Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

kapszulaCENTER

Mi az a prosztata megnagyobbodás és mit tehetünk ellene?

Prosztata vitamin
Természetes módszerekkel a prosztata megnagyobbodás ellen

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (benignus prosztata hiperplázia / BPH) az idősebb férfiak körében gyakori probléma. A kor előrehaladtával a prosztata növekszik, ami egy természetesen természetes folyamat. 40 éves kor felett már nem diónagyságú, hanem egy kisebb sárgabarack méretét is elérheti, míg 60 éves korra már egy kisebb almáét is. Ez a megnövekedett állapot vizelési nehézségekhez vezethet, mivel az alma méretű prosztata már nyomja a húgycsövet és nem engedi ki megfelelően a vizeletsugarat. A gyenge vizeletsugár, a nehezen elinduló és nehéz vizelés ill. az intermittáló, vagyis szakaszos vizelés mind mind a prosztata problémáit jelzi, az inkontinenciáról nem is beszélve. A prosztatamegnagyobbodás nem elhanyagolható, ha problémát észlelünk keressük fel minél előbb a kezelőorvosunkat vagy egy urológust.

Mi az a prosztata és mi a funkciója?

A prosztata egy úgynevezett dülmirigy, része a férfi hímivar rendszernek. A rektum előtt helyezkedik el, a húgyhólyag alatt, formája és mérete akár egy dióé.

Felnőtt férfiaknál a prosztata mérete 20 g, a húgyhólyagból kiinduló húgycsövet veszi körbe a prosztata. Az általa termelt prosztata váladék a hímivarsejtekkel és az ondóhólyag váladékával együtt képezi a hím nemi váladékot, az ondót.

Feladata az ondóhoz szükséges váladék megtermelése. Ez a váladék nyugalmi állapotban is termelődik de aktus közben, a spermiumok a heréből a mellékherébe kerülnek majd az ondóvezetéken keresztül átmegy a prosztatán is, ahol elkeveredik a spermium és a prosztata által termelt nyálkás váladék.

További fontos feladata a prosztatának a vizeletürítésben való aktív részvétel. A prosztata egy simaizomból felépülő szerv, mely akaratunktól függetlenül összehúzódik és nyomást gyakorol, amitől elindul a húgysugár. 

Kik hajlamosak a prosztata megnagyobbodásra?

Gyakorlatilag minden férfi, főként idősebb korban. Genetikai térképtől függően változhat kit milyen korban kezd el sújtani ez a probléma, de 40 felett már számos, míg 80 felett a férfiak több, mint 90%-át eltérő mértékben érinti. Ezeknek a betegeknek a 30% számol be kritikus, életminőséget nagyban befolyásoló mértékről.

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás tünetei

A legfontosabb tünete a prosztata megnagyobbodásának a gyakori vizelési inger, főleg az esti órákban és éjszaka, míg szintén gyakori tünet az nehézkes vizelet indítás, elakadó vizeletsugár és a kezdődő inkontinencia (vizeletcsepegés). Kényes téma de nem érdemes sokáig húzni az orvos felkeresését, minél előbb kezelik a beteget, annál nagyobb az esély, hogy az állapota nem romlik tovább.

A prosztatamegnagyobbodás diagnosztikája

A diagnosztika fontos annak megállapítására, hogy az állapot milyen stádiumban van és annak megkülönböztetésére, hogy esetleg nem más betegségről van-e szó.

A diagnózis felállításában a következők játszanak szerepet:

 • vizelési problémák, tünetek
 • tapintásos, kézi vizsgálat a végbélen keresztül
 • laborvizsgálat / vérvétel (PSA, vesefunkciók, stb).
 • UH vizsgálat
 • katéteres vizsgálat

Prosztata megnagyobbodás kezelése

 1. A prosztata megnagyobbodás mértéke meghatározza a kezelés formáját. A legenyhébb esetben még nincsen teendő, míg tünetmentes a pácien, ilyenkor csak az éves rendszeres szűrés és a figyelmes várakozás, amire szükség van. 

 2. Ha már apróbb jelek vannak, amik kényelmetlenek akkor szükséges az életmódváltás, például az egészséges táplálkozás, sok tökmag fogyasztása vagy a rendszeres testmozgás és az ülés minimalizálása.

 3. Következő fokozat, amikor szükség van természetes hatóanyagú prosztata megnagyobbodás elleni étrend-kiegészítőkre és vagy prosztata teára. Ezek jótékonyan hatnak a jóindulatú prosztata megnagyobbodás ellen. Azonban ezek szedése nem zárja ki az éves rendszeres szűrővizsgálatot és az orvosi konzultációt.

 4. Ha az első 3 lépés nem oldja a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta tüneteket, akkor szükségessé válik a gyógyszeres kezelés. A gyógyszerek már egy durvább bevatakozást jelentenek a szervezet működésébe. Ezt valószínűleg csak idősebb korban kell elkezdeni. Ma már az időben elkezdett gyógyszeres kezelés és a szakorvos által beállított prosztata gyógyszerek sok esetben szükségtelenné teszik a műtétet, de az egyik kulcs, a műtét elkerülésében a rendszeres prosztata szűrővizsgálat és a tünetek nem elbagatelizálása.

 5. A legextrémebb megoldás a sebészeti beavatkozás, amikor kimetszenek egy darabot a megnövekedett prosztatából. Ez egy nagyon extrém beavatkozás, csak akkor van rá szükség ha már állandósult az inkontinencia és élhetetlen a helyzet. Sajnos a műtét gyakran mellékhatásokkal jár, mint merevedési zavarok, vagy a ejakulátum a húgyhólyagba való ürítése. Ebben az esetben a férfinak nem lesz látható ejakulációja. Ezt az 5. esetet, a prosztata műtétet minden esetben próbáljuk elkerülni, de sajnos van az a helyzet, amikor már nincs más megoldás. Ilyenkor az urológus javaslatát el kell fogadni és befeküdni a műtőasztalra. 

Milyen további problémákat okozhat a prosztata megnagyobbodás?

Ha elhanyagolják a prosztata megnagyobbodás kezelését, akkor számos más problémához vezethet, mint impotencia, merevedési zavar, kétoldali vesemedence-tágulat, veseelégtelenség és a húghólyagkövek, melyek rendkivül kellemetlenek és fájdalmasak.

Természetes gyógynövények és vitaminok a prosztata megnagyobbodás ellen

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS