Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A ligetszépe olaj hatása

Gyógynövény
ligetszépe olaj

Mi az a ligetszépe olaj?

A ligetszépe olajat (angolul Evening Primrose) az Észak-Amerikában őshonos Oenothera Biennis növény magjából nyerik. Nevét sárga virágairól kapta, amelyek este nyílnak.

Az olaj gamma-linolénsavat (GLA) és más omega-6 zsírsavakat tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkeznek.

A ligetszépe nem egy, az aromaterápiában használt illóolaj, inkább szájon át szedik.

Az egészségügyi szakemberek úgy vélik, hogy számos egészségügyi problémában, többek között bőrbetegségek, ideg- és ízületi fájdalmak és a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteinek kezelésében is segíthet.

ligetszépe kapszulaligetszépe virágaligetszépe olaj

A ligetszépe olaj hatásai

1. Csontritkulás

Úgy gondolják a telítetlen zsírok fokozott bevitele csökkenti a csontritkulás esélyét, ami a csontok ásványi anyag csökkenését, azok gyengeségét és törékenységét okozza. Ez az állapot különösen a nőket érinti a menopauza után.

A primrose olaj szinte teljes egészében telítetlen zsírokból áll, és egyesek úgy vélik ellensúlyozza a csontritkulásban szenvedő nőknél megfigyelhető állapotromlást.

Egy 18 hónapos dél-afrikai vizsgálat arról számolt be, hogy a ligetszépe olaj, a halolaj és a kalcium kiegészítők kombinált alkalmazása idősebb nők (átlagéletkor 79 év) esetében lassította vagy visszafordította a  csontritkulást. [1]

A kutatás szerint a kezelést kapó nőknél a combcsont csontsűrűsége 1.3%-kal nőtt.

2. Menstruáció

Az ligetszépe olajat a ciklikus mellfájdalomra is ajánlják, amely a menstruációs ciklushoz kapcsolódik, és körülbelül egy héttel a menstruáció előtt jelentkezik.

Az ezzel a felhasználással kapcsolatos kutatások vegyesek, de egy 2019-es áttekintésbe bevont 10 klinikai vizsgálatból hét azt sugallta, hogy a ligetszépe hasznos a mellfájás esetén.

Az egyik vizsgálat például azt találta, hogy azok a nők, akik hat hónapon keresztül naponta 2 gramm ligetszépe olajat plusz 400 NE egységnyi E-vitamint szedtek, enyhe javulást tapasztaltak mellfájdalmuk súlyosságában. [2]

Az Evening Primrose olajat a PMS egyéb tüneteire vagy a menstruációs görcsök enyhítésére is alkalmazzák.

3. Menopauza

Az ligetszépe kapszula már régóta használt a menopauzába való átmenet során jelentkező hőhullámok kezelésére. A felsőtestben hirtelen fellépő extrém melegségérzet a hormonális változások által okozott hőhullámok egy formája, amely az ösztradiol hormon csökkent szintjének tudható be.

Bár a bizonyítékok vegyesek, egy 2013-ban az Archives of Gynecology and Obstetrics című szaklapban közzétett tanulmány szerint az ligetszépe napi 500 milligrammos adagja hat hét után mérsékelten enyhítette a hőhullámokat. [3]

4. Bőrbetegségek

Az ekcéma, más néven atópiás dermatitis, olyan bőrbetegség, amely hámló és gyulladt bőrt okoz. Az 1980-as években David Horrobin kanadai vállalkozó erősen reklámozta a ligetszépe olajat, az ekcéma hatékony kezeléseként.

A fogyasztók pozitív fogadtatása ellenére a kutatások azóta számos állítást megcáfoltak.

A növényben található GLA a feltételezések szerint segít az akne azáltal, hogy csökkenti a bőrgyulladást és az elváltozásokat okozó bőrsejtek számát. Emellett segíthet a bőrnek megtartani a nedvességét.

Egy külön tanulmány szerint a GLA-kiegészítés mind a gyulladásos, mind a nem gyulladásos aknés elváltozásokat csökkentette. [6, 7]

5. Reumás ízületi gyulladás

A reumatoid artritisz (RA) egyfajta autoimmun betegség, azaz olyan betegség, amelyben az immunrendszer saját sejtjeit és szöveteit támadja meg. RA esetén a szervezet elsősorban a saját ízületeit támadja.

Egyes tanulmányok szerint a GLA csökkentheti a fájdalmat és javíthatja az izületek funkcióit enyhe vagy közepesen súlyos reumatoid artritiszben szenvedőknél. [4]

6. Diabéteszes neuropátia

1993-ban javasolták először a ligetszépe olajat a diabéteszes neuropátia, az idegfájdalmak egy típusának lehetséges kezelésére, amely főként a lábakat és a lábszárakat érinti. Azóta minimális bizonyíték állt rendelkezésre ezen állítások alátámasztására.

Egy 12 hónapos indiai tanulmány 80 súlyos diabéteszes neuropátiában szenvedő ember bevonásával vizsgálta a kezelést. Arra a következtetésre jutottak, hogy napi 500-1000 mg olaj 400 mg E-vitaminnal kombinált adagja a résztvevők 88%-ánál ért el fájdalomcsillapítást. [5]

7. Magas vérnyomás

Ellentmondásos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az olaj csökkenti-e a vérnyomást. 

Egy 2013-as tanulmány szerint az ligetszépét szedőknél kissé magasabb volt a szisztolés vérnyomás. A kutatók a csökkenést "klinikailag jelentős különbségnek" nevezték. [8]

Lehetséges mellékhatások

A legtöbb étrend-kiegészítőhöz hasonlóan a ligetszépe olaj hosszú távú hatását nem sok kutatás vizsgálta. Bizonyos esetekben azonban olyan mellékhatásokat okozhat, mint:

 • Gyomorpanaszok
 • Fejfájás
 • Hányinger
 • Hasmenés

A legtöbb mellékhatás enyhe fokú, és a kezelés abbahagyása után magától megszűnik.

Ligetszépe olaj ellenjavallat

A ligetszépe olajat óvatosan kell alkalmazni a következő esetekben:

 • Növelheti a vérzés kockázatát vérzési rendellenességben szenvedőknél.
 • Terhes nők ne szedjék, mivel növelheti a vetélés vagy a koraán megindult szülés kockázatát.

Az Evening Primrose jelentős számú gyógyszerrel léphet kölcsönhatásba, ami vagy csökkenti a gyógyszer hatékonyságát, vagy mellékhatásokat vált ki.

 • Vérhígítók
 • NSAID-ok
 • Antipszichotikus gyógyszerek
 • HIV-gyógyszerek

Adagolás

Általánosságban elmondható, hogy felnőtteknél a napi 500 mg-os adag biztonságosnak tekinthető, bár sokan akár napi 1300 mg-ot is fogyasztanak mellékhatások nélkül.

A kutatások hiánya miatt a ligetszépét nem szabad gyermekeknek adni.

Hozzászólások

Új hozzászólás

  Kapcsolódó termékek

  töltés

  TÖLTÉS