Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A vasfű, avagy verbena

Gyógynövény
Vasfű Verbena

A Lemon Verbena, magyarul vasfű, tudományos néven Aloysia Triphylla, egy népszerű kulináris gyógynövény, amelyet főleg citrus illatának és ízének köszönhet.

Sok tanulmány kimutatta, hogy antioxidánsban gazdag, gyulladáscsökkentő és parazita ellenes hatású. Küzd a sclerosis multiplex, az elhízás és az izomkárosodás ellen az intenzív edzések során.

A vasfű növény egy trópusi évelő cserje, amely a Verbenaceae család tagja. A verbena évelő? Minden bizonnyal az, mert több szezonon keresztül virágzik. A botanikus neve lehet még Aloysia citriodora vagy Lippia citriodora. A verbéna bokor több mint 3 méter magasra is nőhet meleg éghajlaton, például Dél-Amerikában, ahonnan származik.

A virágos részt és a leveleket kulináris és gyógyászati célokra használják. A levelek sárgás-zöld színűek, hosszú, keskeny és hegyes alakúak. A levelek gazdag aromás olajjal rendelkeznek, míg illata és íze nagyon hasonlít a citroméhoz. A kutatások kimutatták, hogy a levelekből készült vasfű tea gazdag polifenol vegyületekben, beleértve a verbascoside és a luteolin 7-diglucuronide vegyületet.

A vasfű fő vegyi összetevői:

  • Verbascoside és luteolin 7-diglukuronid - kémiai anyagok, amelyek védik az UV sugárzás és a hervadás ellen.
  • Citral (nerál) - egy olyan vegyi anyag, amely a növények citrusos illatát és ízét adja, és rendelkezik bizonyos antibakteriális tulajdonságokkal (6.9%).
  • Eukaliptol (1,8-cineol) - olyan vegyi anyag, amely a bőrön alkalmazva csökkenti a gyulladásokat (12.4%).
  • Geranial - antibakteriális tulajdonságú illóolaj komponens (9.9%).
  • Sulkaton (6-metil-5-heptén-2-on) - aromaanyag (7.4%). 

A vasfű hatása

1. Az elhízás esélyének csökkentése

Ugyan több kutatásra van szükség, de eddig bizonyos tanulmányok arra utalnak, hogy a verbena segíthet egy nagyon gyakori probléma, az elhízás elkerülésében. Egy 2015-ben közzétett állatkísérletben kifejezetten a növényi verbaszkozid és más aktív polifenolja került vizsgálatra, amelyek az elhízás által okozott anyagcsere-zavarok javítására való képességét vizsgálta. Mi a polifenol? Ezek az antioxidáns tulajdonságaikról ismert növényi vegyületek nagy csoportja. A kutatók azt találták, hogy a vasfű kivonat használata a triglicerid felhalmozódás, a gyulladásások és oxidatív stressz csökkenéséhez vezetett. Azt is megfigyelték, hogy a gyógynövény kivonat egésze erősebb hatást fejtett ki, mint kizárólag a verbaszkozid. Összességében a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a vasfű növényi eredetű polifenoljainak polifarmakológiai hatásai lehetővé teszik annak klinikai alkalmazását az elhízás ellen.

Free Radical Biology and Medicine című folyóirat egy 2017-es számában megjelent tanulmányban egy hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa) és verbena (Aloysia triphylla) tartalmú kiegészítő hatását vizsgálják. A kettős-vak, placebo-kontrollos és randomizált vizsgálat alanyai túlsúlyos nők voltak. A tanulmány megállapította, hogy napi 500 milligramm vasfű / hibiszkusz tabletta fokozott elégedettséget és teljesség érzést eredményezett, valamint csökkentette az éhínséget és az esetleges táplálékfogyasztást a placebó csoporthoz képest egy hónap után. És ezek a különbségek idővel tovább nőttek. A kiegészítést szedő alanyok továbbá alacsonyabb vérnyomást tapasztaltak. 

2. A Staph fertőzések elleni küzdelem

A staph fertőzések elleni küzdelem továbbra is kihívást jelent, mivel az antibiotikum-rezisztencia nő, ezért fontos új és természetes módszereket találni a fertőzések sikeres kezelésére. A Staphylococcus aureus fertőzés - amelyet gyakrabban neveznek staph fertőzésnek - olyan bakteriális fertőzés, amely a súlyos bőrirritációktól az életveszélyes szövődményekig terjedhet. Korábbi in vitro laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a lemon verbéna etanolos kivonata megakadályozhatja a Staphylococcus aureus növekedését.

Pakistan Journal of Biological Sciences folyóiratában megjelent kutatások a vasfű hatásait vizsgálták olyan állatokon, akik a staph miatt bőrfertőzésekkel küzdöttek. Az állatokat négy csoportra osztották és hét napig kezelték őket: hagyományos helyi antibiotikummal, verbena etanolos kivonatából előállított kenőccsel, vesfű oldat injekcióval vagy sehogy. A gyógyulás sebességét és a gén jelenlétét elemezték. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a helyi vasfű kenőcs "megfelelő gyógyszer a Staphylococcus aureus bőrfertőzésének megelőzésére" a fertőzés korai szakaszában.

3. Izom regeneráció

Az intenzív testmozgás néha izomkárosodást okozhat. Az European Journal of Applied Physiology című folyóiratban megjelent tanulmány a mérsékelt antioxidáns fogyasztás hatását vizsgálta egészséges férfi önkénteseken vasfű kivonat formájában, akik összesen három hétig 90 perces futást végeztek naponta. A gyakorlat során a kutatók mérték az alanyok antioxidáns enzimaktivitását, oxidatív stressz-markereit, a gyulladásos citokineket és az izomkárosodást. Az eredmények egyértelműen pozitívak voltak. Az antioxidánsban gazdag verbena kivonat segített megvédeni a neutrofileket (fehérvérsejtek típusát) az oxidatív károsodásoktól. Ezen kívül a gyógynövény kivonat segítette az izomkárosodás jeleinek csökkentését a krónikus mozgás során, de anélkül, hogy blokkolta volna a a sejtek alkalmazkodását a testmozgáshoz.

4. Gyulladáscsökkentés

A gyulladás a legtöbb betegség gyökere, a szklerózis multiplex kialakulásának egyik fő tényezője. Egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos, 2014-ben publikált tanulmány a vasfű kivonat szklerózis multiplexes betegek szérum gyulladásos markereire (MS) gyakorolt hatását vizsgálta. A 30 vizsgálatban résztvevő betegnek verbena kiegészítőt vagy placebót adtak. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a legsúlyosabb állapotú betegek (a szklerózis harmadik stádiumában) közül azok, akik vasfű kapszulákat kaptak, a C-reaktív fehérje koncentrációja lényegesen alacsonyabb volt, mint a placebo csoportban. Miért fontos ez? Mivel a C-reaktív fehérje a gyulladás markere a szervezetben, amit a vérvizsgálatoknál is vizsgálnak.

A hagyományos dél-amerikai orvoslásban a vasfüvet izzasztószernek tartották, ami azt jelenti, hogy izzadást vált ki, ezért a lázcsillapításra és a gyógyulás gyorsítására használták a gyulladásos betegségeknél.

5. Izületek védelme

A Journal of Alternative and Complementary Medicine című folyóiratban megjelent, randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat arra utal, hogy a verbéna növény képes az izületek és porcok egészségének javítására. A tanulmány elsősorban antioxidánsban és omega-3 zsírsavban gazdag étrend kiegészítőket vizsgált, mint alternatív kezelését. Kilenc héten át 45 olyan ízületi fájdalommal és kellemetlen érzéssel élő alanyt vizsgált, akik vasfüvet vagy placebót kaptak. A vasfű kivonata erős antioxidáns tulajdonságokat mutatott, és a vizsgálat kiemelte a növényben természetes módon megtalálható verbaszkozidot. Kilenc hét elteltével a verbena szignifikáns mértékben csökkentette a fájdalmat és a merevséget, valamint javította a fizikai funkciókat. Ezek a pozitív hatások 3-4 hét után jelentkeztek. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ugyan a vasfű még további vizsgálatokat igényel az izületi problémák kezeléséhez, de mindenképpen ígéretes gyógynövény.

6. Immunrendszer erősítés

Az oxidatív stressz a szabad gyökök aktivitásának és jelenlétének a következménye, ami gyengíti az immunrendszert és sebezhetővé teszi a sejtes mutacióval és krónikus betegségekkel szemben. A kutatások a verbenát az alacsonyabb oxidatív stressz szinthez és a szervezet jobb egészségi állapotához kapcsolták, amit a az immunrendszerünk első számú védelmi vonalának, a fehérvérsejtek számának növekedése is igazolt.

7. Segítség az emésztésben

A vasfű tea bizonyos nyugtató tulajdonságokkal is rendelkezik, melyet hagyományosan a különböző kultúrákban gyomorbetegségek és emésztési problémák enyhítésére használnak. Ez a tea görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik, segít megnyugtatni a gyomrot és megszüntetni a görcsöket és a puffadást, ami kellemetlenséghez és gasztrointesztinális problémákhoz vezethet. A verbena tea segít szabályozni az étvágyat, ami egészséges tápanyagbevitelhez vezet, annak érdekében, hogy optimalizálja az anyagcsere folyamatait.

8. Szorongásoldó

A verbenában megtalálható antioxidáns vegyületek hatással lehetnek a test hormonális egyensúlyára. Bár ez a hatás nem drámai, azért a verbena teát nyugtató italként fogyasztják és a krónikus stressz okozta betegek számára jótékony lehet.

A gyógynövényt széles körben használják a depresszió és stressz enyhítésére. Úgy gondolják, hogy a vasfű hatékonyan csökkenti a poszttraumatikus stresszt, valamint az álmatlanságot. Elég csak egy pohár forró vasfű teát fogyasztani 30 perccel a lefekvés előtt a jó éjszakai alvás érdekében.

9. A nők egészsége

A vasfű elősegíti a nők premenstruációs periódus alatt tapasztalt szorongását és hangulatváltozásait. A vasfű a menstruációs ciklus szabályozására és megindítására is alkalmazható, ha az késik. A gyógynövény képes a méhösszehúzódásokat előidézni, és így alkalmazható a szülés gyorsítására.

10. Méregtelenítés

A gyógynövényről ismert, hogy indukálja a verejtékezést, ami segíthet a toxinok szervezetből való eltávolításában. Ez segít a bőr friss és fiatal megjelenésében.

A vasfű különböző előnyöket nyújt a májnak is, gyulladásgátló és görcsoldó tulajdonságai miatt hatékonyan használják a sárgaság kezelésére a máj tisztításával.

verbena - vasfű teaverbena cukorkavasfű virágavasfű csepp

A vasfű összetevői

A vasfű két legnépszerűbb formája a tea és az illóolaj, de kapható kapszulaként is.

Az Aloysia Triphylla leveleiből készült tea gazdagabb az aktív összetevőkben és a polifenol vegyületekben, mint az eredeti szárított levelek.

A verbena tea verbaszkozidot, cirtralot és luteolin-7-diglukuronidot tartalmaz.

A verbena illóolaj a növényi valamennyi hasznos vegyületét tartalmazza, 41% citrál tartalommal.

A citrál a növény erőteljes citrusos szagának és ízének az oka, antibakteriális és gombaellenes hatása van. Az illóolaj citrátot, eukaliptolt, gerániumot és sulkatont tartalmaz.

Lehetséges mellékhatások

A vasfű általában mindenki számára biztonságosnak számít, normál mennyiségben. Egyes felhasználók számára bőrirritációt okozhat.

Hatása nem világos a terhesség és szoptatás alatt, ezért ilyenkor a legjobb elkerülni.

Kerülje el továbbá, ha veseproblémái vannak, mivel nagy mennyiségű verbéna irritálhatja a vesét, és rosszabbá teheti a vesebetegséget.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS