Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A Guarana hatásai és kölcsönhatásai

Gyógynövény
guarana mag hatásai

Más néven: Brazil kakaó, Cacao Brésilien, Guarana mag kivonat, Guaranin, Paullinia cupana, Paullinia sorbilis. 

Általános összefoglaló a guaranáról

guarana egy a mai napig gyógynövényként ismert mag, mely az Amazonas Őserdőben élő Guarani törzsről kapta a nevét, akik a magvakból gyógyitalt készítenek.

A guarana-át használják a fogyás elősegítésre, stimulánsként, sportteljesítmény javítására, valamint a mentális és fizikális fáradtság csökkentésére. Gyakran megtalálható energianövelő és súlycsökkentő termékek részeként is.

Néha használják alacsony vérnyomás és CFS (krónikus fáradtság szindróma) kezelésére, valamint malária és vérhas megelőzésére. Ezen felül használják még szexuális vágynövelőként, vizelet serkentőként, valamint érösszehúzóként is.

Egyébként használják hasmenés, láz- és szívproblémák, fejfájás, izületi fájdalmak, hátfájás és napszúrás kezelésére is.

Az élelmiszeriparban ételizesítőként is használatos különböző italokban és édességekben. 

guarana termése

Hogyan működik a guarana?

A guarana koffeint tartalmaz. A koffein úgy működik, hogy a központi idegrendszert. a szivet és az izmokat stimulálja. A guarana ezen felül tartalmaz még teofilint és toebromint, melyek a koffeinhoz hasonló hatást fejtenek ki.

A Guarana hatása?

Szorongás kezelésére. A korai kutatások azt mutatják, hogy ha egy Euphytose nevű szerből, mely lagonyát, fekete orvosi pemetefüvet, golgotavirágot, macskagyökeret, kóla diót valamint guarana-át tartalmaz, naponta 2 tablettát beveszünk, 28 napon át, az adott emberek esetében képes csökkenteni a szorongás mértékét, habár nem világos, hogy a guarana önmagában hatásos-e.

Mentális teljesítmény javításra. Az egészséges embereken végzett korai kutatások azt mutatják, hogy naponta egy dózis guarana száraz kivonata képes növelni a gondolkodási sebességet. Ugyanakkor más kutatások azt mutatják, hogy a felnőttek és idősebb emberek esetében, a naponta elfogyasztott guarana nem javít a mentális funkciókon.

Fogyás elősegítése. A guarana elősegítheti a fogyást, ha matéval és damiana-val együtt fogyasztjuk. Egyre több bizonyíték szól amellett is, hogy egy specifikus kombinációt tartalmazó szer, mely guarana-át, efedrint és még 17 másik vitamint és ásványianyagot, valamint táplálékkiegészítőket (metabolife-356-öt) tartalmaz, segíthet a a fogyás mértékét 2.7 kg-mal megnövelni mintegy 8 hét alatt, ha alacsony zsírtartalmú diétával és mozgással párosítjuk, habár még több bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy értékeljük a guarana hatásának a mértékét ebben az esetben.

Emellett még használják, malária, hasmenés, láz, fejfájás, szív problémák kezelésére, a fizikális állóképesség és rövid távú nagy intenzitású erőkifejtés javítására, illetve alacsony vérnyomás esetén a vérnyomás növelésére, valamint krónikus fáradtság szindróma (CFS), izületi fájdalmak, folyadék-visszatartással kapcsolatos és egyéb problémák kezelésére, habár még több bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy értékeljük a guarana hatásainak mértékét ezekben az esetekben.

A Guarana mellékhatásai

A guarana valószínűleg biztonságos felnőttek számára, az élelmiszerekben gyakran megtalálható mértékű fogyasztása esetén.

A guarana lehet, hogy biztonságos, ha szájon át fogyasztjuk, gyógyászati dózisokban, rövid időszakon át.

A guarana lehet, hogy nem biztonságos, ha szájon át, nagy dózisokban, hosszú időszakon át fogyasztjuk. A 250-300 mg-nál nagyobb napi dózis fogyasztása esetén tapasztaltak mellékhatásokat. A mellékhatás a dózisok mértékétől függ. Tipikus dózisok esetén, a guarana-ban található koffein álmatlanságot, idegességet, nyugtalanságot, gyomor irritációt, rosszullétet, hányást, megnövekedet szívverést és vérnyomást, légszomjat, rázásokat, delíriumot, vizelési ingert és egyéb mellékhatásokat okozhat. Nagyobb dózisok esetén a guarana okozhat fejfájást, idegességet, agitációt, fülzúgást, vizelési fájdalmat, gyomorgörcsöket, illetve szívritmuszavarokat. Olyan emberek esetében, akik rendszeresen guarana-t szednek, felléphetnek koffein elvonási tünetek, amikor csökkentik a szokásos adagot.

A guarana valószínűleg nem biztonságos, vagy akár halált is okozhat, a koffein tartalma miatt, ha nagyon magas dózisokban kerül a szervezetbe szájon át vagy injekció útján. A szervezet számára halálos koffein mennyisége 10-14 g (150-200 mg kilógrammonként, és tekintve, hogy egy “tipikus” ember körülbelül 70 kg, a halálos adag egy ilyen ember számára 10500-14000 mg). Ez egy elég magas dózis, figyelembe véve, hogy egy csésze főzött kávé 95-200 mg koffeint tartalmaz. Viszont figyelembe kell venni, hogy komoly mérgezés felléphet 150-200 mg/kg-nál kisebb dózisok esetén is az egyén koffein érzékenységétől, dohányzási szokásaitól, korától függően és a korábban elfogyasztott koffein fogyasztásának a hatására.

 

guarana antartica

Speciális óvintézkedések és figyelmeztetések a guaranával kapcsolatban

Terhesség és szoptatás esetén: A guarana lehet hogy biztonságos terhes és szoptató nők számára, az élelmiszerekben gyakran megtalálható mértékű fogyasztás esetén. Ha terhes vagy, vagy szoptatsz, akkor a guarana-t óvatosan kell fogyasztani a koffein tartalma miatt. Kis mennyiségben valószínűleg nem ártalmas, habár nagy dózisú szájon át történő fogyasztás esetén lehet, hogy nem biztonságos. 200 mg-nál nagyobb mennyiségű fogyasztás esetén bizonyítottan növelheti az elvetélés veszélyét valamint egyéb negatív hatásokat válthat ki.

Szorongás: A guarana-ban lévő koffein növelheti a szorongásod mértékét.

Vérzési rendellenességek: Van rá valamennyi bizonyíték, ami azt mutatja, hogy a guarana-ban lévő koffein ronthat a vérzési rendellenességeken, habár ezt még nem jelezték emberek esetén. Ha valamilyen vérzési rendellenességben szenved, akkor konzultáljon a háziorvosával mielőtt elkezdene guarana-t szedni.

Cukorbetegség: Néhány kisérlet azt mutatja, hogy a guarana-ban lévő koffein befolyásolhatja a cukorbetegségben szenvedő emberek cukorlebontását és elképzelhető, hogy megzavarja a a test vércukorszintszabályozását. Ezenfelül van pár nagyon érdekes kutatás, ami azt mutatja, hogy a koffein felerősítheti az alacsony vércukorszintet jelző tüneteket, az első típusú cukorbetegségben szenvedő emberek esetén. Néhány kutatás azt mutatja, hogy az alacsony vércukorszint tünetei intenzívebbek, amikor elkezdenek megjelenni, ha nincs jelen koffein a szervezetben azonban, ahogy az alacsony vércukorszint hosszabban fent marad a tünetek fokozatosan felerősödnek, ha koffein van jelen a szervezetben. Ez segíthet a cukorbetegségben szenvedő emberekenek, hogy észrevegyék az alacsony vércukorszintet, így megfelelőbben tudják azt kezelni. Habár a hátránya a koffeinnek az, hogy lehet, hogy valójában megnöveli az alacsonyvércukorszint epizódusok számát. Ha cukorbetegségben szenved, akkor konzultáljon a háziotvosávall, mielőtt elkezd guarana-t szedni.

Hasmenés: A guarana koffeint tartalmaz. Ez a koffein, főleg nagyobb mértékű fogyasztás esetén, ronthat a hasmenés mértékén.

Irritábilis bél szindróma (IBS): A guarana koffeint tartalmaz. Ez a koffein, főleg nagyobb mértékű fogyasztás esetén, ronthat a hasmenés mértékén és ronthat az IBS tünetein is.

Szív betegség: A guarana-ban található koffein okozhat irreguláris szívverést adott emberek esetén. Használja felelősséggel.

Magas vérnyomás: A guarana szedése a koffeintartalma következtében megnövelheti a vérnyomást olyan emberek esetén, akik magas vérnyomás betegségben szenvednek. Ugyanakkor ez a hatás kisebb mértékű lehet olyan emberek esetén, akik rendszeresen isznak kávét, vagy más koffein tartalmú italt.

Zöldhályog: A guarana-ban lévő koffein növeli a szemgolyó belső feszültségét. Ez a változás 30 perccel azután következik be, hogy koffeint fogyasztunk és legalább 90 perccel a koffeines ital elfogyasztása után múlik el.

Csontritkulás: A guarana-ban található koffein kimoshatja a testből a kálciumot a vesén át. Ez a kálciumveszteség okozhatja a csontok meggyengülését. Ahhoz, hogy minimalizáljuk ezt a problémát, nem szabad napi 300 mg-nál több koffeint inn. Kálcium étrendkiegészítők szedése is ellensúlyozhatja az ilyen kálciumveszteséget. Azon posztmenopauzális nők, akik olyan genetikai problémával küzdenek, mely befolyásolja a D-vitamin felhasználását a szervezetben, koffeint óvatosan fogyasszanak.

Jelentős kölcsönhatások, ne szedje a guarana-t ilyen kombinációban

Az amfetaminok kölcsönhatásba lépnek a guarana-val.

Az olyan stimuláns drogok mint az amfetaminok felgyorsítják az idegrendszer működését. A stimuláns szerek azzal, hogy felgyorsítják az idegrendszert, nyugtalanná tehetnek és megnövelhetik a szívverésed sebességét. Mivel a guarana-ban lévő koffein szintén képes felgyorsítani az idegrendszered működését, ezért ha guarana-t más stimuláns szerekkell együtt fogyaszt, az komoly szívritumus és magasvérnyomás problémákat okozhat. Kerüld el a stimuláns szerek koffeinnel együtt való fogyasztását.

A kokain kölcsönhatásba lép a guarana-val.

Az olyan stimuláns drogok mint a kokain felgyorsítják az idegrendszer működését. A stimuláns szerek nyugtalanná tehetnek azzal, hogy felgyorsítják az idegrendszert, illetve megnövelhetik a szívverésed sebességét. Mivel a guarana-ban lévő koffein szintén képes felgyorsítani az idegrendszered működését, ezért ha guarana-t más stimuláns szerekkel együtt fogyaszt, az komoly szívritumus és magasvérnyomás problémákat okozhat. Kerüld el a stimuláns szerek koffeinel együtt való használatát.

Az efedrin kölcsönhatásba lép a guarana-val

A stimuláns drogok felgyorsítják az idegrendszer működését. A guarana-ban lévő koffein és az efedrin is stimuláns szer. Ha efedrin mellett, guarana-t szed, az túl nagy stimulációt okozhat és néha nagyon komoly mellékhatásokkal járhat, valamint szívproblémákat okozhat. Ne fogyasszon koffein tartalmú termékeket efedrinnel egy időben.

Közepes mértékű kölcsönhatások, legyen óvatos az ilyen kombinációkkal

Az adenozin (Adenocard) kölcsönhatásba lép a guarana-val.

A gurana tartalmaz koffeint. Ez a koffein blokkolhatja az adenozin (Adenocard) hatását. Az adenozint (Adencard-ot) gyakran használják a szív terhelési tesztjénél az orvosok. Legalább 24 órával a szív terhelési teszt előtt hagyja abba a guarana vagy más koffein tartalmú termék fogyasztását.

Az Antibiotikumok (Kinolon antibiotikumok) kölcsönhatásba lépnek a guarana-val.

A test lebontja a koffeint, hogy megszabaduljon tőle. Néhány antibiotikum lelassíthatja a testben, a koffein lebontásának a sebességét. Ha a guarana mellett szedünk ilyen antibiotikumokat, akkor az megnövelheti az esélyét az olyan mellékhatásoknak mint a nyugtalanság, fejfájás, megnövekedett szívritmus és más egyéb mellékhatások.

Néhány antibiotikum, melyek lelassítják a szervezetben a koffein lebontásának a sebességét: ciproffloxacin (Cipro), enoxacin (Penetrex), norfloxacin (Chibroxin, Noroxin), sparfloxacin (Zagam), trovafloxacin (Trovan) és grepafloxacin (Raxar).

A cimetidin (Tagamet) kölcsönhatásba lép a guarana-val.

A guarana tartalmaz koffeint, a test lebontja ezt a koffeint, hogy megszabaduljon tőle. A cimetidin (Tagamet) lelassíthatja a testben a koffein lebontásának a sebességét. Ha a guarana mellett szedünk cimetidin-t (Tagamet-et), akkor az megnövelheti az esélyét az olyan mellékhatásoknak mint a nyugtalanság, fejfájás, gyors szívverés és más egyéb hatások.

A klozapin (Klozaril) kölcsönhatásba lép a guarana-val.

A test lebontja a klozapin-t (Klozaril-t), hogy megszabaduljon tőle. A Koffein a megfigyelések szerint lelassítja a testben a klozapin (Klozaril) lebontásának a sebességét. Ha guarana-t szedünk klozapin-nal (Klozaril-lal) együtt, az megnövelheti a klozapin (Klozaril) hatásait és a mellékhatásait.

A diprimadol (Persantine) kölcsönhatásba lép a guarana-val.

A guarana tartalmaz koffeint. A guarana-ban lévő koffein blokkolhatja a diprimadol (Persantine) hatásait. A diprimadol (Persantine) gyakran használják a szív terhelési tesztjénél az orvosok. Legalább 24 órával a szív terhelési teszt előtt hagyja abba a guarana vagy más koffein tartalmú termék fogyasztását.

A diszulfirám (Antabuse) kölcsönhatásba lép a guarana-val.

A test lebontja a koffeint, hogy megszabaduljon tőle. A diszulfirám (Antabuse) lelassíthatja a testben koffein lebontásának a sebességét. Ha diszulfirám (Antabuse) mellett fogyasztunk guarama-át (mely tartalmaz koffeint), az megnövelheti az esélyét az olyan mellékhatásoknak mint a nyugtalanság, hiperaktivitás, irritábilitás és más egyéb hatások.

Az ösztrogének kölcsönhatásba lépnek a guarana-val.

A test lebontja a koffeint, hogy megszabaduljon tőle. Az ösztrogének lelassíthatja a testben a koffein lebontásának a sebességét. Ha a guarana mellett szedünk ösztrogéneket, akkor az megnövelheti az esélyét az olyan mellékhatásoknak mint a nyugtalanság, fejfájás, gyors szívverés és más egyéb hatások. Ha ösztrogéneket szedsz, limitáld a koffein bevitel mértékét.

Néhány ösztrogén pirula tartalmaz konjugált lóösztrogéneket (Premarint), ethinil estradiolt, estradiolt és egyéb vegyületeket.

A fluvoxamin (Luvox) kölcsönhatásba lép a guarana-val.

A test lebontja a koffeint, hogy megszabaduljon tőle. A fluvoxamin (Luvox) lelassíthatja a testben a koffein lebontásának a sebességét. Ha a guarana mellett szedünk fluvoxamint (Luvox-ot), akkor az okozhatja túl nagy mennyiségű koffein felgyülemlését a szervezetben és ez növelheti a hatásait és a mellékhatásait.

A lítium kölcsönhatásba lép a guarana-val.

A test természetes úton megszabadul a lítiumtól. A guarana-ban lévő koffein megnövelheti a lítium lebomlásának a sebességét a testben. Ha olyan termékeket szed, melyek koffeint tartalmaznak és elkezd lítiumot szedni, akkor lassan álljon le a koffein tartalmú termékek szedésével. Ha túl gyorsan áll le a koffein tartalmú termékek szedésével, az megnövelheti a lítium mellékhatásait.

A depresszióra szedett gyógyszerek (MAOI-k) kölcsönhatásba lépnek a guarana-val.

A guarana tartalmaz koffeint. A koffein stimulálja a szervezetet. Néhány depresszióra szedett gyógyszer is stimulálja a szervezetet. Ha guarana-t szedünk ilyen gyógyszerek mellett, az olyan komoly mellékhatásokkal járhat mint a szívdobogás, magas vérnyomás, idegesség, és egyéb hatások.

A depresszió kezelésre szolgáló néhány ilyen gyógyszer: fenelzin (Nardil), tranilcipromin (Parnate) és egyebek.

Az olyan gyógyszerek, melyek lassítják a véralvadást (alvadásgátlók/vérlemezkegátlók) kölcsönhatásba lépnek a guarana-val.

A guarana tartalmaz koffeint. A koffein lassíthatja a véralvadást. Ha a guarana mellett véralvadás gátló gyógyszert is szed, az növelheti a vérzés és véraláfutás megjelenésének az esélyét.

Néhány gyógyszer, mely a véralvadás lassítására is szolgál: Aszpirin, clopidogrel (Plavix), diklofenak (Voltaren, Cataflam és egyebek), ibuprofen (Advil, Motrin és egyebek), naproxen (Anaprox, Naprosyn és egyebek), dalteparin (Fragmin), enoxaparin (Lovenox), heparin, warfarin (Coumadin) és egyéb más gyógyszerek.

A nikotin kölcsönhatásba lép a guarana-val.

Az olyan stimuláns szerek mint a nikotin felgyorsítják az idegrendszer működését. A stimuláns szerek nyugtalanná tehetnek azzal, hogy felgyorsítják az idegrendszert, illetve megnövelhetik a szívverés sebességét. Mivel a guarana-ban lévő koffein szintén képes felgyorsítani az idegrendszer működését, ezért ha guarana-t más stimuláns szerekkel együtt fogyaszt, az komoly szívritumus és magasvérnyomás problémákat okozhat. Kerülje el a stimuláns szerek koffeinel együtt való használatát.

A pentobarbital (Nembutal) kölcsönhatásba lép a guarana-val.

A guarana-ban található koffein blokkolhatja a pentobarbital alvás segítő hatásait.

A phenylpropanolamine kölcsönhatásba lép a guarana-val.

A guarana-ban lévő koffein, csak úgy mint a phenylpropanolamine, stimulálhatja a szervezetet. Ha a guarana-val egy időben phenylpropanolamine-t is használunk az túl nagy stimulációt eredményezhet, aminek hatására, megnőhet a szívverés sebessége, magas vérnyomás vagy nyugtalanság léphet fel.

A riluzol (Rilutek) kölcsönhatásba lép a guarana-val.

A test lebontja a riluzolt (Riluteket), hogy megszabaduljon tőle, ha guarana-t használunk mellette, az lassíthatja a lebomlás sebességét így növelheti a riluzol hatásait és mellékhatásait.

A teofillin kölcsönhatásba lép a guarana-val.

A guarana tartalmaz koffeint. Ez a koffein a teofillinhez hasonlóan hat. A koffein lassíthatja a teofillin felszívódását a testben, így ha teofillint használunk a guarana mellett, az megnövelheti a teofillin hatásait és mellékhatásait.

A verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan) kölcsönhatásba lép a guarana-val.

A test lebontja a koffeint, hogy megszabaduljon tőle. A verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan) lassíthatja a koffein lebontásának a sebességét. Ha a guarana mellett verapamilt (Calan-t, Covera-t, Isoptin-t, Verelan-t) használunk, az megnövelheti a koffein olyan mellékhatásait, mint a nyugtalanság, fejfájás és megnövekedett szívritmus.

Enyhe kölcsönhatások, figyeljen oda az ilyen kombinációk esetén

Az alkohol kölcsönhatásba lép a guarana-val.

A test lebontja a koffeint, hogy megszabaduljon tőle. Az alkohol lassíthatja a koffein lebontásának a sebességét. Ha a guarana mellett alkoholt fogyasztunk, az okozhatja egyszerre túl nagy mértékű koffein jelenlétét a véráramban, ami megnövelheti a koffein olyan mellékhatásait, mint a nyugtalanság, fejfájás és megnövekedett szívritmus.

A születés szabályozó pirulák (fogamzásgátló szerek) kölcsönhatásba lépnek a guarana-val.

A test lebontja a koffeint, hogy megszabaduljon tőle. A fogamzásgátló szerek lassíthatják a koffein lebontásának a sebességét. Ha a guarana mellett fogamzásgátló szereket használunk, az megnövelheti a koffein olyan mellékhatásait, mint a nyugtalanság, fejfájás, megnövekedett szívritmus és egyéb más hatások.

Néhány fogamzásgátló szer: ethinyl estradiol és levonorgestrel (Triphasil), ethinyl estradiol és norethindron (Ortho-Novum 1/35, Ortho-Novum 7/7/7).

A flukonazol (Diflucan) kölcsönhatásba lép a guarana-val.

A test lebontja a koffeint, hogy megszabaduljon tőle. A flukonazol (Diflucan) lassíthatja a koffein lebontásának a sebességét. Ha a guarana mellett flukonazolt (Diflucan-t) használ, az megnövelheti a koffein olyan mellékhatásait, mint az idegesség, nyugtalanság és álmatlanság.

A cukorbetegség kezelésére szolgáló szerek (anti-diabetikus szerek) kölcsönhatásba lépnek a  guarana-val.

A guarana megnövelheti a vércukorszintet. Mivel a cukorbetegség kezelésére szolgáló szerek csökkenteni hivatottak a vércukorszintet, a guarana csökkentheti a hatásukat. Ellenőrizze a vércukorszintjét rendszeresen, ha guarana-t használ, mivel elképzelhető, hogy a cukorbetegségre szedett gyógyszereinek a dózisán változtatni kell.

Néhány a cukorbetegségre kezelésre használt gyógyszer: glimepirid (Amaryl), glyburid (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), inzulin, pioglitazon (Actos), rosiglitazon (Avandia), klórpropamid (Diabinese), glipizid (Glucotrol), tolbutamid (Orinase) és egyebek.

A mexiletin (Mexitil) kölcsönhatásba lép a guarana-val.

A guarana tartalmaz koffeint. A test lebontja a koffeint, hogy megszabaduljon tőle. A mexiletin (Mexitil lassíthatják a koffein lebontásának a sebességét. Ha a guarana mellett mexiletint (Mexitil-t) használunk, az megnövelheti a koffein hatásait és mellékhatásait.

A terbinafin (Lamisil) kölcsönhatásba lép a guarana-val.

A test lebontja a koffeint, hogy megszabaduljon tőle. A terbinafin (Lamisil) lassíthatja a koffein lebontásának a sebességét. Ha a guarana mellett terbinafint (Lamisil-t) használunk, az megnövelheti a koffein olyan mellékhatásait, mint a nyugtalanság, fejfájás, megnövekedett szívritmus és egyéb hatások. 

A Guarana megfelelő dózisai

A guarana megfelelő mértékű dózisa sok tényezőtől függ, ilyenek például a használó életkora, egészségügyi állapota és még rengeteg más faktor. Jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő mértékű tudományos információ ahhoz, hogy meghatározzuk a megfelelő dózisok mértékét. Legyen tekintettel arra, hogy a természetes szerek nem feltétlenül biztonságosak és a megfelelő dózis mértéke fontos lehet. Mindenképp kövesse a szereken található előírásokat és konzultáljon a gyógyszerészével, háziorvosával vagy egyéb egészségügyi szaktanácsadójával, mielőtt ezek használatába kezd.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS