Szállítás

 már 590 Ft-tól

 20 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 1 napos szállítás

MPL logo  további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 20 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

árösszehasonlíto oldalak

Kávékapszula vagy kávépárna? Melyik a jobb?

Kávé

2017. december 2.

Mi az alapvető különbség a kávékapszula és a kávépárna között?

A kávépárna gyakorlatilag egy kis papírtasak, amibe beleteszik a frissen őrölt kávét, majd egy alumínium csomagolásba kerül és leszívják belőle a levegőt, vagyis anaerob környezetet hoznak létre. A kávépárnákat más néven kávé POD-oknak is nevezik. Ezzel a módszerrel a kávé jóval tovább megmarad épnek lenni és az aromáját sem veszti el, gyakorlatilag 100%-bana zárás pillanatában meglévő összes íz megmarad a nyitásig. Az utolsónak elhasznált kávépárna íze ugyanolyan lesz, mint az utolsóé a dobozból, még ha több év is eltelt a két nyitás között.

A kávépárna erre alkalmas kávéfőző gépben kerül lefőzésre, a technológia neve: E.S.E. POD

Az E.S.E. Egy rövidítés, jelentése easy serving espresso, vagyis könnyen elkészíthető espresso szabad fordításban.

kávépárna

A kávékapszula is hasonló elven működik, csak ott nem egy papírtasakba, hanem egy műanyag kapszulába kerül bele a frissen őrölt kávé, amit lefednek egy réteg alumíniummal és ezt teszik be az erre alkalmas kávéfőző gépbe. A kávékapszula szabadalmát a Nespresso birtokolta, de a szabadalmak pár éve fokozatosan lejártak és már számos más cég is gyárt kávékapszulákat és kávékapszulás főzőgépeket. A technológia lényegi része, ugyanaz, a miután betettük a kávékapszulát a tüskék átszúrják a fedelet és átpréselődik a forró víz. A kávékapszula vásárlása hasonlóan egyszerű, mint a kávépárnáké, szinte bármely kávé webshopban kapható mindkettő.

kávékapszula

A kávépárna vagy a kávékapszula őrzi meg jobban a kávé aromáját?

Ez szubjektív és gyártó függő. Nem lehet igazságot tenni. Van aki a kávékapszulára esküszik van aki a kávépárnára, azaz a POD-ra. Az viszont biztos, hogy a POD és a kávékapszula főző gépek nagyobb nyomáson főznek, mint a hagyományos kotyogók, így több aromát és ízt át tudnak juttatni a kifőzött kávéba, ezáltal nem csak gyorsabbak és praktikusabbak, hanem akár a végeredmény is ízletesebb lehet, mint egy kotyogó kávéfőzőben készült ital.

Melyik környezetbarátabb?

A POD, mivel az papírból van. A papír és a benne lévő kávézacc is elbomlik, míg a kávékapszula alumínium és műanyag elemei nem szervesek. Ha kidobják akkor az terheli a környezetet, de vannak újrahasznosítható kapszulák is.

A kávékapszula vagy a kávépárna a formátumhoz kötöttebb?

Az E.S.E.. POD azoknak ajánlott inkább akik nem akarnak elköteleződni egyik gyártó mellett sem. A kávépárnák közt van átjárhatóság, azonban a kávékapszulák esetében minden gyártó csak a saját kávéfőzőgépébe való kapszulát enged. A Nespresso szabványt viszont többen is használják. Viszont figyeljünk, mert azért a kávépárnák között is lehet eltérés. Az E.S.E. Rendszer keményre tömöríti a kávét, míg vannak, akik lazán hagyják, például a Senseo. A tömörített kávépárnák 9 barral főznek, míg a tömörítetlen kávépárna főzők csak 1 barral, emiatt nincs átjárhatóság a két szabvány közt.

Bármilyen E.S.E. szabványú kávépárna belemegy bármely E.S.E. szabványú kávéfőzőbe, míg a Nespresso kávéfőzőkbe is belemegy bármilyen Nespresso típusú kávékapszula. Sőt, annyira kezd rugalmas lenni a helyzet, hogy vannak már olyan kávépárnás főzőgépek, amikbe sima őrölt kávé is belerakható. A Senseo kávékhoz a Phillips gyárt kávéfőzőt, de ebbe is számos másik POD-ot be lehet tenni. Sőt már lehet kapni univerzális kávépárna helyettesítőt is, amibe sima őrölt kávét is lehet tölteni.

Az oldalon található tartalom forrás megjelöléssel szabadon felhasználható és másolható!

copyscape icon
ajándék ikon

0 / 5
4:00

×
Kérlek kedveld sajátmárkás oldalunkat!