Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Kávé elkészítési módjai

Kávé
kávéfőzés

Minden kávé alapja az arabica és a robusta a két alapvető kávéfajta, de ezekből számos különböző kávéfajta főzhető le. A variációk száma szinte végtelen, szinte minden országnak és kultúrának megvan a maga kávéspecialitása.

Milyen kávé elkészítési módok léteznek?

Espresso

Az espresso körübelül 30 -40 ml, zamatos, habos kávéfőzet, mely tetején a robustából kicsapodó créma van. Színe vöröses-barna és cukor nélkül is egy kicsit édeskés az íze. Egy espresso kávéfőző, nagy nyomással, mintegy 9 barral préseli át a forráspont közeli 90-95 fokos vizet az őrült kávén, ezáltal átfőzve annak zamatát. Körübelül 30 másodperc alatt kell átérnie a forró víznek a kávén. Ha gyorsabban megy át ízetlen lesz és híg, míg ha túl sokáig tart ez a folyamat a forralt víz kivon a kávéból olyan kémiai anyagokat, melyek szükségesek a megfelelő aromához. A túl hosszú főzéssel a kávé kesernyés és túl savanykás lesz.

Café au lait

A café au lait a tejes kávé olasz elnevezése. A karakteres espressot tejjel szelidítik meg és így kapjuk a café au laitet. Minimálisan cukrozni is szokták, de a tejben található tejcukor is édesíti, így nem szükséges sokat hozzáadni.

cafe au lait

Americano

Az americano azok kedvence, akiknek az espresso túl erős magában, ezért egy kis forró vízzel hígitják. Az ausztrál long black kávéhoz hasonló csak kicsit több vízzel hígitanak, hogy lazább legyen az arány. Már előre kitöltik a forró vízet és abba főzik bele a kávét, nem útólag öntik a lefőzött kávéba.

Tejes kávé

A tejes kávé gyakorlatilag a korábban már tárgyalt café au laittal egyezik meg. Az espresso alaphoz ízlés szerint tejet adunk, hogy lágyítsa a karakteres ízt. Főleg nők és gyerekek fogyasztják a kávét tejjel. Tej hozzáadásával a finom aroma és zamat sem érződik ki úgy, mint anélkül.

Capuccino

A capuccino 3 összetevőből áll: espresso, gőzölt tej és tejhab. Mindhárom összetevő egyforma arányban, egyharmad-egyharamad mértékben kerül a capuccinoba. Kellemes és lágy ízű italt fog eredményezni, mely alapja zömmel 100% arabica vagy, arabica domináns kávé. Kávézók egyik legnépszerűbb itala, könnyed ízének és nem túl magas koffeintartalmának köszönhetően.

capuccino

Macchiato

A macchiattonak két fajtája is létezik: espresso macchiato és latte machiatto. Az espresso machiatto sima espresso kevés tejhabbal a tetején. Egy pohár felgőzölt tejbe öntjük bele az espresso, melynek a tetejére tejhabot teszünk. Jellegzetes 3 szintes, határozottan elváló ital lesz. A felgőzölt tej, espresso és a tejhab a tetején réztegesen különválik, növelve a vizuális élményt. szintén egy könnyed és lágy ízvilágú kávéról van szó.

Ristretto

A ristretto gyakorlatilag kávé esszencia. Hasonlóan készül, mint az espresso csak körübelül fele annyi vízzel készül. Egy ristretto körübelül 20 ml, ugyanannyi kávé és koffein tartalommal, mint az espresso 30-40 milliliterjében megvan. Gyakorlatilag a kávék röviditaláról van szó.

ristretto

Melange

A már lefőzött espressot kétszeresére hígítják forró vízzel. (ellenben az americanoval, ahol a forró vízbe főzik bele az espressot) Ha megvolt a hígítás, ugyanennyi felgőzölt tejet adnak hozzá, majd némi tejhabbal tálalják. Hasonló, mint a capuccino, de több nünaszban is más, az ízvilága azonban ahhoz áll közel. A wiener melange azonban teljesen más, az sima tejeskávé, aminek a tetejére csokoládét tesznek.

Franziskaner

Hasonló, mint a melange csak tejhab helyett tejszínhabbal készítik el. Az íze és jellege nagyban hasonlít az eredetire.

franziskaner

Flat white (ausztrálok kedvence)

A flat white egy napjainkban divatos kávéfajta, aminek az alapja a kávéesszencia, azaz a ristretto, melyet 60-65 fok közé hevített tejet adnak. Az ízélmény hasonló, mint a Kapuziner esetében. egy nagyon erős keserűbb alaphoz adnak édes tejszármazékot, ami kompenzálja a keserűséget.

Kapuziner

Ausztriában népszerű ez a kávé elkészítési fajta. Az espressot tovább főzik, ezáltal karakteresebb és keserűbb lesz, amit a tetejére fúrt tejszínhabbal ellensúlyoznak. A keserű alaplé és az édes tejszínhab ellentéte adja ki az ízélmény alapját.

Lungo

A lungo a hagyományos hosszúkávé elnevezése, kvázi a ristretto ellentéte, vagyis, nem kevesebb, hanem több vízzel főzik le a kávét. Az americanohoz képest kicsit más, hiszen rövidebb és nem útólag kerül bele a kávé a plusz forró vízbe.

Mocha

Tegyünk 30 ml csokoládét a pohár aljába és erre kell ráfőzni az espressot. Főleg arabica jellegű kávékeverékekkel szokták készíteni. Ha megvan a csokis-kávés keverék, utánna felgőzölt tejjel és tejszínhabbal szokták még a kávét extrázni. Kávézók egyik nagy kedvence, a kávé íze kevésbé érződik ki benne a sok hozzáadott plusz ízesítő miatt, de együtt egy kellemes és lágy ízt képeznek. 

 

Milyen formában tudjuk a kávét elkészíteni?

A kávé elkészítéséhez számos eszköz állhat rendelkezésre. Az alap 4 anyag az őrölt kávé, szemes kávé, kávékapszula és a kávépárna. Ezt el lehet készíteni az alábbi módokon:

Kotyogós

A kotyogós az itthon legelterjedtebb kávéfőző eszköz. A víz alulra kerül ami fölé egy szűrőbe öntik be a kávét. A forró víz a nagy nyomáson, kvázi átpréselődik a kávérétegen, aminek a hatására kioldja az őrölt kávéból az ízeket, koffeint és az aromákat. A nyomás nem túl nagy ennél a kávénál, körübelül 1 barról lehet szó egy átlag kotyogós kávéfözőben.

Török kávé

A török kávé a kávé felfőzésének az egyik legegyszerűbb és legősibb módja. Egy hosszú nyelű rézedényben (dzsezva), általában cukorral együtt felfőzik és kész is a török kávé.

Kávékapszula

Elúőre csomagolt műanyag kapszulákba kerül a finom kávépor, melyet egy alumínium fóliával zárnak le. A kávékapszulát egy kávéfőzőgépbe teszik, mely egy tűvel kiszúrja a kávékapszulát és a benne lévő porból főzi le a kávét. A legelterjedtebb a Nespresso technológia és a Nespresso kávéfőzőgépek de már bárki gyárthatja, mert lejárt a szabadalom. Ma már számos kávékapszula webshopból lehet rendelni, így ez a másik legegyszerűbb és leggyorsabb eljárás az instant kávé mellett.

Kávépárna

Két fajta kávépárna létezik az E.S.E. POD (easy serving espresso) és a Senseo kávépárna. Mindkét esetben egy papír párnába teszik bele a kávét és ezt teszik be az erre alkalmas gépbe. Kevésbé környezetterhelő technológia, mert a zacc és a papír kidobható. Egyre inkább elterjedt eljárás napjainkban.

Instant kávé

Kávérajongók szerint ez nem is igazi kávé csak utánzat. Az elkészítése ennek a legegyszerűbb, de az ízélmény hagy maga után kivetnivalót. Simán csak forró vízben vagy tejben kell elkeverni a kávépot és már kész is a kávénk körübelül 60 másodperc alatt. Nem a legfinomabb de ha utazunk vagy nincs időnk kávét főzni akkor ez a megoldás a leggyorsabb.

Espresso kávéfőző

Talán a legelterjedtebb kávéfőzési mód, hasonló az elv, mint a kotyogósnál vagyis nagy nyomással nyomja át a gép a forró vízet az őrölt kávén, csak itt más az elrendezése, profibb a gép és sokkal nagyobb a nyomás, akár 9-10 bar, szemben a kotyogós 1 barjával. A nagyobb nyomás miatt az aromák és ízek is jobban átjönnek. A letekerhető fejbe kell tenni az egységnyi kávét, ami felett van egy víztartály. Ebbe kerül be a kávéhoz szükséges vízmennyiség. (ristretto esetében pl fele adag) Az espresso kávéfőző a fenti vízet préseli át az alatta lévő kávéporon, hogy a nagy nyomás hatására kipréselődjön a finom kávé végeredmény.

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS