Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Kávépárnák előnyei, ára és használata

Kávé
kávépárna rendelés

Mik is azok a kávépárnák?

A kávépárna egy szabvány, hasonló, mint a kávékapszula. Vákuumcsomagolt tasakokba, papír párnákat tesznek, amik finom, őrölt kávét tartalmaznak. Ezeket a kávépárnákat kell a kifejezetten erre a célra kialakított kávéfőzőgépekbe betenni (például Senseo kávépárna) és várni az eredményt. Gyorsabb és praktikusabb, mint a sima őrölt kávéval működő kávéfőző gépek sokasága. Nem kell a kávét külön adagolni, betölteni és a legfontosabb, hogy az elkészített kávé után nem kell a zaccal bajlódni. Háziasszonyok nagy örömére a kávéfőzőgép takarítás sem lesz egy visszatérő feladat, mert a kávépárna koszolódás nélkül főz. Annyiban hasonlatos a kávékapszulák elvéhez, hogy előre csomagolt egységekbe, jó minőségű kávét csomagolnak, amiket kifejezetten erre a célra fejlesztett kávéfőzőgépekbe tesznek be, hogy elkészítsék.

Mik a kávépárnák legnagyobb előnyei?

A legtöbben a sima őrölt kávéra esküsznek, mert szerintük ebből lehet a legízletesebb kávét a legegyszerűbben elkészíteni. Ezúton üzenjük, hogy ez tévedés!

A kávépárnáknak számos előnye van. A kávéfőzést lehet kotyogós kávéfőzőben érzésre is csinálni egy 1 kgos gazdaságos kávéporból, de az igazán ízletes és kulináris élményt nyújtó kávé elkészítése megfelelő alapanyagot és szaktudást igényel. Nemhiába Olaszországban, ahol a kávézás kultúrája az egyik legkifinomultabb a világon erre egy külön szakma is kialakult: a kávé barista.

Egy szép kávé elkészítéséhez szükséges a makulátlan minőségű alapanyag, a megfelelően eltalált vízhőfok, a megfelelő nyomás és a megfelelően eltalált kávémennyiség. Ha például túl forró vízzel forrázzuk le a kávét, túl nagy nyomáson akkor megégetjük és túlpörkölt íze lesz, míg ha a vízhőfok és a nyomás túl alacsony akkor nem jönnek ki a kávéaromák megfelelően. A szemes kávénál és a kávépornál további probléma az aroma elvesztése a nyitás után. A kávépárnával való kávéfőzés mindezen problémákat kiküszöböli. Mivel szabványokról van szó, a kávépárna főző gépek hosszasan kikísérletezett beállításokkal dolgoznak. Szakemberek több ezer lefőzött kávéval kalibrálták be a megfelelő vízhőfokot, kávémennyiséget és nyomást, hogy a legfinomabb kávé készülhessen. Egy kávépárna főző gépnél az összes beállítás olyan magas szinten kalibrált, hogy ezt otthon mi nem tudnánk egy sima kávéfőző gépen kikeverni. További előny, hogy minden egyes kávépárna vagy E.S.E. POD vákuumcsomagolt, vagyis csak az egyes kapszulák kibontásakkor érintkezik levegővel és nedvességgel. Ezzel szemben például egy kilogrammos kávé kibontása után a második kávé már kevésbé lesz friss, míg a 30-adik már meg sem közelíti az első kávé ízletességét és aromájának textúráját.

kávépárna vásárlás webshopból

A fenti előnyöket a kávékapszulák is tudják, de a kávépárnáknak velük szemben is van egy hatalmas előnye. A kávépárnák környezetbarát papírba vannak csomagolva ellenben a kávékapszulák, műanyag és alumínium csomagolásával. Ez a fajta papír teljesen lebomlik, akár a benne maradt kávézacc, ezek fogyasztásával semennyire nem terheljük a környezetünket.

Tulajdonképpen a kávépárnák lényege, hogy kiiktassa azt a tényezőt a kávéból, ami el tudja rontani: az embert. Egy tökéletes kávéhoz pontosan 7 gramm szükséges. Ha csak érzésre öntjük, vagy kicsit jobban/kevésbé púpozzuk a kanalat akkor egyszer híg kávét kapunk, máskor sokkal erősebbet. Egy optimális kávéhoz kutatások alapján 7 gramm kávépor szükséges.

A legtöbb gyártó akár egyesével is adja a kávépárnáit, így nincs szükség rá, hogy akár 1 kgos kiszerelést megvegyünk ha ki szeretnénk próbálni egy új ízt és a megvásárlás után még hónapokig abból „kényszerkávézzunk”. Vásárolhatunk akár minden ízből egyet-egyet és egy vegyes gyűjteményt is összeállíthatunk, amivel lenyűgözhetjük barátainkat.

Milyen főbb kávépárna szabványok léteznek?

Két alapvető kávépárna típust különböztetünk meg: a Senseo kávépárnákat és az E.S.E. POD technológiát, ami easy serving espressot jelent. Az alapelv mindkét kávépárna esetében ugyanaz, vagyis papírtasakokba teszik a kávét, amiket vákuum csomagolnak, így megőrizve a frissességüket.

Az E.S.E. POD a régebbi szabvány, már az 1970-es években is létezett. Egy E.S.E. POD kávépárna 7 gramm őrült kávét tartalmaz, 4,4 cm átmérőjű papírtasakba kerül és 9 baron főzik le.

ese pod méret

Az E.S.E. POD-dal szemben a Senseo kávépárnák viszont már nagyobbak, 6 cm az átmérőjük, így sokkal kevésbé vannak összetömörítve, lazább a benne lévő kávé. Ennek a következménye, hogy a Senseo kávépárnákat nem 9, hanem mindössze 1 bar nyomáson főzik le. Az eltérő tömörítettség, méret és főzési nyomás miatt alapvetően más típusú kávét főznek le ezek a gépek. A Senseo kávéfőzővel készített kávé az E.S.E. POD rendszerűnél hígabb és gyengébb erősségű lesz. (legfőbb ok az alacsony nyomás)

senseo kaveparna meret

A kávépárnák megengedőbbek, kompatibilisabbak egymással, de a két nagy csoportot nem szabad keverni, vagyis Senseo kávéfőzőbe E.S.E. POD-ot tenni ill. fordítva, nem szabad, mert a végeredmény katasztrofális lesz, az eltérő víznyomások miatt.

Kávépárna árak

A kávépárnák árai széles spektrumon mozognak, de alapvetően a kávékapszuláknál 10-30%-kal olcsóbbak egységenként. Ennek fő oka, hogy a papír olcsóbb, mint az alumínium és műanyag összetételű kapszula. A kapszulacenter kávé webáruházában forgalmazott kávépárnák 70 és 120 Ft kávépárna árak között szóródnak. A leggazdaságosabb kiszerelésű a Caffé Barbaro 100 kávépárnás doboz, ahol mindössze 70 Ft-ra jön ki egy kapszula ára. Kisebb kiszerelésben a 4 különböző ízben választható Caffe Barbaro 20 darabos E.S.E. POD kiszerelés ára már kicsit magasabb, 100 Ft. Az egyik legmagasabb minőségű kávépárnát az Ashoka Luxury Blend forgalmazza, ezek ára 120 Ft párnánként. Melyek még mindig egy automatából vásárolható porkávé ára alatt található.

Kedvelt kávépárna márkák és típusok

A legtöbb népszerű gyártó forgalmaz kávépárnákat. Sajnos diszkontokban nem olyan elterjedt, inkább kávépárna webshopokban lehet vásárolni. A népszerű nápolyi gyártó a Caffe Barbaro is forglamaz kávépárnákat, (E.S.E. POD technológiával) illetve az Oriental Caffe prémium brandja az Ashoka Luxury Blend is elérhető a szemes kávé mellett kávépárna formában is.

Az alapigazság, hogy hiába a profi technológia, a megfelelően kiválasztott vízhőfok, a megfelelő nyomás, finom kávét csakis kiemelkedő minőségű kávébabból őrölt kávéból lehet csinálni. Ez az alapigazság vonatkozik a kávépárnákra is, hiába a kiforrott technológia, hiába a profi gép, csakis olyan kávépárnát válasszunk, amikbe jó minőségű kávét tettek, hiszem mégiscsak ez a kávéfőzés Szent Grálja. Az Ashoka és Caffe Barbaro márkákkal biztosan nem csalódunk, a többi közismert és népszerű gyártó kávépárnái is megfelelőek. Ha szemes kávéként vagy őrölt kávéként bevált egy márka, valamely típusa akkor annak a kávépárnás megfelelője legalább olyan jó lett. Viszont ha egy kávé őrölve borzalmas ízű, akkor az kávépárnaként sem lesz jobb, hiszen a legfontosabb, még a technológiánál is fontosabb, az alapanyag!

Kávépárna lefőzése hagyományos kávéfőzővel?

Elsőre furcsán hangzik de lehetséges. Több kávépárnával is teszteltük és az eredmény ugyanaz lett, egy teljesen jó minőségű iható kávé. E.S.E. POD-ot tesztltük és két következtetésre jutottunk. Hagyományos kávéfőzővel picit lassabban főtt le a kávé és a créma a kávé tetején picit világosabb színű volt. Ezek valószínűleg az alacsonyabb nyomásnak voltak betudhatóak. Senseo tesztünk esetén viszont átlagos végfelhasználói szemmel nem találtunk különbséget, kávészakértő legyen a talpán aki a két állagra, színre és ízre megegyező kávéról megmondja melyik készült hagyományos kávéfőzőben és melyik kávépárna főzőben. Kávépárna hagyományos kávéfőzőben való lefőzésénél is áll az aranyigazság, hogy a takarítást megússzuk és a folyamat jóval leegyszerűsödik.

Milyen áron lehet kávépárna főző gépet vásárolni?

Ez nagyban függ a típustól és a gyártótól de 15-20 ezer forinttól már igazán jó minőségű és megbízható gépeket lehet vásárolni.

Meddig őrzi meg a minőségét a legtöbb kávépárna?

Ez kávéfajtától és technológiától is nagyban függ de a vákuumcsomagolásnak vagy a védőgázas csomagolásnak hála nagyon hosszú tartósságról beszélhetünk. Extrém esetben akár 2-5 évig is használható egy jobb minőségű E.S.E. POD vagy Senseo kávépárna.

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS