Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Stevia édesítő és növény felhasználása

dtevia édesítőszer

Stevia a természetes édesítőszer

A finomított cukor nem egészséges, így az emberek egészségesebb alternatívákat kezdtek el keresni. Nagyon sok alacsony kalóriatartalmú édesítőszer van a piacon, melyekről az él a köztudatban, hogy mindegyik mesterségesen előállított, de ez a kijelentés koránt sem helyálló. Hiszen van néhány természetesen elérhető édesítőszer, mely ízre legalább olyan, mint a mesterségesen előállított társaik. Egyik ilyen természetesen édesítőszer a stevia, amely rendkívül nagy népszerűségre tett szert az elmúlt évek során. A stevia 100%-ban természetes, 0 kalóriát tartalmaz és jótékony hatását a szervezetre tudományos kutatások igazolják.


Mi az a stevia?

A stevia egy zöld, leveles növény, mely Dél-Amerikában őshonos. Az elmúlt századokban az orvoslásban hasznosították leveleit, de a termesztése nem csak az gyógyhatása miatt került előtérbe, hanem édes íze miatt is, melyet hamar felismertek. Manapság már nem a leveleket vannak használatban az édesítéshez, hanem feldolgozzák többféle módon a növényt, bár most is megvásárolható levélként, de elterjedtebb a stevia kivonat (folyékony vagy por állagú), illetve a növényből kinyert édes vegyületek. Két fő ilyen levélből kinyert vegyület a stevioside and a rebaudioside, melyek százszor édesebbek, mint a hagyományos cukor. Az emberek sokszor összekeverek a stevitát egy másik édesítővel melyet Truviának hívnak, de a kettő nem ugyanaz. A truvia egy keveréke a stevia növény leveleiből kinyert vegyületeknek.
 

A stevia alkalmas a vérnyomás csökkentésére

A magas vérnyomás az egyik legfontosabb kockázati tényezője a sok súlyos betegségek, mint például a szívbetegségek, a stroke és a veseelégtelenség. Tanulmányok kimutatták, hogy a szteviozid (az egyik az édes vegyülete a Stevia), mint egy táplálék kiegészítő csökkentheti a vérnyomást. Az egyik ilyen randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatban 174 kínai betegeket figyeltek meg. A vizsgálatban a betegek egyik csoportja 500 mg szteviozidot kapott vagy placebót (hatóanyag nélküli tabletta), 3-szor naponta. Az eredmények két év után a szteviozidot kapók csoportjában:

• A szisztolés vérnyomás: lement 150-ről -140-re

• diasztolés vérnyomás: lement 95-ről 89-re

Ebben a vizsgálatban, a szteviozid csoport kisebb kockázatot mutatott a bal kamrai hipertrófia, és a szívnagyobbodásban, melyek szintén magas vérnyomást okozhatnak. A steviozid csoport életminőség javulásról is beszámolt. További kutatások is alátámasztják, hogy a stevioside képes csökkenteni a magas vérnyomást (embereknél, állatoknál egyaránt). A mechanizmus nem tisztázott, de egyes kutatók úgy vélik, hogy a steviozid blokkolhatja a kalciumion-csatornákat a sejtmembránokban, hasonló mechanizmussal, mint bizonyos vérnyomáscsökkentő szerek.

Tartsuk szem előtt, hogy nehéz lenne, hogy elérjük ezeket a nagy napi dózisokat a rendszeres használat során, az édesítőszerként napi szinten használt stevia nem tud vérnyomáscsökkentő hatást kifejteni.


A Stevia csökkenteni a vércukorszintet és segít leküzdeni a cukorbetegséget

II típusú diabetes jelenleg az egyik legnagyobb egészségügyi probléma a világon. Ezt a megemelkedett vércukorszint jellemzi, mely által inzulinrezisztencia jön létre vagy éppen képtelen a szervezet inzulint termelni. A stevia vizsgálatok diabéteszes betegek körében lenyűgöző eredményeket hoztak. Az egyik vizsgálatban, 2-es típusú diabéteszes betegek vettek részt, az egyik csoport 1 gramm steviozidot kapott étkezés közben, a másik pedig 1 gramm kukoricakeményítőt. A steviozidot kapó csoport vércukorszint csökkenése számottevő, körülbelül 18% volt. Egy másik vizsgálatban a szacharózt (rendes cukor), aszpartámot és steviat hasonlítottak össze. Úgy találták, hogy a stevia csökkentette mind a vércukor- és az inzulinszintet étkezés után, összehasonlítva a másik két édesítőszerrel. Állatokkal folytatott tanulmányok során azt találták, hogy a steviozid fokozhatja az inzulin termelést. Az inzulin az a hormon, ami hajtja vércukrot a sejtekbe, így ez úgy tűnik, hogy a mechanizmus áll a stevia vércukorszint csökkentő hatása mögött.


További egészségügyi hatások

Egy állatokkal folytatott tanulmány során  megállapították, hogy a steviozid csökkent az oxidált LDL-koleszterint, ami, segíthet megelőzni a szívbetegséget, illetve kimutatták továbbá, hogy a steviának van gyulladáscsökkentő, rákellenes, vizelethajtó és immunmoduláló hatása is. De természetesen ezeket az eredményeket a helyükön kell kezelni, hiszen ami működik a patkányoknál, nem biztos, hogy embereknél is ugyanazt a hatást váltja ki.


Biztonságos-e a stevia fogyasztása?

Két 2010-ben kiadott tanulmány szerint nem kimutatható, hogy a stevia fogyasztása bármilyen káros hatást gyakorolna az egészségre. Azonban felmerült néhány korábbi állítás a steviával kapcsolatosan, mely szerint a stevia szerkezet hasonló néhány olyan hormonhoz, melyik zavarhatják a termékenységet. Ezt az állítást is megcáfolták, mivel állatkísérletekben jutottak ilyen eredményre nagyon nagy dózisú stevia bevitel esetén, amely embereknél nem fordulhat elő.


Különböző típusú stevia édesítők

Sok különböző típusú Stevia található a piacon. A probléma az, hogy néhány közülük rossz ízű. Ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk a legjobb fajtát. Lehet vásárolni stevia por és folyékony formában. Vannak, akik inkább a port részesítik előnyben a folyékony, és azt állítják, hogy kevesebb utóíz tapasztalható por fogyasztása esetén. A folyékony steviához gyakran adnak hozzá alkoholt, amelyek hozzájárulhatnak a rossz ízhez.


Hogyan használjuk a steviát?

A steviát sokféleképpen lehet felhasználni. Adhatjuk turmixhoz, joghurthoz, teába, kávéba és egyéb italokba. Sütésnél is jól helyettesíti a cukrot. Mivel lehet kapni folyékony és por állagúként is, e szerint is lehet variálni a használatát – folyékony formában italokhoz, por formájában sütéshez. Amikor a sütésnél szóba jön a stevia, sokan összekeverik az eritrittel, más természetes, alacsony kalóriatartalmú édesítőszerrel, de az sokkal karakteresebb ízű. Mindig vegyük figyelembe sütésnél, főzésnél, édesítésnél, hogy a stevia rendkívül erőteljes. 1 teáskanál stevia kivonat egy csésze cukornak felel meg, de egyes márkáknál lehet eltérés.


Stevia összefoglaló

Stevia talán az egyetlen édesítőszer, amely nem csak  "nem ártalmas", de a tényleges egészségügyi előnyeiről is beszámolhatunk. Nincs benne kalória, 100% -ban természetes, és ha megtalálja az Önnek megfelelő ízűt, akkor igazán nem fog hiányozni a hagyományos cukor íz az étrendjéből sem. Kijelenthető, hogy a stevia az egyik legkiemelkedőbb az édesítőszerek között, az édesítőszerek királya.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS