Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Az aranygyökér - Rhodiola Rosea - afrodiziákum

aranygyökér

A Rhodiola rosea, más néven „aranygyökér”, egy adaptogén gyógynövény, amely óriási zsírégető, energiafokozó és agyserkentő erővel bír, ráadásul erős afrodiziákum is. Az adaptogének a növények olyan csoportja, amelyek segítik a testet a fizikai, a kémiai és a környezeti stresszhez való alkalmazkodásban. A rodiola az egyik leghatékonyabb ebben a családban, mivel olyan aktív vegyületeket tartalmaz, mint a rozoavin, amelyek képesek egyensúlyozni a stresszhormon, a kortizol szintjét.

Ez az egyedülálló gyógynövény, amely a Rhodiola nemzetség tagja a Crassulaceae növénycsaládban, nagy magasságban növekszik Ázsia és Kelet-Európa sarkvidéki területein. A Rhodiola Rosea világszerte, különösen Európa, Ázsia és Oroszország részein, évszázadok óta a tradicionális gyógyászati rendszerek része. Az aranygyökeret régóta használja a hagyományos kínai orvoslás, különösen az állóképesség javítása és a stressz csökkentése érdekében. A vikingek is használtak a fizikai erő fokozására, míg a sherpák a nagy magasságok megmászásához használták fel.

Az Észak-Amerikából származó növény szára 30–40 cm hosszú, végén szétterülő levelekkel. Apró, piros virága a virágzati tengely végén helyezkedik el. Aranysárga színű allevelei vízszintesen terülnek el, gyökerei vékonyak. Íze nagyon keserű. Kereskedelmi forgalomba a Rhodiola Roseát a 70-es években Finnországban kezdték el termeszteni, de nagyon kényes növény. Legalább 3 000 méteren érzi jól magát és legalább 5-6 éves növényeket érdemes leszüretelni, mert ennyi idősen lesz optimális a hatóanyag tartalma (akárcsak a ginzengnek és a legtöbb adaptogénnek). 

Angolul számos neve ismert, ezek az arctic root, roseroot, king’s crown és a golden root.

Az aranygyökér hatásai

Bebizonyosodott, hogy az aranygyökérnek legalább négy fő egészségügyi előnye van, ezek:

 • Elősegíti a „stresszhormon”, a kortizol csökkentését
 • A depresszió elleni küzdelem és az agy működésének javítása
 • Támogatja a fogyást és segíti a zsigeri zsírégetést
 • Növeli az energiát és az atlétikai teljesítményt, miközben csökkenti a mentális és fizikai fáradtságot

A tanulmányok kimutatták, hogy a Rhodiola Rosea több mint 40 féle kémiai vegyületet tartalmaz. A rodiola-ban megtalálható aktív alkotóelemek, amelyek felelősek annak gyógyszerészeti hatásáért, a rozavin és a salidrosid. [1

1. Segít a zsírégetésében

A rhodiola hihetetlen tulajdonságainak egyike az, hogy segít a testének hatékonyabban égetni a tárolt zsírt. Mindannyian tudjuk, hogy a testmozgás - különösen az intervallumedzés - növeli a zsírégetést, de ha extra erőre van szüksége, akkor fontolja meg az aranygyökér kapszula szedését a rendszeres testmozgás mellé, hogy felgyorsítsa a súlycsökkentést.

Mi teszi lehetővé a rhodiola számára, hogy égesse a hasi zsírt? Bizonyos állatkísérletek bizonyítékokkal támasztják alá, hogy a Rhodiola csökkentheti a fehér zsírszövetek mennyiségét és fokozhatja a hypotalamus norepinefrin hormonjának számát az elhízás megelőzése érdekében. [2]

A Rhodiola legaktívabb vegyülete, a rosavin, bizonyítottan zsírégető választ vált ki. Mivel elősegíti a kortizol szint normalizálását, a rodiola csökkentheti az egészségtelen „kényelmes ételek” iránti vágyat és késleltetheti a magas kortizol szinthez kötődő zsírfelhalmozódást (különösen a has körül).

A Rosavin úgy működik, hogy stimulálja a „hormon-érzékeny lipáz” nevű enzimet, amely képes a tárolt zsírok lebontására. Egyes források azt sugallják, hogy ha az aranygyökér kivonatot mérsékelt testmozgással kombinálják, akkor a hasi zsír lebontása még tovább erősödik.

2. Fokozza az energiaszintet és az atlétikai teljesítményt

A kutatások azt sugallják, hogy ha egy természetes módszert keres az energiaszint fokozására és az atlétikai teljesítmény növelésére, akkor az aranygyökér ideális lehet. Manapság a rodiola egyik legnépszerűbb felhasználása az energia, az állóképesség és az erő növelése.

A Rhodiola hozzájárulhat az állóképesség növeléséhez azáltal, hogy növeli a vörösvértestek számát és csökkenti az oxidatív károsodásokat. [3] A vörösvértestek (RBC) oxigént szállítanak az izmokhoz, és ha nagyobb ezek száma, az drámaian javíthatja a sportoló teljesítményét és hozzájárulhat a fáradtság késleltetéséhez. A Rhodiola az EPO (eritropoetin néven is ismert) fokozása révén javítja a teljesítményt, mert az stimulálja a vörösvértestek termelést.

Egy 2004-es International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism által közzétett tanulmány szerint az aranygyökérnek gyulladásgátló hatásai is vannak, amelyek elősegítik az izmok gyors helyreállítását és fokozzák a kitartást. [4] Egy másik, patkányokon végzett vizsgálat azt találta, hogy a rodiola-kiegészítés növeli a kitartást, az állatok 25%-kal többet voltak képesek úszni. A növekedés azért következett be, mert a rodiola növeli az ATP (adenozin-trifoszfátot) szintézisét, amely nélkülözhetetlen a sejtek energiaellátásához. [5]

3. Segíthet a fizikai és mentális fáradtság leküzdésében

Nem kell sportolónak lennie, hogy megtapasztalja az aranygyökér előnyeit. Nemcsak segíthet csökkenteni a fizikai fáradtságot, de csökkentheti a mentális kimerültséget és az olyan tüneteket is, mint az agyi köd vagy a koncentráció hiánya. A Rhodiola-t gyakran arra használják, hogy segítsék az embereket az alacsony intenzitású, de gyakori testmozgás okozta kimerültség enyhítésében. Függetlenül attól, hogy éppen otthon munkálkodó anya, az üzleti életben ügyvezető, vagy tanuló - örömmel fogja venni, hogy a rhodiola növeli a teljesítményét és csökkenti az alváshiány testre gyakorolt ??hatásait.

A természetgyógyász orvos, Tori Hudson szerint a rodiola több okból kifolyólag is felírható a betegek számára, ideértve a mellékvese és a  krónikus fáradtságot, a lassú edzés utáni felépülést és a fizikai- / sport-teljesítmény problémáit. [6]

A rhoiola fáradtsággátló hatására összpontosító, 11 randomizált, kontrollált vizsgálat szisztematikus áttekintése megállapította, a bizonyítékok arra utalnak, hogy a gyógynövény segíthet a fizikai teljesítmény fokozásában és a mentális fáradtság enyhítésében. A kutatók azonban rámutattak további vizsgálatokra van szükség.

4. Segíti a kortizol-szint csökkentésében

Az egyik fő ok, amiért az emberek az adaptogén gyógynövényekhez, például a rhodiolához fordulnak, a kortizol szint egyensúlyának elősegítése, ami hasznos lehet az öregedéssel kapcsolatos tünetek lassításához, valamint a jobb megjelenéshez és érzéshez. Az aranygyökér kivonat segíthet a test megnyugtatásában, amikor az idegrendszer "hyperarousal" (fokozott éberségi szint) állapotba kerül a mindennapi stresszorok miatt. [7]

Ha a kortizol hormon szintje hosszú ideig magas - például érzelmi vagy fizikai stressz miatt -  akkor az olyan stressz okozta tüneteket okozhat, mint:

 • csökkent vércukorszint-válasz
 • hasi súlygyarapodás
 • pajzsmirigy problémák
 • hormon egyensúlyhiány
 • gyenge memória
 • gyengült immunrendszer

A kortizol szintjének kiegyensúlyozásával többféle módon javíthatja egészségét, különösen akkor, ha fiatalabbnak és energikusabbnak érzi magát. A hosszú ideje magas kortizolszint hozzájárulhat az öregedés jeleinek felgyorsulásához, a magasabb pszichoszociális stresszhez, a gyengébb kognitív teljesítményhez, a súlygyarapodáshoz és kimerültséghez. [8]

5. Segíthet a depresszió leküzdésében és javíthatja az agy működését

Az aranygyökés kapszula másik lenyűgöző előnye, hogy javítja a kognitív funkciók működést és a depresszió természetes gyógymódját képezi.

A Rhodiola hozzájárulhat az idegsejtek érzékenységének fokozásához, beleértve a két neurotranszmittert, a szerotonint és a dopamint. Ezekről a neurotranszmitterekről ismert, hogy fokozzák a koncentrációt, javítják a memóriát, növelik az örömérzetet és az általános hangulot - így nagyon fontos szerepet játszanak a szorongás és a depresszió megelőzésében. Állatkísérletekben kimutatták, hogy a rodiola segíti a hippokampusz sérült idegsereinek helyreállítását is, amely az agy azon régiója, amely az érzelmek, a memória és az autonóm idegrendszer szabályozásának központja.  [9]

A funkcionális orvoslás sokszor a rhodiolát írja elő, mint hatékony antidepresszáns gyógyszeres alternatíva. Ez azért működik, mert a fokozhatja a dopamin érzékenységet, amelyről kimutatták, hogy javítja a hangulatot, elősegíti az evési vágy és más függőségek leküzdését.

Egy klinikai kísérletben - amelyben 150 depressziós beteget vizsgáltak - a résztvevők Rhodiola Roseat kaptak egy hónapig. A kísérlet végén a csoport kétharmadánál a depresszió tünetei teljes mértékben eltűntek, és a nappali gyengeség szintén jelentősen javult. [10]

Egy másik kísérletben, 10 szorongásos felnőttből álló kísérleti tanulmány azt találta, hogy napi 360 mg rhodiola szedése 10 héten át jelentősen javította az általános szorongásos tüneteket (GAD) és csökkentette a Hamilton-szorongásos értékelési skála (HARS) pontszámait. [11

Egyes orvosok elkezdték az aranygyökeret alkalmazását javasolni az ADD és ADHD kezelésére, mivel az képes növelni a koncentrációt.

6. Segít a merevedési zavarok esetében

A Rhodiola rosea erős afrozidiákum, fokozhatja a nemi vágyat és hozzájárulhat a merevedési problémák enyhítéséhez a stressz okozta szívkárosodás csökkentésével. 

Az aranygyökér merevedési zavarra gyakorolt hatékonyságával kapcsolatos információk nagy része anekdotikus, és nem támasztják alá tényleges tudományos bizonyítékok. 

Egy vizsgálatban azonban 35, merevedési zavarban és / vagy korai magömlésben szenvedő férfiből 26 jelentette a szexuális funkciójának javulását, ha aranygyökérrel kezelték három hónapon keresztül.

Egy másik, 40 résztvevőből álló vizsgálat azt állította, hogy az alanyok 75%-a esetében javult a szexuális teljesítmény.

Hol található a Rhodiola? Rhodiola adagolás és típusok
Mikor kell szednie a rodiola-t? És mi az ideális rhodiola rosea adagolás?

Az aranygyökér adagolása

Táplálékkiegészítőként a rodiola gyökér kivonatot általában kapszula vagy tabletta formájában szedik. 

 • Keressen Rhodiola Rosea-t SHR-5 kivonatként (vagy azzal egyenértékű kivonatként), amely körülbelül 3% rosavint és 1% salidrosidot tartalmaz.
 • A Rhodiola rosea kivonat (a rosavin tartalmú) ajánlott napi adagja 250–700 milligramm (általában 1–2 adagra osztva).
 • Véletlenszerű, kontrollos vizsgálatok során számos aranygyökér adagot tanulmányoztak olyan állapotok kezelésére, mint a depresszió és a fáradtság. Sokan használják napi 350–1500 milligramm dózisban. Már a napi 8–300 milligramm dózisokról is bebizonyosodott, hogy segíti a fáradtság csökkentését. Javasoljuk, hogy legfeljebb 700 mg-ot szedjen naponta anélkül, hogy orvosával beszélt volna.
 • A tanulmányok kimutatták, hogy a C. aurantium (keserű narancs) és az R. rosea kombinációja segíti elő a legjobban a fogyást. Az Ashwagandha és a rhodiola kombinációja is hatékonynak tűnik.
 • Ideális esetben a rodiola-t kb. 15 perccel étkezés előtt kell bevenni. A magasabb adagokat fel kell osztani két részre a felszívódás elősegítése érdekében.
 • A hagyományos kínai orvoslás és az ajurvédikus gyógyászat ősi gyakorlata szerint a gyógynövények, a gyökerek és a gombák jobban szívódnak fel, ha egy „melegítő" gyógynövényhez (például fekete borshoz vagy erős paprikához) adjuk őket vagy  valamilyen egészséges zsírokkal vesszük be őket. 
 • A rodiola fermentált (előre emésztett) formájában történő bevétele szintén segíthet a felszívódásban. 

Az aranygyökér mellékhatásai

Milyen mellékhatásai vannak a rodiolanak? A aranygyökeret általában a legtöbb ember jól tolerálja, és egyes tanulmányok szerint kevésbé valószínű, hogy mellékhatásokat okoz. Ennek ellenére, ha a rhodiolt szájon át alkalmazzák, akkor mellékhatások lehetnek, például átmeneti szédülés és szájszárazság. Ha ezek a mellékhatások továbbra is fennállnak, abba kell hagynia a szedését. 

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS