Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Ételek magas L-triptofán tartalommal

Aminosav
triptofán gazdag ételek

Az L-triptofán egyike a 9 esszenciális aminosavnak. Az L-triptofán hatására a szervezet szerotonint termel, ami számos funkcióhoz hozzájárul a szervezetben, többek közt a megfelelő alváshoz is. Az L-triptofán hozzájárul a megfelelő alváshoz és jókedvhez, valamint a naicin – ismertebb nevén B3 vitamin – termeléséhez.

Baromfi

Az összes állati fehérje tartalmaz néhány aminosavat, de a baromfi különösen sokat. 100 gramm csirke vagy pulyka 330-370 milligramm L-triptofánt tartalmaz, ezen kívül pedig a maradék 8 esszenciális aminosavat is tartalmazzák. Míg a vörös húsok több aminosavat tartalmaznak, ezek gyakran zsírosabbak is, amik könnyen vezethetnek magas koleszterinhez, ezért inkább a baromfit javasolnánk.

Tengeri ételek

A The World`s Healthiest Foods nevű alapítvány szerint a garnéla az egyik leggazdagabb L-triptofán forrás. 100 gramm 300 milligramm L-triptofánt tartalmaz. A halak, például a tonhal, a laposhal, a lazac, a szardínia és a tőkehal, valamint a kagylóhús 250-400 milligramm L-triptofánt tartalmaznak adagonként.

Tejes ételek

Míg a tej kevesebb L-triptofánt tartalmaz, mint a húsok, a tejnek is magas az L-triptofán tartalma. A sajt, tej és a joghurt az L-triptofán mellett kalciumot is tartalmaz, amely hozzájárul a az erős és egészséges csontozathoz. 1 pohár csökkentett zsírtartalmú tej 100 milligrammot tartalmaz ebből az aminosavból, 1 adag alacsony zsírtartalmú joghurt pedig 60 milligrammot.

Diófélék és magvak

A diófélék és a magvak kényelmes megoldása az L-triptofán pótlásának. A tökmag tartalmazza a legnagyobb adagot, ¼ csésze tökmag 110 milligramm L-triptofánt tartalmaz. A napraforgómag, mandula és a dió mindegyike több mint 50 milligramm L-triptofánt tartalmaz ¼ csészénként.

Hüvelyesek

A hüvelyesek, például a bab, a borsó és a lencsék rostban és fehérjében gazdag L-triptofán forrást kínálnak. A fekete bab és a borsó 180 milligramm L-triptofánt tartalmaz csészénként. A tényleges L-triptofán tartalom mellett mindegyik hüvelyes tartalmaz B vitaminokat és vasat, amik szükségesek az aminosavak megfelelő lebontásához és a szervezet megfelelő működéséhez is.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS