Tartalomjegyzék
- Mi is az a goji bogyó?
- A goji bogyó bizonyított hatásai
- A goji bogyó tápértéke
- A goji bogyó előnyei
- 1. Magas antioxidáns és tápanyag tartalom
- 2. Javítja az immunrendszert és hasznos lehet a rák elleni küzdelemben
- 3. Egészségesebb bőr
- 4. Megvédi a szem egészségét
- 5. Stabilizálja a vércukorszintet
- 6. Tisztítja a májat
- 7. Javítja az energia szintet és fokozza a hangulatot
- 8. Növeli a termékenységet
- A goji bogyó fogyasztásának mellékhatásai
- Termékeink
Mi is az a goji bogyó?
A goji bogyót már több, mint 2000 éve használja a kína orvoslás. Néhány legenda úgy tartja, hogy a Himalájában élő szerzetekesek fogyasztották már ennél is korábban, a bogyó segítséget nyújtott a meditációban és egészségesebb, energikusabb, hosszabb életet eredményezett.
A goji bogyó zsírszegény, kevés kalóriát tartalmaz, viszont rostdús és magas az atioxidáns tartalma. Superfoodnak, azaz szuper élelmiszernek is nevezik az egészségügyi szakértők, hiszen magas a vitamin és az ásványianyag tartalma. Fogyasztásával jobb emésztés érhető el, ezáltal segít súlyvesztésben és védelmet nyújthat néhány megbetegedés ellen is. Általában nyersen, szárított állapotban javasolt a fogyasztása, de elérhető porított változatban vagy folyékony kivonat formájában is.
Egy alternatív orvoslási szaklap (Journal of Alternative and Complementary Medicine) szerint a goji bogyó rendszeres fogyasztása nagyon hasznos, hiszen, ha beépítjük az étrendünkbe magasabb energiaszintet, fizikai (sport) tevékenységekben jobb eredményeket érhetünk el. Emellett javulhat az alvásminőség, könnyű ébredés érhető el. E pozitív hatásokon túl továbbá szellemi frissesség érzékelhető, a nyugalom, boldogság, élegedettségérzet is emelkedhet, illetve bizonyítottan csökkenti a fáradságérzetet és a stresszt.
A goji bogyó (Lycii fructus) - amely felsőbb besorolását tekintve az ördögcérna (Lycium) fajba tartozik - további megnevezése a farkasbogyó (wolfberry), angol neve a goji berry. A Lycium családba tartozó gyógynövények például a Lycium barbarum, a Lycium chinesis és a Lycium europaeum.
A goji bogyó kapszula, krém és ital formájában is elérhető, sőt kellemes és egészséges goji tea is készíthető belőle.
A goji bogyó bizonyított hatásai
A goji bogyó már Krisztus előtt 200 körül ismert volt a tradícionális kínai orvoslásban, sőt pozitív élettani hatásai Shen Nogh Ben Cao Jing könyvében is megjelennek, mely az első gyógynövényekről szóló könyvként van számon tartva. A goji bogyó – latinul Lycium barbarum – bizonyított hatásai a következőek: fogyasztása jobb általános közérzetet okoz, segíti az emésztést, pozítív hatással van a mozgásszervekre és keringési rendszerre. Könnyen hozzáadható az étkezéskhez, mely hatására jobb energiaszint érhető el.
A goji bogyó segítséget nyújthat a cukorbetegség kezelésében, fertőző betegségek megelőzősében és a meghűléses, lázas tünetek enyhítésére is szolgál. Tradicionális használták a depresszió legyőzésére, illetve szorongásos, hangulatingadozásos panaszokra.
A goji bogyó nagyon jó antioxidánsokat tartalmaz, mint a béta-karotin vagy más fitonutriensek, melyek a bőr és szem egészségének megőrzésére szolgálnak.
Hasznos szintén a fogyasztása szívpanaszok esetén is, hiszen a goji gyümölcs képes csökkenteni a vér glükóz szintjét, kordában tartani a koleszterin szintet, melyek a szívroham megelőzésére szolgálhatnak.
A goji bogyó tápértéke
A goji növény maga a burgonyafélék családjába tartozik, ide olyan növények sorolandók még, mint paradicsom, padlizsán és chili paprika. A szárított goji bogyó magas fehérjatartalommal rendelkező táplálék kiegészítő, szintén magas a rosttartalma és 20 különböző vitamint és ásványi anyagok tartalmaz, és természetesen antioxidánsokkal telített.
A goji bogyó tápértékéről nincsen pontos információ, hiszen különböző formáiban (nyers, szárított) ez eltérő lehet.
1/4 bögre szárított goji bogyó tápértéke a következő:
- 100 kcal
- 0 g zsír
- 3 g rost
- 13 g cukor
- 4 g fehérje
- 140% RDA A-vitamin
- 35-163% RDA C-vitamin
- 100% RDA B2-vitamin
- 91% RDA szelén
- 24% RDA kálium
- 10–100% RDA vas
- 4–10% RDA kálcium
- 18 aminosav (11 elengedhetetlen)
- forrása az egészséges, telítetlen zsírsavaknak (köztük az alfa-linolénsav és linolsav)
- fitokemikáliák (beleértve a béta-karotin, zeaxantin, likopin, kriptoxantin, a lutein és poliszacharidok)
A goji bogyó előnyei
1. Magas antioxidáns és tápanyag tartalom
Mint a legtöbb más szuper élelmiszer, goji bogyó kiváló forrása az antioxidánsoknak, amelyek erősítik az immunrendszert és védik a szervezetet a gyulladásoktól. A goji bogyó antioxidáns mennyisége hasonlóan magas a többi bogyóéhoz (pl. áfonya), eme bogyók rendkívüli képessége, hogy csökkentik az oxidatív stresszt.
Az egyik meglepő előnye goji bogyó fogyasztásának, hogy minden egyes adag körülbelül négy gramm fehérjét tartalmaz, 18 különböző aminosavat, valamint több mint 20 egyéb nyomelemet, mint, cink, vas, foszfor és riboflavin (B2-vitamin). Goji bogyóban több a béta-karotin, mint a répában és több a vas, mint a szójababban és a spenótban, így számukra jó vasforrásként is számontartható.
2. Javítja az immunrendszert és hasznos lehet a rák elleni küzdelemben
Goji bogyó hasonlóan a többi bogyóhoz - mint áfonya és málna - magas antioxidáns tartalommal és C-vitamin és A-vitaminnal rendelkezik. E két tápanyag kulcsfontosságú immunrendszer megerősítésében és abban, hogy megakadályozza, az olyan általános betegségek, mint a megfázás, valamint több súlyos, krónikus betegség kialakulását, mint a rák.
Goji bogyók rendszeres fogyasztása tumorellenes és antioxidáns aktivitást mutatott az agyban, a májban, a reproduktív szervekben és az emésztőrendszerben. A goji bogyónak megfigyelték, anti-aging tulajdonságát is, mely segítségével a szervezet meg tudja gátolni a bőrben található rákos sejtek növekedését.
3. Egészségesebb bőr
A bogyók fogyasztásához hasonlóan a goji bogyók is jótékony hatása, hogy tele van béta-karotinnal (a növényekben és gyümölcsökben található pigment), amely elősegíti az egészséges bőr meglétét, és akár természetes védelmet is nyújt a bőrrák ellen. A goji bogyónak megfigyelték az anti-aging tulajdonságát, mely segítségével a szervezet meg tudja gátolni a bőrben található rákos sejtek növekedését. A goji bogyó kivonat fogyasztása megerősíti a szervezet védekezőképességét a káros napsugarak behatolása ellen. Bőrre gyakorolt jótékony hatásai miatt számos goji krém és arckrém kapható az áruházakban.
4. Megvédi a szem egészségét
A goji bogyó képes megvédeni a szemet az életkorral összefüggő betegségektől, mint például a makuladegeneráció, mely a vakság fő okozója az idősebb felnőttek körében. A goji bogyó fogyasztása egy természetes kezelés lehet makula degeneráció létrejöttének megfékezésében, hiszen segít megállítani káros UV fény és az oxidatív stressz hatásait. Tanulmányok azt is mutatják, hogy a goji bogyó előnyös a szem egészségére, mivel védi a retinát a ganglion sejtektől, így a goji antioxidánsai természetes gyógymódot jelenthetnek a glaukóma ellen.
5. Stabilizálja a vércukorszintet
A rendszeres Goji bogyó fogyasztás különösen hasznos a cukorbetegek számára, hiszen segít szabályozni a cukor felszabadítását a véráramba, kiegyensúlyozva a vércukorszintet. A goji bogyó remek kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak, természetes diabétesz elleni gyógyszerként tud működni, olyan módon, hogy fokozza az inzulin érzékenységet. A goji az egyik legjobb választás azok számára, akiknek problémájuk van vércukorszintjük kiegyensúlyozásával. A bogyó sokkal jobb, alternatív édesség a magas cukortartalmú áruk helyett.
6. Tisztítja a májat
A goji bogyó kiváló májvédő lehet, főleg együtt alkalmazva más, hagyományos gyógynövényekkel, mint például a medvecukor. Ez az egyik fő oka, hogy gyakran használják a goji bogyó kivonatot levesek öszetevőjeként beteg emberek számára. A goji a májon kívül jó hatással van a vesére is, a vesekő egyik természetes orvosságaként tartják számon.
7. Javítja az energia szintet és fokozza a hangulatot
A Journal of Alternative ingyenes gyógyászati lap egyik tanulmánya szerint a goji gyümölcslé rendszeres fogyasztása növeli az energia szintet, javítja az általános hangulatot és jótékony hatással van az emésztési rendszerre. Azok a résztvevők, akik két hétig ittak a goji gyümölcslevet, javulást mutattak az általános közérzetben, emelkedett az energiaszintjük és jobb gasztrointesztinális funkciókat érzeztek. Próbáljon ki néhány goji szeletet, edzés előtt, hogy jobban tartsa az állóképességét.
8. Növeli a termékenységet
Hagyományosan a kínaiak úgy vélik, hogy a goji berry előnyös a reproduktív rendszerben, és növeli a termékenységet. Úgy gondolják, hogy a goji bogyók növelik a spermaszámot és a spermium vitalitását. A bizonyítékok azt mutatják, hogy goji bogyó további előnyei közé tartozik a női meddőség kezelése olyan betegeknél, akik korai petefészek-elégtelenségben szenvednek, és nem képesek normálisan ovulálni.
A goji bogyó fogyasztásának mellékhatásai
Mint minden szárított gyümölcs a goji bogyó is magas cukortartalmú, így nem szabad nagy mennyiségben fogyasztani, főként a cukorbetegeknek, illetve egyes gyógyszerek fogyasztása mellett negatív mellékhatások léphetnek fel. A goji bogyó más bogyókhoz képest kevésbé heves allergiás reakciókat vált ki, de ha egy gyermeknek van más bogyós gyümölcsök esetén allergiás reakciója, akkor fogyasztás előtt érdemes az orvos véleményét kikérni.