Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Milyen hormonok felelnek a libidóért?

Tesztoszteron fokozó
hormonok a libidóra

A libidót számos tényező befolyásolhatja. Ezek közé tartozik a depresszió, szorongás, testképzavar, és a szexuális bántalmazás is. Fizikai okai is lehetnek, mint a betegségek, fáradtság, vagy bizonyos gyógyszerek alkalmazása. Szintén befolyásoló tényezők a hormonok is, azonban a hormonok megfelelő szintentartása miatt szükséges az aktív szexuális élet.

Tesztoszteron

tesztoszteron nagy szerepet játszik a megfelelő szexuális vágy fenntartásában. A tesztoszteron köztudottan a férfi nemi hormon, de a nőknél is megtalálható kisebb mennyiségben. A férfiaknál a herék termelik, a nőknél pedig a petefészek. A mellékvese is termel tesztoszteron mindkét nemnél, ez azonban csak nagyon kis mennyiségben. A tesztoszteronnak köszönhető, hogy a férfiaknak mélyebb a hangjuk, és nagyobb izomtömeget tudnak építeni, mint a nők. A tesztoszteron mind a férfiakban, mind pedig a nőkben növeli a libidót, azonban az alacsony tesztoszteron szint lecsökkentheti a szexuális vágyat, ráadásul erekciós problémákhoz is vezethet. A sérülések, betegségek, és néhány gyógyszer alkalmazása azonban csökkentheti a tesztoszteron szintjét a szervezetben.

Ösztrogén

A női nemi hormon, vagyis az ösztrogén a petefészekben termelődik. Kis mennyiségben néhány zsírsejt is képes előállítani, ez azonban jelentéktelen mennyiség. Az ösztrogén felel a női nemi szervek, a szőrszálak és a mellek növekedéséért és fejlődéséért. Mára már kimutatták, hogy az ösztrogén csökkenése jelentősen csökkenti a nők szexuális vágyát. A nőknél mind a tesztoszteron, mind az ösztrogén szintje jelentősen csökken a menopauza idején. A csökkent ösztrogén hüvelyszárazsághoz vezethet, ami szintén csökkenti a szexuális vágyat. Nem minden nő tapasztalja azonban a szexuális vágy csökkenését. Sokak arról számolnak be, hogy a menopauza utáni időszakban is aktívan élnek szexuális életet.

Progeszteron

A progeszteront a petefészek állítja elő körülbelül 11 nappal az ovuláció után. Kimutatták, hogy a progeszteron szintén befolyásolja a nőknél lévő szexuális vágyat. Az emlőrák kezelése azonban befolyásolhatja a progeszteron, a tesztoszteron és az ösztrogén szintjét is. Ezen hormonok csökkenése jelentősen csökkenti a szexuális vágyat is, illetve nehezíti az orgazmus elérését.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS