Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Kávéfőző fajták – kisokos

kávéfőző

A végeredmény minden esetben egy csésze kávé, de oda több, mint 20 -féle módszerrel is eljuthatunk. Bemutatjuk kinek melyik kávéfőző az optimális választás. Segítünk választani!

Kotyogós kávéfőző

Ez az egyik legrégibb eszköz, ami a 90-es években bekövetkezett kávéfőző automata forradalomig a legelterjedtebb volt az országban. Ma is szép számmal használják, olcsósága és egyszerűsége miatt. Alfonso Bialetti szabadlmaztatta az 1930-as években. Igazi olaszos kávét készít, kicsit kesernyéset, de nagyon erőset. Főleg durvább szemcséjű kávéból és alacsony tengerszint magasságból származó kávé passzol bele. Ha erős kávét szeretnél, olyan készüléket, ami időt álló és olcsóbb, akkor ez a Te választásod. A kotyogós kávéfőző alapvetően alacsony nyomáson működik, mindössze 1 bar nyomás keletkezik a készülékben, szemben például némely kávépárnás gép 8 baros nyomásával.

kotyogós kávéfőző

Működési elve pofon egyszerű, Az alsó részbe öntjük a kávénak való vizet, a csőben végződő kávészűrőt rátekerjük, majd megtöltjük kávéval. Ezután rátesszük a tűzhelyre, hogy felforrjon a víz, amit a növekvő nyomás átprésel a kávén. A kávé víze nem forr el, csak forróra melegszik és kipréselődik a csövön, át a kávéörleményen. Fontos, hogy megfelelő örlésminőségű és kotyogóhoz passzoló kávét válasszunk. Főleg a robustában gazdag kávék valók kotyogósba, amiknek karakteresebb íze van. Például az Orientalcaffe Intenso kotyogós kávfőzőbe való, kiváló alapanyag, amit az intenzív és erős kávék rajongóinak ajánlunk.

Filteres kávéfőző gép

A filteres kávéfőzési eljárás M. de Balloy francia feltaláló nevéhez fűződik. Itt a kotyogós kávéfőzővel ellentétes az elv. Az elv szerint, a felső részbe tett, filterpapírba csomagolt, durva őrlésű kávén át folyik le a forró víz. A működési elv mozgatórugója a gravitáció. Ehhez a kávéfőző fajtához érdemes a legdurvábban őrölt szemű kávét használni.

Ebbe a kategóriába tartozik 3 alkategória:

 1. French press kávéfőzőgép (cafetiere)

  A French press kávéfőzőgépet dugattyús kávéfőzőnek is nevezik. Magyarországon nem túl elterjedt, pedig az egyik legjobb minőségű kávét lehet vele készíteni. Körübelül 10-15 ezer forint a beszerzési ára és a használata áramot sem igényel. Szintén durva szemcsés kávé szükséges a használatához, főleg hígabb de nagyon ízletes kávé lefőzésére alkalmas ez a készülék. Minden kávérajongó otthonában ott kell, hogy legyen a helye, főleg étkezések utáni kellemes és híg kávék fogyasztásához.

  french press kávéfőzőgép
 2. Csordogálós vagy csöpögtetős kávéfőzési eljárás (drip eljárás)

  Ebben az esetben a barista vagy a kávé elkészítője adagolja a forró vizet az előre leörölt kávéra. Ennél az eljárásnál múlik a legtöbb a baristán, hiszen a víz hőfokát, az örlési aprólékosságot vagy éppen a víz adagolását is ő végzi. Drip kávéfőző készülékek készíthetőek az alábbi gépekkel: Chemex, Hario V60, Kalita.

  drip kavefőző
 3. Lombikos kávéfőző

  A lombikos kávéfőző is egy filteres technológia alapja aminek alapja a vákuum. Két részből áll, a felső részbe kerül a kávé, míg alulra töltik be a vizet. Elegendő vízmennyiséget kell alulra tölteni, hogy a felpárolgó víz átmenjen a kávén. A lombikos kávéfőző kvázi egy szifontechnikás, hipszter kávéfőző, Talán ez a legegzotikusabb módszer az összes közötül. Első lépésben a gumitömítéssel az alsó lombikból, hő hatására gőz áramlik a felső lombikba. A felső üvegedényben a kávé lecsapódik a szemünk láttára és itt tudjuk szabályozni a kioldódási időt is. Ettől függ a kávé színe, illata vagy éppen aromája. Amikor alul eloltjuk a lángot, alul a víz elkezd hűlni, aminek hatására a vízgőz összehúzódik és vákuum keletkezik, ami elkezdi a kész kávénkat visszaszívni az alsó lombikba.

  lombikos kávéfőző
 1. Elektromos filteres kávéfőzőgép

  Hasonló működési elvvel megy, mint egy sima filteres technológia, csak annyi, hogy a vizet nem lánggal melegítjük, hanem elektromosság fűti fel.

E.S.E. POD vagy kávépárnás kávéfőző gép

A kávé főzésének egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja a kávépárna, vagyis, amikor légmentesen zárt vagy védőgázas alumínium tasakokban papír párnába zárt őrölt kávét csomagolnak. A védőgázas csomagolásnak hála nem veszítenek a párnák az aromájukból és minden egyes lefőzésnél ugyanolyan ízük lesz. Nagy előnye a kávékapszulákkal szemben, hogy nem terhelik annyire a környezetet, mivel a papír lebomlik. Két típust különböztetünk meg:

 1. Senseo kávépárna

  A Senseo kávépárna a Philips gépeibe passzol, ezekben lazábban van tömörítve a kávé, nagyobb az átmérőjük és mindössze 1 bar nyomáson készülnek el. Átjárhatóság nincsen a két kávépárna szabvány között.

  senseo kaveparna fozogep
 2. E.S.E. POD (easy serving espresso)

  Az E.S.E. POD kávépárnák jobban vannak tömörítve, kisebb az átmérőjük és 8 bar nyomáson készülnek, emiatt gyorsabban elkészülnek és az aromájuk is valamivel erősebb, mint a Senseo gép által főzött társaikénál.

Kapszulás kávéfőzőgép

Az első kávékapszulákat a Nespresso gyártotta, amiket évtizedeken át szabadalom védett, azonban ezek fokozatosan lejártak és ma már szinte minden gyártó saját kávékapszulákat is forgalmaz. A kávé itt egy hermetikusan lezárt műanyag és alumínium kapszulába kerül, amit a gép egy tűvel szúr ki és ebből főzi le az eszpresszót. Itt azonban nem csak két szabvány van, hanem szinte mindegyik gyártó csak a saját kapszuláit árulja és nincsen átjárhatóság a kapszulák között. A kávkpaszulák a legmegosztóbbak a kávérajongók körében, számos kapszulapárti fogyasztó ezt tekinti a kávézás csúcsának, mert: gyors, egyszerű, csak be kell tenni a kapszulát és megnyomni a gombot ill. nem is kell a bontott kávét tárolgatni. A minőséget tekintve valóban előnye a kávékapszuláknak, hogy az összes kapszula egyforma minőségű, nem szembesülünk azzal a problémával, mint egy félkilós szemes kávé vagy őrölt kávé bontása után, hogy kávéról - kávéra gyengébb minőségű és erősségű lesz a főzetünk.

kapszulas kavefozo

Eszpresszó gépek

Az eszpresszó gépeknek két típusa van, attól függően csoportosíthatóak, hogy mekkora nyomáson kerül a kávé lefőzésre. Végeredményben nincsen nagy különbség, annyi, hogy a nagyobb nyomásúak gyorsabban lefőzik a kávét és kicsit aromásabbak lesznek, mert több ízanyag átfő, de mezei kávéfogyasztók nem éreznek nagy különbséget.

eszpresszo kavefozogep

 1. Kisnyomású (2-7 bar) kávéfőző gépek

  Ezekbe a készülékekbe már finomabb őrlésű kávét kell tenni, mint a sima kotyogókba és ízletesebbek is, de a nagy nyomású, drágább gépek minőségét kicsivel alul múlják.

 2. Nagynyomású eszpresszó gépek (8-14 bar)

  Ezek a gépek az eszpresszó kávéfőzőgépek királyai. Gyorsabban és aromásabb kávét készítenek, mint a kotyogók, de az alacsony nyomású gépeket is felülmúlják. Jellemzően ezekbe kell a legfinomabb őrlésű, legapróbb szemű kávét beletölteni. A nagy nyomású gépek nem hívtik túl a vizet, hogy az túlnyomást okozzon, ezek működéséhez nem kell vízgőz, ideális esetben 85-95 fokos vizet használnak a kávé elkészítéséhez, és mindössze 20-30 másodperc szükséges egy kávé lefőzéséhez. Egy adag kávéhoz itt is 6-7 gramm kávé szükséges, amin 8-10 barral tolja át a gép a vizet. A nagynyomású eszpresszó gépekből lefolyt kávé nagyon sűrű, krémes és habos. Sokkal erősebb és sűrűbb, mint például egy French press kávéfőzővel legyártott kávé.

Török kávédarálós - Türk Kahvesi

A hagyományos török kávét egy cinkkel futatott sárgaréz edényben készítik el, amit dzsevának hívnak. A dzsevában a kávét cukorral együtt főzik fel, egyes török területeken tört kardamommal vagy fahéjjal ízesítik. A dzsevát közepes lángon, általában fatűzön melegítik, de természetesen ez nem elvárás, csak ha minden részletben adni akarunk a tradicionális elemekre.

török kávé

Automata kávéfőző gépek

Az automata kávéfőző gépek a magasabb árfekvésű készülékek kategóriájába esnek, amik egyben kávédarálós kávéfőző gépek, vagyis beépített kávédarálót is tartalmaznak. Előre megadott beállítások szerint lefőzik a kávét, nekünk mindössze a gombot kell megnyomnunk és már készül is a fekete nedű. Jellemzően ezek a legbonyolultabb technikát használó gépek, így ezek meghibásodási hajlandósága is a legmagasabb, ha ilyet vásárlunk, bizonyos időközönként szervizköltséggel is számolnunk kell.

 automata kavefozo gep

Air press kávéfőzőgépek vagy Aero press gépek

Ez a módszer tulajdonképpen a filteres kávéfőzőgépek egyik típusa is lehetne, de talán legtávolabbi rokon ezért külön kategóriában mutatjuk be. Itt a filteres technológiát ötvözték a magasnyomás gépek módszerével. A gép alapja egy henger, amibe betöltjük a forró vizet és ennek az aljába tesszük a kávéfiltert. A hengerben lévő vizet lepréseljük, hogy átszivárogjon a kávén és megkapjuk a végeredményt a finom szűrt italunkat. Nagyban hasonlít a French press kávéfőzőkre de a végeredmény és az elkészítési mechanizmus más és más.

aeropress kávéfőző

 

Kávéfőző karbantartás

Az alapigazság, hogy lehet bármilyen jó minőségű és drága kávéfőző gépünk, azt karban is kell tartani. Bizonyos időközönként a vízkőtlenítés alapvető ill. kávé nélkül csak vízzel javasolt havonta egyszer kifőzni a gépet. A bennemaradt kávét is takarítani kell, hogy megfelelő minőségű feketéket tudjunk lefőzni vele hónapról-hónapra. Egy jó kávéfőző éveken át társunk lehet a nehéz reggeleken, de ehhez meg kell adni neki ami jár, vagyis szervizelni kell és tisztán tartani.

Hozzászólások

Új hozzászólás

  Kapcsolódó termékek

  töltés

  TÖLTÉS