A fogyás egyszerű matematika, a bevitt kalóriából kivonódik az elégetett kalória, ha negatív az eredő, akkor fogyunk, ha pozitív, akkor hízunk. Ebbe még az egyén anyagcseréjének gyorsasága is bekavar, de alapvetően a táplálkozás és a mozgás határozza meg a testzsírszázalékot. Ezt az „egyszerű” matematikát kivülről meg lehet támogatni étrend-kiegészítőkkel melyek, besegítenek valamelyik oldalon. Vagy telítettség érzést adnak és csökkentik a bevitt kalóriát, vagy növelik a sejtek energia felvételét és ezáltal zsírt égetnek. 1 kg zsír 7000 kalória, vagyis ha 7 000 kalóriával, több tápanyagot viszünk be, mint amit elégetünk akkor 1 kg zsír rakódik ránk. (jellemzően a kényes részeken)
A kalória pontos megértése is pofonegyszerű. A kalória (cal) az energia mértékegysége: egy kalória egy gramm víz hőmérsékletét egy °C-kal emeli meg. Közérthetőbben fogalmazva a kalória, az energia mértékegysége, amit egységnyi élelmiszer elfogyasztása biztosít az emberi test számára.
Összeszedtünk 27 zsírégető és diéta támogató élelmiszert, ami segíteni tud az ideális testsúly elérésében.
Zsírégető ételek
1. L-karnitin
A legismertebb és legszélesebb körben alkalmazott zsírégető az l-karnitin, melyet edzés előtt érdemes bevenni. Csak akkor fejti ki optimálisan a hatását, ha a bevételt testmozgás követi. Az l-karnitin döntő szerepet játszik az energiatermelésben, zsírsavak szállításában a sejtek mitokondriuma felé. Minél több l-karnitin van a szervezetben, annál több zsírsav jut be a sejt „kályhájába” a mitokondriumba.
2. Guarana
A guarana por magas koffein tartalma miatt élénkíti az anyagcserét. A Dél-amerikai tupi indiánok fáradtságukat és éhségüket csillapították guaranával. Növeli az energiaszintet, amit főképp a benne található koffein segítségével ér el. A guarana koffeinje ráadásul sokkal hosszabb ideig és jobban hat, mint például a kávéban lévő és a szintetikus fajták: akár 6-8 órán keresztül élénkít, s mellékhatása sem ismert.
3. Zöld kávé
A zöld kávébab klorogénsav tartalma miatt zsírt éget és megköti a szabad gyököket. A kutatások és a klinikai kísérletek alapján fény derült rá, hogy a zöld kávé kivonat a klorogénsav összetevőnek köszönhetően csökkenti a bevitt szénhidrátok zsírrá alakulását, valamint nagyszerű antioxidánsként tartják számon. A zöldkávébab azt az alapvető hatást gátolja, hogy a szénhidrátok, zsírrá alakulnak.
4. HCA
Garcinia Cambogia más néven kambodzsai „garcinia”, több összetevő is található ami fogyaszt. Ez a gyümölcs nem tartalmaz koffeint, így a szívet sem terheli meg! A kambodzsai garcinia nevű gyümölcs legfontosabb, természetes módon kivont (vegyszermentes kivonat) összetevője a HCA (hidroxi-citromsav). Ez egy olyan fajta zsírsav, amely kétféleképpen fejti ki jótékony hatását a szervezetünkre: egyszerre elnyomja az étvágyat és gátolja a zsírpárnák későbbi kialakulását a testünk különböző szöveteiben!
5. Kitozán (Chitosan)
A kitozán tengeri rákok, kagylók páncéljában található meg. A kitozán a zsír megkötése mellett csökkenti a vér triglicerid szintjét is a koleszterinszintet is lenyomja. Megakadályozza a felesleges kalóriák felszívódását azáltal, hogy pozitív töltésű, ezért gátolja a negatív töltésű zsírok felszívódását. Módszere, hogy hozzátapad a zsír ionhoz és változatlan formában eltávolítja azt a szervezetböl a széklettel együtt.
6. Maté tea
Egyre népszerűbb hazánkban is a maté tea mely szintén duplán fejti ki a hatását. A maté tea zsírégető hatásának bizonyítására több tanulmány is született. Van bizonyíték arra, hogy a maté segítheti a fogyást, hiszen csökkenti az étvágyat, növeli energiafelhasználást, javítja az inzulinérzékenységet és elégeti a tárolt zsírokat. A mate teának régóta ismeretes az emésztést segítő hatása, segít a székrekedésen, hasmenésen, emésztési zavarokban.
7. Zöld tea
A Zöld tea, fehér tea és fekete tea kivonatok gyorsítják az anyagcserét. Létezik több olyan zsírégető étrend-kiegészítő mely ötvözi a különböző teák és a kávék élénkítő és zsírégető hatását. A fekete tea koffein tartalma miatt pörgeti fel az anyagcserét, de a zöld tea kivonat nem tartalmaz koffeint. A fogyásért és a zsírégetésért az epigallokatekin-3-gallát (EGCG) nevű antioxidáns felelős, ami csak a zöld teában található meg, zöld teás cukorkában, fagyiban nem.
8. Kóladió
A kóladió kivonat egyre népszerűbb napjainkban. Természetesen itt nem a kóla tartalmú üdítőitalokra gondolunk, hanem a ténylegesen, nagy mennyiségben kóladiót tartalmazó étrend-kiegészítőkre. A kóla dió kapszulák csökkentik az étvágyat, serkentik az anyagcserét, elősegítik a zsírok elégetését, miközben élénkítenek, energiát adnak és nem hagyják, hogy a levertség elhatalmasodjon rajtunk.
9. Királydinnye (Tribulus terrestris)
A Tribulus Terrestris kapszula a királydinnye kivonata, mely közvetetten égeti a zsírt. A királydinnye kivonat kúraszerű használata megnöveli a szervezet tesztoszteron szintjét és a magasabb tesztoszteron szint következményeképpen a szervezet számára biztosítja az optimális zsírégetést. Az már csak hab a tortán, hogy javítja az állóképességet, növeli a kitartást és erősíti a nemi vágyat. Ezekért a kedvező hatásokért a királydinnye szaponin tartalma a felelős. A szaponin, és leginkább a protodioscin erősíti az immunrendszert, illetve serkenti az LH hormon (luteinizáló hormon) kiválasztását, ami a tesztoszteron szintézisért felelős.
10. Króm
A króm is egy rendkívül hatékony étrend-kiegészítő, mely a szervezet vércukor szintjét optimalizálja és nagyban tudja segíteni a diétát és az optimális testsúly elérését. A króm hatással van a glükóz-, valamint zsíranyagcserére, a kutatók felfedezték a súlyvesztés elősegítésében, valamint a testösszetétel javításában való szerepét. Cukorbetegeknek is ajánlani szokták a fogyasztását, mert optimalizálja a vér glükóz szintjét.
11. Görög joghurt
12. Quinoa
13. Fahéj
Egyes tanulmányok szerint a fahéj stabilizáló hatással lehet a vércukorszintre. Ez csökkentheti az étvágyat, különösen a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Szinte mindenki élvezheti a fahéj hagyományos szerepét. Keverj bele a kávéba, teába vagy joghurtba, hogy kalóriák hozzáadása nélkül édességet adjon.
14. Csípőspaprika
A csípős paprikának van egy íztelen vegyszere, a kapszaicin. A Habanerosban bőségesebb, de a jalapeñókban is van. Úgy tűnik, hogy a kapszaicin csökkenti az étvágyat és kissé felgyorsítja az anyagcserét, de csak rövid ideig.
15. Grapefruit
A grapefruitnak nincs varázslatos zsírégető tulajdonsága, de a kevesebb kalóriával segíthet a jóllakottságban. Ennek az az oka, hogy az oldható rost emésztése hosszabb ideig tart. Egy fél grapefruit vagy egy pohár grapefruitlé és étkezés előtt jóllakik, így kevesebb kalóriát eszik étkezés közben.
16. Görögdinnye
A vízben gazdag ételek több helyet foglalnak el a bélrendszerben. Ez jelzi a szervezetnek, hogy eleget evett, és kevesebb hely marad más ételek számára. Sok nyers gyümölcs és zöldség tele van vízzel és tápanyagokkal, és alacsony a kalóriatartalma. A görögdinnye jó példa erre. Jó forrása az antioxidáns likopinnak, és egy kis A- és C-vitamint is ad.
17. Körte és alma
A körte és az alma is magas víztartalmú. Fogyassza őket a héjával együtt, hogy extra rostokat kapjon, így hosszabb ideig jóllakott lesz. Gyümölcslé helyett inkább teljes gyümölcsöt válassz. Több rostot kapsz, és meg kell rágni a gyümölcsöket. Ez tovább tart, és néhány kalóriát elégetsz rágás közben is.
18. Bogyós gyümölcsök
Más gyümölcsökhöz hasonlóan a bogyók is magas víz- és rosttartalmúak, amelyek hosszabb ideig megőrzik jóllakottság érzésünket. Ezenkívül édesek, és a sütikből vagy brownie-ból származó kalóriák töredékéért kielégítik az édesszájúságot. Az áfonya jó példa, mert a legtöbb boltban megtalálható, és tele van antioxidánsokkal.
19. Nyers zöldségek
A nyers zöldségek kiváló nassolnivalók. Kielégítik a rágcsálási vágyat, tele vannak vízzel, hogy jóllakottnak érezd magad, és alacsony a kalóriatartalmuk. Fél csésze kockára vágott zeller mindössze 8 kalóriát tartalmaz.
20. Tojás
Egy tojás mindössze 75 kalóriát tartalmaz, plusz 7 gramm fehérjét és más létfontosságú tápanyagokat. Ne feledje, hogy szervezete több kalóriát éget el a tojás megemésztésével, mint egy szénhidrátban gazdag reggeli. A jó hír pedig az, hogy a tojás már nem szerepel a magas koleszterinszint miatt aggódó listán. Ez telített zsír, nem pedig étrendi koleszterin, amitől óvakodnunk kell.
21. Zabpehely
A zabpelyhes reggelihez három dolog tartozik: rostban gazdag teljes kiőrlésű zab, sok víz és forróság. Nagyon laktató kombináció. A meleg étel elfogyasztása hosszabb ideig tart, és a folyadék és rost segít abban, hogy hosszabb ideig jóllakott legyen. Kerülje a szupercukros zabpelyhet. Ha fahéjat vagy szerecsendiót keverünk hozzá, édes ízt kapunk, kevesebb cukorral.
22. Teljes kiőrlésű gabonák
A teljes kiőrlésű rozskeksz alacsony zsírtartalmú, rostokban gazdag alternatívát kínálnak a hagyományos kekszek helyett. A kutatások azt sugallják, hogy azok, akik a finomított gabonát teljes kiőrlésű gabonákkal helyettesítik, általában kevesebb hasi zsírral rendelkeznek. A teljes kiőrlésű gabonák gazdagabb növényi tápanyag-választékot is biztosítanak. Ez nem csak a kekszekre vonatkozik. Ugyanazokat az előnyöket érheti el, ha teljes kiőrlésű kenyerekre, gabonafélékre és tésztákra vált.
23. Saláta
Az étkezés előtti feltöltődés másik módja a saláta elfogyasztása. A saláta sok vizet tartalmaz, hogy helyet foglaljon a gyomorban. Így kevesebb hely marad a zsírosabb ételeknek, amelyek később az étkezés során jöhetnek. Tegye érdekessé salátáját különféle gyümölcsök és zöldségek vagy reszelt sajt hozzáadásával. Legyen óvatos az öntetekkel, mert sok kalóriát adhat hozzá.
24. Diófélék
A dió kiváló módja annak, hogy megfékezze az éhséget az étkezések között. Magas a fehérje-, rost- és szív-egészséges zsírtartalmuk. A tanulmányok szerint a dió mérsékelten fogyasztva elősegítheti a fogyást és javíthatja a koleszterinszintet. Emellett kalóriákban is gazdagok, ezért korlátozza az adagokat.
25. Sovány húsok
Tudja, hogy a fehérje hosszabb ideig megőrzi a jóllakottságot, és több kalóriát éget el az emésztés során. Gondosan válassza ki a fehérjét. A sötét hús általában sok zsírt tartalmaz, ami kiküszöbölheti az előnyöket. A bőr nélküli csirkemell remek választás. És néhány darab marhahús javíthatja a minőséget. Egy szelet steak vagy bélszín rendkívül sovány, adagonként kevesebb, mint 4 gramm telített zsírt tartalmaz.
26. Halak
Az egyik legjobb fehérjeforrás a hal. A legtöbb hal alacsony zsírtartalmú, de a kivételek általában jó formában tartalmaz zsírokat: ez az omega-3 zsírsav. Az omega-3-ak, amelyek a lazacban, a heringben és más zsíros halakban találhatók, segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket és más krónikus betegségeket.
27. Bab
A bab kiváló fehérje és rostforrás. Nagyon kevés kalóriával jóllakottnak érzi magát. Nyiss ki egy doboz garbanzo babot (más néven csicseriborsót), és dobd bele levesbe vagy salátába. Egy csésze 12,5 gramm rostot, mindössze 4 gramm zsírt és majdnem 15 gramm fehérjét tartalmaz.
28. CLA
A CLA segíti a zsírégetést, segítve a szervezetnek az élelmiszerek hatékonyabb energiává alakítását. Növeli az alapanyagcsere értékét (BMR), ezáltal az élelmiszereket hatékonyabban átalakítja energiává, anélkül, hogy csökkentené az össz testtömeget.
29. Pyruvat
A pyruvate (piruvát) egy, a szervezet által is termelt, természetes, sejtközi energiaátvivő anyag, a piroszőlősav egy formája, ami részt vesz az anyagcsere folyamatokban, javítva az állóképességet és fokozva a zsírégetést.