Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Képes a fehérjét tárolni a testünk?

Fehérje
fehérje por tároló kanál

A testünk minden sejtje tartalmaz fehérjét, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy tárolni is tudjuk. A testünk lebontja a fehérjét, hogy olyan speciális aminosavakat kapjunk, amik számos funkciót támogatnak, beleértve a növekedést, regenerációs én enzimtermelést is. Bár ezek az aminosavak elengedhetetlenek testünk működéséhez, nem termel többet a szervezetünk, mint amennyit fel is használ.

Amire szükséged van

szükséges fehérjemennyiséget a testsúlyunk és az aktivitásunk határozza meg. Az átlagembernek mindössze 0.8 gramm fehérjére van szüksége testsúlykilogrammonként. Ez azt jelenti, hogy egy 68 kg-os embernek mindössze 55 gramm fehérjére van szüksége egy nap. Ez egy adag apróravágott csirekmell, vagy pedig egy pohár tej és kettő tojás. A sportolóknál ez az érték kicsit magasabb, 1.1 és 1.7 között van a nagyobb terhelés és regeneráció miatt.

A "több az jobb" mítosz

Mivel a fehérjék aminosavai támogatják a szövetek regenerációját és növekedését, egyesek úgy vélik, hogy több fehérje fogyasztása nagyobb izomokat eredményezhet. Jó, ha előre tisztázzuk, a fehérjétől önmagában nem lesz nagy izomzat. A terhelés miatt nő az izom, viszont a terhelés utáni fejérjebevitel már nagyrészben hozzájárul az izomtömeg növeléséhez.

A "fehérjetúladagolás"

A túl sok fejérjebevitel eltolhatja a szervezet nitrogén egyensúlyát, emellett pedig megterhelheti a vesét és a májat is. Amikor a szervezet feldolgozza a fehérjét, az ammónia melléktermékként keletkezik. Ha túl sok a fejérjebevitel, ezzel a nagymennyiségű ammóniával nem tud mit kezdeni a szervezet, és az izzadtsággal fog távozni a testünkből. A szervezetünk azonban fel van készülve az ilyen esetleges problémákra, ezért túl sok fejérjebevitelnél lelassul az emésztésünk, és hányinger jön ránk.

Fehérjeforrások

Sok étel tartalmaz bizonyos fehérjéket, de ezek közül nem mindegyik teljes értékű – azaz a teljes aminosav-sorozatot tartalmazza. A hús, baromfi, hal, tojás, szója, tejsavó és tejtermékek teljesértékű fehérjeforrások. A vegetáriánus fehérjeforrások - mint például a bab, diófélék és magvak – nem teljes értékű fehérjeforrások, vagyis nem található meg bennük az összes aminosav. A megfelelő fejérjebevitel fontos, ezért étkezésink legyenek változatosak, tartalmazzanak sok teljes kiőrlésű pékárut, zöldségeket, gyümölcsöket, valamint magas fehérjetartalommal rendelkező ételeket is.

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS