Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A kávé vagy a tea az egészségesebb?

tea vagy kávé

Alapvető hatásai nagyon hasonlítanak mindkét italnak, mind a kávé, mind a tea egyaránt élénkít, fokozza az anyagcserét és szertartásosan fogyasztják. A két tábor már-már szinte vallásosan ragaszkodik a saját talához. Mindkét ital fogyasztásának kultúrája alakult ki, de alapvetően nagyon is hasonlatos a két ital.

A kávé vagy a tea élénkít jobban?

A fő hatóanyag mindkét esetben a koffein (kivéve persze a zöld teát), mely felpörgeti a szervezetet, növeli a vérnyomást és a szívet is erősebb összehúzódásokra ösztönzi. Kávé és kávé között nagy különbségek lehetnek, míg egy sima capuccino esetében 80 mg koffein van egy adagban, addig egyes dupla espressokban vagy éppen Starbucksos hosszú kávékban extrém mennyiségek is lehetnek, akár 500 mg környéki koffeint is mértek már be. A teákban ennél kevesebb a koffein fajtától függően 50-200 mg van egy csészében. A hatásmechanizmusát tekintve a kávé jellemzően előbb hat és erőteljesebben, azonban a tea lassabban szívódik fel viszont hosszabban érezhető az élénkítő ereje.

Eredmény: döntetlen.

Melyik az egészségesebb?

Ebben nem lehet igazságot tenni. Számos kutatás jött ki a témában, akár egymásnak ellentmondóak is. Több kutatás például a kávé szívre gyakorolt egészséges hatását mutatta ki, míg számos másik pont az ellenkezőjét mutatta ki vagyis, hogy a kávézás megterheli a szívet. Azt azonban fontos leszögezni, hogy a kávé és a kávékapszula vásárlása is egyforma döntés, hatásukban abszolút hasonlóak. A tea számos ráktípus megelőzésében hatásos lehet, míg a kávé a vércukor szintre van jó hatással így a cukorbetegség megelőzésében lehet szerepe. (persze csak akkor ha nem hosszú kávét iszunk 4 cukorral)

Eredmény: döntetlen.

A tea vagy a kávé a jobb fogyókúra és diéta mellé?

Mind a kávé, mind a tea élénkíti az anyagcserét, a kérdés sokszor az, hogy mivel is isszuk. Ha a teát cukor nélkül, maximum mézzel fogyasztjuk akkor egyértelműen jobb, mint egy tejes kávé, azonban ha a kávé esetében egy eszpresszóról van szó, amit nem cukroztunk meg akkor a verseny döntetlenre módosul. A legerősebb zsírégető tea a maté tea és a zöld tea, így fogyókúrázóknak ezt a két fajtát ajánljuk.

Eredmény: döntetlen.

Melyik okoz álmatlanságot?

A tea abszolút nincsen hatással az alvás minőségére, vagyis nem fogunk forgolódni tőle éjszakánként, sőt a maté tea után az alvás sokkal pihentetőbb. Ezzel szemben a kávé okozhat álmatlanságot, ezért az esti órákban már nem ajánlott fogyasztani, sőt a koffeinre érzékenyek számára a délutáni órákban is az önmérséklet az ajánlott.

Eredmény: nyert a tea.

A kávé vagy a tea színezi jobban a fogakat?

Sajnos egyik élénkítő ital sincsen jó hatással a fogakra, de az egyértelműen elmondható, hogy a teában található pigment anyagok jobban megfogják a fogakat és sajnos jobban sárgítják azt. Fluoros vagy szódabikarbónás fogmosással azonban a kávé és a tea fog sárgító hatása is ellensúlyozható.

Eredmény: nyert a kávé.

Stressz ellen hatásos a tea vagy a kávé?

Számos tea típus javítja a szorongásos állapotot, például a jázmin tea, citromfű tea vagy éppen a levendula tea, ezzel szemben a kávé kifejezetten idegességet okoz. Növeli a szervezet kortizol szintjét, amitől idegesek leszünk és szorongunk. Így óvatosan a túl sok kávéval azoknak, akik hajlamosak idegeskedni, ellenben a teát javasoljuk.

Nyertes: a tea.

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS