Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Arabica, robusta és liberica kávé közti különbségek

arabica robusta különbségek

Kávé és kávé között rengeteg különbség van. Több, mint 10 -féle kávécserje létezik de ebből csak 3 típus, amiből kávét is főznek. Az arabica (Coffea Arabica) és a robusta (Cophea Canephora) kávébabok a legelterjedtebbek, míg a liberica nagyon ritka de ebből is készül kávé. A különbség a 3 típus között hatalmas, más a különböző babok íze, koffeintartalma, testessége, klorogénsav tartalma. A különbségek okai a termőföld milyensége, a termés helye vagy éppen a tengerszint feletti magasság. A kávé jellemzően az egyenlítő környékén terem, az összes kontinensen, aminek van egyenlítő menti régiója. A világ kávétermelésének körübelül a 75%-a arabica, 22%-a robusta és kevesebb, mint 3%-a a liberica.

Mi a különbség a robusta és arabica kávébab között?

A robusta egy igénytelenebb növény, magasabb a klorogénsav tartalma (ez egy erős antioxidáns) emiatt ellenállóbb a kártevőknek és magasabb a hozama is, így emiatt egy olcsóbb kávéfajta, bár a világ legdrágább kávéja a Kopi Luwak is robusta típusú. A tengerszint magasságában terem, de maximum 500-600 méterig, ezzel szemben az arabica 600 métere felett terem, de alegjobb arabica 1500-2000 méteren található. Kisebb a terméshozama és érzékenyebb is a kártevőkre ezért drágább a termesztése. Az alacsonyabb klorogénsav tartalom mellé alacsonyabb koffein szint is párosul, így kevésbé élénkít, mint a robusta.

arabica robusta kávé bab

Mi a különbség a robusta és arabica kávé íze és hatása között?

A robusta sokkal kesernyésebb, testesebb és intenzívebb ízű, mint az arabica. A magasabb klorogénsav tartalom adja a keserű ízt, míg a magasabb koffeintartalom miatt jobban stimulálja a szervezetet, nemhiába a legtöbb espresso alapanyaga a robusta. A krémes ízt a különböző kávékeverékekben is a robusta adja, az úgynevezett crémat. Az arabica ellenben sokkal lágyabb és könnyedebb ízű, a cappuccinok és latte machiattok jellemző alapanyaga, jellemző rá egy kis karamellás útóíz is. A legtöbb kávé azonban nem fekete vagy fehér, vagyis nem pusztán csak arabica vagy robusta alapú, hanem a két összetevőnek bizonyos arányú keveréke, úgynevezett blend. Hiába drágább és kellemesebb ízű az arabica, még a gyengédebb ízek kedvelőinek is általában jobban esik egy 80-20 arányú arabica-robusta, mert a robusta kellemes krémes ízt ad és fűszerezi a lágy ízeket. A kávékapszulákba is jellemzően különböző robusta – arabica ízkombinációkat szoktak betenni.

arabica robusta jellemzők

 

Az ICO, azaz az International Cofee Organization táblázata pontosan összefoglalja a legapróbb különbségeket is a két kávéfajta között:

 

Arabica

Robusta

Faj leírásának dátuma

1753

1895

Kromoszómák

44

22

Virágzástól számított érési idő

9 hónap

10-11 hónap

Virágzás

esős időszak után

szabálytalan

Cseresznyék érése

lehullik

fenn marad

Hozam (g)

1500-3000

2300-4000

Gyökérzet

mély

sekély

Optimális átlag hőmérséklet

15-24° C

24-30° C

Optimális eső mennyisége

1500-2000 mm

2000-3000 mm

Optimális magasság

1000-2000 m

0-700 m

Hemileia vastatrix

ellenálló

rezisztens

Koleroga

ellenálló

toleráns

Nematodes

ellenálló

rezisztens

Tracheomycosis

rezisztens

ellenálló

Coffee berry disease

ellenálló

rezisztens

Koffein tartalom

0.8-1.4%

1.7-4.0%

Babok formája

ovális

körkörös

Tipikus csapolási karakterisztika

savas

keserű

Testesség

átlag 1.2%

átlag  2.0%

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS