A legtöbb webshop csak a saját elfogult véleményét közli a kávéiról, mi megmérettetük magunkat és egy 4 fős zsűrivel leteszteltettük a kávéinkat.
Egy téli délután meghívtunk a központi irodánkba 4 kávét szerető és kávéhoz értő embert, akikkel végigteszteltettük a kávéinkat és kikértük a véleményüket róluk. Jót és rosszat egyaránt mondtak.
A zsűri tagjai:
- Kulcsár Tibor - világutazó, Dél-Kelet Ázsia kávékultúrájának szakértője, Kopi Luwak-rajongó
- Szungyi Zoltán - Véleményaréna főszerkesztő
- Bódis Imre - kávézó tulajdonos
- Deres Kitti - Golden Eagle luxus vonat barista
Nem különítettük el kategóriákra a kapszulás, őrölt és szemes kávékat, hanem egymás után végigpróbáltattuk őket. Mindegyik kávét 3 felé osztottuk és így 10 kávét próbáltak ki tesztereink. Ennél többet nem mertünk adni nekik, nem szerettük volna ha nem alszanak éjszaka. Kávékapszulás főző gépnek egy DeLonghi EN80.B Inissia kávéfőző gépet használtunk, míg az őrölt kávét egy DeLonghi EC685 Dedica géppel főztük le.
A tesztelés 3 részből tevődött össze, először egy illatvételezés és az arról való véleményformálás. Második lépés a szürcsölés, hogy a nyelv átvegye a fekete leves ízét. Harmadik az utóíz lecsengésének felmérése és a lenyelés.
1. Bonini Decaffeinato egy 100% arabica, dél-amerikai kávé, ami koffeinmentes. Ezzel a kávéval indítottunk ne pörögjön túl a zsűri egyből az elején. Egyöntetű vélemény az volt, hogy kellemes aromájú, csokis ízvilágú kávé, amit esti órákban is lehet fogyasztani. Tibor aki a koffeinmentes kávékat nem tartja kávénak megjegyezte: „Ízre tényleg, mintha egy finom arabica lenne, enyhe kakaós ízzel, de én még este is rendes kávét iszom, ez nem az én műfajom. Bár egy vakteszten lehet elhasalnék, ha nem vagyok kellőképpen fáradt, hogy jobban reagáljak a koffeinre.” A Bonini Decaffeinato reggelre, igazi energia löketre vágyóknak nem ajánlott, de akiket csak a kellemes krémes íz érdekel, azoknak ez is tökéletes választás.
2. A Bonini Safari kávékapszula egy kenyai, fele – fele arányban arabicát és robustát tartalmazó kávékülönlegesség. A felkért tesztelők véleménye alapján ez az arany középút a a két véglet között. Van szép crema, kellemes csokoládés íz, a lágyabb ízvilág ellenére a robusta kipattintja a szemet. Ezzel a kávéval szemben is Tibor fogalmazott meg egy kisebb kritikát: A Bonini Safari kávé a robusta ellenére sem igazán fekete és igazán karakteres. Túl kompromisszumos az én szélsőségesen robusta párti ízlésemnek, de azoknak, akik csak ismerkednek a megosztóbb robustás kávékkal ez egy kiváló bevezető kávé lehet. Még ez is túl krémes, de már alakul." Zoltán védelmébe vette a kávét, bár bevallottan ő inkább arabica párti: „Szerintem ez egy remek kávé. reggeli első kávénak szívesen választanám, arabica fanként, hogy utána a második és harmadik valami 100% arabica legyen és este a lefekvős kávém meg már lehet egy decaffeinato.”
3. A következő 50-50%-os kávékapszula a Bonini Dell’Oro volt, ami egy szumátrai kávé. Ez a kávé már Tibornak is elnyerte a tetszését: „Hiába 50-50%-os ez is, mint a Safari, ezen mégis érezni az indonéz kávékra jellemző testesebb ízt és sötétebb színt. Nálam ez volt a favorit a mai kínálatból, nem zavart a lágyabb hozzáadott arabica íze. Első kávénak és espressonak 100% robustát választanék de második és harmadiknak a Dell’Oro nekem idális választás. Pár dobozzal viszek is belőle. Jó?:) ”A Dell’Oro Imrének is elnyerte a tetszését. „Tervezem újabb kávézó nyitását valahol az agglomerációban, egy kellemes kiülős helyet. Ezt a kávét betenném a kínálatba. Nem a legszélesebb ízlésnek megfelelő kávé, arra inkább a 100% arabica kávék valók, de ínyencek biztos sokan fogyasztanák munka előtt például.”4. Több robustás kávé után elérkeztünk a legszélesebb tömegek által fogyasztott 100% arabica kávéhoz a Bonini Lungohoz. Ez Zoltán ízlését nyerte el legjobban. „Nem vagyok híve a kávésznobkodásnak, például a borkostolás már elment egy nevetséges irányba. Mikor már pisztáciás-mangós-bazsalikomos lecsengésekről, bizsergető, parfümös illatról és oxidálódott, hordós jegyekről beszélnek egy bor esetében az már csak puszta beképzelés. De ebben a kávéban tényleg van egy kis gyümölcsös, talán szilvás íz. Viszek belőle, holnap reggelire egy szilvás croissant mellé megpróbálom!5. Igazi kávé fanok számára az ízesített kávék kiejtése egy szitok, de egy jó rumos kávét vétek lefitymálni. A Bonini Havana Rum kávékapszulái, kellemes kulináris élményt nyújtanak mindhárom tesztelőnk egyöntetű véleménye alapján. Tibor absztinens, de inkább az alkohol hatása, mint íze miatt. „Nem szeretem annyira az alkohol ízét, így nem okoz nehézséget elkerülni. Nem komoly elhatározás az absztinencia, hanem így alakult egyszerűen, de ebben a kávéban a rum íze bejön. A kettő együtt egy kellemes desszert jellegű kávét ad ki. Egy délutáni krémes mellé ezt a kávét szívesen választanám.” Zoltán és Imre is megerősítette ezt a véleményt.6. Lépjünk tovább egy másik gyártóhoz a Caffé Corsinihoz. Ők is származási hely szerint szortírozzák a kávéikat. A Caffe Corsini Kenyat összevetve a Bonini Safarival tesztelőink egyértelműen a másodikat részesítették előnyben. A Corsini kávé védelmében szólva, azonban nem alma-almával volt összehasonlítva. A Bonini egy 50-50 arabica robusta arányú, afrikai kávé, míg a Corsini egy 100% arabica kávé, így az ízlés is befolyásolhatta a döntést. A Bonini Lungoval összevetve megoszlott a vélemény. A Lungo inkább gyümölcsös, fás ízvilágú, amit Tibor és Zoltán jobban kedvelt, míg Imre a csokoládésabb ízű Kenyat preferálta. Ízlések és pofonok!7. Megpróbáltunk egy újabb gyártót, a Caffé Barbarot, mely kapszulákat és őrölt kávét is gyárt. A Caffe Barbaro ízesített kapszulái közül a mogyorósat és az ír krém likőröset főztük le. Zoltán véleménye szerint a kávé mellett az ízek jobban átjönnek a Barbaro kapszulás kávékban, mitn a Boniniben. Aki inkább kávét szeretne inni és minimális ízt mellé, annak a Boninit javasoljuk, aki a kávé mellett szereti erőteljesebben érezni a krémlikőr vagy éppen a mogyoró ízét annak a Barbaro lesz a befutó kávéja. Mindkét kávé olasz a származását tekintve, csak a Barbaro egy dél-olasz pörkölési eljárással készült nápolyi kávé, míg a Bonini egy észak-olasz stílusú. Ez is ízlés kérdése, hogy kinek melyik a szimpatikusabb stílus.8. A kávékapszula és az őrült kávé szegmensben is versenyez az Oriental Fragrante kávékapszula, de mindegy melyiket fogyasztjuk, mert ugyanazt a kávét teszi a kapszuláiba is és a csomagolásba is az Oriental Caffe firenzei kávémanufaktúra. Mi a kapszulájukat is lefőztük és a kávét is. Vak teszten nem tudták megkülönböztetni a tesztelőink őket. Viszont Tibornak egy szempont alapján ez volt a kedvenc kávéja: „A crema ennek volt a legszebb a tetején. Nagyon nehéz eltalálni a megfelelő robusta és arabica arányt. Robusta és arabica típusa és származási helye válogatja, hogy milyen arány szükséges. Véleményem szerint az Orientalcaffe Fragrantenal találták el legjobban a tesztelt kávék közül. A robusta kell a szép cremahoz és az intenzív hatáshoz, míg a kellemes ízhez és szép barnás-fekete színhez az arabica szükséges. Ezt a finomhangolást a szintén olasz Orientalcaffe találta el legjobban” 9. A Manaresi Gourmet kiadása az egyik leghúzósabb áru kávé a teszteltek közül. 1 990 Ft / 250 gramm. Vajon megéri az árát? Deres Kitti szerint: „Ez a Manaresi kávé lágyságát tekintve kiemelkedik a mezőnyből de az árában természetesen benne van a kézművesség felára és, hogy ez a kávémanufaktúra tekint vissza a legrégebbi múltra, már 1898 óta foglalkoznak kávé pörköléssel. Összegezve a kávé jó, de az ára picit erős a többiekhez képest. Ár-érték arányban inkább a Bonini Lungot választanám. Körübelül ugyanannyi kávé jön ki ugyanannyi pénzből, de az mégis csak kapszulás. Szeretem a praktikumot!”10. Végére egy újabb őrölt kávét választottunk, ami ráadásul ízesített is, egy pisztáciás Caffe Barbaroról van szó. Deres Kitti szerint: „Az ízesített kávék mindig is megosztóak voltak, van aki rajong érte más kávészámba sem veszi. Én kifejezetten kedvelem őket, a pisztácia íze pedig kellemesen ambivalens a kávé ízvilágával, mint a citrom a túróval egy tortában. Nekem ez volt a favoritom a listából a Bonini Dell’Oro mellett.”
„Ez nem kávé, ez egy ízesített kakaó sütizés mellé” – fűzte hozzá Tibor.
Ízlések és pofonok, mint tudjuk…
Több kávét nem mertünk teszt alanyainkkal itatni, mert féltünk, hogy reggelig kénytelenek lesznek valamivel elfoglalni magukat álmatlanság miatt.
Fontos kiemelni, hogy az elhangzó vélemények szigorúan privát és egyedi ízlést tükröző vélemények, ami egyénenként eltérhet. Lehet, ami a zsűrinknek nem nyerte el a tetszését, másnak maximálisan el fogja avagy fordítva. Tesztünket természetesen folytatjuk, van még miket tesztelni: