Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Természetes módszerekkel a prosztata megnagyobbodás ellen

Férfi termékek
Természetes módszerekkel a prosztata megnagyobbodás ellen

Mi az a prosztata?

A prosztata egy úgynevezett dülmirigy, része a férfi hímivar rendszernek. A rektum előtt helyezkedik el, a húgyhólyag alatt, formája és mérete akár egy dióé.

Felnőtt férfiaknál a prosztata mérete 20 g, a húgyhólyagból kiinduló húgycsövet veszi körbe a prosztata. Az általa termelt prosztata váladék a hímivarsejtekkel és az ondóhólyag váladékával együtt képezi a hím nemi váladékot, az ondót.

 

Mik a prosztata funkciói?

Feladata az ondóhoz szükséges váladék megtermelése. Ez a váladék nyugalmi állapotban is termelődik de aktus közben, a spermiumok a heréből a mellékherébe kerülnek majd az ondóvezetéken keresztül átmegy a prosztatán is, ahol elkeveredik a spermium és a prosztata által termelt nyálkás váladék.

További fontos feladata a prosztatának a vizeletürítésben való aktív részvétel. A prosztata egy simaizomból felépülő szerv, mely akaratunktól függetlenül összehúzódik és nyomást gyakorol, amitől elindul a húgysugár.

 

A prosztata növekedés

A kor előrehaladtával a prosztata növekszik, ez egy természetesen természetes folyamat. 40 éves kor felett már nem diónagyságú, hanem egy kisebb sárgabarack méretét is eléri a prosztata, míg 60 éves korra már egy kisebb almáét is. Ez a megnövekedett állapot vizelési nehézségekhez is vezethet, mivel az alma méretű prosztata már nyomja a húgycsövet ás nem engedi ki megfelelően a vizeletsugarat. A gyenge viz3letsugár, a nehezen elinduló és nehéz vizelés ill. az intermittáló, vagyis szakaszos vizelés mind mind a prosztata problémáit jelzi, az inkontinenciáról nem is beszélve. Ha problémát észlelünk keressük fel minél előbb a kezelőorvosunkat vagy egy urológust.

 

Kik hajlamosak a prosztata megnagyobbodásra?

Gyakorlatilag mindenki. Genetikai térképtől függően változhat kit milyen korban kezd el sújtani ez a probléma, de 40 felett már számos, míg 80 felett a férfiak több, mint 90%-át eltérő mértékben. Ezeknek a betegeknek a 30% számol be kritikus, életminőséget nagyban befolyásoló mértékről.

 

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás tünetei

A legfontosabb tünete a prosztata megnagyobbodásnak a gyakori vizelési inger, főleg az esti órákban és éjszaka, míg szintén gyakori tünet az elakadó vizeletsugár és a kezdődő inkontinencia. Kényes téma de nem érdemes sokáig húzni az orvos felkeresését, minél előbb kezelik a beteget, annál nagyobb az esély, hogy az állapota nem romlik tovább.

 

Prosztata megnagyobbodás kezelése

 1. A prosztata megnagyobbodás mértéke meghatározza a kezelés formáját. A legenyhébb esetben még nincsen teendő, míg tünetmentes a pácien, ilyenkor csak az éves rendszeres szűrés és a figyelmes várakozás, amire szükség van.

   

 2. Ha már apróbb jelek vannak, amik kényelmetlenek akkor szükséges az életmódváltás, például az egészséges táplálkozás, sok tökmag fogyasztása vagy a rendszeres testmozgás és az ülés minimalizálása.

   

 3. Következő fokozat, amikor szükség van természetes hatóanyagú prosztata megnagyobbodás elleni étrend-kiegészítőkre és vagy prosztata teára. Ezek jótékonyan hatnak a jóindulatú prosztata megnagyobbodás ellen. Azonban ezek szedése nem zárja ki az éves rendszeres szűrővizsgálatot és az orvosi konzultációt.

   

 4. Ha az első 3 lépés nem oldja a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta tüneteket, akkor szükségessé válik a gyógyszeres kezelés. A gyógyszerek már egy durvább bevatakozást jelentenek a szervezet működésébe. Ezt valószínűleg csak idősebb korban kell elkezdeni. Ma már az időben elkezdett gyógyszeres kezelés és a szakorvos által beállított prosztata gyógyszerek sok esetben szükségtelenné teszik a műtétet, de az egyik kulcs, a műtét elkerülésében a rendszeres prosztata szűrővizsgálat és a tünetek nem elbagatelizálása.

 

 1. A legextrémebb megoldás a sebészeti beavatkozás, amikor kimetszenek egy darabot a megnövekedett prosztatából. Ez egy nagyon extrém beavatkozás, csak akkor van rá szükség ha már állandósult az inkontinencia és élhetetlen a helyzet. Sajnos a műtét gyakran mellékhatásokkal jár, mint merevedési zavarok, vagy a ejakulátum a húgyhólyagba való ürítése. Ebben az esetben a férfinak nem lesz látható ejakulációja. Ezt az 5. esetet, a prosztata műtétet minden esetben próbáljuk elkerülni, de sajnos van az a helyzet, amikor már nincs más megoldás. Ilyenkor az urológus javaslatát el kell fogadni és befeküdni a műtőasztalra. 

Prosztatitisz

A prosztatitisz szinte teljesen megegyező tünetekkel jár, mint a prosztata megnagyobbodás, de ez azonnali gyógyszeres beavatkozást igényel. Nem szabad halogatni, mert ennek a betegségnek szövődményei is lehetnek. A prosztatitisz tünetei közt szerepel a vizelési problémákon túl a láz és hidegrázás ill. a szexuális problémák, de akár a véres vizelet is előfordulhat. Ágyéki műtéten átesettek hajlamosabbak erre a betegségre de antibiotikummal szinte minden esetben, rövid távon gyógyítható.

 

Prosztata és a hormonok kapcsolata

A prosztata müködését nagyrészt hormonok szabályozzák, így a prosztata megnagyobbodás oka is a legtöbb esetben hormonális. A prosztata egyre érzékenyebb lesz az idő előrehaladtával a férfi nemi hormonok hatására.

 

Milyen további problémákat okozhat a prosztata megnagyobbodás?

Ha elhanyagolják a prosztata megnagyobbodás kezelését, akkor számos más problémához vezethet, mint impotencia, merevedési zavarok, kétoldali vesemedence-tágulat, veseelégtelenség és a húghólyagkövek, melyek rendkivül kellemetlenek és fájdalmasak.

 

A prosztatarák

A prosztatarák kezelése lehet kemoterápia, sugárkezelés vagy sebészi beavatkozás és a prosztata eltávolítása is, de ezt mindig az adott eset és a prosztatarák előrehaladottsági foka határozza meg.

A kulcskérdés itt is a megelőzés és a rendszeres vizsgálat. Az időben felfedezett prosztatarák gyógyítható, de legalábbis visszaszorítható és a beteg életminősége szinten tartható. Ez persze csak az időben feltárt prosztatarákra vonatkozik és ha az orvos megfelelően, a beteg állapotából kiindulva állapította meg a prosztatarák kezelése módját.

 

Prosztata rák szűrés

 1. 50 éves kor felett minden férfinak javasolt évente elmennie prosztatavizsgálatra.

 2. 45 éves kor felett azoknak javasolt, akiknek egyik felmenőjük 65 éves kora után prosztatarákos lett.

 3. 40 éves kor felett azoknak ajánlják a prosztata vizsgálatot, akiknek 65 éves kora előtt fordult elő a családban prosztatarákos megbetegedés

 

Hormonháztartás és a prosztata megnagyobbodás kapcsolata

A prosztata az ösztradiol, progeszteron és a tesztoszeron hatása alatt áll. Idősebb korban a tesztoszteron termelés hanyatlásnak indul, viszont ha ebben az állapotban az ösztradiol szint nem csökken akkor a férfi ösztrogén dominanciában fog szenvedni, aminek például a megnövekedett mell és az elnőiesedés a tünete. Számos kutatás bizonyította, hogy a csökkenő tesztoszteron szint és a stagnáló ösztradiol szint a nemi rákok első számú okozója, mely a mai nyugati világban egyik első számú időskori megbetegedés, főleg a férfiak körében.

 

Mit tehetünk a prosztatarák ellen?

Az eszeveszett tesztoszteron bevitel nem megoldás, mert a tesztoszteron ösztrodiollá alakul vagy újra dihidrotesztoszteronná válik, ami ödémát, prosztata megnagyobbodást, nemiszerv sorvadást, alacsony libidót és rákot okozhat. A valódi megoldás az, hogy magasan tartsuk a tesztoszteron szintünket és ne engedjük, hogy az DHT-vé alakuljon. Ennek vannak természetes módszerei, mint a megfelelő táplálkozás, súlyzós edzés, sport, rendszeres testmozgás, az ülő életmód elkerülése vagy éppen a különböző étrend-kiegészítők.

 

Természetes gyógynövények és vitaminok a prosztata megnagyobbodás ellen

 1. TökmagMinden prosztata gyógyszer és étrend-kiegészítő alapja. Akár magában is együk nagy mennyiségben, csak jót teszünk vele a prosztatánknak.
 2. E-vitamin
 3. D-vitamin
 4. Zöld tea
 5. Szója
 6. CsalánA csalán leveléből készült tea kitünő felfázásra, hólyaggyulladásra és nehéz vizelésre is, erős vízhajtó hatással rendelkezik.
 7. Likopin
 8. Cickafark
 9. Zsálya
 10. FűrészpálmaA népgyógyáűszatban használták a prosztata megnagyobbodására, nemhiába a neve a növényi katéter, mely elég beszédes.

Hogyan zajlik a prosztata vizsgálat?

 

Minden férfi fél a prosztata vizsgálattól, mert sajnos nem egy kellemes művelet. Ennek ellenére életet menthet, így nem javasolt elmúlasztani!

3 főbb típusú vizsgálatot különböztetünk meg:

 1. Rektális prosztata vizsgálat

  Ez a filmekből jól ismert művelet, mikor az urológus egy gumikesztyű felhúzása után kitapintja a prosztatánk méretét, keménységét és esetleges elváltozásait.

 2. Prosztata specifikus antigén vizsgálatot

  Ez egy sima vérvételes vizsgálat, ahol a szervezet PSA szintjét nézik a laborban. A magas PSA-szint gyakran előjele a prosztataráknak és a prosztatitisznek. Ezt akár már otthon egy házi teszttel is megoldhatjuk.

 3. Prosztata biopszia

  Erre akkor van szükség, ha a prosztata rektális vizsgálat és a prosztata antigén vizsgálat is gyanut jelez. Ekkor szövetmintát vesznek a prosztatából és ezt vizsgálják meg laborban. Ez már a legutolsó vizsgálat, erre csak komoly és megalapozott prosztatarák gyanú esetén van szükség.

 

 

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS