Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Guarana por hatása

Gyógynövény
guarana por és kapszula

Mi az a guarana?

A guarana (Paullinia cupana) a szappanfafélék családjába tartozó kúszónövény, mely az Amazonas-medencében és különösen Brazíliában őshonos. A guaranának nagy levelei és virágfürtjei vannak, leginkább gyümölcsének magjairól ismert, melyek körülbelül kávészem méretűek. Táplálékkiegészítőként a guarana hatékony stimulálószer: magjai a kávészemekhez képest nagyjából kétszeres koncentrátumban tartalmaznak koffeint (a kávémag 1-2%-os tartalmához képest kb. 2-4,5%-ban).

Más koffeintermelő növényekhez hasonlóan a magas koncentrátumú koffein egyfajta védekező toxin, mely távol tartja a növényevőket a terméstől és annak magjaitól.

A guarana gyümölcsének színe a barnától a vörösig terjedhet, és fekete magokat tartalmaz, részben fehér maglepellel borítva. A színek kontrasztját a szétnyitott gyümölcsnél a szemgolyóéhoz hasonlítják. Ez az alapja egy eredetmítosznak a Sateré-Mawé nép körében.

A guarana egy növény, mely brazil kakaó, brazil kóla, Paullinia cupana és Paullinia sorbilis néven is ismert.

Gyógyászati felhasználási módjai közé tartozik a nyugtalanság kezelése, a mentális teljesítőképesség fokozása, a súlycsökkentés, valamint a malária, a hasmenés, a láz, a fejfájás és a szívproblémák kezelése, a teljesítőképesség fokozása a sportban, a krónikus kimerültség szindróma kezelése, ízületi fájdalmak gyógyítása és a folyadék visszatartás.

Nem bizonyított, hogy a guarana segítségével hatékonyan kezelhető bármilyen egészségi probléma. Az FDA még nem hagyta jóvá a guarana gyógyászati felhasználását. Éppen ezért ne használjuk az orvosok által felírt gyógyszerek helyett.

A guaranát gyakran gyógynövény-táplálékkiegészítőként árulják. A gyógynövényből készült és/vagy egészségügyi táplálékkiegészítőket megbízható forrásból szerezzük be, hogy minimalizáljuk a szennyeződések kockázatát.

A guaranát az ezen leírásban felsoroltakon túl egyéb célokra is használhatják. 

Mi a legfontosabb információ, amit a guaranáról tudnom érdemes?

Kövesd a termék címkéjén és csomagolásán feltüntetett útmutatásokat. Számolj be orvosaidnak mindenfajta egészségi problémádról, allergiádról és az összes általad használt gyógyszerről. 

A Guarana hatásai

A Guarana számos formában létezik - mint a Guarana smoothie, a Guarana tea, a Guarana tabletta - melyek hatása a következő lehet:

 1. Növeli az energiaszintet
 2. Felgyorsítja az anyagcserét
 3. Mentális éberséget kínál
 4. Zsírégető hatása van
 5. Segít a fejfájás leküzdésében
 6. Antioxidánsokat tartalmaz
 7. Tisztít
 8. Csökkenti az étvágyat

Mit beszéljek meg az orvosommal, mielőtt guaranát szednék?

A guarana használata előtt konzultálj háziorvosoddal. Bizonyos egészségi problémák esetén nem szedheted a guaranát.

Kérdezd meg orvosodat, gyógyszerészedet, hogy biztonságosan szedheted-e a guaranát, ha az alábbi problémáid vannak:

 • pánikbetegség

 • vérzéssel vagy véralvadással kapcsolatos problémák

 • szívbetegség

 • cukorbetegség

 • magas vérnyomás

 • glaukóma

 • irritábilis bél szindróma

 • csontritkulás

 • hasmenés

 

A guarana szedését kis mennyiségekben valószínűsíthetően biztonságosnak tartják terhesség során.

A guaranában található koffein bekerül az anyatejbe és hatással lehet a csecsemőre. Szoptatás esetén ne használj mértéktelenül guaranát.

A guarana valószínűsíthetően biztonságos gyermekek számára, kis mennyiségben.

 

  Guarana gyümölcsGuaraná Antarctica üdítőital guarana por guarana kapszula

Hogyan szedjem a guaranát?

Amikor gyógynövényes táplálékkiegészítők alkalmazását tervezed, kérj tanácsot orvosodtól. Emellett olyan szakemberrel is érdemes lehet konzultálnod, aki járatos a gyógynövények és a táplálékkiegészítők használata terén.

Ha a guarana használata mellett döntesz, használd a csomagoláson feltüntetett vagy az orvosod, gyógyszerészed által elrendelt módon. Ne használj többet a termékből, mint amit a címkén javasolnak.

Ne használj egyszerre többféle típusú guaranát (pl. tablettát, kivonatot vagy egyebet), kivéve, ha orvosod kifejezetten így rendelkezett. A többféle formula együttes használata fokozza a túladagolás kockázatát.

Jelezd orvosodnak, ha egészségi problémád, melyre a guaranát szeded, nem javul vagy épp rosszabbodik a termék használata közben.

Ha szükséged van szív terheléses tesztelésére, legalább előtte 24 órával függeszd fel a guarana szedését.

Tárold szobahőmérsékleten, nedvességtől és hőtől védett helyen. 

Mi a teendő, ha elfelejtettem bevenni egy adagot?

Ugord át a kihagyott adagot, ha már majdnem ideje bevenni a következő tervezett adagot. Ne használj extra guaranát, hogy bepótold a kimaradást. 

Mi a teendő túladagolás esetén?

Kérj orvosi segítséget vagy hívj fel egy ingyenesen hívható segélyvonalat. A szájon át vagy befecskendezés által használt nagyon nagy mennyiségű guarana fejfájást, szorongást, idegességet, nyugtalanságot, vizelési fájdalmat, gyomorgörcsöt és szabálytalan szívverést okozhat, és veszélyes vagy akár végzetes is lehet. 

Mik a kerülendő dolgok guarana szedésénél?

Kövesd orvosod utasításait a korlátozandó ételekkel, italokkal és tevékenységekkel kapcsolatban.

Kerüld a guarana használatát más gyógynövényekkel vagy táplálékkiegészítőkkel, melyek szintén befolyásolhatják a véralvadást. Ide tartozik az angyalgyökér (dong quai), a paprika, a szegfűszeg, a vörösgyökerű zsálya, a fokhagyma, a gyömbér, a páfrányfenyő (ginkgo), a zöld tea, a vadgesztenye, az ázsiai ginzeng, a nyárfa, a réti here, a fűrészpálma, a kurkuma és a fűz.

A termék szedése közbeni alkoholfogyasztás olyan mellékhatásokat okozhat, mint a nyugtalanság, a fejfájás és a heves szívverés.

Kerüld az olyan drogok fogyasztását is, mint a kokain vagy az amfetamin.

A guarana mellékhatásai

Kérj orvosi segítséget, ha allergiás reakció tüneteit tapasztalod: csalánkiütés, nehéz légzés, az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata.

Habár nem minden mellékhatás ismert, a guaranát általánosságban biztonságosnak tartják a legtöbb embernél, amennyiben az ételekben is fellelhető mennyiségben fogyasztják azt. A guaranát tartalmazó termékek valószínűsíthetően biztonságosak, amennyiben szájon át és rövid ideig fogyasztják őket.

Függeszd fel a guarana szedését és kérj orvosi segítséget, ha az alábbi tünetet tapasztalod:

 • szokatlan vérzés vagy bármilyen olyan vérzés, mely nem akar elállni

A gyakori mellékhatások közé tartozik:

 • bélirritáció, hányinger, hányás

 • álmatlanság

 • nyugtalanság

 • megnövekedett pulzus és vérnyomás

A lista nem teljes, más mellékhatások is előfordulhatnak. Hívd fel orvosodat orvosi tanácsért a mellékhatásokkal kapcsolatban. 

Milyen más gyógyszerek befolyásolják a guaranát?

Más, orvos által felírt vagy nem vényköteles gyógyszerek, vitaminok és gyógynövénytermékek is kölcsönhatásba léphetnek a guaranával. Számolj be orvosaidnak minden olyan gyógyszerről, melyet jelenleg szedsz, illetve elkezdesz szedni, vagy épp abbahagyod a szedését.

Orvosi felügyelet nélkül ne szedj guaranát az alábbi gyógyszerekkel együtt:

 • adenozin (Adenocard)

 • stimuláns drogok (amfetamin, efedrin, nikotin és egyéb)

 • asztmagyógyszerek

 • depresszió és mentális problémák elleni gyógyszerek

 • véralvadást gátló gyógyszerek: ardeparin (Normiflo), aszpirin, klopidogrél (Plavix), diklofenák (Voltaren, Cataflam és egyéb), dipyridamole (Persantine), ibuprofén (Advil, Motrin és egyéb), naproxén (Anaprox, Naprosyn és egyéb), dalteparin (Fragmin), enoxaparin (Lovenox), heparin, ticlopidine (Ticlid), warfarin (Coumadin), és egyéb.

 • bármiféle rákgyógyszer

 • ösztrogén és fogamzásgátló tabletták

 • bármilyen antibiotikum vagy gyógyszer gombás fertőzésekre

 • epilepsziás rohamok elleni gyógyszerek

 • szívbetegség elleni gyógyszerek

A lista nem teljes. Más gyógyszerek is kölcsönhatásba léphetnek a guaranával, köztük orvos által felírt és nem vényköteles gyógyszerek, vitaminok és gyógynövénytermékek. Nem soroltunk fel minden lehetséges kölcsönhatást ebben a leírásban. 

Guarana történelem és kultúra

A guarana szó a guarani nyelv „guara-ná” szavából ered, melynek eredete a Sateré-Mawé népnek a növényre vonatkozó szava, a warana (jelentése tupi-guarani nyelven „emberi szemre hasonlító gyümölcs”).

A guarana fontos szerepet tölt be a tupi és a guarani paraguayi kultúrában. A Sateré-Mawé nép mítosza szerint a guarana háziasítása azzal kezdődött, hogy egy istenség megölt egy kedvelt falusi gyermeket. Hogy kiengesztelje a falu lakóit, egy szívélyesebb istenség kivette a fiú bal szemét és elültette az erdőben, így született meg a guarana nagy választéka. Az istenség ezután a fiú jobb szemét is kivájta, és elültette a faluban, megalkotva a háziasított guaranát.

A guaranik gyógynövényteát készítenek a növényből, a magok hántolásával, mosásával és kiszárításával, majd finom porrá őrlésével. A port tésztává gyúrják és henger formájúra alakítják. Ez a termék guarana kenyérként ismert, melyet megsütnek és cukorral együtt forró vízbe áztatnak.

Európába a 16. században jutott el a növény, európai gyarmatosítók, köztük Felip Betendorf, Oviedo, Hernández, Cobo és más spanyol krónikások által. 1958-ra a guarana kereskedelmi forgalomba is került. 

A Guarana összetétele

A Biological Magnetic Resonance Data Bank alapján a guaranában lévő guaranin (ismertebb nevén koffein) megegyezik más források, köztük a kávé, tea és maté koffeinjével. A guaranin, a tein és a matein mind a koffein szinonimái, amennyiben a szavak definíciói a koffeinen kívül nem utalnak a gazdanövényeik más tulajdonságaira és kémiai összetevőire, kizárólag a koffeinre. A koffein természetes forrásai nagyon változatos keverékét tartalmazzák a xantin alkaloidoknak a koffeinen kívül is, köztük a szívet stimuláló teofillint és teobromint, valamint más anyagokat, mint például polifenolokat, melyek koffeinnel együtt oldhatatlan keveréket alkotnak. A legfőbb természetes fenolok a guaranában a (+)-katechin és a (-)-epicatechin. 

Guarana kalóriáktáblázat (100 g Guarana tartalma):

 • Kalória: 96
 • Fehérje: 50 g
 • Szénhidrát: 1 g
 • Nátrium: 6 mg
 • Kálium: 146 mg
 • Kalcium: 18 mg
 • A-vitamin: 133 mg
 • C vitamin: 90 mg

A Guarana felhasználása

Biztonság

Az Amerikai Egyesült Államokban a guarana gyümölcsport és mag kivonatot az FDA nem nyilvánította még „általánosságban véve biztonságos” státuszúvá, ehelyett kizárólag ízesítésre szolgáló adalékanyagnak minősülnek.

A guaranát édesített vagy szénsavas üdítőkben és energiaitalokban használják, továbbá gyógynövényteák összetevőjeként vagy étrendkiegészítő kapszulák formájában forgalmazzák. Dél-Amerikában a legtöbb koffeinhez a guaranából jutnak hozzá.

Üdítőitalok

Brazília, a világ harmadik legnagyobb üdítőital-fogyasztója számos üdítőmárkát állít elő guarana kivonatból. Paraguay szintén gyárt guaranás üdítőket, több márka is megtalálható az ország piacán. A „guaraná” szó széles körben elterjedt a két országban és a guarana kivonatot tartalmazó üdítőket jelölik vele. A legelterjedtebb guarana üdítő a guarana antartica.

Guarana kapszula, tabletta és por

A Guarana számos webáruház és kínálatában megtalálható. A koffeinben gazdag növényt por, tabletta és kapszula formájában is meg lehet vásárolni, amely minden bizonnyal a legkényelmesebb módja a szedésének.

Guarana tea

A guarana számos gyógytea alapanyaga, gondoljunk csak maté teáinkra, melyekben szintén létezik a gaurana ízesítésű.

A Guarana segíthet a súlycsökkentésben?

A koffein stimuláns növelheti a pulzusszámot, és fokozhatja az anyagcserét, ezért a történelem során sok esetben használták fel a súlycsökkentés érdekében. Bár számos táplálékkiegészítőt bevontak a piacról, mert nem tartották biztonságosnak őket, az USA Food and Drug Administration úgy véli, hogy a guarana normális dózisban biztonságos.

2002-ben a kutatók azt vizsgálták, hogy a guarana, a yerba mate és a damiana (amely koffeinben és más stimulánsokban gazdag) keveréke segíthet az emberek fogyásában. A kutatók azt találták, hogy a keverék "jelentős" testsúlycsökkenést eredményezett 45 nap elteltével.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS