Szállítás

 már 590 Ft-tól

 20 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 1 napos szállítás

MPL logo  további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 20 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

árösszehasonlíto oldalak

A DHEA szerepe a testünkben

Aminosav

2018. április 7.

DHEA szerepe

Amikor a stressztől, vagy a stresszre adott válaszreakciókról beszélünk, gyakran a kortizol szintjére összpontosul a figyelmünk. Ez az úgynevezett “stressz hormon.” A kortizol fontosságát nem szabad lebecsülni stresszhelyzetekben, van azonban egy másik, a mellékvese által termelt igen fontos hormon, ez pedig a DHEA.

A DHEA a dehidroepiandroszteronra utal. Így gondoljuk már érthető, miért hívjuk csak DHEA-nak. A szervezetben kettő formában létezik: DHEA és DHEA-S (dehidroepiandroszteron-szulfát). Néhány ember ismeri a DHEA-t, de azt csak nagyon kevesen tudják, milyen hatásai is vannak a testünkre.

A DHEA-S a szervezetben a legelterjedtebb szteroid. Ezt szintén a mellékvese termeli, azonban ennek számos hatása van, amit látván nem nehéz megérteni, miért is keltette fel érdeklődésünket a DHEA és a DHEA-S.

 1. A DHEA és DHEA-S alacsony szintje az öregedéssel jár. Azoknál az egyéneknél, akik nem voltak képesek magukról gondoskodni idősebb korban, alacsonyabb volt mindkettő hormon szintje, mint azoknál, akik eltudták látni önmagukat.
 2. Az alacsony DHEA szint szűkíti a koszorúér hálózatot, így aktív szerepe van az érszűkületben.
 3. Bár a DHEA és az öregedés közti kapcsolat még nem ismert, joggal feltételezik, hogy a DHEA és az időskori krónikus betegségek közt összefüggés lehet.
 4. A DHEA és a DHEA-s alacsony szintje hozzájárul a krónikus fáradtság kialakulásához.
 5. A DHEA-s hiánya depresszióhoz vezethet.
 6. A menopausában járó nőknék az alacsony DHEA szint zsírfelhalmozódást, hőhullámokat, 2-es típusú cukorbetegséget, memóriavesztést, és kognitív problémákat is okozhat.
 7. Nagyon fontos szerepet játszik az immunrendszer és a sejtek műkődésében.
 8. A megfelelő DHEA szint hozzájárul a fizikai és pszichikai jóléthez, megfelelő izomépítéshez és csontsűrűséghez, csökkenti a testzsírt, és az idős korban kialakuló ráncokat.
 9. Segít a gyulladásos betegségeknél.
 10. Mesterséges megtermékenyítésnél a magas DHEA szint hozzájárul az embrió megfelelő fejlődéséhez és egészségéhez.
 11. A DHEA egyik legjelenősebb szerepe a nemi hormonok, az ösztrogén és tesztoszteron előállításában van. A nem megfelelő mennyiségű tesztoszteron vagy ösztrogén gyorsabb öregedéshez és meddőséghez vezethet.

A DHEA-s szintjét leginkább a nyálmintából lehet kideríteni. A DHEA-s szint nem sűrűn változó, mint például a kortizol, ezért a nyál tökéletes mintha ennek vizsgálatához. A DHEA szint sokat árulkodik a mellékvesékről is, hiszen ezek termelik. Ebből kifolyólag az alacsony DHEA szint utalhat mellékvese problémákra is.

Azt találták, hogy azoknál az embereknél, akik alacsony DHEA szinttel rendelkeznek, de kapnak DHEA kiegészítést sokkal jobb stressz-válaszreakciókat tapasztalnak, és a nemi hormonnak is megfelelő a szintje. Emellett a gyulladásokat is csökkenti, és az immunrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen. Vannak laborok, ahol külön, ellenőrzött körülmények között foglalkoznak DHEA kiegészítéssel az erre rászoruló embereknél.

Ha a cikk felkeltette érdeklődését, és mégtöbb információra kíváncsi a DHEA-val kapcsolatban, látogasson el a Mayo Klinika oldalára, ahol számos információt találhat a DHEA-ról.

Az oldalon található tartalom forrás megjelöléssel szabadon felhasználható és másolható!

copyscape icon
ajándék ikon

0 / 5
4:00

×
Kérlek kedveld sajátmárkás oldalunkat!