Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

12 rossz dolog, ami történhet az egészségeddel, ha felhagysz a szexualitással

Vágyfokozó
szex mentes élet

Ha az egyetlen szórakozásod mostanság, hogy meztelenül pezsgőfürdőzől, akkor nem vagy egyedül. A szexuálisan aktív időszak után a nemiségtől mentes életvitel viszonylag gyakori, különösen a hosszú távú kapcsolatokban. Lehet, hogy azért nem szexelsz mert szakítottál a kedveseddel, egészségügyi problémáid akadtak vagy csak túl stresszes az életviteled. Bár a szex nem szükséges az általános fittséghez, tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy a szexuális intimitás és maga az orgazmus meglehetősen sok előnnyel járhat, amelyekből kimaradhatsz a szexmentes élet során. Olvasd el a cikket, hogy megtudd, hogyan befolyásolja negatív irányba a szex hiánya a fizikai és érzelmi jólétét - majd ezt az információt motivációként felhasználva térj vissza a klubba.

1. Kevesebb endorfin

A szexuális vágy és az orgazmus is jó érzést keltő vegyi anyagok (endorfinok) felszabadulását okozza. Ezek a vegyületek ismertek arról, hogy enyhítik a fájdalmat és javítják a hangulatot. Ha felhagysz a rendszeres szexel, akkor elmulaszthatod ezeket a endorfin "robbanásokat", az örömteli pillanatokat.

2. Több stressz

Ha emlékszel arra milyen nyugodt voltál azután, hogy pároddal összegyűrtétek a lepedőt, nem fogsz meglepődni azon sem, hogy a kevesebb szex út a stresszesebb élet felé. A Journal of Family Psychology 2010-ben publikált tanulmányában főiskolai lány hallgatók több hónapon keresztül jelentették a napi stressz és szexuális aktivitás szintjüket. A legtöbb stresszt jelentő nők voltak azok, akik a legkevesebbet szexeltek. Bár vannak más módszerek a stressz kezelésére, végül megállpíthatjuk, hogy a stressz szinted emelkedik, ahogy a szexuális aktivitásod csökken. Az érem másik oldala, hogy magas szintű stressz esetén a szex is kevésbé vonzó.

3. Csökken a kapcsolati elégedettség

A fizikai intimitás sok pár esetében úgy működik, mint egy "jól érzem magam" ragasztó és segít megtartani az érzelmeket a kapcsolatban. Hacsak nem vagy aszexuális, akkor a kevesebb szex a partnereddel az elégedettség csökkenéséhez fog vezetni. A Journal of Family Psychology tanulmánya kimutatta, hogy azok a nők, akik kevesebbet szexeltek, kevésbé voltak megelégedve a kapcsolatukkal is. Ez részben azért lehet, mert az orgazmus az agyban oxitocin felszabadulását idéz elő, ami más néven "a kötő hormon". Az oxitocin jelenléte a bizalom és a kötődés érzését keltheti, és segíthet abban, hogy pozitívabb fényben lássátok egymást.

4. Változó önkép és alacsony önbizlom

A szexuálisan aktív állopból áttérés a szexuálisan nem aktívba másféle módon is károsíthatja kapcsolatod - beleértve az önmagaddal való kapcsolatot. "Orvosi szempontból a nem aktív szexuális kapcsolat nem befolyásolja a neurotranszmittereket vagy a betegségeket" - mondta a nőgyógyász, Sheila Loanzon, "Azonban az érzelmeink és a saját megítélésünk sérülhetnek". Az alacsony szexuális aktivitás svédasztal lehet az érzelmi kihívásoknak, mint az önértékelési probléma, az érzelmi zavar és a szorongás. Ezek az érzelmek belülről kezdik felemészteni az embert és kiterjednek a kapcsolatra is, jól érezhető módon a partner számára.

5. Merevedési zavarok

A ritka szexuális interakció önmagában is recept lehet a kevés erekcióra. Az American Journal of Medicine egyik tanulmányában - amely 2008-ban jelent meg - azt mutatta, hogy azok a férfiak, akik hetente egyszer szexuális kapcsolatot létesítettek, fele annyi valószínűleggel szenvedtek merevedési zavarban, mint azok, akik kevésbé gyakori szexuális életet éltek. A kutatók, akik több mint 900 férfit tanulmányoztak 55-75 éves kor között, és arra a következtetésre jutottak, hogy a szokásos közösülés védelmet nyújthat a merevedési zavar ellen. Habár számos más tényező is hozzájárul a merevedési gondokhoz (ED), Stephen Snyder - a New York-i szexuális terapeuta - azt állítja, hogy ha a baj bekövetkezik, akkor az további problémákhoz vezethet, mint például a kapcsolati szorongás és a szexualitás elkerülése. Az ED talán a legjelentősebb oka annak, hogy a férfiak kerülik a nemi életet a partnerükkel.

6. Kevésbé feszes vagina

A rendszeres hüvelyi szexuális aktivitás - függetlenül attól, hogy partnerrel vagy egyénileg történik - elősegíti a hüvely egészségét. Ez különösen fontos a középkorú és idősebb hölgyek esetében, állítja az Észak-Amerikai Menopauza Társaság, mivel a hüvelyi szárazság és a kevésbé rugalmas vagina a hormonális eltolódások közös eredménye. A nemi játékok stimulálják a vérkeringést a nemi szervekben, segítenek megtartani a hüvelyi izmokat, és fenntartani annak rugalmasságát. Hasonlóan az erekciós zavar leküzdéséhez, ez vonzóbbá és élvezetesebbé teszi a szexet.

7. Kevesebb természetes síkosítás

Ha szexuálisan aktív vagy - nő vagy férfi - akkor valószínűleg észrevetted már, hogy a nedvesség fontos szerepet játszik a intim pillanatokban. A szexuális izgalom serkenti a hüvelyi nedvességet előidéző mirigyeket. Ha egy nő már nem érzi a megfelelő nemi vágyat, akkor hüvelyi szárazság tapasztalható, amely a szexet fájdalmassá teheti. Bár a "lenti" szárazságnak más okai is lehetnek - mint például a hormonális egyensúly felborulása a menopauza miatt - a rutinszerű maszturbáció vagy a szexuális játékok a különbséget jelenthetik.

8. Romló kedélyállapot

Nehéz megmondani melyik jön előbb, az alacsony szexuális aktivitás vagy a rossz hangulat, de a kutatások szerint ez a kettő - a 2015-ös Journal of Economic Behavior and Organization publikált jelentése szerint - kapcsolatot mutat egymással. Ha szomorú vagy lehangolt vagy, lehet, hogy kevésbé érdekel a szex is. Nagy eséllyel a robusztus szexuális életről a nagyon kevés szexre való áttérés hozzájárul a rossz hangulathoz. Rossz hangulara az előjátékban és a szexben való rendszeres részvétel lehet az, amit az orvos is felírna a receptre.

9. Kevesebb a szívet érintő előny

Ez megint csak egy 22-es csapdája, hiszen a a szex segíthet a stressz minimalizálásában és a szív egészségének megőrzésében, a stressz és a szív- és érrendszeri problémák viszont zavarhatják a véráramlást és ezzel együtt a szexuális funkciókat. Az egyik tanulmány - melyet az American Journal of Cardiology 2010-ben publikált - az alacsony szexuális gyakoriságot kapcsolta össze a szív- és érrendszeri megbetegedések valószínűségével. Az ilyen tanulmányok nem feltétlenül bizonyítják, hogy a szex megakadályozza a szívbetegségeket, de a Cleveland Klinika szerint a szex segít az egészséges életmód megtartásában.

10. Alacsonyabb immunrendszeri funkció

Az érintés, az erekció és az orgazmus csökkenti a stressz szintjét a testben - az örömnek köszönhetően -, kényelem érzetet adva és felszabadítva azokat a jó-érzés vegyületeket. Mindez segít az immunrendszernek, mert egy kevésbé stresszes test jobban el tudja kerülni a betegségeket. A szexuális kapcsolatok felhagyása után többé nem élvezheted azokat az előnyöket, amelyekben részesülsz a szertkezésekkel, ami potenciálisan nagyobb veszélybe helyez a megfázásokkal, az influenzával és más vírusokkal szemben.

11. Alacsonyabb libidó

Bár ellenkező hatást is kiválthat, de ha az ember kevesebbet szexel, az idő múlásával kevesebb szexre is vágyik. Sok ember és szexuális szakértő azt állítja, hogy a "use it or lose it" kifejezés (magyarul használja a szexet vagy elveszíti azt) a libidóra vonatkozik. Fizikai szempontból a szexualitás gyakorlásának kis mennyisége káros hatással van a szexuális egészségére - például hüvelyi szárazságot vagy merevedési zavarokat okozva - a tested nehezebben és ritkábban fogja kívánni a szexet, a nemi vágyad csökken. Továbbá minnél kevesebbet szexelsz, annál kevesebbet fogsz gondolni a szexre és a végén olyan állapotba kerülsz, ahol már hiányzik az életedből a szexualitás.

12. Csökkent önbizalom

Amikor a nők azon aggódnak, hogy túl keveset szexelnek, gyakran magukat hibáztatják, hogy valamit rosszul csinálnak - mondja Sheila Loanzon nőgyógyász. Ha időnként összezavarodsz, ez befolyásolhatja az önbizalmadat és a közösülés iránti vágyadat. Az orvosi vagy érzelmi problémák kezelésén felül pusztán az örömszerzés végett fókuszálj a saját tested megismerése a maszturbáció révén és add meg az esélyt a szexuális élvezethez, amely segíthet az elveszett libido helyreállításában.

Mit tehetsz, hogy visszatérj a szexualitás útjára?

Ha újra szeretnél felülni a szexuális nyeregbe, látogasd meg a kezelőorvosod, ha gyanús orvosi problémát észlsz. A vágy helyreállítása vagy fenntartása érdekében Sheila Loanzon nőgyógyász azt javasolja, hogy fűszerezze fel a szexuális életét. "A szexuális funkciókra irányuló kutatások bizonyítják a libidó és a nemi vágy iránti növekedést az új kapcsolatokban" - mondja. "Bár nem állítom, hogy az emberek új partnert kell, hogy keressenek a szexuális életük javítása érdekében, ösztönözni szeretném őket az újdonságok, a változás és a szemléletváltás felé a jelenlegi kapcsolatukban." A stressz, a fáradtság és a rossz fizikai állapot kezelése szintén segíthet - teszi hozzá.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS