Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A pycnogenol leírása és hatásai

Gyógynövény
pycnogenol

Mi az a Pycnogenol?

Egyre többet hallani a pycnogenolról és egyre több étrend-kiegészítő tartalmazza ezt a gyógynövényt, többek között a Liderin vágyfokozó készítmény is.

A pycnogenol egy Dél-Kelet Franciaországban (Bordeaux környéke) őshonos fenyőfaj kérgének a kivonata. Mindössze egy 5000 – 6000 négyzetkilométeres területen él meg az a fenyőfaj. 

A tengerparti fenyő legfontosabb jellemzői

Latin nevén Pinus pinaster a Földközi-tenger francia partjain őshonos. Rendkívül kényes növényről van szó, mely csak ezen a szűk területen él meg. A tengerparti fenyő toboztermő, extrém magas a gyanta tartalma, a homokos, dűnés tengerparti részeket kedveli. A fenyő kérgéből már az ősidőkben is készítettek teát, a különböző egészségügyi problémák kezelésére.

A Pycnogenol hatása

A pycnogenol számos férfierő növelő készítmény alapanyaga, mert növeli a vérerek áteresztőképességét, így segíti a helyi keringést, a mikrocirkulációt. A pycnogenol elősegíti a NO (nitrogénoxid) termelést, mely hatására kitágulnak az erek. Emiatt teszi könnyebbé a teljes és erős merevedés elérését is. Egy kísérlet szerint, amelyet 21 férfin végeztek napi 120 mg Pycnogenol szedésével kiderült, hogy javultak a merevedési zavar tünetei.

A pycnogenol nők számára is hasznos étrend-kiegészítő lehet, mert rendkivül magas arányban tartalmaz antioxidánsokat és flavonoidokat. Az antioxidánsok megkötik a szabadgyököket, amik az öregedési folyamatokat gyorsítják. A Nagaski Egyetemen végzett kutatások eredménye szerint a pycnogenol 50-szer hatásosabb a szabadgyökök lekötése terén, mint az E-vitamin és hatása 20-szor erősebb, mint a C-vitaminnak az oxigénmentes gyökök fogásában.

A pycnogenolnak további fontos élettani hatása, hogy erős gyulladásgátló, megköti a kollagént és az elsztaint és a vércukorszint emelkedést is mérsékli, a vércukorszintet optimalizálja.

Egy 2007-es kutatás szerint a pycnogenol 190-szer hatékonyabban késlelteti a glükőz felszívódását, mint a hagyományos patikai gyógyszerek, mint például a vényre kapható alfa-glükozidáz inhibitorok.

A cukorbetegség miatti állandóan magas vércukorszint károsítja az erek falát, ahol a vér átszivárog, keringési problémákat okozva, akár stroke-ot, szívrohamot, trombózist stb. A szem ereinek roncsolodása miatt a szivárgó vér tönkreteszi a retinát, így látásromláshoz, akár vaksághoz is vezethet. A pycnogenol viszont megóvja az erek állapotát, azáltal, hogy alacsonyan tartja a vércukorszintet. Az erek falának megóvása mellett a pycnogenol csökkenti a rossz LDL koleszterin szintjét.

A hosszan tartó ülés, ami az ülőmunkából fakad jellemzően csökkenti a vérkeringést a végtagokban, növeli a vérnyomást, a véredényekből kiszivárog a plazma a szövetek közé, ez pedig ödémához vezet, tovább gyengítve keringést. Ennek a káros folyamatnak a következményeképpen összeragadnak a vérlemezkék, ami vérrög kialakulásához, azaz trombózishoz vezet. A pycngenol fogyasztása csökkenti a tromboxon termelést, ezáltal csökkenti a trombózis kialakulásának esélyét.

A pycnogenol a vénás keringést is erősíti, emiatt a vénák gyengeségéből fakadó fekélyesedést is megakadályozza. Kontrollcsoportos kutatások bebizonyították, hogy a pycnogenol orális szedése és a felszíni kezelés 74,6%-kal csökkentette átlagosan a fekély méretét.

A pycnogenol szedése a nitrogénoxid szint növelésén keresztül növeli az erek áteresztőképességét, ezáltal növelik az oxigéntszintet és csökkentik a széndioxid szintet. Emiatt állóképességi sportok űzőinek is hatásos készítmény lehet, mint például futóknak, futballistáknak, úszóknak vagy kajak-kanusoknak. 

Egyes kutatások azt mutatják, hogy az allergiás szezon kezdete előtt a pycnogenol szedése csökkentheti az allergiás tüneteket a nyírallergiában szenvedőknél.

A napi pycnogenol használat - az asztmás gyógyszerekkel együtt - úgy tűnik, hogy csökkenti az asztmás tüneteket és az asztmás gyermekek és felnőttek számára a mentő inhalátorok szükségességét.

Pycnogenol kéregpycnogenol kapszula       Pycnogenol faPycnogenol szérum

A Pycnogenol mellékhatásai

A Pycnogenol szedése biztonságosnak mondható, ha szájon át 50 mg és 450 mg közötti dózisban, legfeljebb egy évig szedik, vagy ha a bőrön legfeljebb 7 napig alkalmazzák. A Pycnogenol mellékhatása hosszútávú szedés esetén szédülés, hasmenés, fejfájás és szájfekélyeklehetnek.

A Pycnogenol adagolása

 • Allergia esetén: 50 mg naponta kétszer.
 • A gyermekeknél az asztma esetében: 1 mg testtömeg kilogrammonként, két dózisba elosztva.
 • Gyenge keringés esetén: 45-360 mg naponta vagy 50-100 mg naponta háromszor.
 • A retina betegsége esetén, beleértve a cukorbetegséggel kapcsolatos betegségeket is: naponta háromszor 50 mg.
 • Enyhe magas vérnyomás esetén naponta 200 mg pycnogenol.
 • A sportolók teherbírásának javítása: 200 mg naponta.

Összefoglaló a Pycnogenolról

Összegezve a pycnogenol alapú étrend-kiegészítők jót tesznek a keringésnek több hatásmechanizmust szinergiahatásba állítva. A pycnogenol tágítja az ereket, erősíti az érfalat, lent tartja a vércukor és az LDL koleszterin szintjét. Ezek együttesen pedig egészségesebb keringést, jobb merevedést és ritkábban kialakuló keringési problémákat eredményez. Vélemények alapján a Pycnogenol rendelése ajánlott akár kapszula, akár krém formában is.

Hozzászólások

Új hozzászólás

  Kapcsolódó termékek

  töltés

  TÖLTÉS