Szállítás

 már 590 Ft-tól

 15 000 Ft felett ingyenes

 diszkrét csomagolás

 1 napos szállítás

 további információk
Miért érdemes nálunk vásárolni?

 teljes diszkréció, jelöletlen csomagolás

 15 000 Ft felett ingyenes szállítás

 100% elégedettség garancia

 30 napos pénzvisszafizetési garancia

 ajándék csajozási ebook

A tejsavó fehérje

Fehérje

2018. április 2.

tejsavó fehérje

Ha a zsírégetés, a sovány izomzat, az immunrendszer fokozása vagy a betegségek megakadályozása a célja, akkor ne keressen tovább, a tejsavó fehérjék önnek valóak. A tejsavó fehérje (angolul Whey Protein) hatásos, mert egy sokkal jobb felszívódású fehérjeforrást biztosít, mint bármely más táplálék vagy kiegészítő, és emellett könnyen emészthető. Nem csoda, hogy az egyik legnépszerűbb fehérje kiegészítő a piacon.

Ha még mindig kételye van a fehérje porok - például a tejsavó - előnyeivel kapcsolatban, ne feledje, hogy a fehérje elengedhetetlen a sejtek és szövetek újjáépítéséhez, a testfolyadékok egyensúlyának fenntartásához, az enzimfunkciók védelméhez, az idegek és az izmok összehúzódásának támogatásához, valamint a a bőr, a haj és a körmök egészségéhez. Nyilvánvaló, hogy a megfelelő fehérje bevitel nagyon fontos, és a kiváló minőségű fehérjeporok használata jó módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk anélkül, hogy több kalóriát vagy szénhidrátot adnánk az étrendhez.

A tejsavófehérje az egyik legkedveltebb fehérje a sportolók és a testépítők körében az izomnövelő hatása miatt. Nem csak az izomépítésre és a szervezet összetételének javítására szolgál, hanem felgyorsítja az izmok regenerációját a testmozgás után. A Journal of Food Science publikációjában megjelent kutatás szerint a tejsavó protein az egyik legmagasabb minőségű fehérje, magas aminosav tartalma és gyors emészthetősége miatt. Gyorsan segíti az izmok regenerációját, gyógyulását és növekedését.

Mi az a tejsavó fehérje?

A tejben kétféle fehérje található: savó és kazein. A tejsavó tej áttetsző folyékony része, amely a sajtgyártási folyamat saorán, az alvádás és a aludttej eltávolítása után megmarad. A "tejsavó" kifejezés olyan összetett anyagot jelent, amely a folyadéktól elkülönített, fehérje, laktóz, ásványi anyag, immunglobulin és kis mennyiségű zsír kombinációjából áll. A tejsavó elsősorban a fehérje és néhány igen bioaktív peptid tartalma miatt nevezhető szuperfood-nak és szolgálja a zsírégetést és az izomépítést.

A tejsavó fehérje hatása

1. Fokozza az erőszintet és az izmok fejlődését

A tejsavófehérje a leghatékonyabb módja a fehérje étrendhez való hozzáadásának szénhidrátokból vagy zsírokból származó extra kalóriák nélkül. Általában 80-90% fehérjét tartalmaz, amely biztosítja a szervezetnek azt, amire szüksége van ahhoz, hogy izomot és erőt építsen, miközben gyorsan regenerálódik az edzések után.

A Journal of Food Science által közzétett kutatások szerint a tejsavófehérje jobban fokozza az izmok szintézisét, mint a kazein és a szójafehérje termékek. A kutatók megjegyezték, hogy az étrendhez hozzáadott fehérje elősegítheti az izomtömeg növekedését - különösen akkor, ha edzéssel párosul -, segíti az izomtömeg fenntartását még a kalória megvonás alatt is, és lassítja az izom természetes lebomlását.

A Baylor Egyetemen végzett 2007-es évi tanulmányban 19 férfi hetente négyszer edzett és fehérje / aminosav kiegészítőt szedett. A kutatók szerint 20 gramm fehérje, amely 14 gramm tejsavó- és kazein fehérjéből és 6 gramm szabad aminosavból állt, növelte a teljes testtömeget, a zsírmentes tömeget, a comb kerületét és az izomerőt azokhoz képest, akik a szénhidrát placebót kaptak. [1]

2. Zsírt éget

Az American College of Nutrition folyóiratban közzétett 2014-es metaanalízis során megvizsgálták a tejsavó fehérje hatását a testtömegre és testösszetételre, rezisztencia edzéssel és anélkül. A kutatók azt találták, hogy a tejsavó kiegészítőt szedő felnőttek jelentős csökkenést mutattak a testzsír százalékban és a testsúlyban. Az eredmények még szignifikánsabbak voltak azoknál a felnőtteknél, akik kombinálták a tejsavó-fehérje kiegészítést a rezisztencia edzéssel. [2]

Nutrition and Metabolism folyóiratban közzétett tanulmány egy speciális tejsavó-kiegészítés hatását viszgálta, olyan résztvevők esetében, akik napi 500 kalóriával csökkentették a kalóriabevitelüket. A résztvevők, akik 500 kalóriával csökkentették a kalóriabevitelüket, mindkét csoportban jelentős mennyiségű súlyt veszítettek el, de a tejsavó kiegészítőt használó csoport jelentősen több testzsírt (testtömegük 6,1%-át) adtak le, és nagyobb mértékben őrizték meg a sovány izomtömeget. [3]

3. Csökkenti a sóvárgást

Úgy tűnik, hogy a tejsavó fehérje hatással van mind a ghrelin, mind a leptin hormonra, amelyek segítenek az étvágyat szabályozni. A leptin elsősorban az energiamérlegre hat, ami elősegíti az étkezés elfojtását, miközben a gherlin szabályozza az éhség érzetet és szerepet játszik az étkezés megkezdésében. Ezek a hormonok együtt dolgoznak, hogy jelezzék a testnek, amikor meg kell étkeznünk. A vizsgálatok azt mutatják, hogy elhízott betegeknél a leptin keringési szintje jellemzően megnövekedett, míg a ghrelin szintje csökkent. A tejsavó segít kiegyensúlyozni a leptin és a gherlin szekrécióját, ezzel csökkentve az éhséget és az étel utáni sóvárgást és segít megállítani a túlfogyasztást. [4]

A Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism folyóiratában közzétett 2013-as tanulmány megállapította, hogy a tejsavó fehérje különböző fiziológiai mechanizmusok eredményeként csökkentheti a kalóriabevitel mértékét. A tejsavó fehérje aminosav tartalma a legfontosabb tényező, amely befolyásolja a jóllakottságot, a kutatók szerint. Ráadásul a tejsavó hatása a jóllakottságra és az étkezésre a ghrelin és egyéb jóllakottságot előidéző ​​hormonok közbenjárásával történik. Ezek a hormonok a bérendszerben szabadulnak fel a fehérjefogyasztás után, így a tejsavófehérjével való kiegészítés elnyomhatja az élelmiszerbevitelt. [5

4. Stabilizálja a vércukorszintet

A tejsavó képes stabilizálni a vércukorszintet, ha közvetlenül a magas glikémiás indexű ételek előtt fogyasztják. Serkenti az inzulin termelést és megakadályozza a drámai tüskéket a vércukorszintben.

A World Journal of Diabetes című folyóiratban megjelent kutatás szerint a tejsavófehérje felhasználható a cukorbetegség tüneteinek kezelésére. Lassítja a gyomorürülést, serkenti az inzulin és az olyan bélhormonok termelődését, mint például az incretin, mely az étkezés után szabadul fel, és csökkenti a vércukorszintet. A tejsavó fehérje természetesen csökkentheti a vércukorszintet étkezés után, különösen akkor, ha az étkezés előtt pár perccel fogyasztjuk el. [6]

5. Fokozza az energiaszintet

A whey protein növeli a glikogén szintet, amely energiaforrás az edzések vagy a nehéz fizikai tevékenységek során, és fokozza a leptin hatását, amely hormon felelős az energiaszint egyensúlyáért. Ráadásul, mivel a tejsavó könnyen emészthető és elérhető a szervezetben, gyors energiává alakul át, és természetesen fokozza az energia szintjét.

A Journal of Sports Science and Medicine-ben, 2013-ban megjelent tanulmány megállapította, hogy a nők teljesítmény növekedését tapasztaltak, amikor a rezisztencia edzés után tejsavó fehérjét fogyasztottak. A fokozott energiaszint és teljesítmény a tejsavó fehérjében jelen lévő aminosavaknak köszönhető. Ha a szervezetben hiányoznak az aminosavak, akkor izomleépülés és hosszú regenerációs idő tapasztalható az edzések után. [7

6. Fokozza a glutation szintet

A tejsavó protein növeli a glutation szintet, a fő antioxidáns termelését, amely megtalálható a szervezet minden sejtjében. A kutatások azt mutatják, hogy a tejsavó gazdag ciszteinben, egy aminosavban, amely a glutation képződéséhez szükséges. Az Ohio State University kutatói azt találták, hogy a hidrolizált tejsavófehérje izolátummal történő kiegészítés 64%-kal növelte az intracelluláris glutation koncentrációt. [8]

A glutation a sejtkárosodás, a rákot és az öregedési betegségeket - például a Parkinson-kórt és az Alzheimer-kórt - okozó szabadgyökök megszüntetését segíti elő. Segít megvédeni a szervezetet a környezeti toxinoktól és a kábítószer fogyasztás hatásaitól, és ez kulcsfontosságú az erős immunrendszer szempontjából.

7. Serkenti az immunrendszert

Mivel a tejsavófehérje elősegíti a glutation képződését, az immunrendszer erősítését is segíti. A glutation az egyéb antioxidánsok - mint a C-vitamin, a CoQ10, az ALA és az E-vitamin - hatásfokát is növeli. A tejsavó protein számos más fehérjét és vitamint is tartalmaz, például D-vitamint, amely pozitívan befolyásolja az immunfunkciót és antimikrobiális aktivitást mutat.

Journal of the International Society of Sports Nutrition folyóiratban megjelent kutatás szerint a tejsavófehérje segít a szervezetnek a testmozgás után felépülni, ami fontos a károsodott immunitás, az oxidatív stressz és a gyulladások elkerülése érdekében. A tejsavó nemcsak növeli a glutation képződését, hanem L-arginin és L-lizin aminosavakat is tartalmaz, amelyek elősegítik az immunrendszer működését. [9]

8. Javítja a szív egészségét

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a tejsavó protein elősegíti a vérnyomáscsökkenést, csökkenti az artériás merevséget és javítja a zsírösszetételt. A szív- és érrendszeri kockázati tényezők csökkentésével védi az izmokat és segít a fogyásban. A testtömeg-csökkenés csökkenti az elhízással kapcsolatos problémákat, például a szívbetegségeket. [10]

Egy, az American Journal of Clinical Nutrition által publikált 2016-os tanulmány 42 résztvevő vérnyomását értékelte nyolc héten át, akik tejsavófehérjét vagy maltodextrint fogyasztott. Azoknál, akik a tejsavót fogyasztották, jelentősen csökkent a vérnyomás és fokozódott a vérkeringést. A tejsavófehérje csökkentette a teljes koleszterinszintet is. [11]

9. Növeli az élettartamot

A tejsavófehérjét úgy találták, hogy növeli az élettartamot azáltal, hogy csökkenti az öregedéssel járó izomvesztést és növeli a tápanyag felszívódást, anélkül, hogy növelné az éhínséget. Ez azért fontos, mert mivel öregszünk, elveszítjük a csonttömeget, a sejtműködés és az emésztési funkciók csökkennek. Azonban a tejsavóról kimutatták, hogy csökkenti a veszteségeket mindezen területeken, így egy hihetetlen szuperfood, amely lelassítja az öregedési folyamatot.

Egy németországi vizsgálatban azt találták, hogy amikor idősebb korban tejsavó fehérje kiegészítést adnak a felnőtteknek, akkor az pozitív hatással van az izomfehérje-szintézisre, az izomtömegre és az izomerőre. [12]

Gyakori kérdések

Mi az a tejsavó fehérje koncentrátum?

Mivel a tejsavó fehérjét megszárítják és por alakban forgalmazzák könnyen feloldható folyadék hozzáadásával. A legjobb és legkevésbé feldolgozott formája a tejsavófehérje koncentrátum, amely alacsony zsír- és koleszterin tartalmú és laktóz formájában nagy mennyiségű bioaktív vegyületek forrása. A koncentrátum krémes állagú shake-et eredményez, íze finom és hasonlít a tejéhez. A tejsavó fehérje koncentrátum zsírtartalma kicsit magasabb, mint a fehérje izolátum zsírtartalma, míg fehérje tartalma gyórtónként változik (25 - 89% között), és általában 80% körül van.

Mi az a tejsavó fehérje izolátum?

A tejsavófehérje-izolátum az, amikor a zsírt eltávolították a fehérje táplálék-kiegészítőből, és ez alacsonyabb a bioaktiv vegyület szintet eredményez. Bár a tejsavófehérje izolátumról ismert, hogy a legtisztább fehérjeforrás, akár 90%-nál is nagyobb fehérjeszintet tartalmazhat, az izolátumok problémája az, hogy a fehérjét a gyártás során gyakran denaturálják, ezáltal megnehezítve az emésztőrendszer dolgát. A denaturálási folyamat magában foglalja a fehérje struktúrájának megbontását és a peptidkötések elvesztését, ezáltal csökkentve a fehérje hatékonyságát. Létezik egy olyan tejsavó fehérje, a tejsavó-hidro-izolátum is, amelyről ismert, hogy kevésbé allergén, mint a tejsavófehérje-koncentrátum vagy a tejsavó-izolátum, de ez messze a leginkább feldolgozott típusú tejsavó fehérje és a benne lévő fehérjék szintén denaturáltak.

Mi az a tejsavó fehérje hidrolizátum?

A hidrolizátum részlegesen hidrolizált és előemésztett étrend-kiegészítő por, melynek eredménye egy fehérje, amely könnyebben felszívódik a gyomorban és könnyebben emészthető. A tejsavó hidrolizátum ára magasabb, mint a sima whey protein-é, bár allergén szempontból kedvezőbbnek mondható.

A tejsavó fehérje turmix jó nekem?

Majdnem mindenki számára érdemes fehérje shakeet fogyasztani és kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. A kiváló minőségű fehérjeporok számos hasznos tápanyagot tartalmaznak, köztük antioxidánsokat és aminosavakat. A sportolóknak kell leginkább növelniük a fehérjefogyasztást annak érdekében, hogy az izom-regeneráció a kemény edzések után megfelelő legyen. Plusz, a természetes fehérjeporokkal kiegészítve növelheti az energiaszintjét és csökkentheti az éhínséget. Azonban a protein shake hatékonysága a fehérjepor minőségétől függ, ezért érdemes olyan fehérjét választani, amely organikus, fűvel táplált állattól származik.

Valóban működik a fehérje shake?

A fehérje shake segít sovány izomtömeget építeni, csökkenteni az izomvesztést, enyhíteni az éhséget és a sóvárgást. A kutatások azt mutatják, hogy a közvetlenül az étkezés előtt fogyasztott tejsavó fehérje shake segít szabályozni a vércukorszinteket, és csökkentheti az éhség szintjét, így kevesebbet ehet. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a fehérje kiegészítés elősegíti az izomfunkciók és az atlétikai teljesítmény javítását, és növeli az energia szintjét.

Miben különbözik a tejsavó és a kazein fehérje?

A tejsavó- és a kazein fehérje is megtalálható a tejben. Körülbelül 3.5 gramm fehérje van 100 milliliter tehéntejben, amelyből a kazein 80%, a tejsavó 20%. A tejsavó nagyobb arányban tartalmaz elágazó láncú aminosavakat (BCAA), mint a kazein fehérje, ami lehetővé teszi a tejsavó számára, hogy gyorsabban növelje a fehérje szintézisét, mint a kazein. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a tejsavó fehérje nagyobb oldhatóságú, és gyorsabban emészthető, mint a kazein fehérje.

Tejsavó fehérje vagy marha fehérje

Bár a marhahúsból kapott fehérje biológiai értéke viszonylag magas (80%), de alacsonyabb, mint a tejsavó fehérje esetében (izolátum: 159, koncentrátum: 104).

A marhafehérje előnye, hogy teljesen zsír-és szénhidrátmentes, felszívódása gyors, több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, bár ezt a whey proteinek nagy része utólag pótolja.

Bár sokan nem tudják, de a marhafehérje kiegészítők döntő többsége az állat kötőszöveteiből készül, nem a húsából. 

A marhafehérje íze nem tartozik a finom dolgok közé, így összességében a tejsavó fehérjét javasoljuk. Ha laktózérzékeny vagy tej allergiája van, akkor viszont jó alternatíva lehet a fehérje bevitelre.

Kik gyártanak tejsavó fehérjét?

A legismertebb márka a Biotech, a Scitec. Természeresen szinte minden gyártó kínálatában megtalálható. Ha azt látja, hogy Whey Protein vagy WPC (tejsavó fehérje koncentrátum), akkor az tejsavó fehérje.

A tejsavó fehérje adagolása

Egy adagoló kanál (kb. 30g) kiváló minőségű tejsavófehérje port adjon hozzá 4-5 dl vízhez vagy tejhez és rázza össze egy shakertben. Ajánlott naponta 2 adagot fogyasztani, egyet reggel és egy másikat közvetlenül az edzés után. Egy csomó fehérje shake recept létezik, amelyet tejsavófehérje porral készíthetünk el. A protein shake előkészítése könnyű és kiválló módja a napi fehérjefogyasztásnak, a testsúlycsökkentésnek, az izomtömeg növelésének és az immunrendszer erősítésének.

A tejsavó fehérje tápértéke

28 gramm (általában 1 adag) tejsavófehérje por nagyjából a következőket tartalmazz:

  • 100 kalória
  • 5 gramm szénhidrát
  • 20 gramm fehérje
  • 1,5 gramm zsír
  • 1 gramm rost
  • 3,5 gramm cukor
  • 94 mg kalcium (9% DV)
  • 140 mg nátrium (6% DV)

A tejsavó protein összetevői nagy mennyiségben tartalmaz esszenciális és elágazó láncú aminosavakat. Ezek bioaktív hatásai adják a fehérjéknek az előnyös tulajdonságokat. A cisztein egy olyan aminosav, amely nagy mennyiségben van jelen a tejsavó fehérjében. A cisztein rendkívül előnyös, mert fokozza a glutation szintet, amely egy fontos antioxidáns és csökkentheti a rák és az oxidatív stressz által okozott betegségek kockázatát. A BCAA szintén fontos szerepet játszik, mivel elősegíti a szövetek fenntartását és megakadályozza az izmok lebomlását az edzés során.

Tejsavó fehérje mellékhatások

Annak ellenére, hogy a tejsavó fehérje számos egészségügyi előnyt biztosít, nem szabad fogyasztani azoknál a betegeknél, akiknél tej allergia vagy a laktóz intolerancia van jelen. Ha érzékeny a laktózra, a tejsavófehérje fogyasztása után gázok, puffadás, görcsök, fáradtság, fejfájás és ingerlékenység tapasztalható. A mesterséges édesítőszereket tartalmazó tejsavó termékek, mint például az izolátumok, további mellékhatásokhoz vezethetnek, mivel nehezebb őket lebontani, és emésztési kellemetlenségeket okozhatnak.

Ha nincs tejsavó allergiája, akkor győződjön meg arról, hogy a legmagasabb minőségű tejsavófehérje terméket használja. Ezt könnyebb lesz megemészteni, mert kevésbé feldolgozott, és nem tartalmaz hozzáadott mesterséges összetevőket vagy vegyi anyagokat. Azoknak a személyek, akik nem képesek a tejsavófehérjét felhasználni, meg kell fontolniuk a növényi fehérjeporok, például a borsófehérje vagy a csírázott barna rizsfehérje por használatát. Plusz, a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása rendkívül hasznos lehet az izomépítéshez, az energiaszint fokozásához és a testzsír csökkentéséhez.

Az oldalon található tartalom forrás megjelöléssel szabadon felhasználható és másolható!

Kapcsolódó termékek

Hagyjon egy hozzászólást

0 / 5
4:00