Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A püspöksüveg (Horny Goat Weed)

Férfi termékek Gyógynövény
horny goat

A hagyományos kínai orvoslásban a Yin-Yang-Huo elnevezésű - angolul horny goat weed, míg magyarul püspöksüveg - gyógynövényt évszázadok óta használják a szexuális egészség és a különböző problémák - például vese- vagy csontbetegségek - kezelésére.

A nyugati orvoslás a püspöksüveg hatásait úgy írja le, mint a keringés helyreállítása, a hormonális egyensúly fenntartása, valamint az oxidatív stressz (szabadgyökök) elleni küzdelem révén az öregedés különböző hatásainak leküzdése.

A püspöksüveg gyógynövény egy "természetes afrodiziákum", amint néhány állatkísérlet is kimutatott, pozitív hatást gyakorol a hormontermelésre és a libidóra. A horny goat weed az Epimedium, a Berberidaceae növénycsalád tagja, amely többnyire Kína és Ázsia területein nő. Az Epimedium az Icariin nevű hatóanyagot tartalmazza, amely a legtöbb egészségre gyakorolt ??hatásért felelős.

A horny goat weed furcsa neve egy történetet takar, hiszen annak idején a gazdák észrevették, hogy az epimedium gyógynövényeket fogyasztó kecskék (goat) és juhok izgatottak lettek az ellenkező nemű állatok körében. A püspöksüveget ezek után nyugodtan hívhatnák viccesen kanos kecskefűnek. A tudósok nem bizonyították, hogy a kanos (horny) növény növeli az emberek esetében is a szexuális vágyat, de az anekdotikus bizonyítékok - bizonyos állatkísérletek mellett - azt sugallják, hogy a püspöksüveg szedése az alábbi előnyökkel járhat:

 • segíti a tesztoszterontermelés növekedését
 • segít az ösztrogénszint emelésében, különösen a posztmenopauzás nőknél
 • a libidó javítása
 • a keringés fokozása
 • segít olyan állapotok kezelésében, mint az impotencia (merevedési zavar, vagy ED) vagy a hüvelyi szárazság
 • a kortizolszint normalizálása
 • segíti a sovány izomtömeg növelését
 • a csontvesztés megelőzése

A püspöksüveg kémiai összetétele

A püspöksüveg étrend kiegészítők (icariin) egyik gyártója, a Shanghai Natural Bio-Engineering Company szerint több mint 60 fajta Epimedium fajt azonosítottak. Azonban mindössze öt faj szerepel a Kínai gyógynövény kézikönyvekben, és csak ezeket használják fel a kapszulák gyártására. Ezek az epimedium fajok a következők:

 • Epimedium wushanense
 • Epimedium brevicornum
 • Epimedium sagittatum
 • Epimedium koreanum
 • Epimedium pubescens

Az Icariin az a hatóanyag, amely a püspöksüvegben található és egy flavonoid vegyület. A flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyekről kimutatták, hogy számos öregedésgátló tulajdonsággal rendelkeznek. Ugyanezek a vegyületek találhatók a legegészségesebb élelmiszereken is. Ezek közé tartoznak az áfonyák és más bogyók, a teák, beleértve a zöld teát vagy oolongot, a nyers kakaót és a friss gyógynövényeket, például petrezselymet. A különböző epimedium növényi fajok több tucat flavonoidot tartalmaznak (egyes fajok akár 37 különböző flavonoidvegyületet tartalmaznak). A legmagasabb arányban a prenylflavonoidok vannak jelen.

 • Bizonyos vizsgálatok szerint a icariin elősegítheti a tesztoszteron szintjének emelkedését, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy az eddigi kutatások többségét állatokon (különösen patkányokon vagy nyulakon), nem pedig embereken hajtották végre.
 • A kutatások azt sugallják, hogy az icariin PDE5 gátló tulajdonságokkal is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy hasonló módon működik, mint az ED kezelésére használt gyógyszerek, például a szildenafil (amely a Viagra és a Kamagra hatóanyaga). A PDE5 inhibitorok segíthetnek a szexuális zavarok (vagy ED) kezelésében, mivel fokozzák a nitrogén-monoxid (NO) hatásait. A nitrogén-monoxid szintjének növelésével a icariin segít a véráramlás (keringés) javításában az artériák simaizmainak ellazításával, amelynek hatására több vér jut a péniszbe.
 • A prenylflavonoidokat tartalmazó növények további előnye, hogy természetes fitoösztrogénekként szolgálnak, és segítenek utánozni az ösztrogén hatásait a szervezetben.

Számos más figyelemre méltó vegyület is jelen van a püspöksüvegben, beleértve:

 • Az Epimedium A, B és C vegyületeket, amelyek hasonló előnyökkel járnak, mint az icariin.
 • A desmethylicaritin, amelyről a vizsgálatok azt sugallják, előnyökkel járhat a női reproduktív egészség és a libidó fokozásában a  menopauza idején vagy azt követően. Bár a icariin és a desmethylicaritin hasonlóan működnek, két különböző módon javítják a nemi izgalmat és a hormontermelést férfiaknál és nőknél.
 • Anhydroicaritin, amely hasonló hatást fejt ki, mint a desmethylicaritin.
 • Quercetin, egy bioflavonoid antioxidáns, amely előnyös a szív és a szem egészségére, továbbá a rák megelőzésére. A Quercetin számos olyan "szuperfood"-ban megtalálható, amelyről ismert, hogy küzd az öregedéshez kapcsolódó degeneratív betegségekkel és tünetekkel (például a zöld tea, a vörösbor, a leveles zöldségek, a citrusfélék, a szőlő, a kakaó)
 • Ikarioside A és B
 • Sagittatoside B
 • Diphylloside A és B

A püspöksüveg hatása

1. Természetes afrodiziákum

A püspöksüveg tea segíthet a kortizol szintjének normalizálásában és a stressz negatív hatásainak csökkentésében, amely magában foglalhatja a csökkentett nemi vágyat, a mentális fáradtságot és a hormonális egyensúly hiányát vagy a szexuális teljesítmény problémáit. Segítségével normalizálhatja a tesztoszteron és az ösztrogén szintjét, továbbá hasznos lehet az olyan tünetek leküzdésére, mint az alacsony energiaszint, az akaratlan és korai magömlés és a hüvelyi szárazság. [1]

Az icarin szintén értágító, amely fokozza a véráramlást, és rendelkezik gyulladásgátló képességekkel. Egy másik hatás, amelyet a kutatások azt sugallnak, hogy az icariin gátolja az acetilkolinészteráz (AChE) nevű enzimet, amely hatással van a neurotranszmitter szinapszisokra és a különböző neuromuszkuláris funkciókra. A icariin használata pozitív változásokkal jár a testösszetételben - például az izomtömeg növelésével, az erő és a csont erősödésével -, ami növelheti a teljesítményt, fokozhatja az energiát és még az önbizalmat is.

2. Segíthet a merevedési zavar kezelésében

Mint fentebb említettük, a Horny Goat Weed ereje valószínűleg az ED kezelésekor jelentkezik, amit a vérerek tágításával és a cirkuláció fokozásával ér el. A szexuális ingerlés után nitrogén-monoxid (NO) szabadul fel a corpus cavernosum (a péniszet képező szövet) véredényeinek tágítására az erekció kialakítása érdekében. Miközben ez történik, ciklikus guanozin-monofoszfát (cGMP) nevű vegyület felhalmozódik, ami a PDE5 anyaggal lebontható. Mivel a icariin képes gátolni a PDE5 működését, ez még inkább elősegíti a nitrogén-monoxid hatását, ami segít fenntartani az erekciót.

Egy patkányon végzett vizsgálatban az icariint naponta adagolták patkányoknak, akiknek a genitális területre vonatkozó idegsérülései voltak, és megfigyelték, hogy az icariin szignifikánsan javította a pénisz funkcionalitását a kontrollcsoporthoz képest. A icariinnal kezelt csoportban fokozott nitrogén-monoxid-szintet figyeltek meg, amely az idegkárosodás által okozott ED tünetek csökkenéséhez vezetettek.

3. Növelheti a tesztoszteronszintet

A icariinról kimutatták, hogy természetes tesztoszteron imitáló tulajdonságokkal rendelkezik, ami hozzájárul a szexuális vágy, az erő és az atlétikai teljesítmény javításához. Egy tanulmányban, amelyben patkányok icariin kivonatot kaptak, a kutatók azt találták, hogy az icariin javította a reproduktív szervek általános állapotát és növelte a tesztoszteron keringési szintjét azokhoz a patkányokhoz képest, amelyek nem kaptak ilyen kivonatot. [2]

4. Segíthet a hormonok egyensúlyban a menopauza alatt vagy után

A hagyományos kínai orvoslásban a püspöksüvegre úgy tekintenek, hogy a segít a "yin" energia előmozdításában, az energia szintjének és egyensúlyának helyreállításában. A "fűszeres, édes és meleg" tulajdonságai segítik az olyan embereket, akik fáradtnak vagy "yin-hiányosnak" érzik magukat, különösen azoknál, akik olyan hormonális változásokon mennek keresztül, mint például a menopauza. [9]

Mivel a prenylflavonoidok fitoösztrogénekként hatnak, néhány tanulmányban kimutatták, hogy növelik az ösztrogénszintet és csökkentik a menopauza tüneteit a nők körében. A püspöksüveg tea számos prenylflavonoid vegyületet tartalmaz, amelyek a menopauza csökkent tüneteivel járnak (ilyen például az alacsony libidó és a csontvesztés).

5. Segíthet az izomerő növelésében

Egyes vizsgálatokban az icariin pozitív hatással volt a sovány izomtömeg növekedésére. A Journal of Sexual Medicine című folyóiratban megjelent kutatás szerint az ICA (icariin) az ismert 5-foszfoszészteráz-gátló hatás mellett neurotróf hatással is járhat. A neurotrofinok olyan fehérje típusok, amelyek segítik a neuronok fejlődését, növekedését és működését. Gyanítható, hogy az icariin segít a szervezetben olyan fehérjéket szelektálni, amelyek lehetővé teszik a sejtek növekedését és hozzájárulnak a szövetek regenerációjához.

Nem ritka, hogy a sportolók és a testépítők felveszik az étrendjükbe az icariin összetevőjű kapszulákat, például a püspöksüveget a jobb atlétikai teljesítmény és az izomregeneráció javítása érdekében. Bár nem tekinthető serkentőnek, és nem úgy működik, mint a koffein, néhányan úgy találják, hogy a icariin tartalmú kiegészítők alkalmazása segíthet javítani erőszintjüket, a kitartásukat és az állóképességüket.

6. Segíthet a csontok egészségének javításában

A Tokiói Egyetem Kémiai és Biotechnológiai Tanszéke által végzett kutatások azt mutatták, hogy a püspöksüveg kapszula pozitív hatással van a csontsűrűség helyreállítására, ezért enyhítheti a csontritkulással kapcsolatos tüneteket. Patkányokon végzett kísérletek alkalmával a icariin kiegészítéssel jelentős új csontképződést figyeltek meg, és a csontvastagság növekedését hat hét után. 

püspöksüveg kapszula  püspöksüveg - horny goat weed

A püspöksüveg használata

Keressen olyan püspöksüveg terméket, amely felsorolja az aktív összetevők nevét (icariin / epidemium). Általában a püspöksüveg tea, kivonat vagy kapszula formájában vásárolható meg, világos sárgásbarna porral töltve. 

További nevek, amelyek a püspöksüvegre utalnak: Horny Goat Weed, Herba Epimdii, Yin-yang-huo, Fairy Wings, Rowdy Lamb Herb, Barrenwort, Bishop’s Hat, Icariin.

Az epimedium-kivonatok koncentrációja jelentősen változhat, körülbelül 10-98% icariin tartalommal, ami befolyásolja az adagolást is. Jelenleg nincs egységes ajánlott dózis. Ne feledje, hogy akár több hetet is igénybe vehet a püspöksüveg használata, mielőtt bármilyen hatást észlelne. A javasolt dózis attól függ, hogy mire használja azt. Az alacsonyabb testtömegű embereknek alacsonyabb dózisra van szükségük. Mindig olvassa el a megvásárolt termék adagolási utasításait, mivel az aktív összetevők százaléka különbözhet, ami megváltoztatja a szükséges adagot.

A nemtől és a testmérettől függően jelenleg a püspöksüveg ajánlott dózisa a következő:

 • 180-900 milligramm naponta a legtöbb posztmenopauzális nőnek vagy a kis testméretű embereknek
 • Napi 900-1500 milligramm a legtöbb felnőtt férfi számára
 • Bizonyos vizsgálatokban az alacsonyabb dózisok is enyhe előnyöket mutattak, naponta 60-100 milligrammtól. Ha nem biztos benne, mennyit kell bevenni, kérje egy gyógynövényes szakemberr tanácsát.

A püspöksüveg mellékhatásai

Nagy dózis esetén az epimediumnak vannak lehetséges mellékhatásai. Bár általában jól tolerált, mégis előfordulhatnak átmeneti tünetek, mint például fokozott szomjúság, szédülés, émelygés és orrvérzés.

A természetgyógyász szakemberek szerint nincs ismert gyógyszerkölcsönhatás az epimediummal. Ez általában a legtöbb felnőtt számára biztonságos. Azonban, mivel befolyásolhatja a hormonszintet, a terhes vagy szoptató nők nem használhatják a püspöksüveg kapszulát vagy teát anélkül, hogy orvosukkal beszélnének. Azoknál a betegeknél, akiknél rák, szívbetegség, májbetegség, vesebetegség vagy más súlyos egészségügyi problémák merültek fel, mint például a cukorbetegség, amely a tünetek kezelésére gyógyszert igényel, szintén ajánlott beszélni egy orvossal. A vérzéses rendellenességek vagy a sebészi beavatkozások esetén szintén nem ajánlott az epimedium kiegészítőket bevenni, mivel ezek befolyásolhatják a vérkeringést és a véralvadást.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS