Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A Prolin jótékony hatásai

Aminosavak
prolin tartalmú ételek

Bizonyos embereknek mindenképpen előnyös lehet az aminosavak fogyasztása, még akkor is, ha nem léteznek szabványos kritériumok a prolin-hiány diagnosztizálására. Az emberi szervezet maga is termel valamennyi saját prolint, és megtalálható a teljes értékű fehérjékben gazdag élelmiszerekben is. A korral együtt, illetve bizonyos egészségügyi problémák esetén nő az aminosavak, mint például a prolinok iránti szükséglet. 

Azok az emberek, akiknek rossz a bőrük állapota, lassan gyógyulnak, ízületi fájdalmaik vagy gasztrointesztinális (gyomor és bélcsatorna) problémáik vannak és magas a szívbetegség kockázata, valószínűleg előnyös lehet, ha minél több prolin aminosavat kapnak.

kollagént képző aminosavak közül a prolinnak az egészséges bőr megőrzésére tett hatásai a leginkább kutatottak. Milyen más jótékony hatásai vannak még? Az öregedésgátló hatása és a sérült bőr helyreállítására való képessége mellett, a prolin egyéb más funkciói közé tartozik, hogy támogatja az immunrendszert, javítja az antioxidáns státuszt, javítja a beleket és segíti a tápanyagfelszívódást, támogatja az anyagcserét, és védi a szív- és érrendszert.

Mi az a prolin?

A prolin egyfajta iminosav - nagyon hasonlít az aminosavhoz, ami a fehérje felépítésnél fontos. A prolin milyen típusú aminosav? Ez egy nem esszenciális aminosav, mivel a szervezet képes szintetizálni saját maga is, eltérően más aminosavaktól, melyeket az élelmiszerekből lehet csak kinyerni. Például a glutamát is használható prolin előállítására, de a prolin szint fokozására természetesen hasznosabb közvetlenül az élelmiszerekből hozzájutni.

Mik a prolin legfontosabb szerepei? A prolin feladatai között szerepel, hogy segíti a kollagénképződést, regenerálja a porcokat, kötőszöveteket hoz létre, helyreállítja a sérült bőrt és sebeket, gyógyítja a bélfalakat és javítja az ízületeket. A prolin szerkezet egyedülálló, mivel ez az egyetlen fehérjealkotó aminosav (a bioszintetikus fehérjelkotó típusok közül), ami szekunder amin. A prolin nem csak a fehérjeképzést segíti, de katalizátorként sok más szervi reakcióban is részt vesz.

Prolin képleteProlin kapszula

A prolin szerepe a kollagén (kötőszövet) képzésben

Hogy miért olyan fontos a prolin, annak egyik oka, hogy a glicin aminosavval együtt elsődleges aminosavként vesznek részt a kollagén szintézisben. Ez hogyan is működik:

 • A kollegénképződés elősegítéséhez a prolin átalakul hidroxi-lizinné és hidroxi-prolinná. A kollagén a legelterjedtebb fehérje az emberi szervezetben, a kötőszövet képzés fő komponense.
 • A kollagén kisebb elágazó láncú aminosavakból áll. Az aminosavak (nagyrészt glicin, prolin, hidroxi-prolin és arginon típusú aminosavak) elágazásainak egymáshoz kapcsolódásával és összecsavarodásával jön létre, melyek hosszabb kollagénszálat alkotnak és ez képezi a szövetet.
 • A prolin aminosavak a kollagén kb. 15 %-át teszik ki, míg a prolin, glicin és hidroxi-prolin kombinációja alkotja a kollagén teljes aminosav tartalmának több mint 50 %-át.
 • A prolinnak köszönhetően a szervezetünk elegendő mennyiségű kollagént képes felépíteni az egészségünk támogatására, mivel a kollegén a szervezetünkben szinte mindenhol megtalálható -az izmokban, a fogakban, a bőrön, csontokban, belső szervekben, ízületekben, stb..
 • A kollagént alkotó aminosavaknak meghatározott szerepük van a szervezet különböző részein. Például a prolin kifejezetten jót tesz a bőrnek és gyógyítja a sebet (sok más jótékony hatása mellett), míg a glicin elősegítheti a pihentető alvást, a vércukorszintet szabályozhatja és javítja az ínszalagokat.

A prolin hatása

1. Segít a sebek gyógyulásában és javítja a bőrt

A prolin egyik legfőbb funkciója, hogy segíti a sérült bőr, sebek, vágások és égési sebek helyreállítását. A sebgyógyulás 3 fázisának mindegyikében részt vesz azáltal, hogy stimulálja a sejtek migrációját és hozzájárul az új szövetek fejlődéséhez. Tanulmányok azt mutatták ki, hogy a sebgyógyulás korai szakaszában a sebváladék prolin szintje legalább 50%-kal magasabb, mint a plazma szint, ami arra utal, hogy a seb területén eléggé aktív a prolin jelenléte.

A prolin a sebgyógyítást a kollegénszintézis vagy új kollagénok létrehozásának támogatásával végzi. A kollagén lényeges része a sebgyógyulásnak, hiszen ez adja a bőr szerkezetét és erejét. Napjaink kutatásai szerint a prolint tartalmazó kollagénkiegészítők is javíthatják a bőr védekező funkcióját, kiváltja a hialuronsav szintézisét és segíti a fibroblasztok növekedését és migrációját.

Mivel idővel a szervezetünk egyre kevesebb kollagént termel, és ez megmutatkozik a bőrfelületünkön is, a kollagént képző aminosavak hatékonyan fiatalíthatják a bőrünket. A prolin természetes formában segíthet a narancsbőr megelőzésében vagy kezelésében. Színt, tartást adhat a bőrnek és feszesítheti, pontosan ezért az öregedésgátló hatása miatt  használják általában a kollagénkiegészítőket.

2. Támogatja az emésztést

A kollagén fehérje az egyik legjobb kiegészítőként vált ismertté, ami javítja a bélrendszer egészségét, kezeli a szivárgó bélszindrómát, ezáltal az egész immunrendszerre támogató hatása van. Hogyan alkalmazható a prolin az emésztőrendszer egészségének támogatására? A kollagénben megtalálható aminosavak segítik megerősíteni a GI (gasztrointesztinális) traktust vagy más néven emésztőrendszert összekötő szöveteket, ami előnyös a tápanyag felszívódáshoz és az autoimmun válaszok megelőzéséhez.

Tanulmányok szerint a kollagénben lévő prolin és más aminosavak támogatják a bélben lévő és a bélhez kapcsolódó limfoid szöveteket azáltal, hogy javítják a szervezet immunvédelmét és megvédik az idegen antigénektől (pl.baktériumoktól, vírusoktól), kórokozóktól. Mindegyik aminosav egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek befolyásolják a bélrendszert, beleértve a bél integritásának, növekedésének és működésének fenntartását is, normalizálja a gyulladásos citokin szekréciót, növeli a T-limfociták számát és szabályozza a IgA sejtek (immunglobin egyik fajtája=ellenananyagok) szekrécióját.

3. Segít megelőzni az ízületi fájdalmakat

Az egyik ok, hogy a kor előrehaladtával megnövekednek az ízületi fájdalmak az, hogy a 30-as éveink közepétől kevesebb kollagén termelődik. Kollagén szükséges mind a fizikai, mind pedig a szellemi erőnléthez, mivel a szó szoros értelmében segít összetartani a szerveztünket és a kötőszövetek rugalmasságának és erejének megtartásához is szükséges. Az egészségtelen étkezés, életmód és szokások felgyorsíthatják a kollagén elvesztését, mivel ezek magasabb szintű gyulladásokhoz, oxidatív stresszhez, hormonális egyensúlyhiányhoz és tápanyaghiányhoz vezethetnek.  

A kollagént alkotó aminosavak, beleértve a prolint is, segíthetnek lelassítani ezeket a folyamatokat azáltal, hogy elősegítik az új porcszövetek kialakulását, az izmok megerősődését, fenntartását, és még javítják a csontsűrűséget is. A porcsejtek stimulálásával a prolinok és más aminosavak megerősítik a porcszöveteket. Állatokon végzett tanulmányok szerint a prolin támogatja a szövetek növekedését és azok minőségét. Ezen kívül számos módon támogatja az immunrendszert, javíthat az antioxidáns szinten, ami azt jelenti, hogy hatékony lehet a gyulladások és oxidatív stressz csökkentésében, melyek egyértelműen károsítják az ízületeket és a kötőszöveteket.

4. Támogatja a szív- és érrendszert

A prolin segíthet megvédeni a szív és artériák falait, például azzal, hogy megakadályozza a zsír felhalmozódását a véráramban és ezáltal szabályozza a vérnyomást is. Az ereket, artériákat alkotó szövetek felépítéséhez szükségesek az aminosavak. A kollagéneket felépítő aminsavak hatékonyan csökkenthetik az érelmeszesedés (érszűkület) kockázatát.

5. Hozzájárul az egészséges anyagcseréhez és harcol a gyulladások ellen

A prolin fontos szerepet játszik az anyagcserében és egyéb vegyületek szintézisében. Jelző molekulaként és a sejtek energia állapotát mutató érzékelőjeként működik. Segíthet a mitokondriális funkciók (sejtek energia-előállításának és energia raktározásának) szabályozásában, befolyásolja a sejtek gyarapodását vagy sejthalált, speciális génkifejezéseket vált ki, melyek a növények számára létfontosságúak a környezeti stressz feldolgozásához. 

Az energiatermelésben játszott szerepe mellett a prolin egyéb jótékony hatásai közé tartozik, hogy javítja az anyagcserét és az izomzatot, segít a fizikai aktivitás közben energiát felszabadítani, javítja az antioxidánsok felhasználást a szervezet számára, elősegíti a DNS-esekből és RNS-ekből az egészséges sejtek felépítését, támogatja a máj II. fázisú méregtelenítését, és támogatja a központi idegrendszert. Egy 2017-es patkányokon végzett kísérlet szerint, akiknél gyulladás, oxidatív stressz állt fenn és az agyuk bizonyos részén megváltozott energia paraméterek jelentkeztek, a prolin segítségével képesek voltak kivédeni az ezek által okozható számtalan káros hatást.

A legjobb prolin tartalmú ételek

Melyik élelmiszerek tartalmaznak magas arányban prolint? A legmagasabb koncentrációban a kollagén természetes forrásaiban található meg. Az étrendet tekintve a legtöbb prolin és kollagén a csontlevesben és más fehérjében gazdag élelmiszerben található, mint például a belsőségekben, májban, szabadon tenyésztett marha húsában, legeltetett csirkében, vadhalakban és tojáshéjban.

 • Amikor állati húst eszik az ember, akkor az állat különböző részeiből prolinhoz és kollagénhez is hozzájut, beleértve a csontokat, kötőszöveteket és izomszöveteket is.
 • A koncentrált kollagén fehérjepor és zselatin a két másik legnagyobb prolin forrás. A kollagén por csirke-, marha-, tojáshéj- és hal kollagénből készül. A zselatin a hidrolizált marhahús kollagén formája, ami azt jelenti, hogy lényegében egy lebomlott kollagén, amit legtöbbször desszertek készítéséhez vagy élelmiszergyártásnál használnak, mivel egy gélszerű textúrát hoz létre.
 • A csontleves- vagy kollagén por/kiegészítők fogyasztása igazán hasznos, idő és energia takarítható meg. Például egy csontleves lassú főzése eltarthat akár egy-két napig is, ugyanakkor ha koncentrált csontleves fehérje port használ, akkor szinte azonnal részesülhet a csontleves nyújtotta előnyökben.
 • A csirke kollagén glicint, glutamint és prolint tartalmaz, plusz két olyan összetevőt is, kondroitint és glükozamint, melyek segítenek újjáépíteni a porcokat. A prolinhoz hozzá lehet jutni, ha csonttal, bőrrel együtt főzőtt csirkét vagy csirkehúslevest, pörköltet vagy más állat részeiből (belsőségekből, csontból) készült ízletes ételeket eszik az ember.
 • Kis mennyiségű prolint tartalmaz a hal kollagén is, ehhez fogyasszon halat vagy készítsen hallevet, hallevest és pörköltet (halfejjel együtt).
 • Egy másik prolin forrás a tojás sárgája. Nagyon jó módja a prolin/kollagén bevitelnek, ha kollagén port ad a tojásrántottához vagy omletthez.

A prolin megtalálható növényekben? Igen, habár a zöldségek és gyümölcsök nem fognak olyan nagy mennyiségű prolint biztosítani. A növények összetevőiben, mint például a virágpor, a prolin felhalmozódása valójában csak a fiziológiai stresszre adott válasz, mely része a struktúrális fejlődésnek. 

Prolin vs. Glicin vs. Lizin

Mi a különbség a prolinok és más aminosavak között?

 • A kollagénok kb. egyharmadát glicin alkotja. A glicin egy olyan aminosav, ami számos különböző izomzat, kognitív és metabólikus funkcióhoz nélkülözhetetlen. Ez az egyik fő aminosav, amit kollagén és zselatin készítésre használnak. A legjobb glicin források hasonlóak a prolin forrásokhoz, ilyen például a csontleves, kollagén fehérjepor és más fehérjetartalmú élelmiszerek.
 • A glicin egyik funkciója, hogy olyan tápanyagokat segít lebontani és szállítani, mint például a glikogén és a zsír, melyeket a sejtek energiaként hasznosítanak. Úgy is ismert, mint „öregedésgátló aminosav”, hiszen segíti a sovány izomtömeg növelését és stimulálja az emberi növekedési hormon kiválasztását. A glicint számos egészségügyi probléma kezelésére használják, izomsorvadásra (szarkopéniára), fekélyekre, ízületi gyulladásokra, áteresztő bélszindróma esetében, cukrobetegségben, vese- és szívelégtelenségnél, idegrendszeri rendellenességeknél és kimerültségre.
 • lizin (vagy L-lizin) egy esszenciális aminosav, ami a fehérjetartalmú élelmiszerekben található meg, például húsokban, hüvelyesekben, sajtokban és tojásban, de kiegészítő formában is elérhető. Hasonlóan a prolinhoz, az L-lizin is segíti a növekedést és megőrzi a csontok és kötőszövetek egészségét azáltal, hogy kollagénné alakul. Rendkívül fontos szerepe van a karnitin termelődésnél is, ami a zsírsavakat alakítja át energiává.
 • Az L-lizin segíthet az emésztésben, csökkentheti a koleszterinszintet, és a kálcium felszívódást is segíti, ami védelmet nyújt a véralvadás és egyéb más ellen is.
 • Az L-lizinnek tulajdonítható egyéb jótékony hatások közé tartozik a herpesz, szorongás, hasmenés, sőt még a rák kezelése. Az L-lizinek legjobb élelmiszerforrásai a marha-, csirke-, pulykahúsok, a halak, ezek közül is például a tonhal, fehér bab, tökmag és tojás.
 • A kollagénben található egy másik aminosav is az arginin. Fehérjetartalmú élelmiszerekben, mint a vörös-, és csirkehúsokban, halakban,  tojásban és tejtermékekben fordul elő. Az arginin jótékony hatással van a szívre, fizikai testmozgás teljesítésére, mentális képességekre, stb.

Hogyan vigyünk prolint az étrendünkbe

1. Fogyasszon csontlevest

Ahhoz hogy több prolinhoz jusson az ember, ideális lenne igazi csontlevest fogyasztani naponta, ami az aminosavakon kívül sok más tápanyagot is biztosít. A csontleves az egyik legjobb megoldás nemcsak a kollagén, de más ásványi anyagok, elektrolitok és értékes vegyületek, mint például a kondroitin-szulfát, glükozamin-szulfát és hialuronsav bevitelére.

A legjobb hatás érdekében napi 2,5-4,5 dl csontlevest kellene fogyasztani. Ha van saját házi receptje a csontlevesre, azt is elkészítheti vagy lehet szárított, por alapú csontleves fehérjét használni. A csontleves fehérjét magában is lehet fogyasztani vagy hozzá lehet adni shake-hez, smoothie-hoz vagy mindenféle édes és sós ételbe.

2. Vegyen kollagén port/kollagén kiegészítőt

Kollagén fehérjét is tehet smothie-ba, turmixba és más ételekbe is. A multi-kollagén por azért ajánlatos, mert sokféle kollagéntípust tartalmaz, 1-es, 2-es, 3-as, 5-ös és 10-es típusút. Mindegyik kollagéntípusnak más-más egyedi funkciója és előnye van, ezért is célszerűbb a multi-kiegészítő, mint külön-külön egyesével szedni.

A kollagén íztelen, szagtalan és könnyen hozzáadható mindenféle recepthez -ráadásul glutén-, tejtermék-, mogyoró- és szójamentes. Adjon egy keveset a süteményekhez, mint például muffinhoz, palacsintához, hogy növelje a fehérjetartalmukat. A kollagénport úgy is használhatja, mint a zselatint, azaz sűríthet vele smoothie-t, desszerteket vagy gélszerű állapotú ételeket. Ha kollagénport vásárol, mindig győződjön meg, hogy szabadon tartott, egészséges állati eredetű legyen.

3. Fogyasszon elegendő fehérjét és legyen egészséges étrendje

Akkor élvezheti leginkább a prolin és a kollagénben található más aminosavak jótékony hatásait, ha tápanyagban dús élelmiszereket fogyaszt, amelyekben nagyon sok a fehérje és az antioxidáns. Ez az étrend segíthet magasan tartani a kollagén szintet és megvéd a kollagén lebomlástól, mivel csökkenti a gyulladásokat és a szabad gyökök által okozott károsodásokat (azaz másnéven csökkenti az oxidatív stresszt).

Azzal növelheti a szervezet számára felszívódó és hasznosítható prolin mennyiségét, ha olyan élelmiszereket eszik, amelyek ún.”kollagén kofaktor”-ként szolgálnak, mint például a friss zöldségek, gyümölcsök, zöld fűszernövények és fűszerek; a „tiszta” fehérjék különböző forrásai, és a C-, A-vitaminban, rézben és vasban gazdag élelmiszerek.

A Prolin története

 • Először Richard Willstätter nevű kutató izolálta az iminosav prolint az 1900-as években. A pirrolidine után kapta a nevét, ami a prolin egyik alkotóelme.
 • Az embereknél ez egy glutaminsavból és más aminosavakból szintetizált aminosav. Számos fehérje, főként a kollagén alkotóeleme, ezért is támogatja a prolin a bőrt, inakat, csontozatot és egyéb típusú kötőszöveteket.
 • Ma már kiegészítő formában is elérhető, amit általában l- prolinként jelölnek.  Az egyik ok arra, ha valaki a kiegészítőt választja, hogy ízületi/kötőszöveti fájdalmai vagy pedig különböző bőrproblémái vannak. Bár használatosak a prolin kiegészítők, azonban személy szerint inkább a csontleves vagy kollagén-fehérje fogyasztását javasolnám, melyek nem csak prolint biztosítanak, hanem más aminosavakat és tápanyagokat is.
 • Kimutatták, hogy a prolin fontos szerepet játszik a növények különböző környezeti stresszre adott válaszaiban. Természetes ozmoprotektív tulajdonságainak köszönhetően (segít az élőlényeknek túlélni az extrém ozmotikus stresszt), számos gyógyszeripari termékben is megtalálható vagy biotechnológiai alkalmazásoknál is használható. Az „ozmoprotektonok” kis méretű, semleges töltésű, alacsony toxicitású szerves molekulák. A sejtek homeosztázis szabályozásával segítenek a növényeknek leküzdeni a változó környezeti körülményeket.
 • Egyes tanulmányok szerint a prolinnal kezelt növényeknél az antioxidáns enzimek aktivitása, a fotoszintézisük, a tápanyagtartalmuk, fejlődésük és olaj tartalmuk megnövekedett.

Elővigyázatosságok

 • Jelenleg a prolin fogyasztásnak nincs hivatalosan megállapított napi ajánlott mennyisége vagy felső határértéke. Mivel ez egy természetes aminosav, nincs semmi kockázata annak, ha többet fogyaszt belőle. Ha magas fehérjetartalmú élelmiszereket eszik, nagy valószínűséggel elegendő mennyiséghez jut hozzá, de a kiegészítőkkel sem lehet eltúlozni a prolin bevitelt.
 • Mindig elismert cégek által gyártott jó minőségű kollagént, zselatint vagy csontleves kiegészítőt keressen. Amikor csak teheti bioélelmiszereket vásároljon.
 • Arra vonatkozólag nincsenek adatok, hogy terhes vagy szoptatós nőknek biztonságosak-e a prolin kiegészítők nagy mennyiségben. Ha problémát okoz Önnek a fehérje megemésztése, veseproblémája vagy májbetegsége van, vagy terhes, érdemes először az orvosával konzultálnia mielőtt nekiáll prolint szedni.

Összegzés

 • A prolin egy nem esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy valamennyit az emberi szervezet előállít, míg a nagyobb részét a magas fehérjetartalmú élelmiszerekből nyeri.
 • A funkciói között szerepel, hogy javítja a sérült bőrt, támogatja az immunrendszert, gyógyítja az ízületeket, javít az antioxidáns állapoton, segíti az emésztést és a tápanyagfelszívódást, támogatja az anyagcserét, és védi a szív- és érrendszert.
 • A prolin egyik legfontosabb szerepe, hogy részt vesz a kollagén képzésben. A kollagén az egyik legelterjedtebb fehérje az emberi szervezetben, ami a kötőszövetek szerkezetét és erősségét adja.
 • A legjobb prolin és kollagén források közé tartozik a csontleves, kollagénpor, zselatin és más magas fehérjetartalmú élelmiszerek, mint például a máj és más belsőségek, szabadon tartott marha-, csirkehús, vadhalak, a tojássárgája és a tojáshéj.

További összetevők:

Hozzászólások

Új hozzászólás

  Kapcsolódó termékek

  töltés

  TÖLTÉS