Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A túl magas fehérje bevitel következményei

Fehérje
fehérje bevitel

A fehérje alapvető tápanyagként lehetővé teszi a szervezetnek, hogy olyan folyamatokat hajtson végre, amiket másképp nem tudna. Ezen feladatok közé tartozik az izmok, csontok, és szervek építése illetve regenerálása, a hormonok szabályozása, és az immunrendszer megfelelő működtetése. A túl magas fejérjebevitel azonban számos egészségügyi problémát vonhat maga után.

Mennyi is a túl sok?

Ezt igen nehéz személyre szabottan megmondani, ugyanis számos tényezőtől függ, hogy túl sok fehérjét fogyasztunk-e vagy sem. A fehérjeszükséglet függ a kortól, nemtől, testsúlytúl és persze a fizikai aktivitástól. Az amerikai Orvostani Intézet azt ajánlja, hogy a felnőtt nők naponta 46 gramm fehérjét, a felnőtt férfiak pedig napi 56 grammot vigyenek be. A Rice Egyetem azt állítja, hogy ha egy nap többet sportolunk, nyugodtan lehet növelni a fehérje mennyiségét is az egészség megőrzése miatt.

Felesleges kilók

Ha több fehérjét fogyasztunk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van, felesleges kalóriákat viszünk be, ezzel pedig felesleges súlygyarapodást érünk el. Ez különösen igaz a nyugati országokban, ahol a magas zsírtartalmú, nagy kalóriatartalmú és magas fehérjetartalmú ételek vannak a táplálkozási létra tetején. Az orvosi bizottság szerint az amerikaiak többsége több mint kétszer annyi fehérjét visz be, mint amennyire szüksége van, és egy tanulmánynak köszönhetően kiderült az is, hogy az amerikaiak 70 százaléka túlsúlyos.

Hiányos tápanyagok

Túlságosan összpontosítani egy tápanyagra, például fehérjére nem érdemes. Ha ez történik, akkor a következménye az lesz, hogy a szervezet nem kap elegendő mennyiséget más tápanyagból. A hosszú távú, magas fehérjetartalmú étrend fokozott veszélyt jelenthet a tápanyaghiányra. Ha főleg fehérjetartalmú élelmiszereket fogyasztunk amelyek állati eredetűek, hiányosság léphet fel a növényi fehérjéket és a tápláló rostokat illetően.

Súlyos egészségügyi hatások

Egy 2006-ban megjelent cikk szerint a nagyon magas fehérjetartalmú diéták során, amelyek naponta több mint 200 gramm fehérjet tartalmaznak, növelhetik bizonyos dolgok kockázatát. Ezek közé tartozik a hiperammonémia, ami az ammónia feleslegét eredményezi, a hiperinsulinémia, amitől hányinger léphet fel a magas inzulin felesleg miatt, és a korai halál is.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS