Milyen por a camu camu és miből készül?
A camu camu az Amazonas vidékéről származó savanyú gyümölcs, mely több, mint hatvanszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Pirosas-lilás a gyümölcse, főleg Brazília és Peru folyópartjain terem ez a fa, magassága 2-6 méter. Latin neve: Mycaria dubia.
Milyen hatása van a camu camu pornak?
A camu camu C-vitamin tartalma rendkivül magas, emellett erős antidepresszáns, kedélyjavító és magas az antioxidáns tartalma is.
Az IIAP és a Sandoval közös 2002-es kutatása során, az Albany egyetemen bebizonyosodott, hogy a camu camu por erős antioxidáns és gátolja a radikális DPPH-t (1,1 difenil-2-picirilhydrazil)
Az oxidatív ártalmaktól megvédi a sejteket, megköti a káros szabadgyököket, illetve erősíti az immunrendszert is, így téli időszakban vagy megfázás esetén rendkívül hasznos tud lenni kis camu camu por fogyasztása.
Mint minden antioxidáns a camu camu is lassítja az öregedési folyamatot és segíthet megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását.
Mennyire erős antioxidáns a camu camu?
100 gramm camu camu por ORAC-értéke 52 000. Összehasonlításképpen a Magyarországon termő legerősebb antioxidánsok az áfonya, szeder, szamóca és ribizli, melyek értéke 5 000 -18 000 között változik 100 grammonként. Például a gyömbér is csak 15000 körül mozog, míg az alma és a narancs a legritkább esetben sem éri el az 5000-et.
Milyen egészséges összetevői vannak a camu camu gyümölcsnek?
Bioflavonoidokban, antioxidánsokban, aminosavakban gazdag. (például leucin, szerin és válin) Emellett jelentős béta karotint is tartalmaz, ami jót tesz a bőrnek, továbbá vasat, kalciumot, niacint, riboflavint és thiamint is tartalmaz a camu camu, amik jót tesznek az idegrendszernek és, erősítik a bőrt, a hajat és a körmöt.
100 gramm camu camu tápanyag tartalma:
- 0,4 gramm fehérje
- 0,2 gramm zsír
- 2145 milligramm C-vitamint (3575% RDA)
- 2,1 mg mangán (106% RDA)
- 0,2 mg réz (10% RDA)
- 0,5 milligramm vas (3% RDA)
- 12,4 milligramm magnéziumot (3% RDA)
- 15,7 milligramm kalcium (2% RDA)
- 83,8 milligramm káliumot (2% RDA)
- 0,4 mg cink (2% RDA)
Milyen más formában fogyasztható a camu camu?
A camu camu egy savanyú gyümölcs, de a nagy távolság miatt és az egzotikus volta miatt Magyarországon csak elvétve kapni. Jellemzően kapszula és por formájában lehet élvezni a pozitív egészségügyi hatásait. A kapszulába nagyon minimális mennyiség szokott kerülni, így az alacsony hatóanyag miatt a pozitív hatások minimálisak, inkább javasolt a por formában való fogyasztás. Hasonlóan a másik népszerű Dél-Amerikából származó gyógynövényhez a macához, ezt is vízben elkeverve javasolt fogyasztani.
Camu camu adagolása
A camu camu porból napi 3-4*1-2 gramm javasolt. Télen és rossz kedélyállapot esetén kicsit több, míg nyáron kevesebb. Túladagolni nem lehet, mert a felesleg mint a C-vitamin és az antioxidánsok nagy része esetében, a vizelettel távozik.
A camu camu antidepresszánsokat is kiválthatja?
Igen. Kevésbé súlyos esetekben a camu camu is megoldást kínálhat. Gary Null PhD kutatása alapján a vizsgált 19 gyógynövény közül a camu camu volt a máodik a listán, hála kedélyjavító tulajdonságának.
Egy másik kutatásban, egy new yorki kórházban, 20 depresszióval kezelt beteg antidepresszánsait cserélték le camu camu porra és semmilyen romlást nem tapasztaltak a kezeltek állapotában. Napi négyszer ½ teáskanálnyi camu camu port kevertek el vízben és itatták meg a betegekkel. A pornak hála állapotuk ugyanolyan maradt, mintha antidepresszánsokat szedtek volna.