a sima őrölt kávé. Még a szakértők sem tudják megkülönböztetni egymástól ugyanazt a fajta őrölt és kapszulás kávét. A különbség mindössze a praktikumban rejlik, vagyis a kapszulás kávék elkészítése gyorsabb és egyszerűbb. A reggeli hajtásban amikor minden perc számít, kiváló társ lehet egy kávékapszulafőző automata, ami megbízhatóan ugyanazt a minőséget tudja biztosítani.

kávékapszulák

A kávékapszulák fajtái

A kávékapszulák különböző fantázianevek alatt futnak, némelyik gyártó akár több, mint tízféle kávékapszulát is tart a kínálatában de az alapvető különbséget a robusta és az arabica őrölt kávé aránya adja. Ennek a kettő alapvető kávéfajtának az aránya adja meg a kávé karakterét és ízvilágát. Az arányok mellett a különböző kávéfajták származási helyei is befolyásolják a kávékapszulák ízét de ezeket a finomságokat már csak az igazi kávészakértők tudják megmondani.

 kávéfajták elterjedése 

Hol termesztik a legjobb kávébabot, amiből a legfinomabb kávékapszula készül?

A kávé alapvetően az egyenlítő környékéről származik de népszerű a brazil kávé, a mexikói, közép-afrikai, indaiai vagy éppen a malajziai kávé is.

A világ legnagyobb kávétermelője Brazília, Az első növények Francia-Guayana-ról érkeztek a XVIII. század elején, az eredeti palánták az Amszterdami Botanikus Kertből származnak, amely Jáváról kapott egy kávécserjét 1706-ban.

További nagy kávéexportőr országok és híres/ jó minőségű kávék: kameruni kávé, guatemalai kávé, kolumbiai kávé, costa ricai kávé, elefántcsontparti robusta, salvadori kávé, ecuadori és etiópiai arabica. További nagy kávébab termesztő országok: India, Honduras, Indonézia, Jamaica, Kenya, Madagaszkár, Nicaragua, Uganda, Peru, Venezuela, Fülöp-szigetek és Vietnam. Érdekesség, hogy Ázsiában Vietnam a legnagyobb kávé exportőr ország, a franciák honosították itt meg a kávét és azóta virágzik az itteni kávéipar. 

A kávékapszulák előnyei

A kávékapszula formája és szerkezete miatt a víz, a főzés folyamán egyenletesen halad át a kapszulán, így mind a 900 kávéaroma kinyerhető lesz belőle. A kapszulás kávéval sokkal gyorsabb és egyszerűbb a kávéfőzés és elkerülnek azok a jól ismert problémák, mint az adott géphez a rossz kávéválasztás vagy a nem megfelelően adagolt vagy tömörített kávé.

A kávékapszulák rajongói, örülnek, hogy otthon is állandó minőségű, jó kávét ihatnak, gyakorlatilag egy viszonylag jó kávézó szintjén, nincs zaccban matatás. Akár egy pár éves gyerek is megtanulhatja a kávékapszula lefőzését és akár reggelente meg is lepheti vele szüleit. 

Kávékapszula készítés otthon

A kávékapszulákat akár otthon is újratölthetjük de nem spórolunk vele szinte semmit. Ha a kapszuláról leszedjük az alufóliát, teletömjük őrölt kávéval és visszateszünk rá egy friss, használatlan alufóliát, akkor azt le tudjuk főzni újból. A spórolás mértéke azonban szinte semmi, nem érdemes ezzel vesződni és kockáztatni, hogy tönkre tesszük a kávékaspzula-főző gépünket. 

Kávékapszula árak

Ez rendkivül összetett kérdés. Függ attól, hogy mekkora a robusta hányada, minél magasabb annál olcsóbb, mivel az arabica a drágább összetevő. Emellett az árban szerepet játszik a származási ország és a kávé minősége, vagyis, hogy hogyan termesztették, takarították és és milyen eljárással pörkölték. Minél igényesebb és nagyobb odafigyeléssel került be a gyárba a kávé annál magasabb a költsége is. Emellett a gyártó neve is számít, mivel egy jó nevű, igényes gyártó garancia a minőségi kávékapszulára. Összegetve a kávékapszulák ár minőségtől függően a 100 Ft és 250 Ft közötti sávban találhatóak. 

Kávékapszula vásárlás

Régebben míg tartott a Nespresso szabadalom csak hivatalos helyeken lehetett kapni de a 2010-es évek eleje óta már sokkal szélesebb körben kaphatóak kávékapszulák. Többek között kávékereskedések, kávéwebshopok árulnak kávékapszulákat de némely szupermarkett is forgalmaz saját márkás, minőségileg gyengébb de kedevező árú kapszulákat. A legkényelmesebb természetesen kávékapszulát webshopból vásárolni. Ki sem kell mozdulni otthonunkból, a futár másnapra már viszi is a kávékapszulákat. Fizetni lehet akár előreutalással vagy utólag kártyával és készpénzzel is. Aki keveset tartozkodik otthon kérheti Postára, MOL-pontokra, COOP-pontokra, de ha még sorba sem szeretne állni akkor az MPL-csomagautomatákba küldött kávékapszulavásárlás lesz számára az optimális választás. 

Mennyire erősek a kávékapszulák?

Jellemzően 1-12 között szokták a kávékat erősségük szerint osztályozni. Az eszpressók 8-10 közötti értékűek. Ez az érték nagyban függ a kávékapszula robusta tartalmától. 

Kávékapszula tartók

Kaphatók kereskedelmi forgalomban úgynevezett kávékapszula tartók, amik alkalmasak, hogy tartsuk benne a még kibontatlan kávékapszuláinkat. Praktikusak és emellett egy konyha designos díszei is lehetnek.

kávékapszula tartó

Mi a különbség a robusta és az arabica kávé között?

A robusta kávé és az arabica kávé közötti különbséget egy külön cikkben is taglaljuk majd de dióhéjban a különbséget alább összefoglaljuk. A robusta kávé a tengerszint magasságában terem, íze sokkal karakteresebb, testesebb. Miután a robusta sokkal savasabb, így az íze is kesernyésebb, ezért inkább férfiak szeretik ezt a kávétípust. A robusta koffein tartalma sokkal magasabb, így az espressok jellemző alapanyaga a robusta. A robusta bab 2,7% koffeint tartalmaz, míg az arabica csak 1,5%-ot. Emellett a robusta klorogénsav tartalma is magasabb, ami egy rendkivül erős antioxidáns. A robusta kávék 7-10% klorogénsavat tartalmaznak, míg az arabica kávék csak 5,5-8%-ot. Az arabica kávé édeskésebb, sokkal krémesebb és lágyabb ízű, míg a koffeintartalma kisebb, így ezek a kávék inkább a capuccinok vagy éppen latte machiatok kedvelt alapanyaga. Jellemzően a tengerszint felett legalább 600 méteren élnek, de a legjobb minőségű arabica kávé 1000 – 2000 méter kötöttről érkezik. Az arabica sokkal több törődést igényel és egy kényesebb növény, így a nehézkesebb termesztése miatt ezek kicsit drágábbak, mint a robusta típusúak. A legtöbb kávékapszulába és őrölt kávéba azonban nem csak robustát vagy csak arabicát tesznek. Ez nem egy eldöntendő kérdés, egy vagy-vagy, inkább arányokról beszélhetünk. A legelterjedtebb az 50-50%-os arány, de a 70-30 és a 30-70-es arányok is széles körben fellelhetőek a piacon.

Az ICO, azaz az International Cofee Organization táblázata beszédes a témában, gyakorlatilag a két kávétípus szinte összes különbséget magában foglalja:

 

  Arabica Robusta
Faj leírásának dátuma 1753 1895
Kromoszómák 44 22
Virágzástól számított érési idő 9 hónap 10-11 hónap
Virágzás esős időszak után szabálytalan
Cseresznyék érése lehullik fenn marad
Hozam (g) 1500-3000 2300-4000
Gyökérzet mély sekély
Optimális átlag hőmérséklet 15-24° C 24-30° C
Optimális eső mennyisége 1500-2000 mm 2000-3000 mm
Optimális magasság 1000-2000 m 0-700 m
Hemileia vastatrix ellenálló rezisztens
Koleroga ellenálló toleráns
Nematodes ellenálló rezisztens
Tracheomycosis rezisztens ellenálló
Coffee berry disease ellenálló rezisztens
Koffein tartalom 0.8-1.4% 1.7-4.0%
Babok formája ovális körkörös
Tipikus csapolási karakterisztika savas keserű
Testesség átlag 1.2% átlag  2.0%

Milyen arányú robusta és arabica kávékapszulák jellemzőek

A legnagyobb volumenben az 50%-50% arabica robusta arány a jellemző, ezek jelentik az arany középutat. Kellően magas már a koffeintartalmuk, hogy élénkítsenek és elég karakteres már az ízük a savasság miatt, de az arabica által édeskés és krémes jelleg is erősen megvan benne. A legtöbb boltban kapható őrölt kávé és kávékapszula jellemzően 50%-50%-os arányú.

Mivel az arabica 60%-kal több zsírt tartalmaz és a cukor tartalma is magasabb, ezért minél több az arabica egy keverékben annál édeskésebb, krémesebb és zsírosabb, egy 70-30 arabica-robusta kombó már erősen krémes de kesernyés robusta íz már csak útóízként érződik enyhébben. A 100% arabica pedig kifejezetten lágy és gyengéd, élénkítésre kevésbé alkalmas, inkább a kulináris élvezetknek szól. A robusta dominánsabb kávékapszulák, mint 70-30 robusta arabica összetételű kapszulák, már jellemzően karakteres és kesernyés ízű kávék. A robustában magasabb a klorogénsav tartalom, ami a keserű ízét adja, illetve a koffein keserű íze is fokozza ezt. Itt a kesernyés íz dominál, amit az arabica krémes és cukros íze csak tompít. A 100% robusta kávék olcsóbbak mivel ezek kevésbé igényes növények és sokkal jobb a terméshozamuk is ill.ellenállóbbak a kártevőknek hála a magas klorogénsav tartalomnak. A 100% robusta kávé az espressok alapanyaga, a legelszántabbak cukor és tej nélkül isszák feketén, hogy a kesernyésségét és a koffein ízt maximálisan kiérezzék.

 arabica és robusta különbségek

A liberica hol helyezkedik el a robusta és az arabica közötti relációban?

Coffea Liberica (libériai kávé) közepes minőségű kávét ad, de egész évben terem. Jellemzően az arabica és robusta között helyezkedik el, egy hibrid kávé féleség. Nem túl elterjedt, mind klorogénsav tartalmát, koffeintartalmát és karakteres ízét tekintve a robusta és az arabica között helyezkedik el.

arabica liberica robusta

Hogyan szedik le és pörkölik a kávékapszulákhoz használt arabicát és robustát?

A jobb minőségű arabicát és robustát kézzel szedik, egyenként válogatva az optimális érettségű bogyókat, ami sokkal jobb kávét eredményez, mint a gépi betakarítás. A legtöbb esetben a csomagoláson fel van tüntetve, hogy kézzel vagy géppel szedték-e le a kávébabokat.

A pörkölés szempontjából a legoptimálisabb ha a hagyományos, 220 °C-on 20 percig tartó eljárás, ez teszi lehetővé, hogy a kávé teljes aromája kibontakozzon. 

Létezik koffeinmentes kávékapszula is?

Igen! Ugyanabból a kávécserjéből (általában arabicából) állítják elő, mint a hagyomámyos kávékat csak egy eljárással a koffeint kivonják belőle, így nem fogja élénkíteni a szervezetet, így például lefekvés előtt is fogyasztható. Főleg azoknak a kávérajongóknak javasolt, akik napi több, mint 5 kávét meginnának csak ennyi kávé hatása már megterhelő a számukra. 

Melyek a legelterjedtebb kávékapszula gyártók?

Először csak a Nestlének a Nespressoja volt elérhető a piacon de mióta lejártak a szabadalmak már az Illy, Lavazza, Tchibo is árulja a termékeit, de már például a Lidl kávékapszulái is népszerűek. Mióta lejárt a Nespresso szabadlma azóta egyre gyakrabban látni a tévében kávékapszula reklámokat. Egy rendkivül nagy piacról van szó, ahol kiéleződött a verseny az elmúlt pár évben, nemhiába aktivizálta magát a Nespresso is George Clooneyval. További népszerű márkák a Caffe Moliniari, Caffe Impresso, Caffé Ricci, Compagnia Dell`Arabica Kenya, Caffé Jurado Stimula, Caffé René, Caffé Vergnano, Ethical Caffé Company, Dolce e Corposo Caffé.

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS