Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Minden amit a kurkumáról tudni érdemes

Gyógynövény
kurkuma

Mi az a kurkuma?

A kurkuma (Curcuma longa, Turmeric Rootindiai sáfrány) egy sárgás színű fűszer, köszönhetően a gyöktörzsében és gumójában lévő (Curcumae rhizoma) - nem mérgező, sárga színű - kurkumin nevű festékanyagnak. A kurkumát széles körben használják sajátos íze, illetve számos egészségügyi hatása miatt. Elsősorban Dél- és Dél-Kelet Ázsiában termesztették és használták, de ma már a trópusokon is szinte mindenhol megtalálható. A kurkuma kapszula, por és tabletta formájában is megvásárolható. 

A kurkuma hatóanyaga a kurkumin

A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, ami egy polifenol. Ennek a hatóanyagnak köszönheti számos pozitív egészségügyi hatását, melyet a következő pontban részletezünk. A kurkumin egyben egy pH-indikátor is, savas sárgásabb, míg lúgos környezetben pirosabb a színe.

A fekete bors segíti a felszívódását, de ha azt szeretnénk, hogy eljusson a vastagbélbe, például a rákmegelőző hatása miatt, akkor nem javasolt mellé a bors. 

A kurkuma por hatásai

A kurkuma amellett, hogy rendkívül finom és számos recept alapanyaga, sok egészségügyi előnnyel jár a fogyasztása. Főleg az indiai konyha épül rá erősen, mivel a curry por alapanyaga. Egészségügyi előnyei közé sorolják a kurkuma ízületvédő hatását, ezért sportolóknak és idősebbeknek kifejezetten ajánlott a kurkuma por fogyasztása.

A kurkuma, hatóanyaga a kurkumin képes blokkolni a gyulladási folyamatokat azáltal, hogy gátolja azon fehérjék termelődését, melyek okozzák. Már több mint 700 génről bizonyosodott be, hogy a kurkuma képes jó irányban befolyásolni azokat, s ezáltal gátat vetni a gyulladásos folyamatok kialakulásáért leginkább felelős COX2 és a 5-LOX enzimek előállításának.

Az ízületvédő hatása mellett, a kurkuma rákmegelőző hatással is bír, mivel a kurkumin a gátolja a ráksejtek osztódását és szétvándorlását, egyúttal a szervezetben lévő gyulladásokat is csökkenti.

A másik széles körben elismert és bizonyított hatás, hogy a kurkuma vércukor szint csökkentő hatással bír és segít megakadályozni a cukorbetegség kialakulását. A thaiföldi Srinakharinwirot Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a kurkumin gátolja a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét. A kurkuma hatását a rendellenesen magas vércukorszintű, orvosi szóval prediabéteszes emberek körében vizsgálták kilenc hónapon keresztül. A Diabetes Care szaklapban megjelent tanulmányukból az derült ki, hogy a kurkumin rendszeres alkalmazása segít megelőzni a diabétesz kialakulását a magas kockázatú embereknél.

A kurkuma segít elkerülni a vérrögök képződését és szedésével csökkenthető a trombozis kialakulásának veszélye.

A kurkuma esetében szinte minden ismertető beszámol arról, hogy évezredek óta ismert a vérrögök kialakulását, az infarktus- és trombózisveszélyt csökkentő hatása. 

Kurkuma fogyókúra receptek

A kurkuma alapanyaga a currynek és a Worcester-szósznak is, így a currys indiai csirke, a korma currys csirke vagy éppen a worcesteres pásztor pite és minden BBQ-s sült hús is tartalmaz kurkumát. A vércukorszintre gyakorolt pozitív hatása miatt szinte minden diétás húshoz és leveshez tudunk ízlés szerint adni belőle.

kurkuma a konyhában  kurkuma gyökér 

Kiknek ajánlott a kurkuma?

A kurkumát bárki fogyaszthatja aki szereti az ízét és élvezni szeretné áldásos hatásait. Ennek ellenére akiknek kifejezetten javallot lehet a fogyasztása azok az alábbi csoportok:

  • Túlsúlyosak

  • Cukorbetegek

  • Reumások 

A kurkuma mellékhatásai és árnyoldalai

A kurkuma rendszeres használatát minden esetben javasolt jelezni kezelőorvosnak, mert különböző gyógyszerek hatásait felerősítheti. Véralvadásgátló hatása miatt például véralvadásgátlók szedése mellé nem ajánlott, mivel növelheti a vérzések esélyét. A keringésre hatással lévő gyógyszerek mellé ha nagyobb mennyiségű kurkumát szeretne fogyasztani, azt jelezze kezelőorvosának.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS