Szállítás

 már 590 Ft-tól

 15 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 15 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

Arabica, robusta és liberica kávé közti különbségek

Kávé

2017. október 22.

arabica robusta különbségek

Kávé és kávé között rengeteg különbség van. Több, mint 10 -féle kávécserje létezik de ebből csak 3 típus, amiből kávét is főznek. Az arabica (Coffea Arabica) és a robusta (Cophea Canephora) kávébabok a legelterjedtebbek, míg a liberica nagyon ritka de ebből is készül kávé. A különbség a 3 típus között hatalmas, más a különböző babok íze, koffeintartalma, testessége, klorogénsav tartalma. A különbségek okai a termőföld milyensége, a termés helye vagy éppen a tengerszint feletti magasság. A kávé jellemzően az egyenlítő környékén terem, az összes kontinensen, aminek van egyenlítő menti régiója. A világ kávétermelésének körübelül a 75%-a arabica, 22%-a robusta és kevesebb, mint 3%-a a liberica.

Mi a különbség a robusta és arabica kávébab között?

A robusta egy igénytelenebb növény, magasabb a klorogénsav tartalma (ez egy erős antioxidáns) emiatt ellenállóbb a kártevőknek és magasabb a hozama is, így emiatt egy olcsóbb kávéfajta, bár a világ legdrágább kávéja a Kopi Luwak is robusta típusú. A tengerszint magasságában terem, de maximum 500-600 méterig, ezzel szemben az arabica 600 métere felett terem, de alegjobb arabica 1500-2000 méteren található. Kisebb a terméshozama és érzékenyebb is a kártevőkre ezért drágább a termesztése. Az alacsonyabb klorogénsav tartalom mellé alacsonyabb koffein szint is párosul, így kevésbé élénkít, mint a robusta.

arabica robusta kávé bab

Mi a különbség a robusta és arabica kávé íze és hatása között?

A robusta sokkal kesernyésebb, testesebb és intenzívebb ízű, mint az arabica. A magasabb klorogénsav tartalom adja a keserű ízt, míg a magasabb koffeintartalom miatt jobban stimulálja a szervezetet, nemhiába a legtöbb espresso alapanyaga a robusta. A krémes ízt a különböző kávékeverékekben is a robusta adja, az úgynevezett crémat. Az arabica ellenben sokkal lágyabb és könnyedebb ízű, a cappuccinok és latte machiattok jellemző alapanyaga, jellemző rá egy kis karamellás útóíz is. A legtöbb kávé azonban nem fekete vagy fehér, vagyis nem pusztán csak arabica vagy robusta alapú, hanem a két összetevőnek bizonyos arányú keveréke, úgynevezett blend. Hiába drágább és kellemesebb ízű az arabica, még a gyengédebb ízek kedvelőinek is általában jobban esik egy 80-20 arányú arabica-robusta, mert a robusta kellemes krémes ízt ad és fűszerezi a lágy ízeket. A kávékapszulákba is jellemzően különböző robusta – arabica ízkombinációkat szoktak betenni.

arabica robusta jellemzők

 

Az ICO, azaz az International Cofee Organization táblázata pontosan összefoglalja a legapróbb különbségeket is a két kávéfajta között:

 

Arabica

Robusta

Faj leírásának dátuma

1753

1895

Kromoszómák

44

22

Virágzástól számított érési idő

9 hónap

10-11 hónap

Virágzás

esős időszak után

szabálytalan

Cseresznyék érése

lehullik

fenn marad

Hozam (g)

1500-3000

2300-4000

Gyökérzet

mély

sekély

Optimális átlag hőmérséklet

15-24° C

24-30° C

Optimális eső mennyisége

1500-2000 mm

2000-3000 mm

Optimális magasság

1000-2000 m

0-700 m

Hemileia vastatrix

ellenálló

rezisztens

Koleroga

ellenálló

toleráns

Nematodes

ellenálló

rezisztens

Tracheomycosis

rezisztens

ellenálló

Coffee berry disease

ellenálló

rezisztens

Koffein tartalom

0.8-1.4%

1.7-4.0%

Babok formája

ovális

körkörös

Tipikus csapolási karakterisztika

savas

keserű

Testesség

átlag 1.2%

átlag  2.0%

 

Kapcsolódó termékek

Hagyjon egy hozzászólást

0 / 5
4:00