Közismert tény, hogy a teának számos egészségügyi előnye van, de tudja, hogy egy dél-afrikai tea, a rooibos miért válhat az egyik kedvencévé? Ismerje meg!
A Rooibos tea (ejtése roy-boss) vagy magyarul vörös fokföldirekettye Dél-Afrikában őshonos, és az egészséges csontoktól kezdve egészen a rák megelőzésén keresztül a súlycsökkenésig terjed a hatása. Sok szakértő egyetért abban, hogy nem kevésbé jótékony és népszerű, mint a zöld és a fekete tea - köztük a matcha zöld tea. Rendkívül hatékony antioxidánsokat tartalmaz, amelyek a betegségek széles körét enyhítik. Valójában szinte egyáltalán nincs olyan része a testnek, ami nem profitál a rooibos hatásaiból.
A tudományos néven Aspalathus linearis dél-afrikai cserje - melynek zsenge hajtásait használják fel - 1-1.5 méter magasra nő, és amelyet 50-60 centisre vágnak vissza. A növény levelei hosszúkásak, enyhén szőrösek és nagyjából 1 és 5 centi hosszúak. A gyógynövényként használt vörös tea virágai - melyek októberben jelennek meg - sárga színűek, termésének héja vastag, színe barnás. A teához a rooibos leveleit használják fel. Maga a növény sok vizet és meleget igényel. A rooibos tea koffeinmentes, íze fűszeresen frissítő, kissé édes, míg színe mégvörös. A növény leveleit 1.5 éves koruktól szüretelik.
A rooibos elkészítésének folyamata a szüreteléssel kezdődik a nyári hónapokban, majd a leveleket összezúzzák, fermentálják, gőzölik és megszárítják, végül pedig csomagolják.
A vörös teából évente 8000 tonna készül, amelyet főleg Németországban, Hollandiában és Japánban értékesítenek.
A rooibos jelentése afrikai/holland nyelven vörös bokor.
A Rooibos tea hatása
1. Hatásos gyulladáscsökkentő
A betegségek egyik legfőbb oka a gyulladás. Ez, az oxidatív stresszel (szabadgyökök okozta károsodással) párosulva sok betegségnek a melegágya. Újra és újra elmondjuk, a táplálkozás az, amely a gyulladások és az oxidatív stressz elleni harcot jelenti és a legjobb módja annak, hogy megelőzzük a betegségeket.
A Rooibos tea mind gyulladáscsökkentő, mind antioxidáns hatású, védi sejtjeit a szabadgyökök által okozott károsodástól és csökkenti a gyulladást.
A quercetin egy gyulladáscsökkentő, antioxidáns növényi pigment (flavonoid), amely sok ételben és növényben megtalálható, beleértve a rooibos teát is. Alkalmazási területe szinte végtelennek tűnik, mivel a következőket kezeli: a szív és az erek, beleértve az érelmeszesedést, a magas koleszterinszint, a szívbetegség és a keringési problémák, a cukorbetegség, a szürkehályog, a szénanátha, gyulladások, az asztma, a köszvény, a vírusfertőzések, a krónikus fáradtság, a rák és a prosztata krónikus fertőzései.
2. Javítja a szív egészségét
Az rooibos egyik előnye, a szív védelme. A Rooibos tea Chrysoeriol-t tartalmaz, egy flavonoidot, amely csökkenti a vérnyomást és javítja a vérkeringést. Ez a rossz koleszterinszint csökkentéséhez is kapcsolódik. Egy 2012-ben végzett koreai vizsgálat szerint a rooibos csökkenti a magas vérnyomást a mellékvese által kiválasztott hormonok szabályozásával.
A szív egészsége különösen fontos a cukorbetegeknél. A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye az ateroszklerózis, amely az arterioszklerózis olyan formája, amely a magas glükózszint által az artériák keményedését és gyulladását okozza. Az aspalathin és a nothofagin két, a rooibos teában jelen lévő kémiai vegyület jelentős hatást gyakorol az egész érrendszer gyulladására, és úgy gondolják, hogy kulcsfontosságúak a szívhez kapcsolódó cukorbetegség esetleges szövődményeinek megelőzésében.
Az Aspalathin egy rendkívül új antioxidáns, mivel csak a rooibosban található, nincs más élelmiszerben vagy italban. Ez nemcsak védelmet nyújt az érrendszeri gyulladás ellen, hanem megvédi a szívét a diabéteszes cardiomyopathiával kapcsolatos oxidáció és iszkémia (a szív vérellátásának hiánya) ellen. Ez a betegség - amelyet általában DCM-ként ismer - sajnos gyakori szövődmény a cukorbetegeknél.
3. Kezeli és megelőzheti a cukorbetegséget
A rooibos szíverősítő képessége erősen kapcsolódik a cukorbetegséghez. A cukorbetegség és a rák elleni vizsgálat során a rooibos tea jelentős terápiás lehetőségeket mutatott a két betegség kialakulásának megakadályozására vagy javítására - a Journal of Traditional and Complementary Medicine című folyóiratban megjelent kutatás szerint.
Egy másik, 2003-ban végzett tókiói tanulmány kifejezetten az aspalathin hatására összpontosított, és megállapította, hogy az nagyon erősnek antidiabetikus potenciállal rendelkezik. Ez a kutatás, valamint a további tanulmányok azt mutatják, rooibos tea felvétele a diabéteszes étrendbe igazán megalapozott.
4. Megakadályozhatja a rákot
Emlékszik a kvercetinre, a növényi pigmentre, amelyet a rooibosban találhatunk és egy csomó betegség kezelésére használható? Számos orvos javasolja, hogy kiegészítőként alkalmazzák a rák kezelésére, mivel elnyomja a rosszindulatú daganatok növekedését a sejtmutáció folyamatában.
Ráadásul a rooibos tea segít az immunrendszernek olyan antitestek előállításában, amelyek megakadályozhatják és meggyógyíthatják a rákot, az allergiás reakciókat és még az AIDS-t is.
5. Segíti az emésztést
A tipikus nyugati étrend hozzájárulhat az emésztési rendellenességek kialakulásához, amelyek a világ más területein általánosan nem jellemzőek az egészségesebb táplálkozási szokásaiknak köszönhetően. Az emésztőrendszerünk sok olyan problémára hajlamos, amelyet a feldolgozott élelmiszerekben és vegyi anyagokban gazdag táplálkozás okoz.
A legjobb módja annak, hogy a szervezet emésztőrendszere optimális egészségi állapotban legyen, az, hogy tápanyagban gazdag ételeket fogyasszon, a problémás vegyi anyagok és a feldolgozott élelmiszerek elkerülésével.
Az rooibos tea fogyasztása remek módja a jó emésztés fenntartásának, különösen akkor, ha gyakori hasi fájdalom vagy hasmenés. Számos, a teában található vegyület gyulladásgátló tápanyagként működik, megakadályozza a hasi fájdalmat és csökkenti a hasmenés előfordulását.
6. Támogatja a erős csontokat
A vörös tea sok ásványi anyagot tartalmaz, amelyek támogatják az egészséges csontok növekedését, beleértve a mangánt, a kalciumot és a fluoridot. Az összes teára jellemző tulajdonság, hogy növeli a csontok egészségét, mivel növelik az oszteoblaszt, azaz csontképzősejt aktivitását. Az osteoblaszt olyan sejt, amely csonttömeg létrehozását eredményezi, így a sejtekben megnövekedett aktivitás azt jelenti, hogy a csontok erősebbek, sűrűbbek és egészségesebbek lesznek.
De az összes tea előnyeit túlszárnyalja a rooibos, két különleges flavonoid tartalmának köszönhetően (orientin és a luteol), amelyek növelik az ásványianyag-tartalmat a csontokban. Ez azért különösen fontos, mert a rooibos tea nem tartalmaz koffeint, és potenciálisan olyan betegek számára is adható, akik nem fogyaszthatnak más hagyományos teát.
7. Segít a súlycsökkentésben
Az egyik anyag, amely segít a zsírégetésben a polifenol (antioxidáns). Ez nagy mennyiségben megtalálható a vörös rooibosban. Ezek a flavonoidok (a polifenolok egyik részhalmaza) teszik a rooibos teát az egyik kedvenc zsírégető italunkká, melyet akár zöld vagy fekete teával keverve is fogyaszthat a fölösleges zsírpárnák égetésének okán.
Egy tanulmányban, amely rávilágít arra, hogy a rooibos tea tápanyagai hogyan küzdenek az elhízás ellen, a dél-afrikai kutatók azt találták, hogy a rooibos fogyasztása megnöveli a leptin kiválasztást. A leptin, azaz "jóllakottsági hormon" felelős azért, hogy a teste érzékelje elegendő tápanyagot kapott. A rooibos tea továbbá megakadályozta az új zsírsejtek kialakulását, és segít a meglévő zsír gyorsabb metabolizálásában - az International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology folyóirat szerint.
8. Kezeli az allergiát
Mint korábban említettük, a rooibos azon hatásai, amelyek az immunrendszer rák elleni küzdelmében is segítenek, szintén segítik az allergiák leküzdését. A quercetin képes blokkolni azokat az immunsejteket, amelyek az allergiás reakciók kiváltásáért felelősek. Valójában a kvercetinben hatalmas antiallergén potencia van, és ugyanolyan hatékonyan kezelheti az allergiát, mint néhány mellékhatással járó gyógyszer.
Érdekes módon a bioflavonoidok (egy másik kifejezés a flavonoidokra) mind a szezonális allergiás tünetek, az ételallergia, az asztma és a bőrreakciók kezelésére is alkalmasak.
9. Fiatalon tartja a bőrt és a hajat
Világszerte sok ember fogyasztja a vörös teát a bőr és a haj egészsége miatt, mivel ebben a teában található alfa-hidroxi-sav nem igen található meg más élelmiszerben. Ez a sav a legbiztonságosabb, ha természetes forrásokból fogyasztjuk, nem pedig veszélyes feldolgozási eljárásokkal készült termékekkel. Ennek az alfa-hidroxi-savnak és az antioxidánsoknak köszönhetően a rooibos tea jelentős hatást gyakorol a ráncok csökkentésére. Ezen kívül antioxidáns tulajdonságai megvédik a szőrtüszőket a károsodástól.
A Rooibos tea történelme és tápanyag tartalma
A Rooibos tea olyan tápanyagokkal van tele, amiknek szerepeliük kellene a táplálkozásunkban. A vörös fokföldirekettye egy nulla kalóriatartalmú, koffeinmentes, alacsony csersav (tannin) tartalmú tea, amelyet Dél-Afrikában évszázadok óta használnak. A tea mára igen ismert szerte a világban. A hüvelyesek tagja, hivatalos nevén Aspalathus linearis.
Angolul a "red bush", azaz vörös bokor névvel is illetik, amely a seprűhöz hasonló felépítését jellemzi. A Rooibos tea, amelyet a WebMD "The Tao of Tea"-nek nevez, csak egy helyen terem, Dél-Afrikában a Jóreménység foka közelében lévő hegyekben. A növény 50 százalékkal több antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea, és nagyon kedvelt alternatívája a hagyományos afrikai teáknak.
Ellentétben más teákkal, a vörös tea nem tartalmaz oxálsavat, ami jó hír a vesekővel rendelkezők számára, mivel ez a tea biztonságos számukra is. A Rooibos tea hihetetlen mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a vasat, a kalciumot, a káliumot, a rezet, a mangánt, a cinket, a magnéziumot és alfa-hidroxi-savat. Magas az olyan antioxidánsokban, mint például az aspalathin és a nothofagin. Ez a tea tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyekre a szervezetnek szüksége van.
Míg a rooibosra való hivatkozás már 1772-ben megtalálható bizonyos dokumentumokban, ezt a hihetetlen teát kereskedelmi forgalomban csak 1904 óta árusítják. Sokáig tartott a növény csírázására szolgáló módszer meghatározása, amely lehetővé tette a tea szélesebb körű elterjedését.
Dr. Pieter Le Fras Nortier-t gyakran a rooibos teaipar atyjának tartják, hiszen az ő kutatásai tették lehetővé a vörös tea széleskörű elterjedését. A Rooibos Dél-Afrika egyik ikonikus nemzeti itala, és sok helyen a világon elsimert alapanyagnak tekinthető. Nortier 1948-ban tiszteletbeli doktori címet kapott a dél-afrikai mezőgazdasághoz való hozzájárulásáért.
Egy deci (100 ml) rooibos vörös tea tápanyag tartalma:
- Vas: 0.035 mg
- Kálium: 3.6 mg
- Kálcium: 0.55 mg
- Cink: 0.035 mg
- Magnézium: 0.02 mg
- Fluor: 0.8 mg
- Mangán: 0.02 mg
- Nátrium: 3.08 mg
A Rooibos tea felhasználása
A rooibos tea legnagyobb előnye, hogy alacsony csersav tartalommal rendelkezik, így soha nem keserű, mindig természetesen édes, ellentétben más hagyományos teákkal. Finom hidegen és melegen, és kicsit hosszabb ideig kell főzni, mint más teákat.
A rooibos készítésekor ajánlott egy teáskanálnyi teafüvet felhasználni minden bögre forró vízhez, majd 5 - 15 percig állni hagyni, hogy a hatóanyagok megfelelően kiázzanak. Igény szerint mézzel vagy más természetes édesítőszerrel ajánlott ízesíteni. A hideg rooibos tea elkészítésekor meg kell duplázni a tea mennyiségét és legalább 10 percig ajánlott áztatni.
Míg a rooibos kutatások rendszerint az egészségügyi előnyeire fókuszálnak, addig egy másik, a Journal of Food Science publikációjában megjelent tanulmány rámutatott arra is, hogy a rooibos hasznos és természetes élelmiszer-tartósító lehet. A koreai Kyung Hee Egyetem Élelmiszer- és Táplálkozási Tanszékének tanulmánya szerint a rooibos kifejezetten a húskészítmények tartósító-anyagaként működhet jól.
A Rooibos tea fogyasztásának óvintézkedései
Bár a rooibos tea rendkívül előnyös és a legtöbb esetben mellékhatásoktól mentes, van néhány megfontolandó óvintézkedés, amit meg kell tennie, ha nagy mennyiségű vörös fokföldirekettye tea fogyasztását tervezi. Először is, egyes kutatások azt sugallják, hogy a hosszú ideig fogyasztott rooibos tea hatással lehet a férfi termékenységre, habár "szabályos" mennyiségben a spermium koncentráltabb lehet.
Egyes orvosok azt sugallják, hogy a nagy mennyiségű rooibos tea negatívan hathat a betegekre, akik májbetegségben, vesebetegségben és bizonyos hormonális rákban szenvednek. Lehetséges, hogy a rooibos tea befolyásolhatja a kemoterápiás kezelések kimenetelét is. Ha bármelyik betegségben szenved az előzőek közül, konzultáljon orvosával, mielőtt bevezeti a rooibos teát az étrendjébe.