Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Az alacsony tesztoszteron szint 9 jele

Tesztoszteron fokozó
alacsony tesztoszteron jelei

Alacsony tesztoszteron

tesztoszteron az emberi szervezet által termelt hormon, amit férfiak esetében főleg a herék termelnek. A tesztoszteron befolyásolja az ember megjelenését és a szexuális fejlődést. Serkenti a spermium termelést, valamint a férfiak nemi vágyát. Szintén segít az izom- és a csonttömeg építésében is.

A tesztoszteron termelése jellemzően a korral csökken. Az Amerikai Urológiai Egyesület szerint a 60 évesnél idősebb férfiak esetében 10-ből 2-nél alacsony a tesztoszteronszint. Ez a 70-es és 80-as években 10-ből 10-re nő.

A férfiak számos tünetet tapasztalhatnak, ha a tesztoszteron nagymértékben csökken. Az alacsony tesztoszteron szintet (röviden alacsony T) diagnosztizálnak, ha a szint 300 ng / dl alá esik. A normál tartomány tipikusan 300-1000 ng / dl. Egy vérvizsgálat (szérum tesztoszteron teszt) képes meghatározni a szervezet tesztoszteron szintjét.

Tünetegyüttes fordulhat elő, ha a tesztoszteron termelése drasztikusan a normál érték alá csökken. Az alacsony TST szintnek a jelei gyakran észrevehetetlenek. Olvassa el a cikket, hogy megtanulja a férfiak alacsony tesztoszteron szintjének jeleit.

Az alacsony tesztoszteron jelei

1. Alacsony szexuális vágy

A tesztoszteron kulcsszerepet játszik az egészséges libidó (nemi hajtóerő) megtartásában a férfiaknál. Egyes férfiak a szexuális vágy csökkenését tapasztalhatják, ahogyan öregszik. Azonban az alacsony TST-vel rendelkezők valószínűleg drasztikusabb csökkenést tapasztalhatnak a szexuális vágyukban.

2. Erekciós problémák

A tesztoszteron serkenti a férfiak szexuális vágyát, és szintén segít az erekció elérésében és fenntartásában. A tesztoszteron önmagában nem erekciót okoz, hanem serkenti az agy receptorainak nitrogén-monoxid termelődését. A nitrogén-oxid egy olyan molekula, amely segíti az erekcióhoz szükséges kémiai reakciók sorozatát. Ha a tesztoszteron szintje túl alacsony, akkor az embernek nehézségei lehetnek a szex előtti erekció vagy spontán erekció során (például alvás közben).

Azonban a tesztoszteron csak egyike azon sok tényezőnek, amelyek segítik a megfelelő erekciót. A kutatások azt bizonyítják, hogy a tesztoszteron pótlás szerepe a merevedési zavarok kezelésében sokszor hatástalan. Az erekciós nehézségekkel küszködő férfiak javára végzett vizsgálatok áttekintése során a tesztoszteron-kezeléssel kapcsolatban az esetek körülbelül felénél nem tapasztaltak számottevő javulást. Sokszor más egészségügyi problémák játszanak szerepet az erekciós problémákban. Ezek a következők lehetnek:

 • cukorbetegség
 • pajzsmirigy problémák
 • magas vérnyomás
 • magas koleszterin
 • dohányzás
 • alkoholfogyasztás
 • depresszió, feszültség, szorongás

3. Alacsony sperma mennyiség

A tesztoszteron szerepet játszik a sperma termelésében, ami a tejsavó folyadék és segíti a sperma mozgékonyságát. Az alacsony tesztoszteronnal rendelkező férfiak gyakran észlelik spermájuk mennyiségének csökkenését az ejakuláció során.

4. Hajhullás

A tesztoszteron szerepet játszik számos testfunkcióban, beleértve a haj képződését is. A kopaszság természetes része az öregedésnek, legalábbis a legtöbb ember számára. Bár a kopaszodásnak van örökölt összetevője is, az alacsony tesztoszteron szint hatására a férfiaknál a test és az arcszőrzet mennyislge is csökkenhet.

5. Fáradtság

Alacsony TST szint esetében a férfiak rendkívüli fáradtságról és csökkent energia szintről számoltak be. Lehet, hogy alacsony a T szintje, ha annak ellenére fáradt egész nap, hogy sokat alszik, vagy csak érzi, hogy nehezebb motivációt találnia az edzésekhez.

6. Izomtömeg vesztése

Mivel a tesztoszteron szerepet játszik az izomépítésben, az alacsony T-vel rendelkező férfiaknál észrevehető az izomtömeg csökkenése. Tanulmányok kimutatták, hogy a tesztoszteron az izomtömegre is hat, de nem feltétlenül az erőszintre vagy annak funkcióira.

7. Növekvő testzsír

Az alacsony T-es férfiaknál a testzsír növekedése is tapasztalható. Néha Gynecomastia (megnagyobbodott mell) vagy dúsabb mellszövet alakul ki. Úgy tűnik ez a hatás a tesztoszteron és az ösztrogén közötti egyensúly felborulása miatt következik be.

8. Csökkent csonttömeg

A csontritkulás vagy a csonttörzs elvékonyodása olyan állapot, amely gyakran kapcsolódik a nőkhöz. Az alacsony tesztoszteron szint jeleként a férfiak csontvesztést is tapasztalhatnak. A tesztoszteron elősegíti a csont termelését és erősítését. Tehát az alacsony tesztoszteronnal rendelkező férfiak - különösen az idősebb korban - kisebb csonttérfogattal rendelkeznek, és hajlamosabbak a csonttörésekre.

9. Hangulatváltozások

Az alacsony tesztoszteronnal rendelkező férfiak hangulati változásokat tapasztalhatnak. Mivel a tesztoszteron a testben számos fizikai folyamatot befolyásol, hatással lehet a hangulatra és a mentális képességekre is. A kutatások azt mutatják, hogy az alacsony T szintben szenvedő férfiak nagyobb valószínűséggel küzdenek depresszióval, ingerlékenységgel vagy a fókusz hiányával.

optimális tesztoszteron szint

Kilátások

Nem úgy, mint a nőknél, akik a menopauza gyors hormonszintjének csökkenését tapasztalják, a férfiak idővel és fokozatosan tapasztalhatják a csökkent tesztoszteronszintet. Minél idősebb az ember, annál valószínűbb, hogy normális tesztoszteronszint alatti értékkel él. A 300 ng / dl alatti tesztoszteronnal rendelkező férfiak bizonyos fokú alacsony TST szint tünetet tapasztalhatnak. Orvosa vérvizsgálatot végezhet, és szükség esetén kezelheti a problémát. Érdeklődhet a tesztoszteron szint növelő gyógyszerek lehetséges előnyeiről és kockázatairól is. Az alacson tesztoszteron szint fokozható természetes tesztoszteron fokozó gyógynövényekkel is, mint például a Tribulus, Maca vagy a Ginzeng.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS