Szállítás

 már 590 Ft-tól

 20 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 1 napos szállítás

MPL logo  további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 20 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

árösszehasonlíto oldalak

A fűrészpálma hatásai

Gyógynövény

2017. november 4.

fűrészpálma - saw palmetto

A fűrészpálma (Saw Palmetto vagy Serenoa repens), más néven szabalpálma, törpepálma, káposztapálma, palmettó vagy palmettópálma előnyeit már régóta ismerik. A növényt az Egyesült Államok dél-keleti részén élő bennszülött amerikaiak gyógyszereihez használták, és a 20. század elejétől a férfiak a fűrészpálma bogyóit a húgyúti problémák kezelésére és a spermiumtermelés növelésére használják.

Napjainkban a Saw Palmetto étrend-kiegészítőket a prosztatarák és a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (BPH) ellen vetik be. Tény, hogy 2011-ben több mint 18 millió dolláros forgalmat generált a fűrészpálma eladás az Egyesült Államokban, és ez a harmadik helyet jelentette a gyógynövényes étrend-kiegészítők piacán.

A fűrészpálmát használják a megfázásra, a köhögésre, a torok kezelésére, természetes gyógymódként működik az asztma, a krónikus bronchitis, a krónikus kismedencei fájdalom és a migrénes fejfájás ellen. Továbbá használják vizeleti problémákra, prosztata megnyagyobbodás ellen és, hogy fokozzák a nemi vágyat.

A fűrészpálma és a prosztata

A törpepálmára vonatkozó legfontosabb tényező az, hogy kimutatták lassítja az 5-alfa-reduktáz enzim termelését, így egy erős gyógynövény a prosztata egészségének javítására. Ez az enzim átalakítja a férfi tesztoszteron hormont dihidrotesztoszteronná (DHT, szexuális szteroid, androgén hormon). A DHT fontos, mert szerepet játszik a férfiak fejlődésében, ugyanakkor hozzájárul számos gyakori férfiak esetében előforduló egészségügyi problémához, amelyek például a libidó vesztése, a megnagyobbodott prostata és a hajhullás. Ha fogyasztja a Saw Palmetto kapszulát vagy növényi kivonatot, akkor azzal gátolja a hormon termelését, és elkerülheti a középkorú és idősebb férfiaknál jelentkező problémákat.

A prosztata feladata, hogy olyan folyadékot hozzon létre, amely megvédi és táplálja a spermiumsejteket a spermában, így a sperma folyékonyabbá válik. Közvetlenül a prosztata mögött olyan mirigyek találhatók, melyek a sperma folyadékának nagy részét adják. A húgycső, amely a vizeletet és a spermát kivezeti a testből a péniszen keresztül áthalad a prosztata közepén, amely csak a férfiakban található mirigy, és a húgyhólyag alatt helyezkedik el, a végbél előtt.

A prosztata nagysága az életkorral változik. A fiatal férfiak esetében mérete dió nagyságú, de az idősebb férfiaknál sokkal nagyobb lehet, amely problémátok ozhat.

A prosztata fejlődése már a születés előtt elkezdődik, és az androgéneknek nevezett férfi hormonok által gyorsan nő a pubertás kor alatt. A fő androgén, a tesztoszteron, a herékben képződik. Az 5-alfa-reduktáz enzim átalakítja a tesztoszteront a DHT-vé. A DHT az a fő hormon, amely jelzi a prosztatának, hogy növekedjen.

A prosztata megközelítőleg azonos méretű vagy lassan növekszik felnőtteknél, amíg a férfi hormonok jelen vannak. Amikor a prosztata nagyobbodásnak indul, akkor tapasztalhatják a BPH tüneteit és az alsó húgyúti problémákat.

A fűrészpálma növény

A fűrészpálma kivonatot a pálma mély lila bogyójából nyerik ki. A fűrészpálma olyan legyezőpálma, amely fáként vagy cserjékként nő, és buja, zöld levelekkel rendelkezik, amelyek a tüskés szárból nőnek ki. Körülbelül 3 méter magasra nő a meleg éghajlaton, míg levelei legfeljebb 60 centire nőhetnek. A növény Nyugat-Indiából származik, és az Egyesült Államokban a délkeleti partvidék meleg éghajlatain nő, Dél-Karolinától egész Floridáig.

A Saw Palmetto hasznait évszázadok óta ismerik, és a növényt használják a hagyományos, az eklektikus és az alternatív gyógyászatban is. A hatóanyagai közé tartoznak a zsírsavak, a növényi szterinek és a flavonoidok. A bogyók nagy molekulatömegű poliszacharidokat (cukrokat) is tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a legtöbb betegség gyökerét okozó gyulladásokat, és megerősíthetik az immunrendszert.

szárított fűrészpálma bogyókfűrészpálma termésefűrészpálma kapszula és tabletta

A fűrészpálma hatása

1. A jóindulatú prosztata hipertrófia (BPH)

A megnagyobbított prosztata leggyakoribb formája a jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH). A prosztata megnagyobbodhat, ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ezért összenyomja a húgycsövet, ami vizeletürítési nehézséghez, hólyagfertőzésekhez vagy hólyagkőhöz vezethet. A BPH-t különböző körülmények okozhatják, beleértve a hormonális változásokat (például a túlzott ösztrogén), az erek romlását és a cinkhiányt.

Az Amerikai Urológiai Egyesület arról számolt be, hogy 60 éves korukig a férfiak több mint 50 százaléka prosztatamegnagyobbodásban szenved, és 85 éves korukig a férfiak 90 százaléka lesz ennek a betegségnek az alanya. Ehhez hozzájön, hogy a férfiak egynegyedénél mérsékelt vagy súlyos alsó húgyúti tüneteket alakíthatnak ki, amelyek nagymértékben befolyásolják életminőségüket.

A kutatások azt mutatják, hogy a fűrészpálma gátolja a tesztoszteron hormon a prosztata sejtekhez való kötődését és stimulálását, ami csökkenti a prosztata sejtek sokszorozódását és a prosztata-megnagyobbodást. Míg más, a BPH kezelésére adott gyógyszrek, az alfa-blokkolók és az 5-alfa-reduktáz inhibitorok szexuális diszfunkciót okozhatnak, addig a fűrészpálma tabletta egy természetes gyógynövényből készült étrend-kiegészítő, és nem okoz mellékhatásokat sem. Ez az egyik legjobb forrás a tesztoszteron természetes növekedéséhez, és hogy természetes módon javítsuk a prosztata egészségét.

Egy svájci 2012-es vizsgálatban 82 beteg vett részt egy nyolchetes vizsgálatban, amelyben a betegek 320 mg szabalpálma kivonatot kaptak naponta. A kezelés végén a prosztata problémákra utaló pontszám (International Prostate Symptom Score, IPSS) 14.4 ± 4.7 lecsökkent 6,9 ± 5,2 köré. A kutatók és a betegek vizsgálata megerősítette a törpepálma hatékonyságát, miközben a kezelést nagyon jól tolerálták és elfogadták a betegek.

2. Csökkenti a prosztatarák kockázatát

Szisztematikusan áttekintett szakirodalmi tanulmányok szerint (11 tanulmány) a prosztatarákban szenvedő férfiaknál a fűrészpálma benne van az öt leggyakrabban használt alternatív gyógymód között.

A fűrészpálma kiegészítők 5-alfa-reduktáz inhibitorokként működnek, vagyis a tesztoszteron DHT-hez történő átalakulását lassítják az enzim blokkolásával és megelőzésével. A kutatások szerint a DHT felelős a BPH-ért, ami a prosztatarák okozója is lehet.

Tudományos szempontból még mindig nem tisztázott, de két 5-alfa reduktáz inhibitorra, a Finasteride (Proscar) és a Dutasteride (Avodart) tablettákkal végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a gyógyszert szedő férfiaknál kevésbé valószínű a prosztatarák kialakulása több év elteltével sem, mint azoknál, akik inaktív placebot kaptak. A probléma a gyógyszerek mellékhatásai, melyek közé tartoznak a szexuális mellékhatások, mint például a csökkent szexuális vágy és az impotencia.

A fureszpalma viszont gátolhatja a DHT-t, segíthet a BPH okozta vizeleti problémák kezelésében (például a gyakori vizeletürítés és a szivárgás), valamint szabályozza a tesztoszteronszintet, segíti a libidó fokozásában és az impotencia természetes gyógymódjaként is működik.

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a fűrész pálma gátolja a prosztatarák sejtek növekedését és veszélyes sejteket ölhet meg. A Pekingi Biokémiai és Molekuláris Biológiai Tanszéken végzett vizsgálat megállapította, hogy a Saw Palmetto leszorítja a prosztatarák LNCaP, DU145 és PC3 sejtek növekedését, valamint a prosztata megnagyobbodáshoz vezető DHT-t is csökkenti.

Egy másik érdekes megjegyzés a fűrészpálmáról az a kutatás, melyet a műtét utáni helyreállási időre való hatásáról készítettek. A prosztata műtét hosszadalmas gyógyulási időszakot igényelhet, de a kutatások azt mutatják, hogy a prosztataműtétet megelőző két hónapon át szedett, napi 320 milligramm törpepálma csökkentheti a felépülés idejét.

3. Segít a hajhullásban

A palmetto kivonatok és kiegészítők a hajhullás ellen gyógyszerként működnek, mivel a tesztoszteronszintet egyensúlyban tartják. A férfiak esetében a korral csökken a tesztoszteron hormon szintje, és az 5α-dihidrotesztoszteron (DHT) nevű hormonszint nő. A hajhullás oka a szőrtüszők DHT-érzékenységének köszönhető. A DHT egy férfi androgén hormon, amely a tüszők zsugorodását okozza és rövidebb élettartamot, illetve a haj termelésének csökkenését eredményezi.

Általában a hajszálak kihullása után egy másik haj kezd el nőni ugyanabból a tüszőbõl, de ha a DHT szint magas, a haj növekedése csökken. A fűrészpálma képes arra, hogy gátolja a tesztoszteron DHT-vá történő átalakulását, amely előnyös a haj növekedéséhez.

Bár a fűrészpálma hatása a hajnövekedésre és hajhullásra vitatott, vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint hasznosnak bizonyul. A Colorado-i Klinikai Kutató és Fejlesztési Hálózaton végzett vizsgálatban 34 férfi és 28 nő (18-48 év között) vett részt egy teszben, melyben három hónapon keresztül helyileg alkalmazták a fűrészpálma kivonatot samponként alkalmzva. Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők 35 százalékának nőtt a hajsűrűsége.

4. Szinten tartja a tesztoszteront

Mivel a szabalpálma meggátolja a tesztoszteron DHT-be történő átalakulását, a szervezet megtartja a tesztoszteron normál szintjét. Ez segít a fogyásban, az erőszint kezelésében, a fájdalomcsillapításban, a hajhullás elleni harcban és a nemi vágy fokozásában. Manapság gyorsan növekszik az alacsony tesztoszteron szinttel rendelkező férfiak száma, és ez krónikus fáradtságot, a libidó vesztést és a jó közérzet csökkenését eredményezi.

Az American Journal of Medicine egy esettanulmányában elemezett egy 52 éves férfit, aki merevedési zavarokat, alacsony libidót és fáradtságot észlelt. Nem szedett gyógyszert, és egyébként egészséges volt. A tanulmány azt sugallja, hogy metabolikus állapota drasztikusan javult a tesztoszteronszint növelésével. Három hónap után már élénkebbnek érezte magát, és szexuális funkciója is javult.

5. Támogatja az urológiai rendszert

A fűrészpálma támogatja az urológiai rendszert azoknál a férfiaknál, akiknek jóindulatú prosztata megnagyobbodása van. Ez azért fordul elő, mert az alsó húgyutakban lévő receptorokkal való kölcsönhatás miatt húgyúti diszfunkció és hiperaktív húgyhólyag keletkezik. A fűrészpálmát javasolják idősebb korban a gyenge húgyúti szervek kezelésére és a nőknek a menopauza utáni időszakban, mert erősíti a húgyúti szerveket és a vesekövek ellen természetes gyógymódot jelenthet.

Journal of American Medical Association 1998-ban kiadott egy áttekintést arról, hogy a fűrészpalma hatékonyan javítja az urológiai tüneteket és a vizeletáramlást. A vizsgálat során 18 véletlenszerű kísérletet végeztek, melyben közel 3000 férfi vett részt. A férfiak 28 százaléka a fűrészpálma szedésével kevesebb húgyúti tünetet tapasztalt, 24 százalékkal javult a vizelet áramlási sebessége és a teljes vizeletáramlás javult a résztvevők 43 százalékánál. Az eredmények összehasonlíthatóak voltak a Proscar (vényre felírt gyógyszer) szedésével és sokkal ígéretesebbek voltak, mint a placebót szedő férfiak esetében.

A chicagói Pritzker School of Medicine által végzett másik tanulmányban 85 férfi vett részt, akik véletlenszerűen kaptak törpepálmát vagy placebót hat hónapon keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógynövény használata szignifikáns javulást eredményezett a kedvezőtlen húgyúti tünetekben. Ez a tanulmány is azt mutatja, hogy a fureszpalma hatékony otthoni gyógyhatású készítmény az hugyúti problémákra.

Hogyan fogyaszthatjuk a fűrészpálmát?

A szárított fűrészpálma bogyókat megvásárolhatja sok étel- és vitaminboltban. Továbbá a fűrészpálma kapszula, tabletta, tinktúra, kivonat vagy akár tea formájában is elérhető.

A fűrészpálma kapszulákat a legtöbb egészségügyi boltban vagy webáruházakban értékesítik. Az fűrészpálma ár tekintetében 2000 - 3000 Forint körül kapható 60 darabos kiszerelés. A termék címkéjének jeleznie kell annak szabványosított hatóanyag, a 85-95% közötti zsírsav, és sterol tartalmat, ezért nézze meg a címkét a vásárlás előtt.

Ajánlott adagolás

Ha a fűrészpálmát a BPH kezelésére használják, akkor az ajánlott adag 320mg, naponta háromszor, amelyet négy hónapig érdemes szedni, majd ezt követően naponta egyszer 320 mg fogyasztása ajánlott.
A jóindulatú prosztata megnagyobbodás korai stádiumainak kezelésére naponta kétszer 160 mg szabalpálmát kell bevenni.
A kopaszodás ellen naponta kétszer 200 mg-ot, 50 mg béta-szitoszterinnel kombinálva.
Fogyasztható a fűrészpálma tea formájában is, de ne feledje, hogy a zsírsavak - a legaktívabb összetevő - nem oldódnak vízben, így a hatóanyag nem lesz olyan hatásos, mint a kapszulák formájában.

A fűrészpálma mellékhatásai

Egy 2009-ben elvégzett szisztematikus felülvizsgálat során megmérték a fűrészpálma káros hatásait miközben az alsó húgyúti fertőzések és a BPH kezelésére használták. Számos vizsgálatot követően a bizonyítékok arra utalnak, hogy a pálmák használatához kapcsolódó nemkívánatos hatások enyhék és hasonlóak, mint a placebóval kezelt betegeknél. A leggyakrabban jelentett nemkívánatos mellékhatásaok: hasi fájdalom, hasmenés, émelygés, fáradtság, fejfájás, csökkent libidó és nátha.

A fűrészpalma használata terhesség vagy szoptatás alatt nem ajánlott, mert a növény hatóanyaga úgy viselkedik, mint egy hormon, és ez veszélyes lehet a terhességre. Kérjük, konzultáljon kezelőorvosával a használat előtt.

Egyes fogamzásgátló tabletták ösztrogént tartalmaznak, és a fűrészpálma csökkentheti az ösztrogén hatásait a szervezetben. A gyógynövény és a fogamzásgátló tabletták együttes alkalmazása csökkentheti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát. 

A fűrészpalma lassíthatja a véralvadást, ezért az erre felírt gyógyszerekkel való együttes szedése növelheti a véraláfutást és a vérzés esélyeit. Néhány gyógyszer, amely lassítja a véralvadást: aszpirin, clopidogrel (Plavix), diclofenac (Voltaren, Cataflam), ibuprofen (Advil, Motrin), naproxen (Anaprox, Naprosyn), dalteparin (Fragmin), enoxaparin (Lovenox), heparin, warfarin (Coumadin).

Az oldalon található tartalom forrás megjelöléssel szabadon felhasználható és másolható!

copyscape icon
Vásároljon ma kiemelt termékeinkből, akár ingyenes szállítással!

JomTom fűrészpálma por (50g)

A fűrészpálma egy férfiaknak való gyógynövény, mely hatékonyan támogatja a prosztata működ...
2290 Ft

BioCo ProstaMen (80 kapszula)

A ProstaMen a jóindulatú prosztata megnagyobbodás ellen lép fel a szabalpálma, a kisvirágú...
3490 Ft

Interherb Szabalpálma (30 kapszula)

320 mg kivonat 25% aktív hatóanyag tartalommal és 10 mg hozzáadott cinkkel.
1490 Ft

Walmark Prostenal Perfect (30 és 60 kapszula)

Prostenal Perfect a prosztata egészséges működéséért!
3890 Ft

Sextra Prosta (30 kapszula)

Étrend-kiegészítő kapszula az egészséges prosztatáért.
7900 Ft
ajándék ikon

0 / 5
4:00

×
Kérlek kedveld sajátmárkás oldalunkat!