Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

A prosztata

Prosztata vitamin
prosztata problémák miatt orvos

A prosztata különböző funkciókat lát el. A legfontosabb az ondófolyadék termelése, amely a sperma egyik összetevője. A hormontermelésben is szerepet játszik, és segít szabályozni a vizelet áramlását.

A prosztata problémák gyakoriak, különösen az idősebb férfiaknál. A leggyakoribbak a prosztatagyulladás, a prosztata-megnagyobbodás és a prosztatarák.

A prosztataproblémák tünetei gyakran vizelési nehézségként jelennek meg, amely magában foglalhatja a húgyhólyag rossz szabályozását vagy a gyenge vizeletáramlást.

Mi az a prosztata?

A prosztata kicsi, puha szerv. Átlagosan nagyjából akkora, mint egy dió vagy egy ping-pong labda. Súlya körülbelül 1 uncia (30 gramm), és általában puha és sima tapintású.

A prosztata a medence mélyén helyezkedik el, a pénisz és a hólyag között. Érezni lehet a prosztata mirigyet, ha az ujját a végbélbe helyezi, és a test elülső része felé nyomja.

A húgycső, egy cső, amely a vizeletet és a spermát szállítja ki a testből, áthalad a prosztatán. Mivel a prosztata körülveszi ezt a csövet, a prosztataproblémák befolyásolhatják a vizelet áramlását.

Ez a szerv a férfiak szexuális vagy reproduktív anatómiájának egyik része (a pénisz, a herezacskó és a herék mellett).

Mit a prosztata feladata?

Az embernek nincs szüksége működő prosztatára az élethez, de a termékenység szempontjából fontos. A következő szakaszok a prosztata funkcióit tárgyalják.

Segíti a spermatermelést

A prosztata elsődleges feladata, hogy a prosztatafolyadékot a spermához keverje. A prosztata a teljes spermatérfogat 20-30%-át adja. A maradék az ondóhólyagokból (50-65%) és a herékből (5%) származik.

A prosztatafolyadék olyan összetevőket tartalmaz, amelyek ideális anyaggá teszik a spermát a spermiumok számára, beleértve az enzimeket, a cinket és a citromsavat. Az egyik fontos enzim a prosztata-specifikus antigén (PSA), amely segít folyékonyabbá tenni a spermát.

A spermában lévő folyadék segít a spermiumnak a húgycsövön keresztül lejutni, és túlélni az utat, ami elengedhetetlen a szaporodáshoz.

A prosztata folyadék enyhén savas, de a sperma egyéb összetevői összességében lúgossá teszik. Ennek célja a hüvely savasságának ellensúlyozása és a spermiumok károsodásának védelme.

A húgycső zárása az ejakuláció során

Az ejakuláció során a prosztata összehúzódik, és prosztata folyadékot lövell a húgycsőbe. Itt keveredik a hímivarsejtekkel és az ondóhólyagokból származó folyadékkal, és spermát hoz létre, amelyet a szervezet azután kiürít.

Amikor a prosztata összehúzódik az ejakuláció során, elzárja a húgyhólyag és a húgycső közötti nyílást, és gyorsan átnyomja a spermát. Ez az oka annak, hogy tipikus anatómiai helyzetekben lehetetlen a vizelés és az ejakuláció egyszerre.

Hormon anyagcsere

A prosztatának a megfelelő működéséhez androgénekre van szüksége, amelyek férfi nemi hormonok, például a tesztoszteron.

A prosztata egy 5-alfa-reduktáz nevű enzimet tartalmaz, amely a tesztoszteront egy biológiailag aktív formává alakítja, amelyet dihidrotesztoszteronnak (DHT) neveznek.

Ez a hormon fontos a prosztata normális fejlődéséhez és működéséhez. A fejlődő férfiaknál döntő fontosságú a másodlagos nemi jellemzők, például az arcszőrzet kialakulásában.

A prosztata szerkezete

A prosztatát egy izomrostokat tartalmazó kötőszövet kapszula veszi körül. Ez a kapszula érintésre rugalmassá teszi a prosztatát.

A tudósok gyakran négy zónára osztják a prosztatát, amelyek a húgycsövet úgy veszik körül, mint egy hagymaréteg.

A következő rétegek alkotják a prosztatát, kezdve a külső kapszulával és a prosztata belsejében végződve:

 • Elülső zóna: izom- és rostos szövetekből áll, az egészségügyi szakemberek ezt a zónát elülső fibromuszkuláris zónának nevezik.
 • Perifériás zóna: többnyire a mirigy hátsó részén található, itt található a mirigyszövet nagy része.
 • Központi zóna: ez veszi körül az ejakulációs csatornákat, és a prosztata teljes tömegének körülbelül 25%-át teszi ki.
 • Átmeneti zóna: ez a prosztata része, amely körülveszi a húgycsövet. Ez a prosztata egyetlen része, amely egész életében tovább növekszik.

A prosztata problémák tünetei

Azonnal keresse fel orvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli:

 • Gyakori vizelési inger
 • Éjszaka sokszor fel kell kelni vizelni
 • Vér van a vizeletben vagy a spermában
 • Fájdalmas vagy égő vizelés
 • Fájdalmas ejakuláció
 • Gyakori fájdalom vagy merevség a hát alsó részén, a csípőben, a medence vagy a végbél területén vagy a comb felső részén
 • A vizelet csöpögése

Gyakori prosztata problémák

1. Prosztata rák

A prosztatarák a bőrrák után a férfiaknál a rák leggyakoribb formája. 8 férfi közül élete során körülbelül 1 férfit érint. Az emberek átlagosan 66 éves korukban kapnak prosztatarák diagnózist.

A prosztatarák kialakulását a kor, a genetika, a családi öröklött vonások és az étrend is befolyásolják.

2. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (hiperplázia vagy BPH)

A prosztata megnagyobbodás nagyon gyakori az idősebb férfiaknál. Ez azt jelenti, hogy a prosztata megnagyobbodott, de nem rákos. Kezelésére az orvosok gyógyszeres vagy kritikusabb esetben műtéti beavatkozást szoktak javasolni. A gyógyszerek segíthetnek a prosztata zsugorításában vagy a prosztata közelében lévő izmok ellazításában. A sebészeti eljárások a vizelet áramlásának elősegítése érdekében történik. Megelőzésre prosztata vitaminok szedése ajánlott.

3. Akut bakteriális prosztatagyulladás

Általában hirtelen kezdődik bakteriális fertőzés következtében. Azonnal forduljon orvosához, ha a prosztatát érintő tünetein kívül láza, hidegrázása vagy fájdalma is van. Az esetek többsége antibiotikumokkal gyógyítható. Ezenkívül gyógyszeres kezelésre is szüksége lehet a fájdalom vagy kellemetlen érzés enyhítésére.

4. Krónikus bakteriális prosztatagyulladás

Olyan fertőzés, amely újra és újra visszatér. Ezt a ritka problémát nehéz kezelni. Néha az antibiotikumok hosszú távú szedése hatásos lehet. Beszéljen kezelőorvosával olyan egyéb dolgokról, amelyeket megtehet annak érdekében, hogy jobban érezze magát.

A krónikus prosztatagyulladás, más néven krónikus kismedencei fájdalom szindróma, gyakori prosztataprobléma. Fájdalmat okozhat a hát alsó részén, az ágyékban vagy a pénisz végén. A kezeléshez gyógyszerek, műtét és életmódbeli változtatások kombinációja lehet szükséges.

Prosztata orvosi vizsgálatok

Az egészségügyi szakemberek különféle típusú prosztatavizsgálatok segítségével diagnosztizálhatják a prosztata problémákat. A gyakori prosztata vizsgálatok a következők:

 • Digitális rektális vizsgálat: a vizsgálat során az orvos behelyezi az ujját a végbélbe, és megtapintja a prosztatát, hogy észlelje a csomókat, csomókat és a rák jeleit.
 • Prosztata-specifikus antigén (PSA): A vérvizsgálatok felmérhetik a PSA a szintjét. A magas szint a prosztatarák fokozott kockázatát jelzi.
 • Prosztata biopszia: ha az orvos rákot gyanít, kis mintát vehet a prosztata szövetéből vizsgálat céljából. Ehhez a végbélen keresztül tűt szúrnak a prosztatába.
 • Prosztata ultrahang: az orvosok ezt transzrektális ultrahangnak nevezhetik. Az eljárás során az orvos egy szondát helyez a végbélbe, közel helyezve azt a prosztatához. Az orvosok általában ultrahang irányítása mellett végeznek biopsziát.
 • Prosztata MRI:  ez nagyon részletesen bemutatja a prosztata anatómiáját, beleértve a rákra gyanús területek azonosítását is. Az új technológia lehetővé teszi ezen területek megcélzását MRI-ultrahang fúziós biopsziával.

Hozzászólások

Új hozzászólás

  Kapcsolódó termékek

  töltés

  TÖLTÉS