Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Minden amit a habanero chilikről tudni kell

habanero fajtak

A habanero az egyik legízletesebb chili, ami a kínai paprikák fajtájába tartozik, átlagosan 100 000 – 350 000 közötti értékkel a Scoville skálán. A habanerot először az Amazonas területén termesztették már időszámításunk előtt 2000-ben, majd a Yucatan- félszigeten és Mexikóban is honos lett, ma ár a teljes trópusi égövben termesztik. 11–22 napig csírázik, és utána 95–100 nap alatt érik be a trópusokon – nálunk jóval lassabban. Ha chili vásárláson gondolkodnánk, mindenképpen vegyük számításba a habanerokat is, mint az egyik legaromásabb, kellőképpen erős chilit.

Milyen habanero fajták léteznek?

Fehér habanero (100 000 – 350 000 SHU)

Gyümölcse fehér, vastag húsú, szabálytalan formájú. tűző napot igényel ezért csak a tróousokon terem meg. Magyarországon csak üvegházban és fólia alatt hoz termést. Az egyik „leggyengébb” habanero, ha lehet ezt mondani ezekre a pokolian erős chilikre.

feher habanero

Hagyományos habanero (narancs színű) 100 000 – 350 000 SHU

Hasonló erősségű ez a habanero chili, mint a fehér habanero csak a színe más. A narancs habanero a Scoth Bonnet rokona csak nem a Karib-tenger térségében él meg, hanem Mexikóban, főleg a Yucatan-félszigeten. Az egyik leg lédúsabb és leggyümölcsösebb ízű chili.

 habanero chili

Tigrismancs habanero (275 000 – 328 000 SHU)

Ez a habanero a Fatalii chili rokona, először Pennsylvania államban bukkantak rá, rejtély, hogy hogyan került oda. Azóta háziasították az amis farmerek és egy amerikaszerte népszerű chili lett belőle. Érdekes formája, gyümölcsös, egyesek szerint mogyorós íze miatt egy egyedi és közkedvelt chili fajta.

 tigrismancs habanero

Csokis habanero aka kongói fekete habanero (300 000 – 425 000 SHU)

Valójában, a neve ellenére semmi köz ennek a habanero chilinek kongóhoz, a származási helye Trinidad. Ízét tekintve (már ami átjön a masszív csípős ízen), egy gyümölcsös és füstös chili. A füstös íze miatt ebből a típusú habanero chiliből lehet a legjobb salsa szószt készíteni, de a jamaicai szószok egyik kedvelt alapanyaga is egyben.

csoki habanero 

Karibi vörös habanero (300 000 – 475 000 SHU)

Ez a habanero is az Amazonas területéről száramzik. Majdnem kétszer olyan erős, mint a hagyományos habanero. Érdekesség, hogy ebből a típusból jégkrémet is készítenek, aminek a neve: Caribbean Red Pepper Suprise, ami szabadfordításban annyit tesz, hogy karibi vörös paprika meglepetés.

karibi vörös habanero 

Vörös Savina (200 000 – 577 000 SHU)

Egykor ez a chili is rekorder volt de azóta számos másik erős paprika lehagyta SHU érték alapján. 1994 és 2006 közt ő volt a legerősebb chili, ám ekkor a termesztők elvesztették a kapcolatukat a realitással és elkezdtek millió SHU érték feletti paprikáat termeszteni. 2006-tól szinte évente jöttek ki erősebbnél erősebb paprikákkal, mely közül a Carolina Reaper már 2 000 000 SHU felett tart.

vörös savina 

Bhut Jolokia (800 000 – 1 000 000 SHU)

A Bhut Jolokia egy időben a legerősebb chili volt mely egy hibrid több habanero faj és a Tabasco chili között. Többek között a díjnyertes Attila chili egyik alapanyaga. Közismertebb neve a Ghost Pepper vagyis a szellem paprika. Íze édeskés, de ennek ellenére az ereje brutális.

bhut jolokia 

Habanero szószok

A habanero íze az egyik legaromásabb a chilik közül, trópusi gyümölcsökre emlékezet és lédús a húsa. Emiatt kiváló a habanero chili szószok alapanyagának. Gyümölcsös és lédús íze miatt a habanerot főleg paradicsom szószokba szokták tenni, pár fűszerrel megbolondítva és utána mártogatóshoz fogyasztani, akár tortilla vagy sült krumpli mellé. Szárítva is szokták fogyasztani, miután egy mozsárral porították, de a habanero inkább szósznak való chili.

Érdekességek a habaneroról

 • Összesen 18 féle habanero létezik és folyamatosan jönnek új keresztezések.
 • A habanero színe független a chili erősségétől.
 • A világ legtöbb habaneroját a Yucatan-félszigeten termelik.
 • A csípős égető érzésének tompítására a víz haszontalan, tejtermékek javasoltak.
 • A habanero olyan vidékeken terem leggazdagabban, ahol erős a reggeli fény és kicsit savas a talaj.

Habanero termesztés és a habanero magok

A habanero igényli a sok meleget, csapadékot és az olyan talajt, ami elvezeti a vizet. Kintre csak a fagyok után ültessük ki, de a legjobb egy üvegházban. A habanero termesztésnek nekiindulhatunk magokból is, 20-30 mag ára 500 és 1000 ft között mozog, de ezek a habanero magok nem biztos, hogy megérik a felnőtt- és termőkort. Biztosabb megoldás habanero palántákat vásárolni, itt a siker esélye jóval magasabb.

A felnőtt habanero akár 1 méterre is megnőhet, a jobb termés érdekében használhatunk talajtakarót is, hogy melegebb mradjon a föld. Ha magból indulunk ki már márciusban vessük el csak 10 hét után tegyük ki ha megerősödtek a habanero palántáink és kint is kellőképpen meleg van már. A 10 fok alatti hőmérsékletet a habanero nem szereti.

Habanero sör

Ballast Point sörfőzde Habanero Sculpinja, vagy a Founders sörfőzde Mango Magnificoja a két legismertebb és legjobb habanero sör. 10%-os alkohol tartalmukkal elég karakteres ízük van, melyet kicsit lágyít a hozzáadott mangó. A habanero meg teszi a dolgát, amit jól ismerünk: csíp, mint a veszedelem.

habanero sör

Az összes habanero fajta

 • Red Habanero
 • Orange Habanero
 • Caribbean Red
 • Habanero Condor’s Beak
 • Big Sun Habanero
 • Golden Habanero
 • Mustard Habanero
 • Scotch Bonnet Pepper
 • Hot Paper Lantern
 • Red Savina
 • Datil Peppers
 • Peach Habanero
 • Yucatan White Habanero Peppers
 • White Bullet Habanero (TM)
 • Peruvian White Habanero
 • White Giant Habanero Peppers
 • Jamaican Chocolate Habanero Peppers

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS