Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Az aminosavak biztonságos szedése

Aminosavak
aminosavak szedése

Az aminosavak olyan anyagok, amelyek kulcsfontosságúak a táplálkozás szempontjából, ugyanis ezek a fehérjék építőkövei. A megfelelő egészség megőrzése érdekében minden nap pótolnunk kell a 9 esszenciális aminosav mindegyikét, amit a szervezetünk nem képes előállítani. Fontos azonban tudni, hogy az ajánlott napi bevitelt meghaladva már nem feltétlen bizonyultak egészségesnek vagy hasznosnak, és csak addig szabad szedni őket, amíg azt az orvos javasolja. 

Átlagos fehérjefogyasztás

Talán nem is tudja, de naponta fogyasztja aminosavak tömkelegét étkezésein keresztül. Az állati eredetű élelmiszerek, mint a húsok, a tej és a tojás tartalmazzák mind a kilenc esszenciális aminosavat, valamint számos nem esszenciális aminosavat is. Az Egészségügyi Világszervezet megállapította, hogy az átlagos napi fehérjebevitel a fejlett országokban körülbelül 3 g / testsúlykilogramm a táplálékból, valamint további 1 g / testsúlykilogramm a fehérje-kiegészítőkből. Ez jóval meghaladja a napi ajánlott fehérjemennyiséget, ami 0.8 g / testsúlykilogramm.

Az igényeink meghatározása

Annak meghatározása, hogy szükség van-e aminosav-kiegészítésre, és mennyi ideig kell ezt a kiegészítést alkalmazni, olyan összetett folyamat, amelyet csak orvosa határozhat meg. Az életkor, nem, táplálkozás, aktivitási szint, és még a vese jelenlegi állapota is befolyásolja ezt a szükséges mennyiséget.

Mellékhatások

Azoknál az embereknél, akik valamilyen vesebetegséggel küzdenek, illetve nem működik megfelelően a veséjük, nem szabad az ajánlott mennyiséget meghaladniuk aminosav bevitelből, mivel ez tovább rontohatja veseműkődésüket, és akár veseelégtelenséghez is vezethet. Ha valamilyen mellékhatást észlel, például hasmenést, haladéktalanul hagyja abba a kiegészítést, és forduljon orvoshoz. Az aminosavak azonban nagyon különbözőek, más és más mellékhatásokkal, és persze van amelyik teljesen veszélytelen akármennyit is viszünk belőle be. Például, ha az orvosa L-arginin-t ír fel önnek vérnyomás csökkentés céljából, és eléri a kívánt eredményt, a legbiztonságosabb út ha az arginin szedését szépen lassan abbahagyja.

Toxicitás

Bizonyos aminosavakat nem biztos, hogy biztonságos szedni hosszabb időn keresztül a testünkben gyakorolt hatásuk miatt. A Milánói Egyetem professzora, Francesco Dioguardi kijelenti, hogy a metionin oxidatív károsodást okozhat az emberi sejtekben és érrendszerben. Hozzáteszi, hogy a túlzott arginin és glutamin fogyasztás megakadályozhatja ezen aminosavak szintetizálódását. Vannak betegségek, amelyek miatt számos veszélytelen aminosav nagy mennyiségben veszélyes lehet számunkra, ezért fontos, hogy mielőtt elkezdene aminosavakat szedni, konzultáljon kezelőorvosával.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS