Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A kollagén típusai - Mi a különbség a marhakollagén, a csirkekollagén és a halkollagén között?

Porcerősítő, ízületvédő
halkollagen vs marhakollagen

kollagén a szervezet ragasztója, egy komplex fehérje, ami számos amino savból épül fel, mint a glicin, prolin, alanin, hidroxi-prolin és glutaminsav.

A kollagénnek 3 főbb fajtáját különböztetjük meg a forrását tekintve:

  • marhakollagén
  • csirkekollagén
  • halkollagén

A legkomplexebb és az emberi test számára a legjobb választás a „marhakollagén” főleg I. és III. típusú kollagént tartalmaz,kisebb mértékben II. típusút. Hatását tekintve leginkább a bőr-, haj-, és körömszépítő tulajdonságaiért szeretik, de az ízületekre is kedvező hatással van. A halkollagén egy egyszerűbb kollagén, mely zömmel csak I. típusú kollagént foglal magába, míg a csirkekollagén II. típusút. A II. típusú kollagén elsődlegesen az ízületekben található, így működési mechanizmusát tekintve főleg az ízületekre fejti ki kedvező élettani hatását.

Melyiket válasszuk?

Nehéz kérdés, mert mindegyik típusnak más előnye van. A halkollagén talán a leggyengébb hatását tekintve de azoknak az autoimmun betegeknek akik autoimmun diétát követnek megfelelő választás. Az autoimmun diétát folytatók kerülik az emlősökből készült ételeket a Neu5Gc tartalmuk miatt. I. típusú kollagént tartalmaz zömmel a halkollagén. A halkollagént jellegzetes halszaga miatt, csak kisebb mennyiségben szokták fogyasztani, viszont az íze semleges.

A csirkekollagén főleg II. típusú kollagént tartalmaz, vagyis az ízületekre való. Akinek CSAK az ízületei egészsége a cél, azoknak a csirkekollagén javasolt.

A marhakollagén a legkomplexebb, ez tartalmaz nagymértékben I. és III. típusú kollagént és kisebb mértékben II. és egyéb kollagéneket. Ha az arcbőr rugalmassága, a csontok, ínak védelme és az ízületek egészsége egyszerre szempont akkor ezt javasoljuk.

Van még egy negyedik kevésbé elterjedt kollagén formula is a sertéskollagén, amit főleg sertésbőrből vonnak ki.

kollagen arcbor

Hidrolizált kollagén vagy natúr kollagén?

A hidrolizálás egy eljárás, aminek keretében a kollagén előemésztett formába kerül, vagyis a gyomor könnyebben feldolgozza és nagyobb hatásfokkal hasznosul. Kapszulában vagy porban való fogyasztáshoz a hidrolizált kollagén a legajánlottabb.

Pro tipp: sokan nem tudják, de csak akkor tud maximális hatásfokkal hasznosulni a szervezetben a kollagén, ha megfelelő a test C-vitamin ellátottsága. Ajánlott, hogy kollagén fogyasztás mellé vigyünk be C-vitamint is vagy kollagén és C-vitamin komplexeket használjunk.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS