Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A Maca gyökér

Férfi termékek Gyógynövény
maca por és gyökér

A Maca egy közép-Peruban őshonos növény (tudományos nevén Lepidium meyenii), ami a magas fennsíkokat szereti, mint az Andok hegység. Több, mint 3000 éve termesztik az Andokban tápanyag és egészségmegőrzés célokból. Maca egy retekfajta, aminek tejkaramella illata van. Gyökerét gyógyhatása miatt étrend-kiegészítőnek használják.

A Maca megoldást nyújt a krónikus fáradtság szindrómára, fokozza az energiát, állóképességet, sportteljesítményt és a memóriát. Az inkák és a modernkori emberek elsősorban a hormonális hatásai miatt fogyasztják. Nőknél csökketi a menstruációs problémákat, a menopauza tüneteit, javítja a termékenységet és a szexuális zavarokra is megoldást kínál. Férfiaknál a merevedési zavarokra is megoldás lehet a maca növény kúraszerű szedése. Sokrétű hatásai közé sorolják még a depresszió tüneteinek enyhítését, a csontritkulás megelőzését és a legyengült immunrendszer helyreállítását.

Mikre jó a maca szedése?

 • Vérszegénység
 • Leukémia
 • A krónikus fáradtság szindróma (CFS)
 • Az energiahatékonyság javítása és a sportteljesítményt
 • Javítja a memóriát
 • Depresszió
 • Női hormon egyensúly
 • Menstruációs problémák
 • Menopauza tüneteit
 • A csontritkulás
 • Gyomorrák
 • Tuberkulózis
 • Immunrendszer erősítésére
 • HIV / AIDS

A Maca hatása

1. Antioxidánsokban gazdag

A Maca gyökere természetes antioxidánsként hat, fokozza az antioxidánsok szintjét, például a glutationt és a szuperoxid-diszmutázt a szervezetben. Az antioxidánsok segítenek a káros szabadgyökök semlegesítésében, a krónikus betegségek elleni küzdelemben és a sejtek károsodásának megelőzésében.

Egy 2014-es tesztcsöves vizsgálat kimutatta, hogy a maca kivonatából származó poliszacharidok magas antioxidáns hatással rendelkeznek és hatékonyan küzdenek a szabad gyökök károsító hatása ellen.

Egy Csehországban végzett állatkísérlet azt is megállapította, hogy a patkányok koncentrált maca adagjának beadása nemcsak javította az antioxidáns szintet, hanem jelentősen csökkentette a koleszterin és a triglicerid szintjét a májban, továbbá csökkentette a vércukorszintet, segítve megelőzni a krónikus betegségek kialakulását. Eközben egy másik kémcsöves vizsgálat kimutatta, hogy a maca kivonat antioxidáns tartalma akár az idegrendszeri károsodás ellen is védelmet nyújthat.

Az antioxidáns szint fokozása hasznos lehet az olyan állapotok, mint a szívbetegség, a rák és a cukorbetegség megelőzésére, az oxidatív stressz és sejtkárosodás megelőzésével. Az ígéretes eredmények ellenére további vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogy az antioxidánsok a maca gyökerében milyen hatással lehetnek az emberre.

2. Javítja az energiaszintet, a hangulatot és a memóriát

Azok, akik rendszeresen használják a maca port, azt jelezték, hogy éberebbé, energizáltabbé váltak, viszonylag gyorsan miután elkezdték azt használni. Ráadásul a maca úgy segíthet növelni az energiaszintet, hogy nincs "idegesség" vagy amolyan remegés érzés, amit például a koffein magas szintje ad.

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a maca pozitívan befolyásolhatja az energiaszintet és az állóképességet. A pozitív energiaszint fenntartása javíthatja a hangulatot is, és néhány korai tanulmány azt is megállapította, hogy a maca csökkentheti a depresszió tüneteit.

Nem tisztázott pontosan, hogy a maca hogyan növeli az energia szintjét, de úgy tűnik segít megelőzni a tüskéket a vércukorszintben, és fenntartani a mellékvese egészségét, amely a hangulatot és az energiát szabályozza. Az energia szintjének fenntartása szintén segít meggátolni a súlygyarapodást.

Számos tanulmány azt is megállapította, hogy a maca gyökér előnyös a memória és a koncentráció szempontjából. Két állatkutatás szerint a fekete maca képes volt javítani az egerek memóriazavarát, valószínűleg nagy antioxidáns tartalmának köszönhetően.

Kutatások azt mutatják, hogy a naponta macat szedőknél (Maca por Healthychoices, Murwillumbah, NSW, Ausztrália) 6 hét után javult a vérnyomás és a hangulat illetve csökkent a depresszió és a szorongás.

3. Javítja a női szexuális egészséget

Szexuális diszfunkció gyógyítására szokták használni, amiket antidepresszáns gyógyszerek okoznak. A kutatások arra utalnak, hogy a maca naponta kétszeri szedésével, 12 héten át, kissé javítja a szexuális teljesítményt.

A maca por és kapszulák használata növeli a szexuális vágyat. Korai kutatások azt mutatják, hogy a macat szedők (Maca Gelatinizada La Molina, Laboratories Hersil, Lima, Peru), 12 hét után megnövekdett szexuális aktivitásról számoltak be.

Több vizsgálat megerősítette, hogy a maca támogatja a női szexuális egészséget számos különböző mechanizmuson keresztül.

A Maca gyökér csökkentheti a szexuális zavarokat és növelheti a nemi vágyat a nők körében. Az egyik tanulmány a maca antidepresszánsok által okozott szexuális diszfunkcióra gyakorolt hátását vizsgálta a posztmenopauzális nők körében. A placebó csoporttal összehasonlítva a maca gyökér képes volt jelentősen javítani a szexuális funkciókat. Egy másik vizsgálat hasonló eredményeket mutatott, jelezve, hogy a maca jól tolerálható és képes a libidó és a szexuális funkció javítására.

Egy tanulmány 2008-ban azt is kimutatta, hogy a maca gyökér előnyös mind a pszichológiai tünetek, mind a szexuális funkciók kezelésében a posztmenopauzás nőknél. Tény, hogy a maca képes volt csökkenteni a menopauza okozta depressziót és szorongást hat hét kezelés után.

A Maca képes továbbá kiegyensúlyozni a női nemi hormonokat, és azt is kimutatták, hogy enyhíti a menopauza tüneteit. A hormonszint kiegyensúlyozása döntő fontosságú a reproduktív egészség szempontjából, és segíthet csökkenteni az olyan tüneteket, mint a meddőség, a súlygyarapodás és a puffadás.

A menopauza tüneteinek csökkentése mellett az ösztrogénszint szabályozása segíthet a reproduktív egészség és termékenység javításában, valamint a policisztás petefészek szindróma (PCOS) tüneteinek enyhítésében.

4. Erősíti a férfiak termékenységét

És mi a helyzet a férfiak esetén? Tanulmányok kimutatták, hogy a maca por a férfiak szexuális egészségét és termékenységét is javítja.

Férfi meddőség esetén is előszeretettel ajánlják a maca port Dél-Amerikában. Kutatások azt mutatják, hogy a rendszeresen maca port szedők (Maca Gelatinizada La Molina, Laboratories Hersil, Lima, Peru) esetében 4 hónap után növeli a spermaszámot a egészséges férfiaknál.

Egy perui tanulmány kimutatta, hogy a maca nyolc héten keresztül történő szedése növeli a férfiak szexuális vágyát. Közben egy másik 2001-es tanulmány megállapította, hogy a maca segített a spermiumok minőségének és mozgékonyságának javításában, akmi két fontos tényező a férfi meddőségének tekintetében.

A Maca szintén csökkentheti a szexuális zavarokat. Egy 2010-es tanulmány összefoglalta a maca libidóra vonatkozó hatásait (négy klinikai vizsgálat eredményei szerint) és arról számolt be, hogy két vizsgálat eredménye a szexuális diszfunkció és a szexuális vágy javulását mutatta mind a férfiak, mind a nők körében. A másik két kísérlet azonban nem talált számottevő pozitív eredményt, ezért további kutatásokra van szükség.

A Maca tápérétke

A Maca gyökér kiváló fehérje, rost, vitamin és ásványi anyag forrás, köztük a C-vitamin, a réz és a vas. Több mint 20 aminosavat - beleértve mind a nyolc esszenciális aminosavat - és számos egészségmegőrző fito tápanyagot is tartalmaz.

Egy uncia (kb. 2 evőkanál) maca por tartalma:

 • 91 kalória
 • 20 gramm szénhidrát
 • 4 gramm fehérje
 • 1 gramm zsírt
 • 2 gramm étkezési rost
 • 79,8 milligramm C-vitamin (133% DV)
 • 1,7 milligram réz (84 százalék DV)
 • 4,1 milligramm vas (23% DV)
 • 560 mg kálium (16% DV)
 • 0,3 milligramm B6-vitamin (16 százalék DV)
 • 0,2 mg mangán (11% DV)
 • 1,6 milligram niacin (8 százalék DV)
 • 70 mg kalcium (7% DV)
 • 0,1 milligramm riboflavin (6% DV)

A Maca por adagolása

A megfelelő adag maca számos tényezőtől függ, mint például a felhasználó kora, egészségi állapota, és számos más körülmény. Más mennyiség javasolt gyermekek  és felnőttek számára. Ne feledje, hogy a természetes termékek nem mindig feltétlenül biztonságosak és dózis is fontos lehet. Ügyeljen arra, hogy kövesse a termékeken található utasításokat és forduljon gyógyszerészéhez vagy orvos ha hosszú távon szedni szeretné (6 hónapnál hosszabban).

Bár nincsen ajánlott mennyiség a maca napi adagjára, a szakértők 1 - 20 garmm közötti mennyiséget mondanak biztonságosnak és hatásosnak.

A Maca mellékhatásai

Maca biztonságos a legtöbb ember számára, és minimális a maca mellékhatásának kockázata. Azonban vannak olyanok, akiknek mérsékelniük kell a maca bevitelt.

Ha bármilyen pajzsmirigy-problémája van, tartsa a maca bevitelt mérsékelt szinten. Ez azért van, mert goitrogént tartalmaz, amely a pajzsmirigy működést befolyásolja, különösen a pajzsmirigy problémákkal élőknél. 

A maca hormonszintre kifejtett hatásai miatt az orvosok úgy vélik, hogy a maca nem fogyasztható olyan személyeknél, akik hormonszint szabályzó gyógyszereket szednek az olyan betegségek kezelésére, mint például az emlőrák vagy a prosztatarák.

A magas vérnyomással rendelkezőknek azt is ajánljuk, hogy ne fogyasszanak macát, hogy elkerüljék a kedvezőtlen maca gyökér mellékhatásokat.

Maca vs. Ginseng

A macához hasonlóan a ginzeng is gyökerekből álló és gyógyhatású növény. Mindkettőt évszázadok óta használják a hagyományos orvoslásban, és úgy vélik, hogy hasonló egészségügyi előnyökkel járnak, mint például a memória és az energiaszint fokozása, a menopauzás tünetek és a vércukorszint csökkentése. A ginseng és a maca számos antioxidánst tartalmaz, és erős gyulladáscsökkentő hatása is van.

Ugyanakkor vannak különbségek, amelyek egymástól mekülönböztetik a két gyökeret. Először is a ginseng több kutatás alanya, és az egészségügyi előnyök szélesebb skálájához kapcsolódik. Valójában a tesztcsöves és állatkísérletek azt mutatták, hogy a ginzeng javíthatja az agyműködést, segíti a testsúlycsökkentést, növeli az immunitást és még a rákos sejtek elleni küzdelmet is.

Továbbá, míg a maca gyökér valójában cruciferous zöldség, mint a brokkoli vagy a kelbimbó, ginseng az Araliaceae növénycsaládba tartozik, amely elsősorban a trópusi cserjék és fák faja. A ginzeng ugyanakkor keserűbb, míg a maca íze földes, mégis finom, és amelyet gyakran használnak a receptekhez és italokhoz, hogy növeljék mind a tápanyagtartalmat, mind az ízprofilt.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan működik a maca?

Maca gyökér tartalmaz számos vegyi anyagot, beleértve a zsírsavakat és aminosavakat. Azonban egyelőre nem teljesen tiszta még a kutatók számára sem, hogy hogyan működhet a maca.

A Maca gyökér egy szupertáplálék?

Igen. Gazdag aminosavakban és szinte minden fontos tápanyagot tartalmaz. Hasonlóan szuperélelmiszer a kakaó, quinoa, lucuma, chia mag amik szintén az azték és inka kultúrából származnak.

Hogyan fogyasztják a macát?

Élelmiszerként a macát sütve vagy pökölve készítik el és többnyire levesként fogyasztják, de erjesztett italként is előszeretettel isszák, ezu az úgynevezett maca chicha.

A mezőgazdaságban, arra használják, hogy növeljék a termékenységét az állatállománynak.

A macát emellett por, kapszula és tabletta formájában is be lehet vinni az emberi szervezetbe, hogy utána kifejthesse a pozitív élettani hatásait.

A Maca adaptogén? Mit is jelent ez?

Maca is adaptogén növény. Azzal tisztában kell lenni, hogy az adaptogének nem azonnal, hanem fokozatosan fejtik ki hatásukat. A legjobb hatás elérése érdekében folyamatosan használni kell őket.

Milyen neveken emlegítik a Macát vagy a perui zsázsát?

A Maca magyar neve a perui zsázsa, de perui ginzengnek, perui viagrának, vagy egyszerűen csak "csodaszernek” mondják. Valamint a „21. század Eledelének” is hívják utalva az energetizáló és vágyfokozó hatására.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS