Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Lehet egy instant kávépor minőségi?

instant kávépor

Az instant kávéporokról mindenkinek a gagyi és a gyenge minőség jut az eszébe, pedig sok esetben egy prémium instant kávépor sokkal jobb minőségű, mint egy szupermarketben kapható szemes kávé vagy őrölt kávé. Az instant kávék 100%-ban csak kávét tartalmaznak, melyet egy speciális eljárással készítenek el. Ízre és minőségre nem rosszabbak, mint a főzött kávé, csak sokkal gyorsabban és egyszerűbben el lehet készíteni. Divat manapság szidni az instant kávét és „műkávénak” hívni pedig semmivel nem rosszabb pár őrölt társánál és egy kempingezés, költözés vagy munkába való rohanás esetén nagyon praktikus tud lenni. Az már csak hab a tortán, hogy az instant kávéporból készült kávé sok esetben gyomorkímélőbb, mint a hagyományos főzött kávé.

Így készül az instant kávépor

Az instant kávé 100%-ban szemes kávéból készül, melyet leörölnek. Ezzel őrölt kávét kapnak a gyártók, de itt nem állnak meg, hanem 100 fokos vízben lefőzik a kávét finoman kalibrált műszerekkel. Az eljárás ugyanaz, mintha otthon csinálnánk, csak ipari méretekről van itt szó. Eddig ugyanaz az eljárás, mint ahogy otthon készítenénk el, a trükk ezután jön.

Kétféle eljárással készítik az instant kávéport. Van a fagyasztásos és a szárításos eljárás. A fagyasztásos eljárás esetén a kávét lefagyasztják, majd vákuum alá helyezik. A vákuum hatására a víz elkezd párologni, így a kávéban lévő aroma megőrződik. Az így kapott por később már forró vízzel vagy tejeskávéként forró tejjel könnyedén elkészíthető. Másik eljérés a szárításos módszer, mikor a kávéfőzetből elkezdik a vizet elpárologtatni, hogy a kávépor kikristályosodjon. Az aromát ebben az esetben is maximálisan konzerválja a por. A szárításos instant kávé por készítési eljárás az elterjedtebb. A fagyasztásos módszert inkább prémium instant kávé porok esetében szokták alkalmazni. Ez az eljárás kicsit drágább, de jobban konzerválja a kávé aromáját és az így készített kávé sokkal ízletesebb lesz.

instant kávépor fajtái

Instant kávépor fajtái

Két alapvető instant kávépor fajtáról beszélhetünk. Az egyik esetben csak a kávépor van a csomagolásban. Ezek a keverékek általában arabica és robusta kávé keverékét képezik. (zömmel a robusta kávé aránya alacsonyabb és az ízletesebb arabica magasabb hányadot képez)

Az instant kávéporok esetében léteznek 3in1 termékek, amikor a kávépor mellé cukrot és tejport is tesznek, így egyszerűen ízesítés nélkül csak forró vízbe kell öntenünk és már kész is a finom kávé.

Ritkábban de a keverékek közt megtalálhatóak 2in1 termékek is, melyek csak tejporral vannak dúsítva.

Milyen népszerű instant kávéporok vannak a Kapszulacenter kávé webshopban

A Kapszulacenter kávéboltjában csakis a legjobb minőségű instant kávékkal foglalkozunk, többek között a Caffe Barbaro pisztácia, csokoládé, mogyoró és ginzeng ízesítésű kávéporaival.

Hogyan fedezték fel az instant kávét?

Az első instant kávét a Nestlé fejlesztette ki a brazil kormány kérésére 1938-ban, hogy a többlettermelést ne kelljen kidobni és azt is fel tudják dolgozni és hosszútávon használható legyenek. Magyarországon 1964 óta kapható és a Nescafe az egyik piacvezető instant kávépor. Az instant kávépor nem tartalmaz semmilyen hozzáadott anyagot és tartósítószert. Sokan tévesen azt hiszik, hogy az instant kávé tartalmaz hozzáadott ízesítőt, emulgeálót vagy egyéb mesterséges anyagot, de ez hatalmas tévedés.

Instant kávéval kapcsolatos tévhitek:

  1. Azt már tisztáztuk, hogy az instant kávé 100%-ban kávéból készül és nem tartalmaz mesterséges anyagokat. Így az az állítás, hogy az instant kávé mesterséges az tévedés. Kávéból készül, nem kémcsőben keverik ki aromákból és egyéb ízfokozókból.
  2. Az az állítás is tévedés, hogy hozzáadott anyagokat tartalmaz az instant kávé.
  3. A normál kávé finomabb és erősebb állítás is egy tévedés. Ugyanabból a kávéból készül az instant kávé is, mint az őrölt kávé, így az ereje és az íze is teljesen megegyezik azzal, mintha otthon főznénk le.
  4. A kávé sok téves állítással szemben, nem vízhajtó hatású, a sejtközi folyadékmennyiségre nincsen hatással. Természetesen az is tévedés, hogy a kávé növeli a szívritmuszavar kockázatát és csontritkulást okoz.

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS