Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Kávékapszula vagy kávépárna? Melyik a jobb?

Kávé
kávékapszula és kávépárna főző gép

Mi az alapvető különbség a kávékapszula és a kávépárna között?

A kávépárna gyakorlatilag egy kis papírtasak, amibe beleteszik a frissen őrölt kávét, majd egy alumínium csomagolásba kerül és leszívják belőle a levegőt, vagyis anaerob környezetet hoznak létre. A kávépárnákat más néven kávé POD-oknak is nevezik. Ezzel a módszerrel a kávé jóval tovább megmarad épnek lenni és az aromáját sem veszti el, gyakorlatilag 100%-bana zárás pillanatában meglévő összes íz megmarad a nyitásig. Az utolsónak elhasznált kávépárna íze ugyanolyan lesz, mint az utolsóé a dobozból, még ha több év is eltelt a két nyitás között.

A kávépárna erre alkalmas kávéfőző gépben kerül lefőzésre, a technológia neve: E.S.E. POD

Az E.S.E. Egy rövidítés, jelentése easy serving espresso, vagyis könnyen elkészíthető espresso szabad fordításban.

kávépárna

A kávékapszula is hasonló elven működik, csak ott nem egy papírtasakba, hanem egy műanyag kapszulába kerül bele a frissen őrölt kávé, amit lefednek egy réteg alumíniummal és ezt teszik be az erre alkalmas kávéfőző gépbe. A kávékapszula szabadalmát a Nespresso birtokolta, de a szabadalmak pár éve fokozatosan lejártak és már számos más cég is gyárt kávékapszulákat és kávékapszulás főzőgépeket. A technológia lényegi része, ugyanaz, a miután betettük a kávékapszulát a tüskék átszúrják a fedelet és átpréselődik a forró víz. A kávékapszula vásárlása hasonlóan egyszerű, mint a kávépárnáké, szinte bármely kávé webshopban kapható mindkettő.

kávékapszula

A kávépárna vagy a kávékapszula őrzi meg jobban a kávé aromáját?

Ez szubjektív és gyártó függő. Nem lehet igazságot tenni. Van aki a kávékapszulára esküszik van aki a kávépárnára, azaz a POD-ra. Az viszont biztos, hogy a POD és a kávékapszula főző gépek nagyobb nyomáson főznek, mint a hagyományos kotyogók, így több aromát és ízt át tudnak juttatni a kifőzött kávéba, ezáltal nem csak gyorsabbak és praktikusabbak, hanem akár a végeredmény is ízletesebb lehet, mint egy kotyogó kávéfőzőben készült ital.

Melyik környezetbarátabb?

A POD, mivel az papírból van. A papír és a benne lévő kávézacc is elbomlik, míg a kávékapszula alumínium és műanyag elemei nem szervesek. Ha kidobják akkor az terheli a környezetet, de vannak újrahasznosítható kapszulák is.

A kávékapszula vagy a kávépárna a formátumhoz kötöttebb?

Az E.S.E.. POD azoknak ajánlott inkább akik nem akarnak elköteleződni egyik gyártó mellett sem. A kávépárnák közt van átjárhatóság, azonban a kávékapszulák esetében minden gyártó csak a saját kávéfőzőgépébe való kapszulát enged. A Nespresso szabványt viszont többen is használják. Viszont figyeljünk, mert azért a kávépárnák között is lehet eltérés. Az E.S.E. Rendszer keményre tömöríti a kávét, míg vannak, akik lazán hagyják, például a Senseo. A tömörített kávépárnák 9 barral főznek, míg a tömörítetlen kávépárna főzők csak 1 barral, emiatt nincs átjárhatóság a két szabvány közt.

Bármilyen E.S.E. szabványú kávépárna belemegy bármely E.S.E. szabványú kávéfőzőbe, míg a Nespresso kávéfőzőkbe is belemegy bármilyen Nespresso típusú kávékapszula. Sőt, annyira kezd rugalmas lenni a helyzet, hogy vannak már olyan kávépárnás főzőgépek, amikbe sima őrölt kávé is belerakható. A Senseo kávékhoz a Phillips gyárt kávéfőzőt, de ebbe is számos másik POD-ot be lehet tenni. Sőt már lehet kapni univerzális kávépárna helyettesítőt is, amibe sima őrölt kávét is lehet tölteni.

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS