Szállítás

 már 590 Ft-tól

 15 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 15 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

vissza a cikkek listájához

Kreatin fajtái és hatása

friday, february 17, 2017

kreatin monohidrát

Mi az a kreatin és kiknek ajánlott a szedése?

kreatin egy magas nitrogéntartalmú, négy szénatomos szerves sav, amely alapvető szerepet játszik a sejtek, legfőképpen az izomrostok energiaellátásában. Tulajdonképpen a kreatin a szervezet energiaszintjét és ezáltal erőszintjét tudja növelni. Főleg nehéz fizikai munkát végzők, élsportolók és testépítők számára ajánlott étrend-kiegészítő a kreatin. Az izomrostok tartalmazzák a test creatine készletének közel 95%-át. Az emberi testben aminosavak - L-arginin, glicin és L-metionin - szintetizálásával képződik.


Mi a különbség a kreatin-foszfát, kreatin-monohidrát és a kreatin kináz hatása között?

A bélben, vázizomzatban és a szívizomban megtalálható enzim a kreatin kináz, Az izomban található enzim aktivitása akkor emelkedik meg, ha a vázizomzat vagy a szívizomzat sérül. A kórelőzmény ismeretében és más mérésekkel kiegészítve a mérés a szívinfarktus diagnosztikájának eszköze.

A kreatin-monohidrát volt az első felfedezett kreatin formula, kreatin molekulához egy vízmolekula kapcsolódik. A creatin monohydrate a legolcsóbb formája a kreatinnak a jelenlegi piacon, ennek ellenére erő és állóképesség növelő hatása ennek is kiemelkedő.

A kreatin-foszfát esetében a kreatinhoz foszfor kapcsolódik, az izom és az agy egyik fontos energiahordozója. A testépítők által gyakran használt szer, mert igen gyors ütemben fokozza az izomerőt és az állóképességet. A szteroidkészítmények egyik hatása a kreatin-foszfát szintézisének fokozása. Nem minősül doppingszernek. A kreatin-foszfát a felhasználók beszámolói alapján, gyengébb, mint a kreatin monohidrát. De a kreatin-monohidrát vagy kreatin-foszfát kérdésről is elmondható, hogy egyénenként eltérhet kinek melyik készítmény fejt ki optimálisabb hatást.

A kreatin monohidrát és a kreatin foszfát a két legnépszerűbb fajtája a kreatinnak de ezen felül számos másik típusa létezik: Creatine Anhydrous, di-és trikreatin-malát, kreatin-orotát, krea-alkalin, kreatin-citrát, kreatin-tartrát, kreatin-titrát, kreatin-HMB, kreatin-glutamin-taurin, kreatin-etil-észter (CEE), kreatin-hidroklorid.

Anabolikus szteroid-e a kreatin monohidrát és a kreatin foszfát?

Határozottan nem, a hormonháztartásra a legcsekélyebb behatással sincsen, mindössze a szervezet energia szintjét és erőszintjét képes javítani. Az ATP-ből ADP lesz, a szervezet azonban nem képes nagy mennyiségű ATP-t tárolni, csak annyit, amennyi kb. fél percre elég. Az energia kreatin-foszfát formájában tárolódik el. Ezt az energiatárolást/energiaszintet tudja javítani bármilyen kreatin származák szedése. A kreatin egy alaposan megvizsgált, kutatott étrend-kiegészítő, aminek a hatása ismert és a mellékhatásait próbálták kimutatni, de jelenleg a kreatin tartalmú étrend-kiegészítőknek nem ismert egészségre káros hatása.


Mit fog tapasztalni, ha elkezd kreatint szedni?

A kreatin szedésének hatására megnövekszik az energiaszintje és az ereje. Észrevehetően nagyobb súlyokkal tud majd dolgozni, hasonlóan, mintha szteroidot szedne, csak mellékhatások nélkül, viszont gyengébb erő növekedéssel. A kreatin a megnövekedett energiaszint ellenére nem élénkít, mint mondjuk a kávé, így úgyanúgy nyugodtan és mélyen tud majd aludni, mint korábban.


Mikor ajánlott a kreatin szedése?

A kreatin fogyasztását edzés előtt, mindenképpen ajánljuk, de az edzés után a lemerült energiaraktárakat felölteni szintén hasznos.

Az első 5-7 nap feltöltési időszakában napi 4 alkalommal fogyassz 2-5 g kreatin-monohidrátot. Edzésnapokon edzés előtt és után indokolt 1-1 adag. 7-10 nap után pedig csökkentsd a 2-5 g kreatint napi 2 alkalomra, ami edzésnapon továbbra is edzés előtt és után kerüljön elfogyasztásra.

Egy hatásos kreatin kúra így legalább 15-20 napos, de ennél hosszabban is elnyújtható, viszont 2 hónap szedés után mindenképpen javasolt szünet tartása a szedésben.


Milyen hatása van a kreatin szedésének az emberi szervezetre?

  • stimulálja az energiatermelést, ezért eredményesebb edzésekhez vezet
  • elősegíti az aerob teljesítményt és izomregenerációt
  • az ásványianyag sűrűségét növeli a csontban
  • a glükoz anyagcsere folyamatokra kedvező hatással van
  • az agyi teljesítményre is kedvező hatással bír
  • a mindennapi stresszt is csökkent, így kiváló stresszoldó hatása van
  • a traumás agysérüléstől is megóvhat


Kreatin szedése kezdőknek

A kreatinnak van egy feltöltési időszaka és később egy levezetése is. Aki először kezd kreatin kúrába annak az ajánlott mennyiség 80%-a is elegendő a megfelelő kreatin szint eléréséhez.

Első héten napi 4 egység kreatin-monohidrát, utánna jövő 4-6 héten 6-8 egység és a végén 1 hétig újra 4 egység creatine az ajánlott. Egy kúra után erősen javasolt kis szünetet tartani, mert megszokja a szervezet.


Milyen sporttal kapcsolatos kutatási eredmények állnak rendelkezésre?

A testépítés mellett a sprinterek teljesítményére is nagyon pozitív hatással van a kreatin szedése. Kimutatták, hogy a magasdózisú kreatinbevitel fokozza az ismételt sprintfutások alkalmával mutatott teljesítményt edzett kísérleti alanyokban. Napi 6g creatine bevitele már pozitív hatással van a rövidtávú, nagy intenzitású fizikai munkavégzésre, mint a sprintelés vagy a súlyemelés. Amerikai futballban is elterjedt a kreatin használata, már egyetemeken adják a játékosoknak, mint ártalmatlan étrend-kiegészítőt.


Vannak-e káros mellékhatásai a kreatinnak?

A creatinenek káros mellékhatásai nem ismertek, egészséges, felnőtt sportolók és nehéz fizikai munkát végzők nyugodtan szedhetik a kreatin-monohidrát tartalmú étrend-kiegészítőket. Komolyabb mellékhatása ajánlott adagolásnál a vizsgálatok szerint nincs, vese vagy májkárosodás, rákkeltő hatás nem volt igazolható.


Természetes formában milyen tápanyagokban található meg a kreatin?

A kreatin természetes forrásai táplálkozásunkban a húsok és halak. Az vázizomban az ATP regenerálásához szükséges a kreatin foszfát, a kiegészítés pedig növeli az izomzatban a kreatin és kreatin foszfát szintet, így javíthatja a sportolói és fizikai teljesítményt.


Mik lehetnek a kreatin hiány okai?

Az elégtelen folsav és B12 bevitel limitálhatja a test creatin képzését.


Termel a szervezet kreatint vagy csak kivülről lehet bevinni?

Bizonyos mértékben a testünk termel creatint. Egy 70kg-os ember teljes creatine raktára kb. 120 g, amiből kb. 2 gramm vész el és pótlódik naponta. A sportolók és testépítők esetében ajánlott a napi 2-10 gramm további kreatin szedése.

Related products

Leave your comment

0 / 5
4:00