Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Csalángyökér hatásai, személyes tapasztalatok

Férfi termékek
csalángyökér

Csalángyökér hatásai

A csalán gyökérzetét (Urticae radix) béta-szitoszterin-tartalma miatt a prosztata jóindulatú daganatának kezelésére is alkalmazzák, növeli a vizelet mennyiségét, csökkenti a prosztata térfogatát. Ennek magyarázata, hogy a csalángyökér egy SHBG-blokkoló, vagyis csökkenti a szabad tesztoszteront megkötő SHBG szintjét.

(forrás: Csalángyökér és SHBG kapcsolata)

A csalán emellett főzetként használva lassítja a kopaszodást, elállítja a vérzést, műtétek közben is szokták alkalmazni ill. az ekcéma kezelésében is jól teljesít. (természetesen külsőleg alkalmazva)

A csalángyökér erős vértisztító, vízhajtó hatással bír. Gazdag C-, B-, U- és K-vitaminban. A csalán tea hatásos a következő betegségek ellen: tuberkulózis, köhögés, asztma, vérszegénység, érelmeszesedés, bélbetegségek, húgyúti bántalmak és reuma. A csalángyökér számos pozitív hatása mellett az immunrendszert is nagyban erősíti, így télen ajánlott a szedése. A csalángyökér kivonat feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat és eltávolítja a mérgeket. A vesét vízkiválasztását intenzívebb müködésre serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. Aki sok húst fogyaszt (például testépítők) azoknak kifejezetten ajánlott a csalángyökér készítmények fogyasztása. 

Milyen hatóanyagai vannak a csalángyökérnek?

A csalángyökérnek számos biológiailag aktív összetevője van, mint: klorofill, flavonoidok, kávésavészter, béta-szitoszterol, lignán, lecitin, szkopoletin, linolsav.

Csalángyökér, mint tesztoszteron fokozó és az SHBG-szint

Hogyan is működik a csalángyökér? A csalángyökér kivonat hatóanyaga a lingánok segítenek a szabad tesztoszteron növelésében.

Az SHBG hormon szintjének csökkentésére az egyik legjobb eszköz a csalángyökér (a csalán nem jó!). A csalánban található lingánok hatására csökken az SHBG szintje. A csalángyökér molekulái az SHBG-hez csatlakoznak, így az nem a tesztoszteront köti le, magyarul változatlan totál tesztoszteron szint mellett nő a szabad T szint.

(forrás: csalángyökér növeli a szabad tesztoszteron szintjét)

Emellett a csalángyökér egy természetes 5-alfareduktáz gátló is, ami csökkenti a tesztoszeteron átalakulását dihidrotesztoszteronná, vagyis DHT-vé. A DHT felel többek között a kopaszodásért is.

csalán és shbg hormon

Csalángyökér tea vagy kapszula

A csalángyökér számos formában fogyasztható főzetként, tinktúraként, teaként vagy éppen kapszulában is alkalmazható. A leghatékonyabb azonban a kapszulás formula mely, extraktumot vagyis csalán kivonatot tartalmaz. Ezek 1/5 aránytól egészen 1:20 arányig léteznek. Egy 300 mg 1:20 arányú csalánkivonat 6 gramm csalánnak felel meg.

Csalángyökér tapasztalatok

Most következzen a személyes tapasztalatom. 43 éves rendszeresen edzőterembe járó és sportoló férfi vagyok. Kerestem valami megoldást, hogy szálkásodjak tesztoszteron-szint növelésen keresztül. Egy magyar fórumban találtam egy srác bejegyzését, hogy kipróbálta a csalángyökeret és mérhetően növelte a szabad tesztoszteron szintjét, ill. az edzési intenzitását is új szintre emelte. A fórumban szegény megkapta a magáét, hogy ez mekkora hülyeség és ha a csalángyökér valóban ennyire hatásos lenne, miért nem elterjedtebb szélesebb körben. Utánaolvastam több angol fórumon és egészségügyi oldalon és mindenhol megerősítették, hogy a csalángyökér extraktum csökkenti az SHBG szintet és növeli a szabad tesztoszteront a szervezetben, mert kevesebb kötődik meg. Elég érdekesnek tűnt, mivel egy valóban filléres étrend-kiegészítőről van szó. Nekem személy szerint semmi változást nem hozott a tribulus terrestris. Gondoltam megér egy próbát. Napi 3-4 grammnyi csalánt vittem be a szervezetembe és a hatás minden várakozásomat felülmúlta. Korábban próbáltam Tribulust illetve 21 évesen Dianobolt de ez már-már szteroid szinten van az erejét tekintve. 2 hét alatt az izmaim tónusosabbak lettek és valami irgalmatlanul vágyom az edzésre. Nem dolgozom nagyobb súlyokkal de sokkal több ismétlést meg tudok ill. akarok csinálni. Míg régebben egy adott súlyba belehúztam vagy toltam 8-at, a csalángyökér kúra óta, 15-20-akat csinálok akár, mert nem tudom abbahagyni annyira kéri a szervezetem a terhelést. A szexualitásra gyakorolt hatása is extrém. Az értágító gyógyszerekkel ellentétben ez valóban vágyat csinál, van, hogy egész nap csak a szexen jár az eszem és a 14-18 éves kori érzékenység tért vissza a déli területekre. A fáradékonyság és levertség eltűnt és a kedélyállapotra is kedvezően hatott. Ezek, mind a szabad tesztoszteron szint növekedésének a következményei. Az eredmények számszaki alátámasztása érdekében csinálok majd egy tesztet is, egy előtte utána állapotot, vérképpel alátámasztva. Zárszóként annyit tudnék hozzáfűzni, hogy aki szeretne szálkásodni, energikusabb lenni, erőteljesebb szexuális vágyat és nagyobb intenzitású edzéseket, annak a csalángyökér megoldás lehet. A prosztatára gyakorolt kedvező hatása miatt sok prosztatvédő étrend-kiegészítőbe teszik nagy dózisban, így ezek kipróbálása ajánlott, még akkor is ha nincsen semmi probléma vele. A prosztata a férfi életkorának előrehaladtával folyamatosan nő és egyre gyengébb állapotba kerül, sosem lehet elég korán ügyelni az egészségére. A prosztata megnagyobbodás nem bakteriális eredetű, hanem hormonális okai vannak, melyek ellen hat a csalán kivonat.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS