A jázmin tea egészségre gyakorolt ??hatásai közé tartozik többek között az erősebb immunrendszer, a szívroham és a cukorbetegség megelőzése. Megakadályozza a rákot, javítja az emésztési folyamatot és csökkenti a koleszterinszintet. Azt találták továbbá, hogy megöli a káros baktériumokat és csökkenti a krónikus gyulladásokat.
A jázmin tea nem tekinthető gyógyteának, mert valójában egy normál tea (zöld, fehér, fekete vagy oolong), amelyet jázmin virágok ízesítenek az egyedi illat és íz kialakítása érdekében.
Kínában hosszú időre visszanyúló, híres történelme van a teázásnak, és a jázmin tea az egyik legnépszerűbb fajta, amely az ősi kínából származik. A Jázmin tea először a Song-dinasztia (13. század) hivatalos feljegyzései között jelent meg, de abban az időben főleg a királyok joga volt a fogyasztása. Lehetséges, hogy eredetileg Perzsiából érkezett Indián keresztül.
A Jasmine teát számos módon, különböző erősségben és fokozatban készíthetik el. Készül belőle szálas és filteres tea is, melyekbe jázminvirágok kerülnek. Lehetnek különböző formájúak - például nagyon gyakori a "jázmin gyöngyszem".
Függetlenül a formától, minden jázmin teának illatosnak kell lennie. Számos módszer létezik erre, a nagyon egyszerű fizikai keveréstől a komplex módszerig. Az ízletes, illatos és hatékony jázmin tea létrehozása igazából már művészet. Jázmin tea kivonatot is hozzáadhatjuk az italokhoz, hogy a jázmin tea előnyeit élvezzük anélkül, hogy teát készítenénk.
Az egyik oka annak, hogy a jázmin tea annyira népszerű az az, hogy számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. A tea csodálatos eszköz arra, hogy olyan antioxidánsokat adjon az étrendjéhez, mint például a katechinek és az epicatechinek.
Mi az a jázmin?
A jázmin tea ízesítésére használt jázmin fajták általában a közönséges Jázmin (Jasminum officinale) vagy a Sampaguita (Jasminum sambac) fajból származnak. Mindkettő az olajfa családhoz (Oleaceae) kötődik, intenzív és édes illatú virágokat termel.
A közönséges Jasmine olyan ősi, hogy pontos eredete bizonytalan. Azt mondják, hogy őshonos a közel-keleti területeken, beleértve Iránt, Afganisztánt és Pakisztánt (ahol ez a nemzeti virág), valamint Indiát, Nepált és a Himalája bizonyos régióit. Bár vannak feljegyzések a Jázminról az ősi kínai szövegekben, úgy vélik, hogy a növényt Perzsiából importálták Kínába. Napjainkban a lombhullató, szőlőhöz hasonló növényeket széles körben termesztik a világ számos mérsékelt területén, beleértve Franciaországot, Olaszországot, Portugáliát, Floridát és a Nyugat-Indiát. A Jázmin csillag alakú, fehér virág, erőteljes illatát nyáron szabadítja fel.
A Jázmin tea hatása
Az egyedülálló aromával és ízzel együtt a jázmin tea számos jótékony tulajdonsággal bír, amelyek segítenek csökkenteni a stresszt és szívroham kockázatát, valamint javítani az emésztőrendszer működését. Nézzük meg részletesen!
1. A zsírégetés
Mindenki keresi a titkot, hogy könnyedén és gyorsan csökkentse súlyát, és a jázmin tea segíthet ebben. A tea antioxidáns tulajdonságai fokozzák az anyagcserét, ami hatékonyabbá teszi a testedzést és segít a szervezetnek a tápanyagok gyorsabb feldolgozásában. A gyorsabb vagy hatékonyabb anyagcsere segít a súlycsökkenésben, de más súlycsökkentő technikák mellett, kiegészítõ elemként, nem pedig önálló megoldásként kell használni.
2. Antioxidánsok
A jázmin tea talán legnagyobb dicsérete a magas antioxidáns tartalma. A jázmin teában található legfontosabb antioxidánsok a katekinek. A zöld tea a jázmin tea leggyakrabban használt alapja, de attól függően, hogy milyen típusú teát használnak alapként, különböző antioxidáns tulajdonságok érhetők el. Például a fekete tea nagy mennyiségű theaflavinnal rendelkezik, míg a zöld teának magas a katekinszintje.
Az antioxidánsok a szervezeten belül azon dolgoznak, hogy a káros anyagokat / szabadgyököket felderítsék és megsemmisítésék, amelyek betegségeket okozhatnak és veszélyeztethetik az immunrendszert. A fent említett katechinek azok az antioxidánsok, amelyeket a legtöbb jázmin fogyasztó keres, mivel kimutatták, hogy fontos szerepet játszanak bizonyos súlyos betegségek megelőzésében.
3. A szív egészsége
Azok számára, akiknek személyes vagy örökletes kardiovaszkuláris problémái vannak, a jázmin tea nagy segítség lehet a további problémák megelőzésében. A jázmin teában található katechinek kulcsfontosságú szerepet töltenek be az LDL-oxidáció gátlásában, vagyis amikor a "rossz" koleszterin az artériáiban begyullad az oxidáció után. A vénák és az artériák gyulladása szívrohamhoz vagy stroke-okhoz vezethet. A jázmin teában megtalálható katekinek gátolják ezt az oxidációs folyamatot, így a vérnyomás és a koleszterinszint csökken, és a hosszú távú fenyegetések, például a szívbetegségek megelőzhetők.
4. A rák megakadályozása
A rák elleni küzdelem az egyetemes egészségi problémák egyike a világon, így minden, ami segíthez megelőzni az népszerű. A kutatások szerint a tea fogyasztása - mint például a jázmin tea - segíthet a rák megelőzésében. A zöld jázmin teáról széles körben bizonyították, hogy rákmegelőző tulajdonságokkal rendelkezik, mert polifenolokat, például epigallocatechin-gallátot (EGCG) tartalmaz. Az EGCG-hez hasonló polifenolok a legfontosabb védelmi vonalak a szervezetben található szabad gyökök és más káros vagy rákkeltő hatások ellen. A zöld / jázmin tea bizonyítottan csökkenti az emlőrák, a tüdőrák és sok más betegség kockázatát.
5. A cukorbetegség kezelése
A cukorbetegség elleni küzdelemben a jázmin tea értékes eszköznek bizonyult. A cukorbetegség kialakulásának alapvető mechanizmusa a glükóz metabolizáló képessége. A jázmin / zöld tea fogyasztása megakadályozhatja a cukorbetegség bizonyos szérumfehérjékre gyakorolt negatív hatását, a cukorbetegség szabályozójaként és megelőző intézkedésként azok számára, akiknél még nem diagnosztizáltak problémát.
6. A stressz enyhítése
A szaglórendszer gyakran olyasmi, amit figyelmen kívül hagyunk, pedig nagyon erős érzést indukálhat, és a tanulmányok azt mutatják, hogy a jázmin illata nagyon hasznos lehet. Azok a vizsgálati alanyok, akiknek természetes imádatuk van a jázmin illatára, paraszimpatikus választ adnak a szagra, testük pedig olyan vegyi anyagokat szabadít fel, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy természetes módon lazítsanak, vagy javítsák a hangulatukat. Azonban azok számára, akik nem szeretik a jázmin illatát, izgatottságot és feszültséget válthat ki nagyobb intenzitással.
7. A gasztrointesztinális rendellenesség megakadályozása
A jázmin tea javíthatja az esélyeit egészséges gyomorra, a jobb emésztésre és a rákbetegségek gasztrointesztinális formáinak megelőzésére. A jázmin teában jelenlévő katechinek pozitív hatással vannak az egészség számos területére, beleértve a gyomor és bélrendszert. Számos intracelluláris antioxidánst aktiválnak, és kölcsönhatásba lépnek a gasztrointesztinális enzimekkel az egészséges bélműködés elősegítése érdekében.
8. Az immunrendszer javítása
A rák és a rákos megbetegedések sok formája immunszuppresszív hatással bírhat, ami azt jelenti, hogy a szervezet általános immunrendszere veszélybe kerül, és a szervezetet sebezhetővé teszi a kórokozókkal szemben, amelyek megnehezítik a rák kezelését. Kimutatták, hogy védi az immunrendszert gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságaik miatt. Az immunrendszer az első védelmi vonal minden típusú betegség ellen, így elősegíti a test teljes védelmét.
9. A fájdalom csökkentése
A jázmin tea egyik pozitív hatása az ízületi fájdalom és az ízületi gyulladással járó fájdalom csökkentése. Bizonyos szerves elemek gyulladáscsökkentő hatása csökkentheti az ízületek duzzanatát és gyulladását a nemkívánatos sejtoxidáció gátlásával.
10. Antibakteriális tulajdonságok
A jázmin tea - amelyet alkalmanként a jázmin illóolaj hozzáadásával készítenek a tea rügyek felhasználásával - védelmet nyújthat a bakteriális fertőzésekkel szemben, így a jázmin tea egy váratlan antibiotikum, amit biztonságosan hozzáadhat az étrendjéhez. Tanulmányok kimutatták, hogy a jázminolaj tulajdonságai megakadályozzák az Escherichia coli hatását, ami egy nagyon veszélyes baktérium lehet és amely gyakran megtalálható a rosszul tartósított vagy egészségtelen körülmények között tárolt élelmiszerekben.
A Jázmin tea íze
A jázmin teák íze számos tényezőtől függ, beleértve azt, hogy milyen teaalapot használnak (zöld, fehér vagy fekete), a tea és a jázmin virág termesztésének a helyét és, hogy milyen eljárást alkalmaztak a tea készítésénél. A jázmin tea általános aroma profiljának leírására azonban gyakran használják a következő kifejezéseket: virágos, édes, illatos, friss, harmatos és finom.
A Jázmin tea mellékhatásai
Terhesség: habár számos aromaterápiás technika népszerű a terhesség alatt, a jázmin tea erős szaga és vegyi anyag tartalma nem ajánlott terhesség közben. Vannak olyan esetek, amikor a jázmin tea vagy az esszenciális jázminolaj (néha jázmin tea előállítására használt) használata a várandós nők korai összehúzódását okozta. Forduljon orvosához, mielőtt hozzáadná a teát az étrendjéhez.
Bélpanaszok: sok ember úgy dönt, hogy az anyagcsere növelése érdekében jázmin teát fogyaszt, de ez erősen savas, ezért éhgyomorra való fogyasztása bélrendszeri panaszokat vagy kellemetlen érzést idézhet elő.
A koffein: a pihentető és hangulatfokozó tulajdonságok ellenére a jázmin tea koffeinforrás is, amely stimuláns és különböző módon érinti az embereket. A koffein megakadályoz bizonyos neurotranszmittereket az agyban, amelyek az éberség vagy az energia érzését okozzák, amit a legtöbb ember a koffeinből vár. Azonban néhány ember nagyon érzékeny a koffein hatásaira, különösen nagy adagokban és az esti órákban. A tea a kávéhoz képest azért jóval kevesebb koffeint tartalmaz.
A mesés Jázmin tea elkészítése
Egy tökéletes csésze jázmin tea finom ízű és teljes, virágos illatú. Időre és gondosságra van szükség, hogy jázmin tea - amely zöld vagy Pouchong levelek felhasználásával indul egy hűvös éjszakán - tökéletes legyen. Ha magunk szeretnénk kikeverni, akkor legyünk türelemmel és kérjünk tanácsot a teakészítő mesterektől.
A mesés tealevelek
Egy csésze tea csak annyira jó, mint a levelek, amelyből készül. Ha lehetséges, használjon szálas teát. A teafilterek tipikusan törött leveleket és levélrészeket tartalmaznak. A por és pelyhek, amelyeket tartalmazhatnak veszélyeztetik a tea illóolaj-tartalmát és illatát. A törött levelek továbbá a tanninok túlzott mennyiségét szabadítják fel, ami növeli a teák keserűségét. Ezek különösen fontos szempontok, amikor a jázmin teát készítjük, mivel az íz könnyű, és az aroma kulcsfontosságú.
A víz csodája
Miközben a levelek adják a tea struktúráját, addig a vízre úgy gondoljon, mint annak alapítója. Függetlenül attól, hogy a tea jázmin, oolong vagy akár ír reggeli tea, a kiváló minőségű víz kiváló minőségű teát eredményez. A forrásvíz a legjobb választás, de a szűrt víz is közel áll hozzá. A víznek alacsony lúg és klór tartalma kell, hogy legyen. Ha lehetséges, kerülje a csapvizet, mivel a kemény vagy klórozott víz keserű lesz.
A finom jázmin tea sokkal alacsonyabb vízhőmérsékletet igényel, mint a sötétebb teák, így használjon 70-80 fokos vizet. Ha nincs kéznél egy hőmérő, várja meg azt a jelenséget, amit a kínai emberek csak "halszem"-nek hívnak, és az apró buborékok után jelennek meg a vízben, kissé nagyobb buborékok formájában.
Az áztatás művészete
Arányosság szempontjából az ideális egyensúly körülbelül 1 teáskanál szálas jázmintea alkalmazása 2 deciliter vízhez. A levél minőségétől, intenzitásától és a saját ízlésétől függően kísérletezhet az adaggal. Ne feledje, hogy a keserűség gyakran túl sok levél hozzáadásából származik. Akár egy kis csésze vagy egy nagy teáskanna jázmin teáról van szó, a leginkább ajánlott áztatási idő a 2-4 perc. Az áztatási idő meghatározza a tea ízét és az aroma intenzitását. Kezdje el 2 perccel, majd kóstolja meg, és 30 másodperces intervallumonként kóstolja újra, hogy megtalálja az ideális ízt.