Szállítás

 már 590 Ft-tól

 15 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 1 napos szállítás

 további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 15 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

Stevia édesítő és növény felhasználása

Édesítőszer

2017. március 8.

dtevia édesítőszer

Stevia a természetes édesítőszer

A finomított cukor nem egészséges, így az emberek egészségesebb alternatívákat kezdtek el keresni. Nagyon sok alacsony kalóriatartalmú édesítőszer van a piacon, melyekről az él a köztudatban, hogy mindegyik mesterségesen előállított, de ez a kijelentés koránt sem helyálló. Hiszen van néhány természetesen elérhető édesítőszer, mely ízre legalább olyan, mint a mesterségesen előállított társaik. Egyik ilyen természetesen édesítőszer a stevia, amely rendkívül nagy népszerűségre tett szert az elmúlt évek során. A stevia 100%-ban természetes, 0 kalóriát tartalmaz és jótékony hatását a szervezetre tudományos kutatások igazolják.


Mi az a stevia?

A stevia egy zöld, leveles növény, mely Dél-Amerikában őshonos. Az elmúlt századokban az orvoslásban hasznosították leveleit, de a termesztése nem csak az gyógyhatása miatt került előtérbe, hanem édes íze miatt is, melyet hamar felismertek. Manapság már nem a leveleket vannak használatban az édesítéshez, hanem feldolgozzák többféle módon a növényt, bár most is megvásárolható levélként, de elterjedtebb a stevia kivonat (folyékony vagy por állagú), illetve a növényből kinyert édes vegyületek. Két fő ilyen levélből kinyert vegyület a stevioside and a rebaudioside, melyek százszor édesebbek, mint a hagyományos cukor. Az emberek sokszor összekeverek a stevitát egy másik édesítővel melyet Truviának hívnak, de a kettő nem ugyanaz. A truvia egy keveréke a stevia növény leveleiből kinyert vegyületeknek.
 

A stevia alkalmas a vérnyomás csökkentésére

A magas vérnyomás az egyik legfontosabb kockázati tényezője a sok súlyos betegségek, mint például a szívbetegségek, a stroke és a veseelégtelenség. Tanulmányok kimutatták, hogy a szteviozid (az egyik az édes vegyülete a Stevia), mint egy táplálék kiegészítő csökkentheti a vérnyomást. Az egyik ilyen randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatban 174 kínai betegeket figyeltek meg. A vizsgálatban a betegek egyik csoportja 500 mg szteviozidot kapott vagy placebót (hatóanyag nélküli tabletta), 3-szor naponta. Az eredmények két év után a szteviozidot kapók csoportjában:

• A szisztolés vérnyomás: lement 150-ről -140-re

• diasztolés vérnyomás: lement 95-ről 89-re

Ebben a vizsgálatban, a szteviozid csoport kisebb kockázatot mutatott a bal kamrai hipertrófia, és a szívnagyobbodásban, melyek szintén magas vérnyomást okozhatnak. A steviozid csoport életminőség javulásról is beszámolt. További kutatások is alátámasztják, hogy a stevioside képes csökkenteni a magas vérnyomást (embereknél, állatoknál egyaránt). A mechanizmus nem tisztázott, de egyes kutatók úgy vélik, hogy a steviozid blokkolhatja a kalciumion-csatornákat a sejtmembránokban, hasonló mechanizmussal, mint bizonyos vérnyomáscsökkentő szerek.

Tartsuk szem előtt, hogy nehéz lenne, hogy elérjük ezeket a nagy napi dózisokat a rendszeres használat során, az édesítőszerként napi szinten használt stevia nem tud vérnyomáscsökkentő hatást kifejteni.


A Stevia csökkenteni a vércukorszintet és segít leküzdeni a cukorbetegséget

II típusú diabetes jelenleg az egyik legnagyobb egészségügyi probléma a világon. Ezt a megemelkedett vércukorszint jellemzi, mely által inzulinrezisztencia jön létre vagy éppen képtelen a szervezet inzulint termelni. A stevia vizsgálatok diabéteszes betegek körében lenyűgöző eredményeket hoztak. Az egyik vizsgálatban, 2-es típusú diabéteszes betegek vettek részt, az egyik csoport 1 gramm steviozidot kapott étkezés közben, a másik pedig 1 gramm kukoricakeményítőt. A steviozidot kapó csoport vércukorszint csökkenése számottevő, körülbelül 18% volt. Egy másik vizsgálatban a szacharózt (rendes cukor), aszpartámot és steviat hasonlítottak össze. Úgy találták, hogy a stevia csökkentette mind a vércukor- és az inzulinszintet étkezés után, összehasonlítva a másik két édesítőszerrel. Állatokkal folytatott tanulmányok során azt találták, hogy a steviozid fokozhatja az inzulin termelést. Az inzulin az a hormon, ami hajtja vércukrot a sejtekbe, így ez úgy tűnik, hogy a mechanizmus áll a stevia vércukorszint csökkentő hatása mögött.


További egészségügyi hatások

Egy állatokkal folytatott tanulmány során  megállapították, hogy a steviozid csökkent az oxidált LDL-koleszterint, ami, segíthet megelőzni a szívbetegséget, illetve kimutatták továbbá, hogy a steviának van gyulladáscsökkentő, rákellenes, vizelethajtó és immunmoduláló hatása is. De természetesen ezeket az eredményeket a helyükön kell kezelni, hiszen ami működik a patkányoknál, nem biztos, hogy embereknél is ugyanazt a hatást váltja ki.


Biztonságos-e a stevia fogyasztása?

Két 2010-ben kiadott tanulmány szerint nem kimutatható, hogy a stevia fogyasztása bármilyen káros hatást gyakorolna az egészségre. Azonban felmerült néhány korábbi állítás a steviával kapcsolatosan, mely szerint a stevia szerkezet hasonló néhány olyan hormonhoz, melyik zavarhatják a termékenységet. Ezt az állítást is megcáfolták, mivel állatkísérletekben jutottak ilyen eredményre nagyon nagy dózisú stevia bevitel esetén, amely embereknél nem fordulhat elő.


Különböző típusú stevia édesítők

Sok különböző típusú Stevia található a piacon. A probléma az, hogy néhány közülük rossz ízű. Ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk a legjobb fajtát. Lehet vásárolni stevia por és folyékony formában. Vannak, akik inkább a port részesítik előnyben a folyékony, és azt állítják, hogy kevesebb utóíz tapasztalható por fogyasztása esetén. A folyékony steviához gyakran adnak hozzá alkoholt, amelyek hozzájárulhatnak a rossz ízhez.


Hogyan használjuk a steviát?

A steviát sokféleképpen lehet felhasználni. Adhatjuk turmixhoz, joghurthoz, teába, kávéba és egyéb italokba. Sütésnél is jól helyettesíti a cukrot. Mivel lehet kapni folyékony és por állagúként is, e szerint is lehet variálni a használatát – folyékony formában italokhoz, por formájában sütéshez. Amikor a sütésnél szóba jön a stevia, sokan összekeverik az eritrittel, más természetes, alacsony kalóriatartalmú édesítőszerrel, de az sokkal karakteresebb ízű. Mindig vegyük figyelembe sütésnél, főzésnél, édesítésnél, hogy a stevia rendkívül erőteljes. 1 teáskanál stevia kivonat egy csésze cukornak felel meg, de egyes márkáknál lehet eltérés.


Stevia összefoglaló

Stevia talán az egyetlen édesítőszer, amely nem csak  "nem ártalmas", de a tényleges egészségügyi előnyeiről is beszámolhatunk. Nincs benne kalória, 100% -ban természetes, és ha megtalálja az Önnek megfelelő ízűt, akkor igazán nem fog hiányozni a hagyományos cukor íz az étrendjéből sem. Kijelenthető, hogy a stevia az egyik legkiemelkedőbb az édesítőszerek között, az édesítőszerek királya.

 

Az oldalon található tartalom forrás megjelöléssel szabadon felhasználható és másolható!

Vásároljon ma kiemelt termékeinkből, akár ingyenes szállítással!

Mannavita Stevia édesítőszer (200 db)

A stevia egy, mint 400-szor édesebb szer a cukornál, teljesen mellékízmentes és nem tartal...
2470 Ft

Hagyjon egy hozzászólást

0 / 5
4:00