Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A brahmi hatásai

Gyógynövény
brahmi - bakopa monnieri

Mi az a brahmi?

A brahmi egy gyógynövény, ami főleg a szellemi teljesítményt és az agy működését tudja javítani. Ezt számos kutatás és évszázados megfigyelések is alátámasztják. Indiában brahminak hívják a centella asiaticat, de a bakopa monnierit is szokták brahminak nevezni. Kicsit zavaros az elnevezése, mert Dél-Indiában a brahmi a bakopa monnierit jeletni, míg Észak-Indiában az centella asiaticat, vagyis a gotu kolát. A két növény rokon egymással és a hatásai is nagyban hasonlítanak, de fontos tudni, hogy a gotu kola és a bakopa minnieri nem ugyanaz a növény.

Honnan származik a brahmi (vagyis a bakopa monnieri)?

A brahmi egy indiai gyógynövény, amit az ayurvédikus orvoslásban használtak évszázadokon át, főleg a Dékán-félsziget déli részén terjedt el.

Mi a különbség a bakopa monnieri és a gotu kola között?

Ugyan mindkettőt brahminak hívják Indiában de két különböző növényről van szó. Számos oldalon összekeverik a kettőt, mert rokonok és hasonló hatásaik vannak de nem szinonima a gotu kola és a bakopa. A gotu kola az centella asiatica, míg a bakopa a bakopa monnieri egyszerűsített neve.

bakopa monnieri brahmi

Bakopa monnieri = brahmi

gotu kola brahmi

Gotu kola azaz ázsiai gázló = brahmi

Milyen hatásai vannak a brahminak?

Számos pozitív élettani hatását fedezték fel a brahminak az évszázadok alatt, de elsősorban az agyi tevékenységet javítja. Az agy vérellátását és az idegi kapcsolatokat optimalizálja, ezáltal a kognitív funkciókat vagyis a tanulást, memóriát és a koncentrációt javítja. Használata javasolt szellemi munka és tanulás mellé, a magasabb teljesítmény elérése érdekében.

Egyes kutatások az Alzheimer kór kialakulásának gátlását is a brahmi javára írják, de a szorongásoldó és stresszűző hatása szintén ismert évszázadok óta az indiai ayurvédikus orvoslásban.

A bakopa fő hatóanyaga a Bacosides, ami javítja az idegsejtek és az agy szinaptikus ingerületátitelét, ezáltal gyorsabb és erőteljesebb lesz az ingerületátvitel. A Bacoside A megnöveli a szervezet kináz termelését, ezáltal szinapszisok jóval érzékenyebbek lesznek az ingerületátvitelre. Az erősebb ingerületátvitel miatt tartják az ayurvédikus orvoslásban afrodiziákumnak a brahmit ill. emiatt emlékszünk jobban és erősebben a régi emlékekre. Legyen szó akár tanulásról vagy csak régi emlékekről.

A bakopát a ginko bilobával együtt szedik sokan, mert ugyanazt a hatást tudják, csak felerősítik egymás erejét, ezáltal szinergia hatásba lépnek. A bakopa és a gotu kola együttes hatása szintén ajánlott, mert ezáltal hatásaik összeadódnak.

A brahmi további pozitív hatása, hogy javítja a szerotonin termelést és kipihentetőbb alvást tesz lehetővé.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS