Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Az omega 3 és az omega 9 egészséges és az omega 6 gyilkol?

Szív és érrendszer
omega zsirsavak

Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy az omega zsírsavak nem egy homogén csoport, hanem több fajtája van, de azt pedig végképp kevesen tudják, hogy míg az omega 3 és omega 9 fogyasztása, ajánlott, addig az omega 6 túlzott bevitele káros hatással van az emberi szervezetre.

Az omega zsírsavakat 3 csoportra tagolják: omega-3 (más néven ALA, alfa-linolénsav), az omega-6 (linolsav) és az omega-9 (oktadecénsav, olajsav)

A cím költői túlzással indít, de tény, hogy, míg az omega-3 és omega-9 zsírsavak egészségesek addig az omega-6 túlzott fogyasztása egészségügyi problémákhoz vezet.

Az omega-6 zsírsavak káros hatásai

A testben az omega zsírsavak az eicosanoid előanyagai, amiből az omega-3 a jó eicosanoidok termeléséért felel, míg az omega-6 ellentétes hatású. Az omega-6-ból készült eikozanoidok gyulladásfokozók, míg az omega-3-ból készültek gyulladás gátlók.

A jó eicosanoidok hatása:

 • rögösödésre kevésbé hajlamos vér
 • kipihent érrendszer és relaxált érfalak
 • erős immunrendszer
 • gyulladások kordában tartása

A rossz eicosanoidok hatása:

 • stroke és szívbetegség kialakulásának magasabb kockázata
 • atopikus rendellenességek, gyulladások erősítése
 • immunrendszer legyengítése

Az omega-6 zsírsavak fokozott bevitele fokozza a szabad gyökök negatív hatásait, ezért nőhet a rákos megbetegedés esélye. Az omega-6 zsírsavakból emiatt célszerű törekedni a korlátozott bevitelre.

Kimutatták, hogy a depressziósok körében alacsony az omega-3 szint, míg az omega-6 az átlagosnál magasabb.

Akkor az omega-6 egyértelműen egy rossz zsírsav? Nem. Erre is szüksége van a szervezetnek, de a hagyományos étkezés következtében túl sok omega-6-ot visz be egy átlagos magyar ember és túl kevés omega-3-at. Ez a két zsírsav gyakran verseng ugyanazokért az enzimekért és a sejtmembránok felületén ugyanazokért a helyekért. Az ideális 1:1 és 1:4 közötti arányt kell megtalálni, de a hagyományos étkezés következtében az omega-6 fogyasztása erősen felülreprezentált a magyar és európai (kivéve mediterrán diétát folytatók) emberek körében. Az ideális 1:1-hez képest az 1:16 érték közelíti sajnos a valóságot. (forrás)

Az omega-6 kalóriabevitele a napi bevitel 2-3%-án az ideális, de maximum 4%-on, ezzel szemben az USA-ban a 9% a jellemző, vagyis a napi ajánlott mennyiség háromszorosa, ami mellé a lecsökkent omega 3 bevitel kiadja az 1:16 értéket.

Az omega-6-ban gazdag linolsav fogyasztása, megnöveli az oxidatív stresszt és gyengíti az erek rugalmasságát. Egy omega 6 zsírsav kísérletben 4 héten át megnövelt dózisú omega-6 dózist adtak egy teszt csoportnak, akik azt tapasztalták, hogy megnövekedett a sejtek oxidatív stressz szintje és lecsökkent a nitrogén-oxid szint. Vagyis az erek összehúzódtak és kevésbé rugalmasak lettek. A nitrogén-oxid egy jelzőmolekula amit az endothelium kezd el termelni. Ennek hatására

A csökkent NO-szint egy endotehliális rendellenesség előfutára, ami megnövekedett vérnyomáshoz, beszűkült erekhez és férfiaknál akár merevedési nehézségekhez vezethet. Mindez a túlzott linolsav és omega-6 bevitel eredményeképpen.

Ezzel összefüggésben a túlzott omega-6 bevitel szívproblémákhoz és keringési rendellenességekhez is vezethet.

margarin omega 6

Az omega-6 zsírsavak fajtái és forrásai

Kultúránkban az omega-6 fogyasztása túlzott, míg az omega-3 és omega-9 bevitele jóval alacsonyabb, mint az indokolt.

Az omega-6 növényi olajokban és állati zsírokban is előfordul, az egyik leggyakoribb formája a linol sav a lenolajban, mákolajban vagy a gyapotmagolajban.(a linolsav nem összekeverendő a linolénsavval, ami az omega 3 egyik fajtája)

A növényi magolajak fogyasztását ajánlott kerülni, a növényi olajak tele vannak omega-6 zsírsavakkal, amelyek nagy dózisban toxikusak. A szójaolaj 55%, a kukoricaolaj 54%, a sáfrányos szeklice-olaj 75%, a repceolaj pedig 18% omega-6 zsírsavat tartalmaz.

Az omega-6 másik leggyakoribb előfordulási helye az arachidonsav, ami főleg állati eredető zsírokban található. Az alábbi ételekben az alábbi mennyiségekben:

Élelmiszer

Mennyiség
mg/100 g

Sertészsír

1700

Sertésmáj

870

Tojásfehérje

297

Májas

230

Sertés combhús

120

Baromfihús

112

Marhahús

70

Borjúhús

53

Camember sajt

34

Tehéntej
(3,5% zsírtartalmú)

Omega-6 forrásai

Omega-3 zsírsavak hatása és forrásai

Megfigyelték, hogy a grönlandi eszkimóknál vagy a japán halászok esetében sokkal kisebb a szív-keringési betegségek aránya, ami összefüggésbe hozható a magas hal és tengeri állat fogyasztással.

Érdekesség, hogy minél hidegebb vízből származik a hal, annál több omega-3 zsírsavat találunk benne.

Az omega-3 zsírsav a depresszió kezelésében is hatásos lehet, mert az agy működésében zavarokat okoz ha a szervezetbe nem jut be elég omega-3 zsírsav. A hiány egyik tünete, hogy az agy nem képes kezelni a stresszhelyzeteket. Az omega-3 zsírsav további pozitív hatásait számos tanulmány alátámasztotta, többek között enyhíti a reuma tüneteit, csökkenti a vérnyomást és a keringésre is kedvező hatással van. Az omega-3 zsírsavak egyik legfontosabb forrásai a halak.

Az ALA, az EPA és a DHA a többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak, ezek közül az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokoza-hexaénsav) tengeri halakban található meg nagy mennyiségben. A legtöbb Magyarországon forgalmazott omega-3 készítmény halolajat tartalmaz különböző EPA-DHA arányban.

Az ajánlott beviteli arány 2:1 EPA:DHA arány. A legtöbb haolaj kapszula ezt az arányt tartalmazza.

A DHA-t és az EPA-t a tengerekben élő mikroalgák állítják elő. Ezeket a halak elfogyasztják és felhalmozzák szervezetükben. Az ALA jóval kevésbé hatékony, mert azt még át kell alakítani DHA-vá ezáltal csökken a hatékonyság.

omega 3 halolaj

Omega 9 zsírsavak hatása és forrásai

Az omega 9 zsírsavak nem esszenciális zsírsavak, vagyis a szervezet saját maga számára is képes előállítani, más zsírsavakból. Az omega-9 zsírsavak egyik fajtája az olein sav, mely mérsékelt fogyasztása kedvező élettani hatásokkal párosul. Az olein sav fő forrása az oliva bogyó és a dió. További előfordulási forrása a canola és a szőlőmag olaj.

A másik fajtája az omega-9-nek az erukasav, ami egy 22 szénatomos telítetlen zsírsav. Előfordulási helye az erukasavnak a káposztafélék, csukamájolaj és a szőlőmagolaj.

Fogyasztása a telített zsírok helyett ajánlott. Csökkentheti az össz koleszterinszintet, és növelheti a HDL koleszterin szintet (jó koleszterin) mellette pedig csökkenti az LDL koleszterin szintjét (rossz koleszterin).

Fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét és erős antioxidáns hatása is van vagyis megköti a szabadgyököket. Az olein sav a felelős az olíva bogyó vérnyomáscsökkentő szerepéért.

omega 9 olivabogyo

Mi a különbség a linolsav és a linolénsav között?

A linolsav egy telítetlen növényi karbonsav, ami az omega 6 egyik legjelentősebb forrása, míg a linolénsav egy többszörösen telítetlen zsírsav, ami az omega-3 egyik fajtája, az ALA.

Mi a különbség az omega-3 és az omega-9 zsírsavak között?

Az omega-3 egy esszenciális zsírsav, vagyis csak kívülről lehet bevinni, míg az omega-9 egy nem esszenciális, vagyis az omega-3-ból is tudja a szervezet szintetizálni. Az omega-3 fő forrásai a hideg vízi halak, míg az omega-9-nek az olívabogyó vagy a dió.

Ami azonos bennük, hogy az omega-3 és a belőle szintetizált omega-9 is képes megelőzni az érelmeszesedést, érrendszeri és szív problémákat, ill. Eredményesen csökkentik a koleszterin –és triglicerid szintet.

Ha az omega-3 és omega-9 fokozott bevitele egészséges, akkor milyen étrendet kell követnünk ehhez?

A klasszikus mediterrán diétában keményítőben gazdag főtt tésztát fogyasztanak sok zöldséggel, hozzá hallal és olívabogyóval, dióval amiben sok az omega-3, az omega-9 zsírsav. Emellett javasolt minimalizálni az állati eredetű zsírokat, például a sertészsírt, sertéscombot, túlzott tojásfogyasztást, májat melyek az omega 6 forrásai.

Szintén javasolt a napraforgó olaj kerülése és helyette az olíva olaj vagy a párolás javasolt.

Természetesen a sok zöldség és gyümölcs szintén jó hatással van a szívre és a keringésre.

A transzzsírsavakat, minden körülmények között minimalizáljuk, kerüljük a feldolgozott húsokat, finomított magokat és az olyan élelmiszereket, amiket gyárban állítanak elő. (ha szerepel rajta a low fat vagy a diétás felirat akkor fogjunk gyanut)

Szintén kerülendő a fehér kenyér, kristálycukor, tészták, amik nem teljes kiőrlésűek.

Amiket érdemes fogyasztani azok a fehér húsok, görög joghurt, avokádó, extra szűz olíva olaj, zab, barna rizs, quinoa, kesudió, tökmag, halak, bab. borsó, lencse, édesburgonya stb.

mediterran etrend

Omega zsírsavak konklúzió és fogyasztási ajánlás

Az omega-6 zsírsav fogyasztását nem szabad túlzásba vinni negatív következményei miatt, mert akár koleszterin szint emelkedéshez és érelmeszesedéshez vezethet. Ezzel szemben az omega-3 és omega-9 zsírsavak bevitele ajánlott, hiszen ezek sokrétűen optimalizálják a szervezet működését.

A növényi olajak foyasztása nem ajánlott,ezzel szemben az extra szűz olíva olaj, valamint a kókuszolaj és a legeltetett tehén vaja, amelyek mind kivételesen egészségesek. Sajnos ugyanez nem mondható el a növényi magolajakról.

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS