Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A kávéfogyasztás hatásai

Kávé
kávé hatása

A kávé a világ legtöbbet fogyasztott élénkítő szere, megelőzi a teát, a maté teát vagy éppen az energiaitalokat. Sokan megszállottan szeretik az élénkítő hatását, reggel nem múlhat el anélkül, hogy ne innának meg egyet, míg mások a kávézás kultúrája és íze miatt isszák. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kávénak milyen hatásai vannak az emberi szervezetre. Cikkünkben őszintén összeszedtük a kávé fogyasztás pozitív és negatív hatásait egyaránt.

A kávéfogyasztás pozitív hatásai

A kávé pozitív hatásainak a gyökere, hogy tele van számos értékes tápanyaggal, mint B1, B2, B3, B5 vitaminok, foliát, mangán, magnézium és foszfor. Ezeken az alapvető vitaminokon kívül tartalmaz a kávé klorogénsavat, ami egy rendkivül erős antioxidáns. A klorogénsav hatásos a rák megelőzésében, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában és csökkenti a gyulladásos betegségek kialakulásának esélyét.

A klorogénsav mellett a kávé másik legfontosabb hatóanyaga, ami miatt a legtöbben isszák az a koffein. A koffein számos pozitív élettani hatással rendelkezik, úgy mint élénkítő, vízhajtó és zsírégető hatás. Zsírégető hatásról természetesen akkor tudunk beszélni ha espressot iszunk, nem csokis, szétcukrozott macchiatot mondjuk. Ha több cukrot viszünk be akkor semmit sem ér az anyagcsere gyorsító hatása a koffeinnek. A kávében található koffein növeli a szellemi és a fizikai teljesítőképességet, ezért például kutatók és sportolók kedvelt itala is.

A kávé hatásait több hosszú távú kísérletben is megfigyelték. Az egyikben kutatásban 400 000 fő 50 és 70 év közötti embert figyeltek meg és azt tapasztalták, hogy a kávéfogyasztók csoportjában a halálozások aránya 14%-kal alacsonyabb volt. Másik kutatás szerint a kávézók között 21%-kal kevesebb a depressziós és 53%-kal kevesebb volt az öngyilkosság a kutatás kávés csoportjában.

koffein hatása

A kávéfogyasztás negatív hatásai

A kávézásnak minimális negatív hatása van de a teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy csontritkulásban szenvedő idősebbeknek nem ajánlott vagy csak mértékkel a kávé fogyasztása, mert kivonhatja a csontokból a kalciumot és ezáltal gyengíti a csontokat.

Emellett a koffeinnek van halálos dózisa is, az 5 gramm. Egy kávé koffeintartalma 100 milligramm körül mozog, tehát ez azt jelenti, hogy 50 kávé elfogyasztása akár halálos is lehet. Ennyit természetesen senki sem fogyaszt.

Kávé rendelés: milyet rendeljek?

A kávénak alapvetően két fajtája van, a robusta és az arabica. Ha a kávét krémesen szeretjük és elsősorban espressoként isszuk vagy americanoként az élénkítő hatása miatt akkor a robusta lesz a mi választásunk. A robusta domináns kávéknak magasabb a koffeintartalma, több rajta a créma de az íze is karakteresebb és erőteljesebb. A másik fajtája a kávéknak az arabica mely sokkal lágyabb és kakaósabb. Az arabicát elsősorban az íze miatt isszák, ebben is van ugyan koffein és ugyanúgy élénkít de kevésbe. Ha nagyon csúnyán le szeretnénk egyszerűsíteni a kát kávéfajta fogyasztási szokásait akkor azt tudnánk mondani, hogy az arabicát inkább capuccinoként, kávézókban isszák, míg a robustát reggelente munkába indulás előtt espressoként. A az íze miatt rendel kávét annak az arabica domináns kávé rendelés, míg akik a hatása miatt isszák azoknak a robusta kávé rendelés az ajánlott.

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS