Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A fűrészpálma hatásai

Gyógynövény
fűrészpálma - saw palmetto

A fűrészpálma (Saw Palmetto vagy Serenoa repens), más néven szabalpálma, törpepálma, káposztapálma, palmettó vagy palmettópálma előnyeit már régóta ismerik. A növényt az Egyesült Államok dél-keleti részén élő bennszülött amerikaiak gyógyszereihez használták, és a 20. század elejétől a férfiak a fűrészpálma bogyóit a húgyúti problémák kezelésére és a spermiumtermelés növelésére használják.

Napjainkban a Saw Palmetto étrend-kiegészítőket a prosztatarák és a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (BPH) ellen vetik be. Tény, hogy 2011-ben több mint 18 millió dolláros forgalmat generált a fűrészpálma eladás az Egyesült Államokban, és ez a harmadik helyet jelentette a gyógynövényes étrend-kiegészítők piacán.

A fűrészpálmát használják a megfázásra, a köhögésre, a torok kezelésére, természetes gyógymódként működik az asztma, a krónikus bronchitis, a krónikus kismedencei fájdalom és a migrénes fejfájás ellen. Továbbá használják vizeleti problémákra, prosztata megnyagyobbodás ellen és, hogy fokozzák a nemi vágyat.

A fűrészpálma és a prosztata

A törpepálmára vonatkozó legfontosabb tényező az, hogy kimutatták lassítja az 5-alfa-reduktáz enzim termelését, így egy erős gyógynövény a prosztata egészségének javítására. Ez az enzim átalakítja a férfi tesztoszteron hormont dihidrotesztoszteronná (DHT, szexuális szteroid, androgén hormon). A DHT fontos, mert szerepet játszik a férfiak fejlődésében, ugyanakkor hozzájárul számos gyakori férfiak esetében előforduló egészségügyi problémához, amelyek például a libidó vesztése, a megnagyobbodott prostata és a hajhullás. Ha fogyasztja a Saw Palmetto kapszulát vagy növényi kivonatot, akkor azzal gátolja a hormon termelését, és elkerülheti a középkorú és idősebb férfiaknál jelentkező problémákat.

A prosztata feladata, hogy olyan folyadékot hozzon létre, amely megvédi és táplálja a spermiumsejteket a spermában, így a sperma folyékonyabbá válik. Közvetlenül a prosztata mögött olyan mirigyek találhatók, melyek a sperma folyadékának nagy részét adják. A húgycső, amely a vizeletet és a spermát kivezeti a testből a péniszen keresztül áthalad a prosztata közepén, amely csak a férfiakban található mirigy, és a húgyhólyag alatt helyezkedik el, a végbél előtt.

A prosztata nagysága az életkorral változik. A fiatal férfiak esetében mérete dió nagyságú, de az idősebb férfiaknál sokkal nagyobb lehet, amely problémátok ozhat.

A prosztata fejlődése már a születés előtt elkezdődik, és az androgéneknek nevezett férfi hormonok által gyorsan nő a pubertás kor alatt. A fő androgén, a tesztoszteron, a herékben képződik. Az 5-alfa-reduktáz enzim átalakítja a tesztoszteront a DHT-vé. A DHT az a fő hormon, amely jelzi a prosztatának, hogy növekedjen.

A prosztata megközelítőleg azonos méretű vagy lassan növekszik felnőtteknél, amíg a férfi hormonok jelen vannak. Amikor a prosztata nagyobbodásnak indul, akkor tapasztalhatják a BPH tüneteit és az alsó húgyúti problémákat.

A fűrészpálma növény

A fűrészpálma kivonatot a pálma mély lila bogyójából nyerik ki. A fűrészpálma olyan legyezőpálma, amely fáként vagy cserjékként nő, és buja, zöld levelekkel rendelkezik, amelyek a tüskés szárból nőnek ki. Körülbelül 3 méter magasra nő a meleg éghajlaton, míg levelei legfeljebb 60 centire nőhetnek. A növény Nyugat-Indiából származik, és az Egyesült Államokban a délkeleti partvidék meleg éghajlatain nő, Dél-Karolinától egész Floridáig.

A Saw Palmetto hasznait évszázadok óta ismerik, és a növényt használják a hagyományos, az eklektikus és az alternatív gyógyászatban is. A hatóanyagai közé tartoznak a zsírsavak, a növényi szterinek és a flavonoidok. A bogyók nagy molekulatömegű poliszacharidokat (cukrokat) is tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a legtöbb betegség gyökerét okozó gyulladásokat, és megerősíthetik az immunrendszert.

szárított fűrészpálma bogyókfűrészpálma termésefűrészpálma kapszula és tabletta

A fűrészpálma hatása

1. A jóindulatú prosztata hipertrófia (BPH)

A megnagyobbított prosztata leggyakoribb formája a jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH). A prosztata megnagyobbodhat, ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ezért összenyomja a húgycsövet, ami vizeletürítési nehézséghez, hólyagfertőzésekhez vagy hólyagkőhöz vezethet. A BPH-t különböző körülmények okozhatják, beleértve a hormonális változásokat (például a túlzott ösztrogén), az erek romlását és a cinkhiányt.

Az Amerikai Urológiai Egyesület arról számolt be, hogy 60 éves korukig a férfiak több mint 50 százaléka prosztatamegnagyobbodásban szenved, és 85 éves korukig a férfiak 90 százaléka lesz ennek a betegségnek az alanya. Ehhez hozzájön, hogy a férfiak egynegyedénél mérsékelt vagy súlyos alsó húgyúti tüneteket alakíthatnak ki, amelyek nagymértékben befolyásolják életminőségüket.

A kutatások azt mutatják, hogy a fűrészpálma gátolja a tesztoszteron hormon a prosztata sejtekhez való kötődését és stimulálását, ami csökkenti a prosztata sejtek sokszorozódását és a prosztata-megnagyobbodást. Míg más, a BPH kezelésére adott gyógyszrek, az alfa-blokkolók és az 5-alfa-reduktáz inhibitorok szexuális diszfunkciót okozhatnak, addig a fűrészpálma tabletta egy természetes gyógynövényből készült étrend-kiegészítő, és nem okoz mellékhatásokat sem. Ez az egyik legjobb forrás a tesztoszteron természetes növekedéséhez, és hogy természetes módon javítsuk a prosztata egészségét.

Egy svájci 2012-es vizsgálatban 82 beteg vett részt egy nyolchetes vizsgálatban, amelyben a betegek 320 mg szabalpálma kivonatot kaptak naponta. A kezelés végén a prosztata problémákra utaló pontszám (International Prostate Symptom Score, IPSS) 14.4 ± 4.7 lecsökkent 6,9 ± 5,2 köré. A kutatók és a betegek vizsgálata megerősítette a törpepálma hatékonyságát, miközben a kezelést nagyon jól tolerálták és elfogadták a betegek.

2. Csökkenti a prosztatarák kockázatát

Szisztematikusan áttekintett szakirodalmi tanulmányok szerint (11 tanulmány) a prosztatarákban szenvedő férfiaknál a fűrészpálma benne van az öt leggyakrabban használt alternatív gyógymód között.

A fűrészpálma kiegészítők 5-alfa-reduktáz inhibitorokként működnek, vagyis a tesztoszteron DHT-hez történő átalakulását lassítják az enzim blokkolásával és megelőzésével. A kutatások szerint a DHT felelős a BPH-ért, ami a prosztatarák okozója is lehet.

Tudományos szempontból még mindig nem tisztázott, de két 5-alfa reduktáz inhibitorra, a Finasteride (Proscar) és a Dutasteride (Avodart) tablettákkal végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a gyógyszert szedő férfiaknál kevésbé valószínű a prosztatarák kialakulása több év elteltével sem, mint azoknál, akik inaktív placebot kaptak. A probléma a gyógyszerek mellékhatásai, melyek közé tartoznak a szexuális mellékhatások, mint például a csökkent szexuális vágy és az impotencia.

A fureszpalma viszont gátolhatja a DHT-t, segíthet a BPH okozta vizeleti problémák kezelésében (például a gyakori vizeletürítés és a szivárgás), valamint szabályozza a tesztoszteronszintet, segíti a libidó fokozásában és az impotencia természetes gyógymódjaként is működik.

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a fűrész pálma gátolja a prosztatarák sejtek növekedését és veszélyes sejteket ölhet meg. A Pekingi Biokémiai és Molekuláris Biológiai Tanszéken végzett vizsgálat megállapította, hogy a Saw Palmetto leszorítja a prosztatarák LNCaP, DU145 és PC3 sejtek növekedését, valamint a prosztata megnagyobbodáshoz vezető DHT-t is csökkenti.

Egy másik érdekes megjegyzés a fűrészpálmáról az a kutatás, melyet a műtét utáni helyreállási időre való hatásáról készítettek. A prosztata műtét hosszadalmas gyógyulási időszakot igényelhet, de a kutatások azt mutatják, hogy a prosztataműtétet megelőző két hónapon át szedett, napi 320 milligramm törpepálma csökkentheti a felépülés idejét.

3. Segít a hajhullásban

A palmetto kivonatok és kiegészítők a hajhullás ellen gyógyszerként működnek, mivel a tesztoszteronszintet egyensúlyban tartják. A férfiak esetében a korral csökken a tesztoszteron hormon szintje, és az 5α-dihidrotesztoszteron (DHT) nevű hormonszint nő. A hajhullás oka a szőrtüszők DHT-érzékenységének köszönhető. A DHT egy férfi androgén hormon, amely a tüszők zsugorodását okozza és rövidebb élettartamot, illetve a haj termelésének csökkenését eredményezi.

Általában a hajszálak kihullása után egy másik haj kezd el nőni ugyanabból a tüszőbõl, de ha a DHT szint magas, a haj növekedése csökken. A fűrészpálma képes arra, hogy gátolja a tesztoszteron DHT-vá történő átalakulását, amely előnyös a haj növekedéséhez.

Bár a fűrészpálma hatása a hajnövekedésre és hajhullásra vitatott, vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint hasznosnak bizonyul. A Colorado-i Klinikai Kutató és Fejlesztési Hálózaton végzett vizsgálatban 34 férfi és 28 nő (18-48 év között) vett részt egy teszben, melyben három hónapon keresztül helyileg alkalmazták a fűrészpálma kivonatot samponként alkalmzva. Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők 35 százalékának nőtt a hajsűrűsége.

4. Szinten tartja a tesztoszteront

Mivel a szabalpálma meggátolja a tesztoszteron DHT-be történő átalakulását, a szervezet megtartja a tesztoszteron normál szintjét. Ez segít a fogyásban, az erőszint kezelésében, a fájdalomcsillapításban, a hajhullás elleni harcban és a nemi vágy fokozásában. Manapság gyorsan növekszik az alacsony tesztoszteron szinttel rendelkező férfiak száma, és ez krónikus fáradtságot, a libidó vesztést és a jó közérzet csökkenését eredményezi.

Az American Journal of Medicine egy esettanulmányában elemezett egy 52 éves férfit, aki merevedési zavarokat, alacsony libidót és fáradtságot észlelt. Nem szedett gyógyszert, és egyébként egészséges volt. A tanulmány azt sugallja, hogy metabolikus állapota drasztikusan javult a tesztoszteronszint növelésével. Három hónap után már élénkebbnek érezte magát, és szexuális funkciója is javult.

5. Támogatja az urológiai rendszert

A fűrészpálma támogatja az urológiai rendszert azoknál a férfiaknál, akiknek jóindulatú prosztata megnagyobbodása van. Ez azért fordul elő, mert az alsó húgyutakban lévő receptorokkal való kölcsönhatás miatt húgyúti diszfunkció és hiperaktív húgyhólyag keletkezik. A fűrészpálmát javasolják idősebb korban a gyenge húgyúti szervek kezelésére és a nőknek a menopauza utáni időszakban, mert erősíti a húgyúti szerveket és a vesekövek ellen természetes gyógymódot jelenthet.

Journal of American Medical Association 1998-ban kiadott egy áttekintést arról, hogy a fűrészpalma hatékonyan javítja az urológiai tüneteket és a vizeletáramlást. A vizsgálat során 18 véletlenszerű kísérletet végeztek, melyben közel 3000 férfi vett részt. A férfiak 28 százaléka a fűrészpálma szedésével kevesebb húgyúti tünetet tapasztalt, 24 százalékkal javult a vizelet áramlási sebessége és a teljes vizeletáramlás javult a résztvevők 43 százalékánál. Az eredmények összehasonlíthatóak voltak a Proscar (vényre felírt gyógyszer) szedésével és sokkal ígéretesebbek voltak, mint a placebót szedő férfiak esetében.

A chicagói Pritzker School of Medicine által végzett másik tanulmányban 85 férfi vett részt, akik véletlenszerűen kaptak törpepálmát vagy placebót hat hónapon keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógynövény használata szignifikáns javulást eredményezett a kedvezőtlen húgyúti tünetekben. Ez a tanulmány is azt mutatja, hogy a fureszpalma hatékony otthoni gyógyhatású készítmény az hugyúti problémákra.

Hogyan fogyaszthatjuk a fűrészpálmát?

A szárított fűrészpálma bogyókat megvásárolhatja sok étel- és vitaminboltban. Továbbá a fűrészpálma kapszula, tabletta, tinktúra, kivonat vagy akár tea formájában is elérhető.

A fűrészpálma kapszulákat a legtöbb egészségügyi boltban vagy webáruházakban értékesítik. Az fűrészpálma ár tekintetében 2000 - 3000 Forint körül kapható 60 darabos kiszerelés. A termék címkéjének jeleznie kell annak szabványosított hatóanyag, a 85-95% közötti zsírsav, és sterol tartalmat, ezért nézze meg a címkét a vásárlás előtt.

Ajánlott adagolás

Ha a fűrészpálmát a BPH kezelésére használják, akkor az ajánlott adag 320mg, naponta háromszor, amelyet négy hónapig érdemes szedni, majd ezt követően naponta egyszer 320 mg fogyasztása ajánlott.
A jóindulatú prosztata megnagyobbodás korai stádiumainak kezelésére naponta kétszer 160 mg szabalpálmát kell bevenni.
A kopaszodás ellen naponta kétszer 200 mg-ot, 50 mg béta-szitoszterinnel kombinálva.
Fogyasztható a fűrészpálma tea formájában is, de ne feledje, hogy a zsírsavak - a legaktívabb összetevő - nem oldódnak vízben, így a hatóanyag nem lesz olyan hatásos, mint a kapszulák formájában.

A fűrészpálma mellékhatásai

Egy 2009-ben elvégzett szisztematikus felülvizsgálat során megmérték a fűrészpálma káros hatásait miközben az alsó húgyúti fertőzések és a BPH kezelésére használták. Számos vizsgálatot követően a bizonyítékok arra utalnak, hogy a pálmák használatához kapcsolódó nemkívánatos hatások enyhék és hasonlóak, mint a placebóval kezelt betegeknél. A leggyakrabban jelentett nemkívánatos mellékhatásaok: hasi fájdalom, hasmenés, émelygés, fáradtság, fejfájás, csökkent libidó és nátha.

A fűrészpalma használata terhesség vagy szoptatás alatt nem ajánlott, mert a növény hatóanyaga úgy viselkedik, mint egy hormon, és ez veszélyes lehet a terhességre. Kérjük, konzultáljon kezelőorvosával a használat előtt.

Egyes fogamzásgátló tabletták ösztrogént tartalmaznak, és a fűrészpálma csökkentheti az ösztrogén hatásait a szervezetben. A gyógynövény és a fogamzásgátló tabletták együttes alkalmazása csökkentheti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát. 

A fűrészpalma lassíthatja a véralvadást, ezért az erre felírt gyógyszerekkel való együttes szedése növelheti a véraláfutást és a vérzés esélyeit. Néhány gyógyszer, amely lassítja a véralvadást: aszpirin, clopidogrel (Plavix), diclofenac (Voltaren, Cataflam), ibuprofen (Advil, Motrin), naproxen (Anaprox, Naprosyn), dalteparin (Fragmin), enoxaparin (Lovenox), heparin, warfarin (Coumadin).

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS