Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Szemes kávé: miért finomabb?

szemes kávé

Szemes kávé előnyei az őrölt kávéval szemben

A szemes kávé legnagyobb előnye az őrölt kávéval szemben, hogy sokkal tovább megőrzi az ízét és az aromáját. A kávénak a legtöbbet a levegő és annak páratartalma tudja okozni. Az őrölt kávé miután ledarálják elveszti a teljes nedvességtartalmát, amit a párás levegőből akar majd pótolni. A pörkölés során az íz és aromák mellett olyan anyagok keletkeznek, amik könnyen oxidálódnak, vagyis antioxidánsoknak mondhatóak. Ezek úgy viselkednek, mint a mágnes, magához vonzza a szabad gyököket de a szagokat is ezért képesek megkötni. Miután mindent magához vonz az őrölt kávé ezért minél kevesebb ideig érdemes szabad levegőn hagyni, mert elveszti az ízét és aromáját. Ezért is ajánlott minél kisebb kiszerelésű őrölt kávét venni, 250g felett szinte felesleges. Ezzel szemben a szemes kávé tartósan képes tárolni az aromákat és csak a ledarálás pillanatában szabadulnak ki.

A szemes kávét sokkal egyszerűbb tárolni és elegendő hozzá mindössze egy egyszerű kézi daráló. A teljes folyamathoz mindössze egy 2 percet ad hozzá ellenben sokkal finomabb és frisebb lesz az ilyen formán elkészített kávé. Figyelni kell azonban, hogy különböző állagú kávépor kell egy kis kotyogósba, karos kávéfőzőbe vagy egy French-presshez.

A hozzáférés egyszerűségében nincsen különbség. Mind az őrölt kávé, mind a szemes kávé könnyedén megrendelhető bármely kávéwebshopból.

kávédaráló

Mi befolyásolja a kávébabból készült kávé minőségét?

Alapvetően 3 folyamaton megy át a kávébab míg kávé lesz belőle. Első a szüret és a fermentáció, utána jön a pörkölés. Az első kettő lépést a gyártó végzi, míg a harmadikat a darálást és főzést mi. Egy nagyon jó alap kávét is el lehet rontani egy túlfőzéssel vagy éppen túl aprószeműre való darálással. A szemes kávé végeredményét módosíthatja a darálás, a főzés hossza, hőfoka, víz mennyisége. Ha rendelünk egy 1 kg-os szemes kávét egy webshopból, akkor van bőven anyagunk, hogy kísérletezzünk milyen módon ízlik nekünk a legjobban. Az első 20 dkg szokott a kisérletezésre fordítódni, ez sem elpazarolt kávébab, csak ekkor lővi be a vásárló, hogy milyen módon tudja a számára legmegfelelőbb kávét elkészíteni.

Szemes kávék típusai

Alapvetően 3 -féle szemes kávé létezik: a robusta, arabica és a liberica. A robusta kávébaboknak a legmagasabb a koffeintartalma, ezek jellemzően karakteresebb és intenzívebb ízviláguak. Az arabica sokkal lágyabb, selymesebb és drágább kávébab, míg a liberica a kettő között helyezkedik el. A liberica azonban egy nagyon ritkaságszámba menő szemes kávé, csak nagyon kevés webshopból lejhet ilyen kávét rendelni. A szemes kávé rendelés esetén az arabica és robusta fajtákkal sokkal könnyebb dolgunk van. Léteznek úgynevezett kevert szemes kávék is, vagyis ezeknél a típusoknál a robusta és arabica szemek valamilyen arányú keverését töltik a csomagolásba.

Érdekességek a szemes kávéról

  • A korábbiakban részletezett „mágnes-hatás” miatt a szemes kávé szagelnyelő hatású. Egy pohárba kiszórt gyengébb minőségű kávébabot használhatunk a konyha szagtalanítására is akár főzés közben.
  • Jobb kávéfőzőgépeken beállíthatjuk, hogy milyen finomszemcsésre darálja a kávé szemeket a gép és milyen hőfokú vizet használjon. Ezeknek a finombeállításoknak a hangolásával más és más módokon készíthetjük el ugyanazt a szemes kávét. Ha túl finom szemcsésre daráljuk a kávét és túl forró vízzel megégetjük akkor olyan anyagok is kioldódnak, amiknek nem kellene és elrontják a kávé ízét. A másik véglet sem jó, amikor a szemes kávénkat túl durvára daráljuk és nem elég magas a víz hőfoka, ilyenkor egy híg és aromátlan kávét kapunk, mert nem főttek ki az ízek megfelelően.
  • A szemes kávé sokkal jobban tárolja az aromákat, mint az őrölt kávé és sokkal kevésbé kényes a tárolásra, de ajánlott azért ezt is légmentes környezetben tartani, mert a levegőben lévő párát ez is beszívja, hiszen a kávészemek pörkölésekor teljesen ki lettek szárítva.

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS