Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A tőzegáfonya kapszula és tea hatása

Gyógynövény Antioxidáns
tőzegáfonya

Az antioxidánsok királynőjét keresed? Akkor tudnod kell, hogy a tőzegáfonya az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú gyümölcs. Ez a hihetetlen bogyós gyümölcs tele van egészségvédő antioxidánsokkal, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, és segítenek a krónikus betegségek megelőzésében. Az áfonyának - melyre a superfood marketing jelzőt is használják - minden bevásárlólistán szerepelnie kellene, többek között azért, mert képes csökkenteni gyulladásokat és fokozni az immunrendszer védelmét.

A tőzegáfonya hatása

1. A húgyúti fertőzések megelőzése

A tőzegáfonya egyik legismertebb előnye, hogy képes kezelni a húgyúti fertőzéseket. A húgyúti fertőzések a nőknél lényegesen gyakoribbak, mint a férfiaknál, a húgyutak bármelyik részét érinthetik, de leggyakrabban a húgyhólyagban fordulnak elő. Évente több millió rendelői látogatásért felelősek a húgyúti fertőzések.

A fertőzés tünetei közé tartoznak a gyakori, sürgető vagy fájdalmas vizelés, amelyet néha hasi fájdalom vagy véres vizelet kísér. A legtöbb húgyúti fertőzést az Escherichia coli nevű baktérium okozza.

A tőzegáfonya gyümölcse olyan speciális vegyületeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák, hogy a baktériumok a húgyutak vagy a húgyhólyag belső felszínéhez tapadjanak. [1] Emiatt számos egészségügyi szakember azt javasolja, hogy napi szinten fogyasszunk 100 százalékos áfonyalevet, annak érdekében, hogy megelőzzük a húgyúti fertőzéseket. Tanulmányok bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy azok a nők, akik gyakran fogyasztanak áfonyalevet, kevesebb húgyúti fertőzéstől szenvednek. [2,3,4]

2. Gyulladáscsökkentő hatás

A gyulladás számos krónikus betegség, köztük a szívbetegségek, az autoimmun betegségek, a rák és a cukorbetegség gyökere. Szerencsére az olyan gyulladáscsökkentő élelmiszerek, mint az áfonya, gazdag antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően természetes módon segíthetnek leküzdeni a gyulladásokat.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek az élénk színű élelmiszerekben találhatók, mint például az áfonyában. Antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően minden bogyós gyümölcs segít a szabad gyökök elleni küzdelemben, de ezek közül is az áfonya az egyik legjobb forrás.

Gyulladás akkor léphet fel, amikor a szervezet immunrendszere túlműködik és azon dolgozik, hogy megszabadítsa a szervezetet az egészségtelen táplálkozásból vagy más tényezőkből származó méreganyagoktól. Az antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő élelmiszerekben szegény étrend a szabad gyökök nagy mennyiségét eredményezi a szervezetben. A szabad gyökök olyan típusú vegyületek, amelyek idővel felhalmozódhatnak, gyulladást és oxidatív károsodást okoznak a sejtekben. Ráadásul növelik a krónikus betegségek kockázatát. Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök fogyasztása kellemes módja a szabad gyökök elleni küzdelemnek és a gyulladások leküzdésének.

3. Segíthet megelőzni a rákos megbetegedéseket

Kutatások szerint az áfonya rákellenes anyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek megelőzni a mell-, a vastagbél-, a tüdő- és a prosztatarákos sejtek növekedését. Mind az embereken, mind az állatokon végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az áfonya segíthet lassítani a tumorok fejlődését és meggátolhatja a rákos sejtek növekedését. [5,6]

Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően az áfonya segíthet csökkenteni a leggyakoribb rákos megbetegedések kockázatát. Ezért tartják rákellenes élelmiszernek.

4. Fokozza az immunrendszer működését

Egyes tanulmányok szerint az áfonya kivonat az immunrendszer működésének több aspektusát is javíthatja, és még a megfázás és az influenza tüneteinek gyakoriságát is csökkentheti. Az áfonyában található magas proantocianidin tartalom segít a szervezet immunrendszerének a betegségek kivédésében. Ezek az erős polifenolok képesek ápolni a bélbélnyálkahártyát, ahol az immunrendszer nagy része működik.

Az áfonyalé egyik legnagyobb előnye, hogy képes megvédeni a szervezetet a káros baktériumok felhalmozódásától. Ez lehetővé teszi, hogy az egészséges, immunerősítő baktériumok jól fejlődjenek, és erőteljes védelmet építsenek ki a betegségekkel és fertőzésekkel szemben.

Az áfonya C-vitaminban is gazdag, egyetlen csészényi a napi ajánlott érték mintegy 24 százalékát biztosítja. A C-vitamin felpörgetheti az immunrendszert, sőt, tanulmányok szerint csökkentheti az olyan betegségek tüneteit - és lerövidítheti azok időtartamát - mint a tüdőgyulladás, a malária és a hasmenés. [7]

5. Jótékonyan hat az emésztőrendszerre

A tőzegáfonyának tisztító, hasmenés elleni, méregtelenítő és vizelethajtó hatása is van. Segít a szervezetnek a méreganyagok felhalmozódásának elkerülésében és azok eltávolításában, valamint a vízvisszatartás és a puffadás enyhítésében.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a tőzegáfonya képes optimalizálni a baktériumok egyensúlyát az emésztőrendszerben. Az áfonya hasonló hatást fejt ki, mint a kombuchában, a kefirben vagy a joghurtban található probiotikumok, amelyek az egészséges "bélflóra" környezetét teremtik meg. [8]

A tőzegáfonya emésztőrendszeri előnyei tagadhatatlanok, mivel képes egyensúlyt teremteni a szervezetben lévő jó és rossz baktériumok között. Ez nemcsak az olyan tüneteket enyhíti, mint a székrekedés, a hasmenés és a túl magas gyomorsav szint, hanem a bélmikrobiom egészségének elősegítésével az immunitást és a tápanyagfelszívódást is fokozza. [9]

6. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Tanulmányok szerint az áfonya beillesztése az étrendbe számos előnnyel járhat a szív egészségét illetően, mivel képes gátolni a véralvadást, csökkenteni a vérnyomást és a gyulladásokat. [10]

Egy tanulmány megállapította, hogy az alacsony kalóriatartalmú áfonyalé fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázati tényezőit, beleértve a magas vérnyomást, trigliceridszintet, gyulladásokat és az inzulinrezisztenciát. [11]

Más kutatások szerint a tőzegáfonya segíthet a "rossz" LDL koleszterinszint csökkentésében, a "jó" HDL-koleszterinszint növelésében és az artériák keményedésének megelőzésében. [121314]

A tőzegáfonya tápértékei

Az áfonya viszonylag sok fitotápanyagot tartalmaz, mindezt alacsony kalória- és cukortartalom mellett, zsír és nátrium nélkül. Ráadásul az áfonya tele van rostokkal, C-vitaminnal és mangánnal, valamint egy sor más fontos mikrotápanyaggal. Egy csésze (kb. 110 gramm) nyers áfonya körülbelül a következőket tartalmazza (napi ajánlott bevitel százalékával):

  • 50,6 kalória
  • 13,4 gramm szénhidrát
  • 0,4 gramm fehérje
  • 0,1 gramm zsírt
  • 5,1 gramm rost
  • 14,6 milligramm C-vitamin (24%)
  • 0,4 milligramm mangán (20%)
  • 1,3 milligramm E-vitamin (7%)
  • 5,6 mikrogramm K-vitamin (7%)
  • 0,1 milligramm B6-vitamin (3%)
  • 0,3 milligramm pantoténsav (3%)
  • 93,5 milligramm kálium (3%)
  • 0,1 milligramm réz (3%)

A lenyűgöző mennyiségű vitamin és ásványi anyag tartalom mellett az áfonya magas fitonutriens tartalommal is büszkélkedhet. Az áfonyában található legerősebb fitonutriensek és antioxidánsok közé tartoznak a következők:

  • Antocianin - az áfonyában található antioxidánsoknak ez az osztálya képes elpusztítani a szervezetben lévő szabad gyököket. Orvosi vizsgálatokban előnyösnek bizonyult a fogyás elősegítésében, a koleszterinszint csökkentésében és a mellrák elleni küzdelemben.
  • Quercetin - a gyümölcsben található talán legerősebb fitonutriens, a quercetin bizonyítottan hatékony az allergia csökkentésében, az ízületi fájdalmak javításában és az érfalak gyulladásának csökkentésében.
  • Benzoesav - erőteljes fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik, amely csökkenti a fertőzések kockázatát, és képes elpusztítani a rossz baktériumokat, hogy természetes módon kezelje a húgyúti fertőzéseket, a hólyaghurutot és még a pattanásokat is.
  • Epicatechin - ezek a fitonutriensek, amelyek a zöld teában és a vörösborban is megtalálhatóak. Kimutatták, hogy terápiás hatásuk van a szívbetegségek, a rák és az Alzheimer-kór ellen.

A tőzegáfonya és a hagyományos orvoslás

Az áfonyát régóta használják a hagyományos gyógyászatban, és úgy vélik, hogy számos állapot és betegség kezelésére alkalmas.

Történelmileg az amerikai őslakosok a tőzegáfonyát a vérzés kezelésére, az emésztőrendszer egészségének elősegítésére és olyan állapotok kezelésére használták, mint a húgyúti fertőzések. A tőzegáfonya emellett alapvető táplálék volt, és gyakran használták spirituális szertartásokon. Élénk színe miatt a ruhák festésére is használták.

Az ayurvédikus gyógyászatban az áfonyát a hasmenés megállítására, a gyulladások enyhítésére és a máj erősítésére használják. Természetes vízhajtóként a méreganyagoktól való tisztításra is használják.

Tőzegáfonya vs. fekete áfonya vs. málna

A tőzegáfonya, a feketeáfonya (blueberries) és a málna a bogyós gyümölcsök három leggyakoribb példánya. Mindegyiket egyedi ízük és lenyűgöző tápanyagprofiljuk miatt kedvelik. Bár mindháromban van némi hasonlóság, rengeteg különbség is jellemzi őket.

A tőzeg- és a feketeáfonya közeli rokonok, és valójában ugyanahhoz a növénynemzetséghez tartoznak. A két növény azonban különbözik egymástól száruk, leveleik és virágaik tekintetében, valamint a termésükben is. A málna viszont a rózsafélék családjába tartozik, és más bogyós gyümölcsökkel, például a szederrel rokon.

Ízét tekintve a tőzegáfonya kissé savanykás, kesernyés ízű, míg a feketeáfonya sokkal édesebb. A málna szintén édes, de van egy finom fanyarsága, amely megkülönbözteti a többi gyümölcstől. Ráadásul, míg a málnát és az feketeáfonyát általában frissen fogyasztják, az tőzegáfonyát általában szárítják vagy süteményekben használják fel, hogy kihasználják hihetetlenül egyedi ízét.

Mindhárom gazdag antioxidánsokban, valamint fontos tápanyagokban, például C-vitaminban és rostokban. Emellett mindhárom nagyon sokoldalúan használható fel.

tőzegáfonya (cranberries) feketeáfonya (blueberries) málna (raspberries)

Adagolás

A tőzegáfonya tablettákat és kapszulákat gyakran használják természetes kezelésként olyan állapotokra, mint a húgyúti fertőzések. Miért? Segítenek kimosni a baktériumokat, és gyors enyhülést biztosítanak a tünetek ellen.

Bár a tőzegáfonya tabletta szedésének nincs hivatalos ajánlott adagja, napi 500 - 1500 milligramm közötti dózisban hatékonynak bizonyultak a húgyúti fertőzések kezelésében és megelőzésében.

Ideális esetben olyan terméket keressen, amely magas proantocianidin-koncentrációval rendelkezik. A proantocianidint a tőzegáfonya tabletták egyik aktív összetevője és ennek tulajdonítják az egészségügyi előnyei nagy részét. Törekedjen legalább a 25 százalékos proantocianidin arányra, ami körülbelül 36 milligrammot jelent adagonként.

Kockázatok és mellékhatások

Ha vérhigítót, például a Warfarin gyógyszert szedi, akkor beszéljen orvosával, mielőtt a tőzegáfonya kapszulát fogyasztaná. Bizonyítékok azt mutatják, hogy az áfonya fokozhatja a gyógyszer hatását a szervezetben. 

A nagy mennyiségű áfonya készítmények fogyasztása a vizelet oxalát kiválasztásának növekedése miatt elősegítheti a vesekövek kialakulását is. 

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS