Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Minden amit a Maca afrodiziákumról tudni érdemes

Gyógynövény
maca por és gyökér

Mi az a Maca?

A Maca egy növény, mely a perui Andokban (ezért is illetik a Perui zsálya névvel) honos és a tengerszint felett min. 3500 méterrel található meg. Ezáltal a világ legmagasabban élő növényi élelmiszerforrása. A Maca növény sziklás talajon növekszik, amely a legtöbb más növényzet számára túlságosan zord környezetnek számít. Extrém időjárási körülmények között is virágzik, mint amilyen a fagyos hideg, az intenzív napfény vagy az erős szél. A Maca növény leveleket és kis gyökereket is növeszt, melyek mérete nagyjából megegyezik a retekével. A gyökérzet az, amelyet évezredek óta féltve őriznek, mivel fokozza az energiaszintet, az állóképességet és a termékenységet, emberek és állatok körében egyaránt. Nem kétséges, hogy a Maca gyökér a magas hegyekben bennszülöttek generációinak tette az életét a lehető legtermékenyebbé. 

A Maca tulajdonságai (tudományos adatok és leírás)

A Maca (Lepidium meyenni Walpers) perui növény, 4000 méter feletti magasságban él. A káposztafélék családjába és a zsázsák nemzetségébe tartozik. Legközelebbi rokonai a repce, a mustár, a fehérrépa és a káposzta. A Maca alacsony növésű, kokárdaszerű növény, nagy földalatti gyökérzettel. 10-20 centiméter magasra nő meg, gyökerei átlagosan 15 centiméter kerületűek. 

A Maca történelme és hagyománya

A Macát évszázadok óta használják az Andokban táplálékként és a termékenység fokozásához, mind embereknél, mind állatoknál. A Macát valószínűleg 1300-2000 évvel ezelőtt háziasították inka farmerek a Juninban található San Blasban (napjainkban Peru). Az első írásos feljegyzés a gyökérről Cieza de Leontól származik (1553). 1653-ban egy spanyol pap, Cobo utalt a gyökér termékenységfokozóként és stimulánsként történő használatára. A középső Andokban a Macát kiszárítva továbbra is alkalmazzák mindennapos élelmiszerforrásként napi 20 gramm feletti mennyiségben is. 

A Maca tápanyagtartalma

A Maca kapszula igazi táplálkozási erőmű. A kiszárított Maca 13-16% fehérjét, 8,5% rostot, 19 esszenciális aminosavat, vitaminokat (A, B1, B2, B3, C, D), ásványi anyagokat (vas, magnézium, réz, cink, nátrium, kálium), számos glükozinolátot, húszféle szabad zsírsavat és olyan különleges összetevőket is tartalmaz, mint a macaenes és a macamides. Ezenfelül a Maca azon kevés élelmiszerek közé tartozik, melyeket adaptogénnel tartanak, vagyis olyan élelmiszernek, mely növeli az általános életerőt. 

Hogyan hat a Maca?

A Maca por gazdag aminosavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban, táplálkozás szempontjából egy igazi erőmű. Emellett a maca adaptogén hatású, ami azt jelenti, hogy jó hatással van az általános egészségi állapotra és erőre. Kutatások kimutatták, hogy a Maca fokozza az általános testi funkciókat és a hangulatra is jó hatással van.

 

maca növény maca kapszula maca gyökér maca-por

Maca és a hormonok

A Macát nagyon hasznosnak tartják a hormonegyensúly szempontjából, valamint az endokrin és a pajzsmirigy funkciók növelése terén, de még az immunrendszerre is jó hatással van. Ezek az előnyök nagy valószínűséggel a Maca magas aminosav tartalmához köthetőek. A hormonok aminosavakból és koleszterinből tevődnek össze. 

Maca, mint adaptogén

A Maca gyökér, csakúgy mint a ginseng, adaptogén. Az adaptogének olyan anyagok, melyek fokozzák a fizikai test ellenállását a betegségekkel szemben, azáltal hogy javítják a testi és érzelmi egészséget. Emiatt a maca széles körben alkalmazott élelmiszer, mely sok esetben képes támogatni és megújítani a túlterhelt, elfáradt mellékvesemirigyeket és a hormonrendszer más részeit is. Idővel a Maca fogyasztása számos előnyhöz vezethet, köztük magasabb energiaszinthez, lelki és szellemi tisztasághoz és a stresszkezelés képességéhez. 

A Maca adagolása

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés a Maca adagolására vonatkozik. Nagyon sok információ elérhető a témában és nem mindegyik pontos. 

A Maca használata

A leghatásosabb felhasználási módszer, ha a Maca port vízbe vagy gyümölcslébe keverve éhgyomorra fogyasztjuk, reggeli előtt 10-15 perccel. Éhgyomorra fogyasztva a Maca egy kicsivel gyorsabban és alaposabban szívódik fel. Egyeseknek az is megfelelő lehet, ha a Maca port italba vagy ételekbe keverve fogyasztják. Továbbá a maca kapható tablettás kivitelben vagy akár tea formájában is. 

Miért ragaszkodj a perui Macához

Ha végeztél némi kutatást a témában, akkor láthattad, hogy a Maca gyökér az Andok magas hegyeiből származik és napjainkban elsődlegesen Peruban és Bolíviában termesztik. Valószínűleg nem tudod azonban, hogy az elmúlt években Kína is belefogott a Maca termesztésébe és exportálásába. 

A Maca előnyös hatásai

Tapasztalataink alapján a jó minőségű Maca folyamatos és kitartó szedésével hormonális, fizikai és érzelmi állapotunkon is javítani tudunk. Azonban jelentős számban találkoztunk félrevezető vagy rosszindulatú információkkal is a Maca előnyeivel kapcsolatban. Ezért készítünk egy cikksorozatot, amely a Maca hatásával és előnyeivel foglalkozik. Amikor csak lehetséges, tudományos dokumentációkat és saját tapasztalatokat osztunk meg.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS