Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Miért érdemes a kollagén mellé C-vitamint szedni?

Kollagén
kollagen és cvitamin

Milyen anyag az a kollagén?

kollagén egy egyre felkapottabb fehérje, ami számos pozitív hatással rendelkezik. A kollagén tölti fel a sejtek közötti tért, az úgynevezett  extracelluláris mátrixot, jót tesz az ízületeknek, a csontok rugalmasságának és a porcszövet felépítésében is kulcsszerepe van. Emellett a kollagén más szövetek felépítéséhez is szükséges, mint például a vérerek, a szívbillentyű vagy éppen a fogak.

Főleg a rendszeresen mozgó hobbisportolók és profik szedik a kollagént az ízületeik miatt illetve a hölgyek körében népszerá, mivel jótékony hatással van a ráncokra.

Mik a kollagén szinergistái?

A kollagén mellé két adalékot ajánlott fogyasztani, amik a kollagén hatását felerősítik. Ez a két anyag a hialuron sav és a C-vitamin, vagyis az aszkorbin sav.

A hialuron sav is segít a ráncok elleni küzdelemben és hidratálja a bőrt. A kettő együtt egymás hatását felerősíti és komplexen támogatja a fiatalos bőr megmaradását.

A C-vitamin viszont segíti a szervezet saját kollagén termelését, így hozzájárul a bőr fiatalságának és selymességének megőrzésében.

A C-vitaminnak kulcsszerepe van a kollagén szintetizálásában. A prokollagén a kollagén előanyaga, ami glicinből és prolinból jön létre, amit a fibroblaszt sejtek állítanak elő. A C-vitamin már a prokollagén termelődésében is kulcsszerepet játszik. Egy kutatásban ((Boyera N, Galey I, Bernard BA.: Effect of vitamin C and its derivatives on collagen synthesis and cross-linking by normal human fibroblasts. Int J Cosmet Sci. 1998 Jun;20(3):151-8. doi: 10.1046/j.1467-2494.1998.171747.x.) vizsgálták a C-vitaminnak a kollagén termelésre vonatkozó hatását és azt találták, hogy a sejteknek megnövelt C-vitamin bevitelt biztosítva a kollagén termelés a nyolcszorosára növekedett, annak ellenére, hogy a többi fehérje szintézise nem változott.

Az aszkorbinsav elengedhetetlen a kollagén-termelésben résztvevő két enzim, a lizil- és prolilhidroxiláz működéséhez. Ha ezek az enzimek nem aktiválódnak, az érett kollagénhálózat fenntartása is veszélybe kerülhet. Emiatt fontos, hogy a kollagén mellé egyszerre mindig vigyünk be C-vitamint, mert, enélkül a kollagén vajmi keveset ér. 

bor hidratalo kollagen

Miket érdemes még a kollagén és C-vitamin mellé szedni a szép bőr érdekében?

A kollagén, hialuron sav és C-vitamin együttes fogyasztásával már többet is tettünk étrend-kiegészítő fronton, mint az emberek 99%-a. Amiket még tehetünk az inkább a szokásinkban keresendő:

  •          Kerüljük a stresszt, mert károsítja a sejteket és öregíti a bőrt.
  •          Ne menjünk a tűző napra, amikor az UV-sugárzás magas, mert az károsítja a dnst és ráncosítja a bőrt. Már évi 1 leégés is nagyban növeli a bőrrák kialakulásának esélyét.
  •          Hidratáljuk magunkat, fogyasszunk napi 2-3 liter vízet, nyári időszakban akár 4-5 literrel is.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS