Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A glutamin izmokra gyakorolt hatásai

Aminosav
glutamin hatása

Mit csinál a glutamin az izmokkal?

A glutamin a leggyakoribb aminosav a szervezetben. Számos funkcióval bír a szervezetben és számos élettani folyamatban részt vesz. Az egyik legfontosabb szerepe az izomépítésben van. Táplálkozás során be tudjuk vinni, de fokozott fizikai igénybevételhez és rendszeres edzés mellé a normál étkezésből szinte lehetetlen a megfelelő mennyiséget pótolni.

Milyen hatása van a glutaminnak az izmokra?

Az l-glutamin egy feltételesen esszenciális aminosav. Normál körülmények között, a glutamint tudja szintetizálni a szervezet megfelelő mennyiségben, és nem szükséges azt étrend-kiegészítőben bevinni. Szélsőséges esetekben, mint súlyos betegség, sérülés vagy éppen fokozott intenzitású edzés a glutamin hiánycikké válik a szervezet számára, így szükséges az étrend kiegészítése. A glutamin a szervezetben szintetizálódik, a glutamát és ammónia által glutamin szintetáz enzim keletkezik és az izomzat ezt tárolja el. Magyarul a glutamin hatása az izmokra azt jelenti, hogy növekedni fog az izmok térfogata és megakadályozza azok leépülését.
 

Glutamin és az izomtömeg kapcsolata

A glutamint az izmok tárolják el. Minél nagyobb a izomtömeg, annál nagyobb mennyiségű glutamin tartalék tárolható el bennük, ami elérhető ha szükség van rá. Ez igen fontos, mivel súlyos betegség vagy sérülés esetén a glutaminszint csökken a szervezetben, akárcsak stresszhelyzetben. Emiatt is van, hogy nagyobb izomtömegű alanyok fokozottan képesek ellenállni a betegségeknek, vagy gyorsabban talpra állnak egy sérülés után ill. a stresszt is jobban viselik. A glutamin hiánya izomsorvadáshoz vezethet. A izomsorvadásos betegségek, a rák és az AIDS megléte esetén fokozott glutamin bevitel előnyös lehet. Ezen túlmenően, a glutamin nagy adagban dózisban fokozhatja a növekedési hormon termelését, ami növelheti az izomtömeget.

Milyen ételek természetes forrásai a glutaminnak?

Amellett, hogy szintetizálódik a szervezetben, glutamin is elsősorban élelmiszerekből vihető be a szervezetbe, például: búza, bab és fehérje izolátumok. A glutamin nagy arányban megtalálható a tejsavó fehérjékben és a szójafehérjében is. Sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek azonban javasolt valamilyen glutamin étrend-kiegészítő szedése.

Glutamin tartalmú étrend-kiegészítők

Az ajánlott napi adag szájon át való beviteléhez szükséges a kapcsolódó testsúly. Általában a dózis 0,5-0,57 g glutamin per kg testtömeg. A napi 40 g glutamin feletti dózisok már nem ajánlottak, mert az teljesen felesleges mennyiség. A glutamin napi 40 g feletti mennyiségben csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható.

Mikor szükséges a glutamin plusz bevitele étrend-kiegészítő formájában?

  • Közvetlen felkelés után, amikor a test már több, mint 8 órája nem kapott semmilyen aminosavat
  • Túlhajszolt edzések és intenzív fizikai igénybevétel után
  • Ha sérülésekből és izomlázból minél gyorsabban ki szeretnénk jönni
  • Ha diétázunk és ektomorf vagyis robosztus testalkatunk van, akkor edzés utáni szénhidrát helyett glutamin javasolt
  • Két étkezés között, hogy megelőzzük az izmok lebontását

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS